Last news in Fakti

11 Май, 2018 11:14 5 126 76

Празнуването на ден на Съветската армия е извращение

  • ден на победата-
  • армия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Празнуването в България на 9 май почти изключително като празник на Съветската армия е тежко образователно извращение, което единствено създава конфронтация в българското общество. Най-малкото, което би трябвало да направим на този ден, ако ще празнуваме, е да ангажираме едновременно Русия, Великобритания, САЩ и Германия в подобно събитие. Това написа в профила си във фейсбук бившият министър на екологията Юлиан Попов.

Да се противопоставя Русия и страните на НАТО на 9 май е абсурд. Това е рядка дата на тяхната обединеност, не разделеност. Да се противопоставя 8 май и 9 май е също абсурд. Да се представя победата над фашистка Германия просто като победа на Червената армия е също абсурдно. За България 8/9 май е доста сложна дата. Това трябва да са дни на размисъл, преди да станат дни на празник. Какво точно трябва празнуваме на 8/9 май? Това, че България е загубила войната? Че е успяла да не прати армията си на Източния фронт? Че е минала от контрола на един чужд режим под контрола на друг, много по-безкомпромидния и жесток чужд режим? Че е успяла да спаси евреите? Че не е успяла да спаси евреите? Че един частично фашизиран и частично пасивен политически и интелектуален елит е вкаран в кланицата на безпросветни примитиви? Че на този ден е започнал процес, който няколко години по-късно е довел до началото на друг процес, който десетилетия по-късно ни е приобщил, благодарение на икономическия и политически разпад на комунистическия блок? Или празнуваме това, че при две световни войни се оказваме на страната на загубилите, заради надеждата да си върнем земи, които смятаме, че ни принадлежат? Или нещо друго? Без съмнение трябва да празнуваме, че се озовахме в два блока, НАТО и ЕС, които ни предпазват от случайни течения, приливи и отливи на историята. Но този празник трябва да е много внимателно обмислен, защото и към НАТО, и към ЕС се отнасяме с немалка доза безотговорност и на принципа на Бай Ганьо “имал си бол пари, платил си”.

В крайна сметка на 8/9 май е добре да се замислим за онова, което ние сме дали за мира и просперитета на демократичния и проспериращ свят и откровено да си кажем, че, макар и да имаме своя принос, продължаваме да сме длъжници. И да не допускаме тези дати да бъдат яхани от пропагандни проекти и историческа неграмотност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bossman

    84 38 Отговор
    Кое е извращение?Че победата срещу режима на един малоумен човек решил да завзема света е нещо хубаво?Концлагерите където хиляди хора загубиха живота си са примерно възпитателни домове?не смятам че е така.9-май е победа над злото това е.

    Коментиран от #10

  • 2 Kcaniba

    49 86 Отговор
    Много точно казано, браво! Затова в училище трябва да се изучава престъпленията на червената армия, какво е донесла на страната ни,за да може никога повече да не се повтаря Червената диктатура,ОСВОБОДИЛА милиони хора от живота им.Да бъдат НЕЗАБАВНО разрушени паметниците на съветската армия! Режима който наложи е признат за престъпен и всеки който го защитава е престъпник,за едни антибългари напомням!

    Коментиран от #54

  • 3 Да го кажем направо

    88 26 Отговор
    Признавам си-не дочетох статията...Защото от самото начало видях противоречия и обичайната стойка Г....Значи щом празнуваме 9 май-е извращение------НО ако подключим към това празнуване САЩ и Великобритания значи вече може...Еми как да е адекватно едно такова мнение????...дотук с размислите и страстите на въпросният господин.

