24 Юни, 2018 20:01 8 265 37

Митът за "норвежкия рай"

  • деца-
  • норвегия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Масиеж Чарнецки, полски журналист от "Газета виборча", автор на книгата "Децата на Норвегия. За (пре)защитената държава". коментарът е публикуван в "Капитал".

Полякинята Хелена Рибка наема частен детектив да отвлече 9-годишната ѝ дъщеря от норвежко приемно семейство. Чехкинята Ева Мичалакова губи родителските си права заради съмнения за небрежност и злоупотреби. Българката Емилия Асенян може да вижда сина си само три пъти годишно след полицейска намеса по подозрение, че упражнява домашно насилие... Отчаяни майки, чиито деца са били отнети от службата за защита на детето в Норвегия - Barnevernet.

Медиите в Централна и Източна Европа всяка година съобщават за драматични случаи, много често институцията е представена като нехуманна, нетолерантна и заинтересована единствено от "лов" на деца чужденци, които да превърне в перфектни граждани на страната. Журналистите се задоволяват да представят версията на родителите, повдигайки сериозни въпроси и за бездруго съмнителния мит за "норвежкия рай".

За този негативен образ на Норвегия има различни причини. В Литва посланикът на страната нае фирма за връзки с обществеността, която да преодолява натрупаните погрешни представи. Там страхът от Barnevernet понякога се насажда от руски медии, чиято цел е да всяват разделение в обществото. В Полша крайнодесни медии използват казусите, за да посочат "истинското лице" на норвежката социална държава и да подчертаят семейните ценности.

Във всички страни сензацията играе съществена роля. Както и фактът, че Barnevernet мълчи - по съображения, свързани с поверителността, службата никога не коментира конкретни случаи. В резултат общественото мнение научава версията само на едната страна - на родителя.

Разследвам казуси с мигранти и Barnevernet от над три години. И винаги искам от родителите съдебни документи - единственият начин, по който журналистът може да добие представа за истинността на твърденията за нехуманно отношение. Като бонус може да получи и независима оценка от регионалния квазисъдебен орган, наречен Окръжен съвет - в случай че сте останали с грешно впечатление, не Barnevernet решава дали да отнеме дете, прави го този орган. Аз лично като журналист говоря не само с родители, но и с работници в детски заведения, приемни семейства, адвокати, психолози, политици.

Изводът е: истината за Barnevernet е сложна, а медиите прекалено често генерализират едностранчиво. Действително има случаи, в които отнемането на деца е ужасна грешка - това далеч не е идеална система. Разбирам казаното ми от една майка: "Дори само веднъж да сбъркаш в преценката си, за тях пак е много."

В един добре документиран случай полската двойка Касиа и Себастиян, живеещи близо до Осло, губят правата си за сина си и дъщеря си, след като учителката забелязала малка рана на челото на момичето. След няколко месеца, в които децата са отнети от родителите им, съдът нарежда те да бъдат върнати, като посочва сериозни грешки, допуснати от службата. Заключението е, че най-вероятно раната е от по-малкия брат, който ударил с играчка момичето, но инспекторите не са задали достатъчно въпроси, а са се хванали за отговора на детето, че понякога родителите се ядосват.

"Наивно е да се мисли, че след като им се отнеме детето, родителите ще бъдат обективни", казва Рагнилд Торгерсън, адвокат, защитаващ много източноевропейци. По думите му обаче в докладите на социалните работници има и много субективизъм. Той дава примери - "детето се усмихва на майка си, но тя не забелязва това", "детето се смее механично" и т.н.

Тези доклади после служат за доказателства пред заседателите по казусите. Познайте на кого те вярват повече - на родителите или на норвежките експерти. Срещал съм много родители, които се оплакват от решенията на Barnevernet, но документите показват, че в техните случаи децата им наистина са се нуждаели от помощ. Има и такива с неутрално или даже добро отношение към институцията. Един от тях е Марцин, млад поляк, чийто две дъщери били хванати от полицаи да пушат трева. От службата за децата започнали проверка дали семейството живее в добри условия. Говорили с Марцин и съпругата му, посетили дома им, събрали мнения за децата от училището и медицинския център и прекратили проверката с мнение, че всичко е наред. Освен това консултирали Марцин как да помогне на децата си да се адаптират.

Хората с такива истории обичайно не се свързват с медиите - защо да го правят, щом всичко е наред? Но се оказва, че тези случаи са най-чести. Близо в 80% от случаите служителите на Barnevernet работят със семействата, без да разделят децата от родителите им. Критериите са много и различни. Често се случва заради съмнения за домашно или сексуално насилие, както и недостатъчни грижи. В Норвегия шамарът, който много родители в Източна Европа използват, е форма на насилие. Противно на разпространяваните митове, семейството няма да изгуби детето си след един или два шамара, освен ако не е станало някакво голямо недоразумение. Но ако шамарите са постоянна практика, ще последва намеса.

