12 Май, 2018 14:00 1 524 7

Месецът на суетата

  • абитуренти-
  • балове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни в медийното пространство се завъртяха първите сметки за тазгодишния сезон на абитуриентските балове, които са, меко казано, стряскащи. По изчисления балът на един зрелостник тази година ще струва средно между 3000 и 5000 лв. Средно!

В държава, в която според официалната статистика на финансовия министър над половината от населението има месечен доход до 600 лв., това е абсурдно.

И напук на всякаква логика, скъпият цирк на пайетите и броката се повтаря всяка година.

Затънали в непробиваемата философия, че на децата не трябва да им липсва нищо, на всяка цена, хиляди родители са готови да се влачат по корем, за да изстрадат огромния заем от банката, но в края на май детето им да е най-красивото, най-обгриженото, да излезе пред родата и да отиде при съучениците си със самочувствие, защото това е "една от най-важните и запомнящи се вечери в живота".

Естествено, същите тези родители са наясно, че това е лъжа. В живота има безброй други по-важни и по-запомнящи се вечери, но мисълта за тях просто не е на дневен ред. На дневен ред е каква ще е роклята, какъв ще е гримът, прическата, колата...

Обществото ни толкова се е оплело в колективната лудост, наречена абитуриентски бал, че не осъзнава как една такава наглед невинна концепция за важните неща може да стане основополагаща за цяла изкривена житейска философия.

Ако на 18 години едни пълнолетни млади хора, които имат право да гласуват, да работят, да вършат подвизи или престъпления и да носят отговорност за тях, считат, че скъпата кола, скъпият часовник, скъпата екскурзия или бижута са от значение, значи имаме проблем. Самочувствието няма нищо общо с роклята, чантата и обувките и ако утрешното бъдеще на България не го осъзнава, последиците може да са катастрофални.

Суетата е естествен човешки рефлекс, но загубата на връзка с реалността е патология. И за този проблем вина имат колкото младежите, толкова и техните родители.

Изтъкани от комплекси, несигурност и некомпетентност те възпитават поколение, което счита за по-важно "да изглеждаш", отколкото "да бъдеш". Ето защо баловете са все по-бомбастични и мащабни всяка година, а само няколко дни след това - кандидатстудентските изпити - все по-трагични като резултати. Защото на малцина им хрумва, че балът е една рядко скъпа глупост, чийто първоначален приемлив замисъл се е изродил до гротескни високи, подплатени с ударни дози комплекси, неадекватност, повърхностност и кич. А всъщност важното започва след това - на студентската банка (ако изобщо се стигне до там), която е единствената относителна гаранция за шанс за нещо по-добро.

Така че, скъпи родители, въпреки че сте водени от обич, правите ужасна услуга на децата си, ако сте им внушили, че балът е една от най-важните им вечери и в нейна чест всички жертви и усилия си струват. Ясно е, че ценностите не са на мода. Още по-ясно е обаче, че без тях, нищо чудно, балът наистина да остане най-важната вечер в живота на детето ви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Право куче у очи

    8 0 Отговор
    Хах какви ги приказва този или тази,в този коментар! Каквато системата,такива и ценностите! Всяка несправедливост дива,до системата опира,и до политиците циници,дет заслужават белезници!
  • 2 Право куме у очи

    2 0 Отговор
    Печатна грешка,извинявам се!
  • 3 ГНЕВЕН

    13 1 Отговор
    Месеца на чалгаджиите и показването на ужасно ниската ни морална идентичност-насаждана ни през последните 30 години.Този месец е чистото огледало на простащината и консуматорството което е издигнато в култ в нашето жалко общество. Още много може да се каже-но "неам нерви" ....
  • 4 Аз Варна

    11 0 Отговор
    От прекалени неща-грим,натруфеност абитуриентите създават обратен ефект.Стават непознаваеми .Крайният резултат е едно фрийк шоу.После ги виждаме по статиите като топ10 на абитуриентските изцепки.
  • 5 Коко

    6 0 Отговор
    Нека се радват децата, то всяк година са по-малко завършващите. Какво завършват те си знаят.Скоро и тях няма да ги има, да ни е честит резултата от демокрацията. Иначе параметрите са все по-добри, каза прасето Квик.
  • 6 Morgoth

    6 0 Отговор
    На събитие на което има цигански оркестри, дъни чалга и се въртят кючеци какво очаквате? Някой да си мисли за образование и морални ценности ли? Днес с 5000 заем за бал който ще го плащат мама и тати, утре със заем за силикон, а после или успяла ковра с титла плеймейтка, държанка на някоя мутра или неуспяла ковра директно на улицата. Това са днешните ценности. Бедност и простотия се подхранват една-друга.
    Но пък далеч не всички влизат в този калъп, момичето на преден план не изглежда такова, та може и някой ден да се оправим, знае ли човек.
  • 7 Защо

    4 0 Отговор
    Много добре написано.Всичко е едно скапано позьорство.Цирк.Страшна алчност.И това със скъпите коли изобщо не е за тази държава.На кого точно се показват?Както и наемането на безумно скъпа кола за сватба.Позьори,после като се върнат в стария опел или изхвърленото от европа ауди,по-добре ли ще се чувстват.
    Самият бал е безсмислица.Има много по-важни неща в живота.Измислен статус за един ден не прави човек успял.
    Чалгаджийско мутренска свинщина.Жалко е,че толкова млади хора подражават на това.