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Даниел Василев

    46 13 Отговор
    Не мога да проумея: Фактът, че си бил там някакво "министерче", да не би да е нещо като извинителна бележка за умствена недостатъчност в тежка форма? Или пък да ти дава право да си мислиш, че можеш да мислиш? За въпросното "нещо" изразило това мнение е много вярно следното: "Мозъкът му служи за две неща - да си мисли, че мисли и за образуване на главоболие. Да живей международното положение! Ай хаирлия да е дай Боже повече таквиз министерчета, че да цъфнем и вържем най - накрая като майски рози.
  • 6 Ян Хус

    48 9 Отговор
    О,свещенна простота!
  • 7 filo

    31 53 Отговор
    В България празнуват само комунягите шумкари и техните отрочета. Нормалните хора няма какво да празнуват, защото знаят, че не е нормално да празнуваш, когато си на губещата страна.

    Коментиран от #72

  • 8 Психиатър

    32 47 Отговор
    Русофилията също е тежка форма на извращение и национален комплекс за малоценност.

    Коментиран от #60

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Woof

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Bossman":

    Чакай малко, за кой говориш - Хитлер или Сталин? Защото това, което си написал точно описва и двамата.
  • 11 БОБИ КОЧА

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да го кажем направо":

    Прав си, с мъка до половина пълни глупости.
  • 12 Българин

    25 17 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Петко":

    ........Публикувано във факти.бг: Почетете онези, които са бомбандирали София заедно с англичаните............

    А защо да почитаме тези, които ни обявиха война и ни окупираха, изнесоха държавния архив в Москва и ограбиха десетки заводи . да почитаме армия - окупаторка, която трябваше да издържаме до 1947 година и под чието покровителство беше извършен Народния съд?
  • 13 649

    40 26 Отговор
    Празнуването на ден на Съветската армия не е извращение, а ден на гордост от постигнатото след огромният брой жертви през ВСВ, както и отдаване на почит на загиналите за свободата.
    За вас евроатлантиците може би гей парадът предизвиква гордост!

    Коментиран от #16, #58

  • 14 абс

    38 14 Отговор
    У нас празнуването се свързва само с ядене ,пиене и празни приказки!!! На 9 май отдаваме почит на всички загинали във Втората световна война!!
    А автора е срам за човеците!!!
  • 15 сори сорос

    39 10 Отговор
    на 8 май ЕС и САЩ отбелязват Деня на победата над Германия през ВСВ, а за страните от бившия Съветски съюз Денят на победата е 9 май.
    България празнува "Денят на победата" за да почете паметта на 13 000 загинали български войници срещу хитлеристка Германия.

    Коментиран от #17

  • 16 Историк

    20 40 Отговор

    До коментар #13 от "649":

    Честването на ДЕН НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ е извращение и всеки, който го отбелязва е национален предател и безродник!

    Коментиран от #18

  • 17 Историк

    17 32 Отговор

    До коментар #15 от "сори сорос":

    На 8 май Страните от антихитлеристката коалиция -64 на брой честват краят на Втората световна война в Европа. Единствено руснаците, които се смятат за богоизбрани и уникални честват на 9 май, понеже били подписали една минута по-късно. А да честваш армия-окупаторка не само е извращение но е и малоумщина.

    Коментиран от #61

  • 18 577

    28 13 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Такива сте с "евроатлантическите" ценности, каквото и да означава това. Не почитате миналото и не сте се научили от историята.

    Коментиран от #19

  • 19 Историк

    21 30 Отговор

    До коментар #18 от "577":

    Напротив, руска подлого, понеже ценим миналото, но не го фалшифицираме, ние смятаме, че е извращение и национално предателство да честваш армия, която е окупирала страната ти.

    Коментиран от #20, #21, #24

  • 20 абс

    20 7 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    смени си името,че хич не ти отива!!!

    Коментиран от #23

  • 21 Истински историк

    36 14 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Значи според теб руснаците нямат право да честват паметта на 20 милиона жертви и разгром на най голямото зло в човешката история? Само да ти кажа, че Хитлер воюва с 25% срещу твоите приятели и господари евро и трансатлантическите джендъри, които сега си приписват победата и с 75% на източния фронт. Който е и единствен, защото западен се отваря едва когато виждат, че руснаците ще влезат в Берлин, ако могат да ги изпреварят. Това са твоите господари, страхливци и лъжци

    Коментиран от #22, #34

  • 22 Историк

    17 28 Отговор

    До коментар #21 от "Истински историк":

    Руснаците могат да си честват каквото си искат, дори и да обявят рождения ден на джуджето за национален празник. Става въпрос за безродниците русофили и национални предатели, които честват Деня на съветската армия, която за България е армия окупаторка.

