Last news in Fakti

17 Май, 2017 08:00 3 620 12

Хейтя абитуриенти безплатно

  • ученици-
  • балове-
  • абитуриенти

Желая с цялото си сърце успех на всички абитуриенти! Техният успех ще е успех и за техните учители, и за техните родители… ще е успех за нас

Хейтя абитуриенти безплатно - 1
Снимки: БТА и Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ето още един като мен, който вижда, знае и не пропуска да отбележи, че абитуриентите са ОТ-ВРА-ТИ-ТЕЛ-НИ! Ние не бяхме такива! Нямаше чалга и не брояхме до 12. Ма каква е тая простотия, бе?!“

Вероятно това си помислиха мнозина, когато прочетоха заглавието. Това коментира за "Площад Славейков" Емил Джасим.

Понеже приближават матурите, а с това и абитуриентските балове, е необходимо да припомня нещо важно: абитуриентите са си съвсем нормални млади хора. Не са те виновни за чалга-стила на празнуване, а ние – техните родители, учители, съграждани. Съвсем не всички слушат чалга, возят се с каляски, теглени от 5 коня или пък харчат два бона за салфетки в някоя дискотека. Има много смислени, разумни, читави и красиви млади хора, които живеят нормално, обличат се със стил, доколкото им позволява социалният статус, и мечтаят за по-добро бъдеще.

Българските училища изобилстват от креативни ученици, които само чакат да им се даде възможност да покажат колко много могат да свършат в реалния живот. Български ученици непрекъснато печелят международни олимпиади, конкурси, състезания и надпревари, напук на образователната система и въпреки „добрите традиции“ на българското училищното образование.

Всяка година се намират хора, които да ни обяснят, че по тяхно време е било различно, защото днес абитуриентите са:

1) простаци и селяци, слушащи чалга;

2) хора, които могат да броят едва до 12, и то по много пъти;

3) неспособни паразити, които само ще са в тежест на обществото. Това, разбира се, не само че не е вярно, ами е по-скоро опит на изричащия ежегодните хули към абитуриентите с днешните млади хора да оправдае пълния провал на своето поколение.

Представете си, обаче, какво биха могли да кажат абитуриентите за нас днес. С основание биха могли да ни заявят, че ние сме се провалили, защото не сме успели да създадем общество, в което:

1. Образователната система е модерна и отговаря на нуждите на съвременния свят;

2. Законите се спазват и правораздавателната система работи справедливо, бързо и ефективно;

3. Корупцията се преследва сурово и не застрашава живота на гражданите, в много случаи съвсем буквално.

4. Има свободни и независими медии, които да информират, а не да бъдат ползвани като бухалки;

5. Ако се разболеят, има кой да ги излекува на справедлива цена;

6. Има свободна конкуренция и предприемчивостта се насърчава от обществото…

Хейтя абитуриенти безплатно

Абитуриентите са такива, каквито сме ние, възрастните. Сред тях има и селтаци, и чалгаджии, и наркомани, и отчаяни, но и умни, и красиви, и отговорни, и мечтаещи… Те са толкова различни помежду си, колкото сме и ние.

Абитуриентите са продукт на родителите си, роднините, учителите и на всички нас, които ги заобикаляме. Повлияни са от времето, в което живеят, от технологиите, от модата… Те са толкова продукт на своето време, колкото и ние сме били на тяхната възраст продукт на нашето.

Абитуриентите са млади хора, млади български граждани, които имат огромно предимство пред всички нас, не толкова младите български граждани – имат цялото време на света, в което могат да се променят, да станат по-добри, да бъдат успешни и да преследват своето щастие. Дали ние успяхме да използваме нашето време, не знам, ще стане ясно скоро. Засега се опитваме, но успехът е променлив, клонящ към нула.

Тези млади хора, за разлика от нас, могат да пътуват свободно. Могат да учат където поискат в Европа и света. Могат да работят в която си поискат световна корпорация. Способни са не по-малко от връстниците си, знаят не по-малко и не са по-малко талантливи. И 15% от всички абитуриенти всяка година заминават да търсят своето бъдеще извън България. Тези 7500 на брой 18-19-годишни българи, които всяка година емигрират образователно, избират да учат и да се развиват извън страната ни. Защото тук не виждат перспектива.

Нима са виновни? Не само че не са, ами става и все по-трудно да им кажем честно „Върнете се тук, след като завършите, а ние ви обещаваме да имате същите възможности за честна конкуренция, за истинско професионално развитие и за високи доходи“.

Хейтя абитуриенти безплатно

Та вместо да се възмущаваме от лошите примери, нека тази година обърнем малко повече внимание на готините абитуриенти. И нека се сетим за #НашитеУчители. Тъкмо поради факта, че те бяха навряни в ъгъла, днес се чудим дали от образованието има изобщо някаква полза от файдата. Защото в центъра на образователната система стои връзката „ученик-учител“.

