Last news in Fakti

1 Юли, 2018 06:31 3 530 14

Балканите и Световното: Наистина ли сме толкова жалки?

  • сърбия-
  • албански орел-
  • гранит джака-
  • шакири

Футболът може да задейства опасни националистически чувства

Балканите и Световното: Наистина ли сме толкова жалки? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сърбите обиждат Джака и Шакири. Те от своя страна искат да унижат Сърбия. А хърватите пеят националистически песни в съблекалнята. Скъпи балкански приятели, наистина ли сме толкова жалки? Коментар на Кръсто Лазаревич.

Футболът може да задейства опасни националистически чувства. След един квалификационен мач между Хондурас и Салвадор през 1969 година избухна т.нар. Футболна война между двете страни, която отне живота на 2000 души. Изглежда, че за някои футболисти, треньори и запалянковци Световното първенство по футбол в Русия е продължение на войната с други средства. Така например Гранит Джака и Шердан Шакири отпразнуваха головете си срещу Сърбия като изобразиха с ръце двуглавия албански орел, за да унижат сърбите.

Сърбите и албанският орел

Гранит Джака е роден в Швейцария. Неговите родители идват от Косово. Шакири е роден в Косово, но на четиригодишна възраст се премества със семейството си в Швейцария. И двамата футболисти не са от Албания, техните родители не идват от Албания. Те не играят в отбора на Албания и въпреки това отпразнуват головете си срещу Сърбия, изобразявайки с ръцете си албанския национален символ.

Нищо чудно, че диаспората има много специално отношение към "родината". Една нация, с която и двамата нямат почти нищо общо, бива стилизирана като мистично място. "Родината" е място, което човек вижда по време на лятната ваканция и за което можеш дори да си внушиш, че е прелестно - поне докато родителите ти или ти самият получаваш заплатата си в евро или в швейцарски франкове.

По време на мача Швейцария - Сърбия футболистите Джака и Шакири бяха обиждани от сръбските фенове заради произхода им. Изобразяването на двуглавия албански орел беше доста дипломатичен отговор на тези обиди. От друга страна е абсурдно, че сърбите се чувстват провокирани от един двуглав орел, тъй като и на тяхното национално знаме е изобразен такъв. Това обаче е въпрос на националистическа логика. И човек не трябва да я разбира на всяка цена.

Много по-лошо се представи сръбският треньор Младен Кръстаич. Той демонстрира явно, че не умее да губи. Кръстаич обвини съдията Феликс Брих за загубата на Сърбия и заяви: "Аз бих го предал на трибунала в Хага, за да го осъдят. Така, както и нас ни осъдиха!". С тази думичка "нас" Кръстаич се солидаризира с осъдените военопрестъпници и всъщност каза, че всички сърби са били изправени на подсъдимата скамейка в Хага. Отново националистическа логика.

За съжаление, много сърби споделят казаното на Кръстаич. Вероятно и онези запалянковци, които на стадиона в Калининград носеха тениски с лика на осъдения за военни престъпления Ратко Младич, отговорен за убийствата на 8000 души само в Сребреница.

А хърватите?

Хърватският национален отбор също не се свени да прославя военопрестъпници. Дали германските национали биха могли да празнуват победа в съблекалнята с песни на дясноекстремистки творци, в чиито текстове се осмиват жертвите на нацизма? Надали някой може да си представи подобна кратинка! За хърватските футболисти обаче това е нещо нормално. След победата си над Аржентина те масово запяха една песен, която започва с думите "За родината винаги готови". Това е поздравът на хърватските усташи. Песента е дело на дясноконсервативния музикант Марко Петкович с пседвоним Томпсън, който се присмива на мъките на концлагеристите в лагерите Ясеновац и Стара Градишка. В тези лагери систематично са били избивани евреи, сърби, роми и опозиционери.

Неведнъж фашисткият поздрав е предизвиквал скандали в хърватския национален отбор. Когато Хърватия се класира за Световното първенство по футбол в Бразилия, Йосип Симунич крещеше към феновете "За родината!", а те му отговаряха в хор "Винаги готови!". Впоследствие той беше изваден от отбора за Световното първенство в Бразилия. Това обаче не промени нищо.

