Last news in Fakti

10 Май, 2018 19:00 1 852 11

Тръмп убива иранската мечта на Европа

  • доналд тръмп-
  • иран-
  • европа

Берлин и Париж имат желанието да се възползват от нововъзникващата икономика с повече от 80 милиона души население, пише изданието

Тръмп убива иранската мечта на Европа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерите на Европа настояват, че тяхната опозиция срещу развалянето на ядрената сделка с Иран е свързана с опазването на мира. Всъщност става дума за нещо също толкова важно - за гордост.
Преговорите са продължили повече от десетилетие и повече от едно поколение европейски лидери и дипломати са били ангажирани в тях по едно или друго време. Независимо дали са седели на преговорната маса или са гледали отстрани, похвалите за успеха на споразумението бяха широко разпространявани.

Всеки - от бившия шеф на външната политика на ЕС Катрин Аштън до германския президент Франк Валтер Щайнмайер, който помогна за преговорите за сделката, когато беше външен министър на Германия, си поделиха славата.

Въпреки, че президентът Доналд Тръмп и други американски критици на сделката го свързват основно с администрацията на Обама, европейците го виждат като свое. Всъщност, в европейските външнополитически кръгове, сделката се смята за най-значимото постижение на европейската дипломация в близко време.

Представен от преговарящите от Франция, Германия и Великобритания, Европейският съюз показа най-добрата европейска държавническа мисъл.

Скептиците на мотивите на Европа отдавна предполагат, че интересите на Берлин и Париж в частност са продиктувани от икономически мотиви и желанието да се възползват от нововъзникващата икономика с повече от 80 милиона души. И кой може да забрави спектакъла на тогавашния германски министър на икономиката Зигмар Габриел, който кацна в Техеран с делегация на бизнеса, преди мастилото по сделката да е изсъхнало, за да се се договарят с моллите от Иран.


Като оставим настрани това, сделката с Иран никога не е била преди всичко за преследване на икономическите интереси на Европа, а по-скоро за насърчаване на мира и европейския престиж.
Мартин Шулц, бившият председател на Европейския парламент, я нарече "постигането на история" по това време, като открои приноса на европейските дипломати.

Лесно е да се разбере защо европейците са толкова очаровани от Съвместния цялостен план за действие, тъй като споразумението е официално известно като амбициозно, изключително сложно и съсредоточено върху целта на ЕС - насърчаването на мира.

През дните и седмиците, които последваха пробива в преговорите, малко европейски политици възразиха сериозно срещу сделката, неодобрявана от Израел и критиците в САЩ. Мирът в Близкия изток беше близо, настояваха тогава европейците.

Компромисът показа, че "решения за опасни конфликти могат да бъдат намерени на масата за преговори", заявява Ги Верхофстад, лидер на либералите в Европейския парламент, след обявяването на сделката.
Тръмп, който както по стил, така и по същество нарушава всички дипломатически правила, които европейците ценят, беше този, който дръпна килимчето под иранската сделка, правейки нейната съдба още по-горчива за Европа. Някои не желаеха да приемат това, което се случва.

"Може би, може би, ние, европейците, не трябва да обръщаме толкова внимание на главния нарцисист и всъщност да се съсредоточим върху това, което можем да направим, за да спасим иранското ядрено споразумение без участието на САЩ в него", казва Натали Точи, съветник на европейския представител по външната политик Федерика Могерини, в социалната мрежа „Туитър“.

Особено неприятно за лидерите на Европа е, че ходът на Тръмп прави още едно напомняне за зависимостта на континента от Вашингтон. Макар че всички големи европейски страни и ЕС като цяло се противопоставиха на отмяната на сделката, те бяха безсилни да я спрат.

Неотдавнашните поклоннически посещения във Вашингтон на Еманюел Макрон и Ангела Меркел изглежда не успяха да повлияят дори малко на плановете на Тръмп за Иран.

Общото изявление, направено от Франция, Германия и Великобритания в сряда, е малко повече от потвърждение на тази безпомощност.

"Ние подчертаваме нашия постоянен ангажимент към иранското ядрено споразумение", казват те, сякаш сделката може да оцелее без САЩ.

Както Тръмп казва миналия месец на Меркел, Европа се нуждае от САЩ повече отколкото САЩ се нуждаят от Европа, както икономически, така и от гледна точка на сигурността.

Или както казва Тръмп, Европа е безпомощна.

Ето защо, щом какафонията от шока и ужаса на континента отслабне през следващите дни по повод последната стъпка на Тръмп, Европа ще направи това, което винаги прави, когато е предизвикана от САЩ - нищо.

