29 Май, 2018 19:00 1 725 3

Спокойно, данъкоплатците са насреща

  • рози-
  • лекари-
  • протест-
  • заплати

Потушаването на протести

Спокойно, данъкоплатците са насреща - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица протестираха розопроизводителите и лекарите във Враца и Ловеч. Недоволните от ниските изкупни цени на маслодайната роза тази година затвориха подбалканските пътища и ги посипаха с цветове. Медиците, които вече пробваха със затваряне на пътищата да си получат заплатите, замеряха ресорния заместник - министър с яйца.

Какво последва? Разбира се, че премиерът Бойко Борисов се намеси. Земеделският министър беше пратен спешно в Долината на розите да обещае минимална помощ на протестиращите и понеже те не са дори регистрирани като земеделски производители, започнаха да ги регистрират по спешност - за да си получат компенсацията. Омбудсманът Мая Манолова също отиде при тях и настоя помощта да не е 30 стотинки на килограм розов цвят, а 1 лев.

След като премиерът привика министрите на финансите и здравеопазването, от пресцентъра му съобщиха, че им е разпоредил да намерят пари за заплати на лекарите, независимо, че сметките на болниците са блокирани. И пари се намериха. Борисов следва стила си - всеки, който протестира, да получи това, което иска, независимо има ли право или не - стига да не засяга близки до сърцето му интереси или да не настоява за реални реформи.

А държавата, чиято политика всъщност доведе болниците до това състояние, ще пише специален закон и за бизнеса с етерично-маслените култури. Как той би променил факта, че свръхпроизводството на продукция, за която няма и осигурен пазар, неизменно води до загуби, е загадка.

За разлика от загърбените функции на институциите да разкриват и санкционират неплащащите данъци представители на бранша, както и онези, които увеличават "продукцията" си с евтин внос на чуждо розово масло, което етикетират като българско.

Дали с обявените мерки нещо ще се промени е по-скоро риторичен въпрос, реалният е кой ще е следващият протестиращ и какво ще получи от парите на данъкоплатците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриотъ

    8 0 Отговор
    Какъвто Че Гевара,такава и държавата!
  • 2 Сибирь

    6 0 Отговор
    Няма свръх производство ,а картел между преработвателите. Даже и сте го написали, така ,че работата на държавата е да нарита тия гадове! Отделно с вкарването на по-евтина и некачествени компоненти ,пада и качеството на изходният продукт! А от там и реномето на целият ни бранш! А да оставиш цял регион без лекари си е престъпление!
  • 3 Христо

    1 0 Отговор
    Поредната статия защитаваща олигарсите,няма как да има свръхпроизводства на продукт който се произвежда в доста ограничен регион спрямо целия свят и даже само в една държава от ЕС и даже в определени райони в тази държава,срок на годност десетки години,Просто големите собственици ще съсипят малките.Не ви ли пресядат хапките от продажните сребърници господа "журналисти".