Гледа се не само физическото, но и емоционалното състояние на детето, както и възможностите за неговото развитие (последното е спорна тема, тъй като амбициозната норвежка система понякога е объркваща). Работата на служителите също не е лесна. Споделяли са ми, че някои деца по този начин изнудват родителите си: "Ако не ми купиш нов iPhone, ще кажа на службите, че ме биеш."

Любопитно е, че броят на отнетите от родителите им деца е почти еднакъв за имигрантите и норвежците (7.6 и 7.9 на 1000 през последните години). Това показва, че няма "лов" на деца чужденци. Barnevernet е част от социалната система на Норвегия, която предоставя помощ на гражданите и реагира относително бързо, когато нещо се обърка. Това обяснява защо мигрантите критикуват службата повече от норвежците - те просто нямат голямо доверие в държавата.

След Втората световна война, докато поколения норвежки социалдемократи са полагали основите на т.нар. Скандинавска утопия, българите, поляците и литовците са се борили с институциите на комунистическата държава, които са ги третирали като врагове. Следи от тази разлика има и днес - ако норвежци кажат на източноевропейци, че трябва да уведомят властите при всяко подозрение за проблем с дете, те ще отвърнат, че това е "доносничество". В същото време в Норвегия около една четвърт от подадените сигнали са от членове на семейството.

Някои имигранти не водят легална битка с норвежките институции, а направо отвличат детето си от приемното семейство. Медиите в Осло съобщиха за "полския Рамбо" Кщищоф Рутковски, провъзгласил се за "частен детектив", който срещу 6 - 10 хил. евро контрабандира деца до източноевропейски страни. "Главната телевизия направи репортаж за мен. Питаха ме как ще реагирам, ако Barnevernet вземе моя син. Тогава извадих големия си пистолет и го заредих, насочвайки го към камерата", похвали се Рутковски, когато се срещнахме през 2015 г.

Има обаче една културна разлика, която е по-важна от присъщия на Източна Европа бабаитски анархизъм. Тя е във възприемането на значението на грижите за децата. В Норвегия акцентът е върху интересите на детето. В Източна Европа целта е да се подпомогне семейството. И двете системи имат недостатъци. Норвежците рискуват заради отнемане на дете след грешна преценка да се разпадане семейството, което е основна ценност. Източноевропейците пък не полагат такива грижи, а това често води до трагедии. Така стана с 2-годишния Шимон в Полша, чиито родители го пребиха до смърт. Детето беше недохранено и малтретирано дълго време, но никой не се беше намесил.

Експерти твърдят, че въпреки дебата за Barnevernet сърцевината на норвежкия модел за закрила на детето няма да се реформира, защото представлява ДНК-то на социалната им система. Важно е обаче да се правят адекватни промени, за да не се стига до ужасяващи грешки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    47 13 Отговор
    отговорът е истамбулската конвенция в действие в норвегия. това е факт.

    Коментиран от #12, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 безчувствени

    87 6 Отговор
    И тази статия е ПР, опит за лъскане на имиджа на Barnevernet !
    Никой не може ме убеди, че тези не създават едни съвремени еничари !
    Много ми е интересно, ако се извади една статистика, ама реална, колко от тези деца са бели на имигранти и колко цветнокожи, както и колко са на норвежци и "норвежци" ? Убеден съм, че ще се потресете от резултатите !
    За мен това си е легално "отвличане на деца" замаскирано под фалшива хуманност и даването им за отглеждане и "възпитание" на семейства без такива, един вид съвременно еничерство ? Лично мнение без да ангажирам никого, всеки може да се задълбае във фактите и сами да си реши !
  • 4 Голям прос

    55 6 Отговор
    Тоя джендъри не могат да правят хлапета и крадат нагло нашите. Изживяват се още като викинги изглежда
  • 5 пипи дългото чорапче

    29 6 Отговор
    Никъде ама никъде по света основната цел не е да ти вземат детето!Казвам го,макар че съм съдила държавата по този проблем!Това е най крайната мярка.Започнах да се занимавам с такива проблеми когато държавата,в частност Закрила на детето в гр Силистра без никакво право ми взеха детето с измислени твърдения.Когато обаче се стигна до съд там се гледат факти,документи.Лошото е че госпожата заради която стана всичко това вместо да бъде наказана я повишиха.Сега хората се оплакват че пак използва такива методи.Никога няма да забравя думите на социалния работник госпожа Савянова"Ти знаеш ли кой е мъжа ми че си тръгнала срещу мен".Аз спечелих съдебната битка но НИЩО не се е промерило. Те пак са там.А Вие ми говорите за Норвегия или Скандинавия то. Повярвайте,не е така!
  • 6 Умен

    11 52 Отговор
    Първите 4 коментара са писани от бай ганьовци на ракийка със салатка след като са набили по един шамар на жена си. Коментари, неосведомени, които не оборват нито един факт от статията.