    Коментиран от #26

  • 23 Историк

    9 19 Отговор

    До коментар #20 от "абс":

    И твоето не е много точно като за руски лакей.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 nonamenofacenonumber

    21 10 Отговор
    Пълни глупости, това е реклама на ЕС и НАТО дано поне са ти платили добре, за да не се натискаш скоро да пишеш пак подобни глупости
  • 26 Alarak(the truth)

    21 8 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    И недей да се изказваш от името на България, нищожество долно...

    Коментиран от #28, #32

  • 27 522

    25 7 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Най-лошо през ВСВ са ни направили Великобритания (Чърчил) и САЩ (Рузвелт), по време на войната и особено следвоенните споразумения. Няма страна в Европа, както и САЩ, която да не фалшифицира историята в своя полза.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Kcaniba

    12 27 Отговор
    Комунистическият режим наложен от съветската армия е обявен за престъпен!В доклад на правителството от миналата година ,Русия е опасна за националната сигурност на България! Русофилите също!

    Коментиран от #62, #63

  • 30 Kcaniba

    14 9 Отговор
    Да съборим МОЧА!Да изгоним антибългарите от Родината ни! ЛУСТРАЦИЯ!
  • 31 Историк

    10 29 Отговор

    До коментар #27 от "522":

    Русия е тази, която фалшифицира историята в своя полза и която ни е окупирали през 1944 година, не Великобритания и САЩ. И под ръководството и указанията на руснаците са избити десетки пъти повече българи.
  • 32 Историк

    10 19 Отговор

    До коментар #26 от "Alarak(the truth)":

    ...... недей да се изказваш от името на България, нищожество долно....

    Такива са единствено тези, които честват Деня на чужди армии окупатори, разнасят портрети на масови убийци и психопати и развяват чужди знамена. Позна ли за кои става въпрос?
  • 33 filo

    9 22 Отговор
    Как комунягите няма почитат деня на победата, след като благодарение на него, наложиха в България комунистичекия режим, за който е писано и говорено много, оправиха собствения си живот и живота на кой знае колко поколения след тях. Сигурно и аз ако бях шумкар и аз щях подскачам пред обективите и да декламирам лозунги.
  • 34 Мужик

    15 22 Отговор

    До коментар #21 от "Истински историк":

    Историята май си я "учил" от стар Съветски игрален филм, но си доста далеч от истината... По време на Втората Световна война нацистка Германия използва 70% от силите си при инвазията в Съветския Съюз и с тях буквално разпердушинва "великата" Червена армия за 24 часа, а СССР е така поставен на колене, че руснаците започват да се хранят с плъхове и, когато няма плъхове, с децата си. Контра настъплението на СССР започва едва след като Германия претърпява сериозни поражения от Великобритания, а САЩ се включва на страната на Съюзниците и това налага Германия да върне огромна част от онези 70%, в опит да се пребори с американците и британците на останалите фронтове. Преломът на Източния фронт (битката при Сталинград) настъпва едва в началото на 1943, но дори след това, на руснаците им е нужна близо година, за да започнат някакво сериозно настъпление към немците. И то - след огромните поражения, които САЩ, Великобритания и техните съюзници нанасят на немците и италианците в Европа и Северна Африка... Не ме разбирай погрешно, не омаловажавам ролята на СССР за победата над нацистка Германия - приносът им е почти 50% (но е нулев срещу Италия и Япония), просто трябва да разбереш, че тази история, дето сте я учили навремето, е била повече свободни съчинения, престараване в подмазването към друзята и почти никаква наука, базирана на факти. Смисълът на статията обаче е друг и повечето тук не го разбирате, а именно - във Втората световна война ние сме били съюзници на на

    Коментиран от #35, #39, #40

  • 35 Мужик

    10 12 Отговор

    До коментар #34 от "Мужик":

    ...нацистка Германия и е абсурдно да празнуваме собственото си поражение, особено като благодарим за него на армията, която ни е окупирала, тъй като сме и враг...
  • 36 любопитен

    13 5 Отговор
    Незнам 9 май да е официален празник в България! Автора защо се къдри?
  • 37 тоа па

    11 9 Отговор
    попов ли си мопов ли си кво те брига празника трай си там и тва е , колко ти плащат за да пишеш а?

