17 Май, 2018 10:00 3 656 14

Лъжат за АЕЦ „Белене“

  • аец "белене"-
  • изграждане-
  • централа-
  • китай

Искат с 15 млрд. да спасят 3 млрд. и откраднат още 5-6 млрд.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Книгата АЕЦ ”Белене” не се затваря, за да се късат страници. Вместо да затворим книгата и потърсим отговорност от тези, които са късали досега страниците и. От тези, които са виновни за тези 3 млрд. Каква е генералната дитирамба? Лъжат - дайте ни още 15 млрд., за да спасим тези 3 млрд.

Така ще се откраднат още 5-6 млрд. с оправданието, че са опитали, но не е станало нищо. Така експертът Георги Котев коментира за Фрог новия повик на правителството за строителството на АЕЦ "Белене".

Има обективни, реални, неопровержими доказателства, че строителството на АЕЦ е невъзможно. Всеки път управляващите говорят, още от 2015 г., за някакъв пазарен принцип. Тръгна се от Борисов 2 и нататък.

Всеки път, когато говорят за някаква китайска делегация, всеки път свързват строежа на АЕЦ "Белене" с различна китайска корпорация или компания. Направил съм справки в сайта на министерството на енергетиката. Там има информация кога и с кой е говорено, има отговори на депутатски питания на министър Петкова, чел съм стенограми на МС от 2015 г. Борисов, Петкова и Дончев се хвалят, че най-голямата китайска банка в света проявява интерес към АЕЦ. И компаниите и финансовите институции всеки път са различни. Лъжат!

Другото е, че ядрената енергетика в Китай все пак се развива, но е с много по-слаби темпове от развитието на вятърни турбини и фотоволтаичните панели, посочи експертът.
Важен аргумент е и това, че през 21 век, по китайски инвестиции в рамките на ЕС, България е на дъното.

И ако слуховете за големи китайски инвестиции са верни, то ние бихме се качили на второ място в ЕС, което е несериозно за тъмна балканска страна като нашата, категоричен е инж. Котев.
Абсурд е и твърдението, че след като се построи, за пет години АЕЦ "Белене" ще стане печеливша. Пълен абсурд!, смята той.

Всичко се прави, за прикриване на минало съучастие. Тоест, дайте да говорим, да забравим и "пито - платено"... Да забравим за тези пари. Затова фактори като консултанти казват, че този проект е жизнеспособен, дайте да продължим, да имитираме, че ще го построим и сърбаме финансиране, каза още Георги Котев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Незнайко

    22 22 Отговор
    ПЕРКИТЕ ПРОИЗВЕЖДАЩИ ЕНЕРГИЯ ОТ ВЯТЪРА ПРОМЕНЯТ КЛИМАТА НО ТОВА НЕ СЕ КАЗВА !!! ТЕЧЕНИЯТА ПРОМЕНЯТ ПОСОКАТА СИ И СЕ НАСОЧВАТ НАТАМ КЪДЕТО НЯМА СЪПРОТИВЛЕНИЕ !!! Само АЕЦ централите са бъдещето когато открият начин за рецеклиране на горивото !!!

    Коментиран от #2, #5, #6, #7

  • 2 НАТО ВЕЦ

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Незнайко":

    Ми, руснаците имат вече работещи реактори, работещи с "отработено гориво".
  • 3 смок

    25 8 Отговор
    Всичко е вярно! Големи пари = големи кражби. Това е единствената причина да съществува този проект.
  • 4 Голям Слон

    20 3 Отговор
    Да беше само за Белене :-) В тази държава е нещо нормално да се лъже. Не го ли разбрахте вече?
  • 5 Голям Слон

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Незнайко":

    То по тази логика дай да не строим нищо, защото ще се промени течението на вятъра :-))) Няма как да се случи това. Но като цяло идеята за фотоволтаиците и тия вентилатори ми се струва абсурдна. Течението на вятъра не е проблем. Проблем са заетите някога обработваеми земи, на които нищо не се произвежда. Затова ядем картофи от Франция, домати от Холандия, ябълки от Полша и какво ли още не от странни аграрни дестинации.

    Да не говорим, че глупавите европейски директиви пълнят джобовете на определен кръг хора, приближени до управлението. Колко обикновени собственици на фотоволтаици познавате? А знаете ли, че всъщност такива имаше доста. Хора, теглили кредити, за да се впуснат в енергийния бизнес. Доста от тях фалираха, защото държавата ги излъга. Но за това никой нищо обикновено не говори или пише.
  • 6 Дидодидо

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Незнайко":

    Наистина си Незнайко!По-абсурдна теза не бях чел!Ами да спрат и залесяването тогава.Истината е,че през няколко години управляващите си подготвят по една огромна кражба,наред с безбройните по-малки.Белене1 и 2 ,Цанков камък и Водно огледало,КТБ.С Южен поток удариха на камък,но пък Белене (стотна първа копка) винаги е на линия за няколко милиарда.Осъзнайте се,цялата история е просто най-обикновен пладнешки грабеж.
  • 7 юрист

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Незнайко":

    “...Публикувано във факти.бг: Само АЕЦ централите са бъдещето когато открият начин за рецеклиране на горивото !!!...“ НЕ- СОЛАРНАТА енергия е най- екологичният вид енергия, защото слънцето ще свето още поне 80 милиона години. Вече има създадени и акумулатори за соларните панели, така, че- не, не сте прав!
  • 8 гост

    2 9 Отговор
    На тази площадка може да се построят складови зони покрити с фотоволтаици и газова централа за изравняване на търсенето на ток. Има инфраструктурата дотам. За тези реактори дори и 100млн. да вземат пак е голям плюс. Направете разумното, не правете поредните глупости. Хората си казаха мнението, че не искат АЕЦ.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Кои хора?
    Тази "газова" ТЕЦ от къде ще и взимаш газ? На Баце от хЪбчето ли?
    ТЕЦ за производство на ел.енергия само е жива разсипия.
  • 10 Проектант

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    А тези фотоволтаици ако ги строят 50 години знаеш ли колко ще струват?????
    Няма такъв проект който да се проточи толкова години и да е на печалба, проблемът не е проекта а хората които го използват за смучене на пари. Това може да е всеки друг проект!!!!
  • 11 Отоплител

    4 0 Отговор
    Много несериозно становище.Напомня ми прословутото изказване на Тато за снишаването.Г-н инженер,колега.Аз съм и рибар и ние си имаме становище,че сухо дупе риба не яде.
  • 12 The TRAPPER

    3 1 Отговор
    И после ще поискат 30 млрд. , за да спасят тези 15млрд. Не давам нито лев повече- ще карам на свещи.
  • 13 The TRAPPER

    4 1 Отговор
    АЕЦ няма да стане- тези с фотоволтаиците няма да го позволят.
  • 14 Батката

    1 0 Отговор
    Цената, която се споменаваше по медиите за целия проект е 22 милиарда лева. И това за 2х1200 Мегавата. Иначе казано по 9 милиарда лева 5.5 милиарда долара на мегават. За срсвнение проекта на Софтбанк за соларен парк в Саудитска Арабия е 1 милиарда долара на мегават. И това ако не е кражба на века. Да не говорим за екологичните рискове.
    https://www.google.com/amp/s/m.dnevnik.bg/sviat/2018/03/28/3154348_sauditska_arabiia_i_iaponski_telekom_shte_izgradiat/amp