    Коментиран от #8

  • 7 соросоидни кърлежи

    26 1 Отговор
    нашите цигани сами ще носят децата там.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Sky-blue

    25 4 Отговор
    Тези какво лъскат имиджа на социалните там са перковци бил съм там ако детето ти сподели в училище че си пил едно малко или се целуваш страстно с жена си веднага пращат социалните и започва екшъна
  • 10 предпочитам

    5 25 Отговор
    Предпочитам там да бъде детето ми отколкото тук в мизерията.Не сте се разправял и с хора от социалните служби тук а аз съм им яка по парата. Ако за нещо ти се наложи да определен до тях жалка ти майна.Затова. По добре там където ще са добре отколкото да взимат наркорици тук или родителите им да бъхтя на 2,3 места за да са финансово добре.Там поне има шанс а тук и това няма

    Коментиран от #28

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    8 28 Отговор
    Чета тук излиянията на някакви идиоти и полуидиоти които никога през живита си не са били в Норвегия.Хора които може би не знаят къде се намира Норвегия. Та на тези отворковци искам да кажа: Норвегия и Швеция са най-социалните държави в света.Държави в които се заплаща по 1000 евро за дете на самотните майки.Държави които плащат наема на квартирите на самотните майки. Та ,отворковци,отидете поработете,поживейте малко в Норвегия и тогава давайте мнения и определяния.Вдигнете си главите от ракията и салатата и вижте как живеят нормалните хора.

    Коментиран от #14, #15, #17, #34

  • 14 Петър

    32 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Живях с жена ми в Норвегия, когато забременя, не исках да рискувам и се върнахме в България. Близо година от тогава.
    Какво да кажем за Норвегия, страна с късмет и 50-60% от икономиката се движи от петролния сектор...но това, че някой има кинтите не го прави морално правия.
    Тъй като много се набляга на проучвания, цифрички, числа, нека видим следната статистика за щастливите Норвежки, който нямат търпение да раждат и за отправна дата ще вземем 2008:
    2008 - коеф. на фертилност 1.96
    2017 - 1.62 (най-ниската стойност за страната от както се води статистиката)
    Напълно "нормална" реакция на норвежците, страната залита по глупави политики и няма човек дето да ражда деца за държавата. Хората раждат деца за да си ги гледат (добре или зле е съвсем друга тема). Колкото повече сила имат такива институции, колкото повече държавата подкопава брака, отношенията мъж-жена и се намесва в отглеждането на децата толкова грубо, толкова по-малко деца ще се раждат.
  • 15 ГНЕВЕН

    27 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    И какво искаш да кажеш...че 1000€ са по-важни от едно дете??? Това че са си осигурили социално обществото НЕ означава,че имат право да отнемат деца от родителите им за щяло и нещяло...това си е чист фашизъм. То по твойта логика излиза,че щом ти дават пари-имат право да правят всичко със семейството ти-дори да отнемат детето ти...До там ви докараха в днешно време-от мизерията и промиването на мозъците за някакви идиотски ценности да сте готови да ви взимат децата-ужас..Робско виждане и поведение-робско ...за пусти пари...--децата вече си даваме...
  • 16 гощо

    12 2 Отговор
    УрУди неземни.
  • 17 Идиот....си

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Само едно ще ти кажа,пък ти си го разбирай както си искаш-свободата и щастието не са само в салама Санчо...
  • 18 ГосТ

    5 28 Отговор
    Ако не можеш да отглеждаш детето си, ти се взима. Точка. Много правилно. Или си родител или не. К'во ми пишете от кочината да давате ЪкЪл.
  • 19 ГосТ

    4 26 Отговор
    Измекяри ниедни. Седнали Норвегия да плюят,защото била социална. От капитал прасетата в кочината квичат. Гладни ли сте още бе
  • 20 ауслендър

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Първо се научи да пишеш и после да коментираш Конвенции!
    Не може да си неграмотен и явно ограничен и да решаваш, кое е добро и кое е зло!
    Простите хора трябва да си знаят мястото в обществото, както мързеливите, наглите, невъзпитаните и агресивните, тези, които не зачитат правото на другия, било то дете или възрастен човек.
    Много хляб има да изядеш и много боб да изп*рдиш, за да започнеш да анализираш норвежката социална система.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ауслендър

    5 12 Отговор
    В Англия, ако те видят социалните на публично място да удряш шамар на детето си, могат да ти го отнемат съвсем законно.
    Друг е въпроса, че в Бълхаристан боят над жената и децата си е нещо съвсем нормално, такава ни е народопсихологията и нравите, в сравнение с много цивилизовани нации сме си варвари, то за това и държавата ни е на този хал.
    В Русия да биеш семейството пък е напълно законно и в реда на нещата, така, че има и други диваци, като нас.