    който иска да си празнува каквото иска
  • 38 Иван

    11 16 Отговор
    Не го познавам човека обаче много добре написано..
    Жалко е че със сигурност над 90% от българите не го разбират и този процент ще става все повече по пътя на България към заличаането и като държава и заличаването на българите като народ.
  • 39 Женшино

    25 7 Отговор

    До коментар #34 от "Мужик":

    Първо не съм учил по онова време, а сравнително наскоро (няколко години назад). Второ- кои са тези фронтове разбирачо, някакви невидими? След като англичаните най позорно бягат като плъхове на острова? Какви толкова битки имат с Ромел в цифри? Нзаеш ли броя на силите на Курската дъга, а в Сталинград, а обсадата на Ленинград? Къде участват такива немски сили на запад? Давай, слушам те. Относно Япония и жалката Италия, която успява да завземе сама единствено Етиопия, които сзе бият с лъкове ти препоръчам да прочетеш в Гъгъл (защото явно книги не чеетеш) за кампанията в Манджурия и жертвите там. Да не мислиш, че Северна Корея и Китай са комунистически ей така? Аман от промити мозъци и нагляри
  • 40 Иван

    10 15 Отговор

    До коментар #34 от "Мужик":

    Няма те разберат не се харчи и аз престанах вече. Като пишем постове тук вдигаме цената на рекламата в сайта и от друга стана и рублите пристигат сигурно повечко....демек директно наливаме вода в мелницата на пропаганданта..Да не бъда погрешнто разбран-обичам руския език много и много други неща свъразани с Русия, но държа да бъда уважаван равностойнно, а не третиран като колония. Същото и към запад...но поне от там пропагандата не е толкова отвратително директна и натякваща...
  • 41 Виктор Суворов

    7 4 Отговор
    "Ледоразбивачът", "Денят "М", "Последната република".
  • 42 Игор Бунич

    3 0 Отговор
    " Операция " Буря"
  • 43 Антифашист

    14 10 Отговор
    Какъв изрод може да напише подобна глупост?Автора е за МБАЛНП"Св.Наум"
  • 44 митцо

    8 8 Отговор
    а нас от какво ни освобождават, от 46 т злато от д резерв.ОТ беломорска тракия от македония от западните покрайнини,отдържавният архив, от демокрацията.

    Коментиран от #47

  • 45 Палко

    16 9 Отговор
    Тежко извращение е паметника издигнат в американското посолство на, американските летци загинали при бомбардировките над София, избили стотици мирни жители!!!

    Коментиран от #46

  • 46 Българин

    7 15 Отговор

    До коментар #45 от "Палко":

    паметника е издигнат на американска територия от американци руски еничарино, дакота памветника на окупаторите е издигнат "от признателния българсик народ", т.е. от червенитерусофили, които окупаторите докараха на власт и ,който избиха повече българи, отколкото загинаха през войните.

    Коментиран от #49, #64, #70

  • 47 Бай хой

    14 9 Отговор

    До коментар #44 от "митцо":

    Бъркаш първата световна война с втората световна. Или такива са инстеукциите от козяк.
    Факт е че през годините след това до 1989 година България бележи най големият си разцвет и развитие. Само един ненормалник не би го признал.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бай хой

    20 8 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Как така са избили пък населението се е увеличило с три милиона и то етнически Българи с осигурена работа, осигуровки, безплатно образование, безплатно здравеопазване, най мощната в региона армия, полети в космоса, индустрия, наука, икономика, култура, спорт и т.н. И повечето от тия придобивки отнети от днешните окупатори а Българите прогонени да слогуват.

