17 Юни, 2018 15:20 2 035 1

Червеното армейско духовенство губи войната на съзнанието в Китай

  • китай-
  • червена армия-
  • духовенство

Готови ли са униформените духовници да се жертват за Господ или искат да се предадат на дявола?

Червеното армейско духовенство губи войната на съзнанието в Китай - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Облечени в униформи на Червената армия – група духовници от Китайската католическа патриотична асоциация. Тази снимка предизвика вълна от коментари и много бързо беше свалена от интернет в Китай.

През май в Джинггангшан, родното място на Китайската комунистическа партия, се състоя събитие за популяризиране на петте признати от правителството в Пекин религии - католицизъм, протестантство, будизъм, таоизъм и ислям.

Снимката на духовниците и една монахиня, облечени в китайски униформи от Червената армия, се разпространи в интернет и предизвика укори.

Тази снимка за пръв път се появи в интернет блог, наречен Knight of the Lord, който написа: „Познават ли тези хора контекста на събитието? Искаме само да разберем дали тези духовници и монахиня имат най-фундаменталните познания за католическата доктрина и здравия разум на светските обреди. Не забравяйте, че сте овчарите на църквата!".

Много туристи, които посещават Джинггангшан, искат да бъдат фотографирани във военни униформи, които те вземат под наем, но необходимо ли е духовните служители да ги носят?

В крайна сметка военните униформи са свързани с войната. Религиозните хора имат свой собствен костюм за облекло - това са проявленията на вярата.

Някои може да каже, че няма значение, но защо будистите и даоистите не трябва да носят униформите? Трябва да се знае, че произходът на униформата на Червената армия не е толкова славна. Когато Китай беше под управлението на Куоминтанг, Мао Дзедун и други, под знамето на революцията стартира есенното жътварско въстание през 1927 г., за да отхвърли националистическия режим.

Това всъщност е акт на въстанически бандити, които по-късно стават въоръжени сили, и те ограбват наемодателите на полетата си. Това беше движение без никакво човечество, точно като бунтовниците.

Ако католическото духовенство не разбра историята на Джинггангшан, те биха могли да бъдат обвинени в невежество, но да се откажат от техните дрехи и да носят на униформата на Червената армия е като поклонение на демон.

Потисничеството на комунистическата партия за правата на човека и религията е очевидно за всички. Дали тези духовници искат да накарат китайските католици да се подчинят на атеистичните комунисти?

Днешните свещеници не са чиновници, така че само официалното им облекло може да представлява тяхната идентичност. Някои може да твърдят, че носенето на униформата на Червената армия е акт на патриотизъм. Но любовта към страната не е равна на любовта към партията.

Държавата и партията са фундаментално различни понятия и не бива да се бъркат. Комунистическата партия постоянно набляга на преподаването на патриотизма, но основната й цел е да образова хората да обичат партията, да обединяват държавата и партията и да промиват мозъци.

Един духовник, който не може да направи такава диференциация, вероятно е с промит мозък.

Може да се каже, че католическата църква в Китай е отделила връзката си с универсалната църква и върви по пътя на религиозните вярвания, продиктувани от атеизма на партията. Съобщено е, че един от епископите, участващи в снимката, забранява на своите епархийски католици да обсъждат събитието и заплашва с правни действия срещу медиите, които го съобщават. Ако няма проблем и е патриотична проява, защо е необходима съдебна заплаха?

Религиозни организации в Китай провеждат патриотични класове под ръководството на комунистическата партия, но нито един духовник не е изразил противопоставянето си. Нашите църковни пионери веднъж проляха кръвта си за своята вяра. Тези духовници готови ли са да се жертват за Господ или искат да се поддадат на дявола за удоволствията на светския свят?

Питър Луи - Catholic affairs


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Толераст

    3 0 Отговор
    На нас от НАТО , джендар-идиологията ни е достатъчна !