    Коментиран от #26

  • 24 Факти

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "сори сорос":

    Изтрихме го, защото си прост, считаме този факт за основателна причина да предприемем действия.
  • 25 мунчо

    4 1 Отговор
    Холера полска!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наблюдение

    5 12 Отговор
    Мигрантите така и не могат да проумеят, че правата вървят ръка за ръка със задълженията. Държавиците им са на това ниво , защото само са свикнали да взимат. И като отидат на място което външно им харесва много се обиждат , като разберат механизма по който мястото е станало привлекателно.

    Коментиран от #30, #35

  • 28 Съдията

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "предпочитам":

    Ами бегай там. Какво правиш още в България?
  • 29 Morgoth

    6 7 Отговор
    Не ми изглежда правилно това което правят техните служби, но когато отиваш да живееш там не приемаш само техните пари, а целия им начин на живот, още повече ако имаш смесен брак и няма как ако се почувстваш заплашен да си вдигнеш чукалата и да се прибереш. Отивайки да живееш в Норвегия няма само да си богат и да ядеш сьомга, но и ще трябва да не биеш детето си и като цяло да се грижиш за него така както повеляват местните закони. Имигрантите трябва да разберат, че държавата приемник има култура и правила различни от техните и много неща може да не им харесат.

    Коментиран от #31

  • 30 Астроном

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдение":

    Това, за което пишеш, е нещо съвсем, ама съвсем различно! Друга бира!
  • 31 ауслендър

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "Morgoth":

    Точно така, напълно си прав, бълхарина не може да приеме факта, че НЕ МОЖЕ ДА БИЕ, жената, детето, други хора и многобройните случаи ГО ДОКАЗВАТ!
    Засипани сме от саморазправи, защото нямаме държава, а само територия, в която всеки раздва правосъдие.
    За съжаление, много българи не могат да проумеят и да се съгласят, че в Норвегия, правосъдието се раздава от съответните органи! От тук идват и биполярните мнения. За разлика от нас норвежците не си задават подобни тъпи въпроси.
  • 32 гост прост

    13 4 Отговор
    Това,което става в Норвегия си е марксизъм от най-чист вид. Нека припомня,че др. Маркс е виждал "идеалното общество" с ТРУДОВИ АРМИИ,ОБЩИ ЖЕНИ И........ОТНЕМАНЕ НА ДЕЦАТА СЛЕД РАЖДАНЕТО ИМ И ВЪЗПИТАВАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА. Какво е по-различното в Норвегия?! Отделен въпрос е как въпросната държава и нейните институции щевъзпитават отнетите дечица? В дух на толерастия,джендърство и уважение към "различните",или в дух на патриотизъм,семейни ценности и християнско самосъзнание.Или това е нещо остаряло,неадекватно на съвременния глобализиращ се свят? Бе,пусто дърво неокастрено ! Ха вървете в Норвегия-та ,та да си хапвате "коледна сьомга",отгледана в специални развъдници и хранена с екарисажно брашно. Пфу !
  • 33 сори сорос

    8 0 Отговор
    мдаа, някой с достъп до сайта ми трие коментарите, макар че спазвам правилата на сайта.

    защо така?
    хората не трябва ли да разберат какво става в страни като Норвегия и Англия?!
    защо никой не трябва да знае, какво наистина се случва с децата там?!!
    снимките от детски гей- парад в Норвегия не са приятна гледка, нали?!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да го кажем направо.

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдение":

    Там е въпроса в цялата история-че отнемат деца не само на емигранти и чужденци-ама ти явно малко инфо си преглеждал. 90% от отнетите деца са на норвежки семейства. Само че гласът на чужденците се чува повече-защото от съдбата им се интересуват и чуждестранните медии. Схващаш ли сега??? И не ми оправдавай отнемането на деца в Норвегия-това е идиотизъм-факт. Сестра ми се махна от Германия само заради джендърското сексуално обучение в детските им градини. Откак ми разказа за това обучение направо намразих евро-атлантиците. И забележи-не съм русофил-в никакъв случай. Просто смятам че с тази либерална политика унищожават обикновенните хора-мен и теб..Лек Ден.
  • 36 Гост

    0 3 Отговор
    Истински социализъм могат да изградят само нации с дясно мислене.
    Пример: скандинавските страни.

    А тия с лявото мислене даже един прост капитализъм не могат да направят.
    Пример: България.
  • 37 Townboy

    5 0 Отговор
    Утопиите на Оруел и други автори са вече факт в "най-развитите" общества на запад. В ционските протоколи е записано че християнските семейства трябва да се разрушат и децата да бъдат отнети от родителите за да се превърнат в космополитни безпътници без принадлежност към нищо и никого.