Източник "Политико", Превод "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    10 1 Отговор
    Глупави продажници и нищо повече
  • 2 Владо

    14 0 Отговор
    Дали от ЕС ще намерят смелост да наложат санкции на САЩ ? За техните действия за глобална дестабилизация
  • 3 патриотъ

    11 0 Отговор
    Най-голямото зло на света-САЩ,докато не бъде унищожено,мир на тази планета няма да има!А Европа трябва да има собствена политика и собствена армия.Наглите американци трябва да бъдат изгонени и поставени на мястото им!В противен случай нищо добро не ни чака!
  • 4 onq s konq

    3 6 Отговор
    Иранската ядрена сделка е подписана ОСВЕН ОТ АНГЛИЯ,ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ,СЪЩО ТАКА И ОТ РУСИЯ И КИТАЙ-ВСЕ СВЕТОВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ И ВОЕННИ КОЛОСИКакто и САЩ разбира се.И изведнъж САЩ напускат и ЦЯЛАТА СДЕЛКА СЕ РАЗПАДА?А нали светът "вече" е многополюсен,а САЩ са само една държава "със затихващи функции",огромен външен дълг и печатаща долари без покритие?Да не пропуснем и "безнадеждно неефективното й въоръжение СПОРЕД РУСОФИЛИТЕ.За да разсее мрачните световни мисли Америка поздравява всички ОСТАНАЛИ ПОЛЮСИ с чалгата "Що така бе Миме":)
  • 5 КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОЗ ПО-ЗЛЕ ЗА САЩ

    5 0 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗАПАДА СЕ ИЗОСТРЯ и изостря С ИРАН, толкова по-силно става сплотяването на Ирас с РУСИЯ И КИТАЙ. Що касае Израел нещата са ясни АКО ИРАН НЕ ЗАПЛАШВА ДИРЕКТНО ИЛИ ЧРЕЗ ХАЗБУЛА ИЗРАЕЛ, ТО ИЗРАЕЛ НЯМА ДА РЕАГИРА СРЕЩУ ИРАН В СИРИЯ ! А ИРАН МОЖЕ ДА ПРЕОЦЕНИ ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ ИМ ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ С ИЗРАЕЛ И ЗАСТАНЕ СИГУРНО СЪС СЪСЕДИТЕ СИ РУСИЯ И КИТАЙ. САЩ Е КАТО СЛОН В СТЪКЛАРСКИ МАГАЗИН. НЕ ВЪРВИ НА ДОБРЕ !
  • 6 ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА ОЩЕ ЕДНО ОПА, ОПА !

    5 1 Отговор
    САЩ Е КАТО КУЧЕ В КАРУЦА. ЩЕ ТИ ИЗЧЕЗНЕ ХЛЯБА. БИЗНЕС С РУСИЯ А НЕ ВОЙНА, РАЗБРАХТЕ ЛИ ТОВА. НЕМЦИТЕ СТРОЯТ ЗАВОД НА МЕРСЕДЕС В ИРАН, 200 ЕАРБЪС ЕВРОПА СТРОИ ЗА ИРАН И ВСИЧКО ТУЙ ПОШЛО НА Х.Й ! ПЛЮС САНКЦИИ С РУСИЯ - ЗА ЕВРОПА ИДЕ ЛОША ПРОКОПСИЯ !
  • 7 ДОКАТО СИ УБЕРЕ КРУШИТЕ

    2 0 Отговор
    МАК КЕЙН, ПОЯВИ СЕ ДЖОН БОЛТОН ВСЕ ЧЕРВИВИ МУШИТРЪНКИ. ЦЕЛИЯТ СВЯТ ИМ Е КРИВ ЧЕ ДЪЛГА ИМ Е ВЕЧЕ 21 ТРИЛИОНА И ОТИВА НА 22 ТРИЛИОНА. А НИЕ СЕ НАДЯВАМЕ НА ДОТАЦИИ ОТ ЕВРОСЪЮЗА ! ЛОШО КАМЕНОВ ! ЛОШО ! ЩЕ МИНЕМ НА ДЪРВЕНОТО РАЛО И РАЗТВОРИМ ВЕНЕЦИЯТА НА ДРЕВНИТЕ ИЗКУСТВА У НАС, ЩЕ ПАСЕМ ОВЦИ И ЧЕПКАМЕ ВЪЛНА,ДА ИЗТЪЧЕМ ЗА ЯМУРЛУЧЕ НА ЧОБАНЧЕТО. А МЛЕКЦЕ ОТ КОЗИЧКА А АКО СИ СКОПОСТНИК ЩЕ ИМАШ КРАВИЧКА С ТЕЛЕНЦЕ. ДЕ ДА Е МИРНО ВРЕМЕ НЯМА ДА Е ЗЛЕ.
  • 8 ТОГАВА ЩЕ СТАНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ

    3 0 Отговор
    КОГАТО КРАВИТЕ СТАНАТ ПО-КРАСИВИ ОТ ЖЕНИТЕ. ВСЯКА ГОДИНА ТЕЛЕ И МЛЯКО. ПАРИ НЯМА ДА НИ ТРЯБВАТ.
  • 9 Скай

    4 0 Отговор
    Да се припомни на Тръмп, че тази същата безпомощна Европа замалко да подпали чергата на целия свят. Визирам втората световна, ако не беше Русия, американчетата нямаше да гледат само от далече, а щеше да стигне и до техните прагове.

    Коментиран от #10

  • 10 ти плащат йо

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Скай":

    Прав си , но само до някъде.
    Ако не бяха американците да помогнат на руснаците и англетата сега щяхме да шпрехаме от Самара до Кардиф , а може и от там до Пекин през Атлантика.
    Много е дискутирано , какво ещяло да стане ако Хитлер се е забавила с няколко седмици и руснаците започнаха първи войната - в крайна сметка всичко е станало както трябва да бъде.
    Факта обаче е , че и Германия , и СССР , и САЩ са си имали своите добре обмислени сценарии за извличане на облаги от ВСВ
  • 11 фак..ти

    1 0 Отговор
    Човешката лакомия е като секс с партньорка и да знаеш,че след това ще бъдеш изяден от нея.