    Коментиран от #53

  • 50 Учуден

    6 12 Отговор
    Учуден съм, че не сте запознат с научния труд" Тайните фалити на комунизма" от разследващия журналист Христо Христов. Издателство "Сиела" публикува цяла серия книги на тази тема с автори проф.Ивайло Знеполски, доц.Румен Аврамов, Мартин Димитров,доц.Даниел Вачков...Четете,за да знаете!

    Коментиран от #66

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Прометей

    2 4 Отговор
    АБЕ ЩО СИ НЕ...........

    Коментиран от #65

  • 53 Българин

    5 16 Отговор

    До коментар #49 от "Бай хой":

    Какъв разцвет, бе руски лакей? Всичко, което е било под руска окупация все още не може да д о стигне по развитие останалата част, които не са били под съветски ботуш. И русофилите сте избили повече българи, отколкото са загинали през войните. И всичко това по заръка на Москва.

    Коментиран от #56, #59

  • 54 Ник

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Трябва сериозно да се замислиш за четенето на историята, трол с чужд "ник".
    - Е ли е едно и също положението когато ставаме съюзници на германците и на руснаците? - И едните и другите стоят на северната ни граница и чакат отговор да ли да влизат и да ни разбият или простото решение да им станем съюзници.
    Ако не беше договорката за разпределението на влияние, между Чърчил и Рузвелт от една страна и Сталин от друга, да ли страната ни нямаше да бъде разпокъсана между съседни държави? Ако си наясно, то със сигурност трябва да знаеш, че особено Чърчил иска сурова наказание включително и рязане на територии от България и идска тя да бъде обявена като губеща страна във войната. Ако Чърчил не искаше Гърция заради Средиземно море и свободният път на империята им към Изтока да ли Гърците щяха да останат към т.нар. капиталистически свят като се има в предвид че са в гражданска война до 49 година? Единствената причина да не получат подкрепата на Сталин е договорката му с Чърчил.
    - Въобще какви тъпотии плещиш?

    Коментиран от #55

  • 55 Варна

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Ник":

    А, аз имам много никове, но това е, защото съм дървен философ, от нищо не разбирам реално, затова пък винаги се изказвам надълго и широко по всички въпроси и използвам различните си никове, защото хората вече разбраха, че говоря несвързано и никой не ми чете коментарите.
    - Казах ли и, че съм завършил магистратура по счетоводство и контрол и затова всички световни тайни - политика, международни отношения, икономика, финансови пазари, държавно управление, култура, история..., всичко ми е много по-ясно от на вас, форумни кърлежи и тролове?!?!

    Коментиран от #68

  • 56 Бай хой

    13 6 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Как тала сме избивали Българи а населението бе достигнало почти десет милиона. Сега ьа пи малко от тройсет години вече е наполовона. Ясно е кой унищожава всичко Българско и Родно. Няма заводи няма земеделие няма нищо. А преди не бе така. Комунистите се грижеха за народа и България. Сега ни продават и заменят за ...

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Зловреден

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "649":

    Хайде,водени от тази логика, да празнуваме и деня на османската армия,освободила ни от българския монархо-фашизъм и дала ни петстотин години социализъм.
  • 59 Пешо

    8 4 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Американска соросоидна подлога - а не българин си ти.
  • 60 Психофил

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Психиатър":

    Колега ,иди да работиш !
  • 61 Психофил

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Истерик ли каза 4е си ?
  • 62 Психофил

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Kcaniba":

    Истерик ли каза 4е си ?
  • 63 Сталин

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Kcaniba":

    ....и глупаците като Вас.....
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Сталин

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "Прометей":

    И на теб .....
  • 66 На баба ти на хурката

    8 3 Отговор

    До коментар #50 от "Учуден":