Желая с цялото си сърце успех на всички абитуриенти! Техният успех ще е успех и за техните учители, и за техните родители… ще е успех за нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    18 1 Отговор
    И аз им пожелавам успех в живота. Но това не ми пречи да гледам с погнуса тези от тях дето маат кючеци по улиците във вечерта на бала. А ако те кажат тези 6 неща за нашето поколение ... ами ще са напълно прави!
  • 2 Чеп

    10 13 Отговор
    Трябва да има от всичко!
    Не може да има бал без голи бедра, дълбоки деколтета, дупенца, мупенца...

    Коментиран от #5

  • 3 Bossman

    2 11 Отговор
    Всеки празнува този момент както му харесва.Какво сте тръгнали да правите забележки?Като не ви харесва не гледайте как празнуват.Били слушали чалга,били ходели предизвикателно,ми ходете и вие така.Ама не става,защото сте на годинки и по-скоро ще ви се смеят на това как изглеждате.
  • 4 гост 2

    10 5 Отговор
    Съгласна съм с мнението на автора на тази статия. Много от критикарите умишлено забравят какви бяха нещата до 1989г. “Забравят“ и факта, че мутро - културата е отроче на бкп, на която бкп те самите са били членове до 1989г., не заради убежденията си, а “защото така трябва, ако искаш да станеш директор на завод, научен работник и т.н.“. 3/4ти от критикарите са били на скатани длъжности по времето на соца и “забравят“ да споменат това- защо ли? ;) Бкп окради и изнесе българският пенсионен фонд зад граница, а после го върна в България като пари на бкп, с които бяха спонсорирани на 100% създаването и развиването на мутрите в България.Пряка последица от мутренският манталитет е и днешното състояние на днешните абитуриенти. Не може през 1995-1998г. да си оправдавал мутрите, да си участвал в техните деяния или те да са ти предоставили първоначалният ти капитал за стартиране на уж твоя собствена фирма, да възпитаваш децата си да харесват престъпниците жоро илиев и другите мутри и да ги учиш , че само така се успява в живота, а после да крещиш като луд- аааа- неее- ние не бяхме такива! Това е най- малкото двулична циничност и наглост...

    Коментиран от #8

  • 5 Morgoth

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чеп":

    "голи бедра, дълбоки деколтета, дупенца и мупенца" може да има и това да е красиво и стилно, но за съжаление напоследък рядко им се получава. Биха имали по-голям успех, ако се напиват НА бала, а не ПРЕДИ него и ако ограничат чалгата в съответния клуб и то след полунощ, а не да правят евала на всеки цигански оркестър който мине покрай тях (а те тия плъзват като хлебарки по баловете).
  • 6 Емо

    6 0 Отговор
    Най - после един смислен коментар !
    Това е истината - не са виновни децата а ние - техните родители .
  • 7 Ники

    7 4 Отговор
    Аз бих казал че , е въпрос на интелект да разбереш че Чалгата е вид музикално предпочитание , пък и отдавна мина ерата на Радо Шишарката и Хисарския поп. Не ми харесва автора на статията че ги дели на селяци ,чалгари, наркомани и на ония другите свестните ... тия свестните обикновено работят за ония първите и то навсякъде е така ! на 18 години те първа се влиза в живота рано е за изводи ! На бала младежите се отпускат и всеки си прави кажи речи "празненството на живота" , което ще рече собствените ти виждания изкривени през призмата на емоцията и очите на 18 годишен ... и се получава една палитра която всички виждаме по баловете ... обяснете на една абитуриентка защо Ники Минаж може да е гола по телевизията пред Милиони погледи а пък тя трябва да е прилично облечена ... тия неща се оправят с времето сега има 10 дена балове ще погледаме с интерес ще се посмеем .. И най важното няма да си правим тъпи изводи ...
  • 8 някой

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Преди въобще не е имало пенсионен фонд, драги/а! Само това е достатъчно да не Ви чета глупостите де сте ги натарянкали, повтаряйки като папагал нечии лъжливи мантри! По време на социализма, пенсиите се изплащаха чрез т.н. разходно -покривна система. Т.е. това което е вкарано за месеца като удръжки за пенсия се разпределяше веднага- на следващия месец. Нямаше проблем, защото ВСИЧКИ работеха!!!

    Коментиран от #9

  • 9 гост 2

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "някой":

    Моля, цитирайте актуалната нормативна база, въз основа на която се основава твърдението Ви. Можете да я намерите в ДВ или в системите “Сиела“ и “Апис“. Твърдя, че мнението Ви е невярно и грешно. Тъй като Вие оспорихте моето мнение, то тежестта да докажете твърдението си, лежи върху Вас. Ако обаче не можете да го подкрепите с актуалната нормативна база от преди 1989г., то мнението Ви не струва, защото не отразява обективно актуалното към онзи момент българско законодателство.

    Коментиран от #10

  • 10 Павлов

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост 2":

    Да де, колега, но Вие излагате Ваше твърдение, което следва да докажете, така че, виждам, че сте запозната с правноинформационните системи, съответно дайте и Вие текст от закона, доказващ твърдението Ви за наличието на Български пенсионен фонд по онова време. Не се заяждам и не подкрепям никого от двамата, а просто ми е интересно!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.