    Тези фалити за това са и тайни,щото никой от населението не ги е почувствал,за разлика от сега -перманентен фалит. Няма пари дори и за деца. А болните ги прехвърлят и умират пред болниците.Нещо сега да не е фалит? армия,образование ,деца , здравеопазване ,БДЖ ,НЕК Външен Дълг ,вътрешен дълг, междуфирмена задлъжнялост. Единственото за което се сещам по читаво са имоти ,туризъм ,и свободата на хомосексуалистите-да не си от тях а?
  • 67 Чича ти Пенчо

    7 1 Отговор
    На някои хора мозъкът им служи за тежест между ушите,за равновесие.Случайните течения отвяха ДВА милиона българи,най-съзидателното поколение и тъпаците 30 години се крият на завет и се оправдават с ЕС и НАТО,че ни пазели.Какво ще пазят след още 30години?
  • 68 Ник

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Варна":

    Ехааа! - Професионален трол! Браво! Обикновено са по-ниско интелигентни или поне тези дето ги събира ЦЦ, но при теб има и нещо друго.
    Ще е интересно да те наблюдавам!
  • 69 Митко

    3 6 Отговор
    Те нещата не са толкова сложни,аз тук дилема не виждам!?Първо СССР ни обявява война,ето причина да не празнуваме ден на съветската армия.Второ не ни освобождава от никакъв фашизъм,тъй като ние сме били съюзници на Германия и не е имало от какво да ни освобождават.И трето но не по важност ние си имаме армия,чийто ден честваме!Ще вметна и четвърто за тролчетата-който иска да празнува съв.армия адреса е Москва,05.09,10,00 часа,вие сте.
  • 70 Палко

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Значи скоро да очакваме и паметник на загиналите японци при атаката на Пърл Харбър в посолството на Япония, в САЩ?
    А защо ли до момента няма???
  • 71 цун кай уй

    3 0 Отговор
    пак се намери някой лумпен дълбок като котешко дупе аман от такива
  • 72 Спиро

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "filo":

    Човече,
    Видя ли колко минусчета отнесе с това изказване.
    Това означава, че много от хората тук са така промити и ресетнати, че никой даже не се е замислил дали си прав.
    Споменаваш ФАКТ а не МНЕНИЕ и въпреки това си заминусен отвсякъде.
    Хората тук (в по-голямата си част) проповядват идеята, че от Русия и Червената Армия нищо лошо не можем да очакваме.
    Колко от тях знаят, че всъщност България е на губещата страна след ВСВ. Колко знаят, че ние сме подкрепяли германците, но войски на източния фронт не сме изпращали, но за сметка на това сме се включили на страната на руснаците да гоним немците на запад. И въпреки това, България е третирана като губеща сила и отнася делене и репарации след войната.
    Братя, а?
    Пренаписаха ни Историята, че да вярват неграмотните в онова, което ни се каже, без да се замислим и без да потърсим истината.
  • 73 патриотъ

    5 0 Отговор
    Да обясня тука на гордите българи русофоби!9-ти май е празник на победата против фашизма и е победа на руската армия и държава,естествено с помощта на съюзниците,които се включват във войната през 1943 година,когато Червената армия взема превес и започва настъпление.Когато е ясно,че германия може да загуби войната,тогава започват да изпращат някакви помощи и впоследствие се включват с жива сила,за да препятстват пълния крах на Германия и да попречат на съветската армия да завземе тотално цяла Европа.И американците и англичаните не забравят след войната да да поискат да им се плати тази тяхна безвъзмездна помощ!
  • 74 патриотъ

    4 0 Отговор
    Каузата на Хитлер е била за свят без евреи,цигани и славяни,така че,помислете си добре дали имаме повод да се радваме на тази победа или не!

    Коментиран от #75

  • 75 Няма

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "патриотъ":

    славяни...
  • 76 тодорова

    0 0 Отговор
    Нали знаеш, че ако не беше Славната Червена армия, България нямаше да съществува,половин Европа също, а ти, "умнико", още по - малко! Така че, внимателно с Великата, несокрушимая и легендарная Червена армия!