Жалко, защото хърватският национален отбор играе много добър футбол и човек би се радвал на негов успех на Световното първенство в Русия. Аз лично се питам следното: Скъпи балкански приятели, наистина ли сме толкова националистически настроени и толкова жалки? И наистина ли трябва да го показваме непрекъсното на целия свят?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сърбите жалка сган

    27 22 Отговор
    Жалки са сърбите, казвам жалки щото истинката дума е "под опашката каквото излиза" , та сърбите са най-жалката нация -самочувствие в пъти повече от истинските им възможности и тепърва ще си плащат за избитите хора, да не говорим че те самите провокираха създаването на Косово

    Коментиран от #2, #8, #14

  • 2 НКВД

    22 11 Отговор

    До коментар #1 от "Сърбите жалка сган":

    А САЩ кога ще си платят за избитите хора? И когато Караджич каза за връзката на ЦРУ и сръбските военни в Хага що се направиха на глухи?
  • 3 Допълнение

    12 1 Отговор
    Ами не разбрахте ли, че колкото и да се пришиват несъществуващи добродетели , спортът си е платено шоу като всички други, само че на ниско интелектуално ниво и не прави автоматично хората благородни и възпитани.
  • 4 Прост физкултурник

    14 8 Отговор
    А платените журналя забравили родина и произход.... За вас какво да кажем? Дойче веле или така нареченото промиване на мозъци.... Баста... По добре балкански простак, отколкото джендър философ.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Anti gay

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Next generation":

    Най-добре обикновен квартален п.дал, нали?Аман от индивиди с евроГейски ценности.
  • 7 ИЦО

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Next generation":

    Защо културните и образованите трябва да са джендъри?Това,че си падаш по джендъри си е твой проблем и тепърва ядове ша береш.да си знаеш!
  • 8 Кумчо Вълчо

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сърбите жалка сган":

    " та сърбите са най-жалката нация -самочувствие"
    Ами ние ,които сме без самочуствие ?????? Май сме по жалки.

    Коментиран от #11

  • 9 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    СЛЕД ДВЕ СЕДМИЦИ СВЕТОВНОТО ПРИКЛЮЧВА И ВСИЧКО ОТИВА В ИСТОРИЯТА ,КОЯТО ЩЕ ПОМНЯТ САМО СТАТИСТИКИТЕ ! КОЙ БЕШЕ ВТОРИ В ЯПОНИО-КОРЕЯ ??? ПА ДОРИ НЕ ПОМНИШ ПОБЕДИТЕЛЯ !!! РАДВАЙ СЕ НА ПРЕКРАСНИЯ ШАМПИОНАТ - ПОСЛЕ РАБОТА И РАБОТА!
  • 10 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    НИЕ,ХЪРВИТЕ, СЪРБЕЖИТЕ И ТУРЧАТА СМЕ БИЛИ БРОНЗОВИ ... АМА ДОТУК ...РЕШАВА ЕВРО ФУТБОЛНИЯТ ЗАПАД !!! НАС НИ "ПРЕЧУКА" ФРАНСЕТО !!! АМА БОЙКО СЕ ТЪРКА У ЕМАНУЕЛЛ- А -МАКСИ !!!ПРИ СОЦВОЕННИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ПАРТИЗАН И ДИНАМО ЗАСЛУЖИХА ТИТЛАТА В ШЛ/ АНУЛИРАХА ЕДИНИЯ МАЧ ЕВРОГАДОВЕТЕ/ !!!
  • 11 Хитър Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кумчо Вълчо":

    Дядовците и прадядовците ни са ги правли криви в поредица от войни . На центъра на Белград (пред военния музей) има огромен паметник издигнат в знак на благодарност към френските войници , че са ги спасили от българските нашественици ;)
  • 12 Разум се иска

    1 0 Отговор
    Значи ако човек обича страната си и харата в нея и им го показва по някакъв начин на тетена или където и дае означаеа че той е жалък.Лочичноста просто извира.По скоро самото твърдение че можеш да наречеш човек жалък без да знаеш абсолютно нищо съществено за него или неговия живот си е жалко само по себе си
  • 13 Разум се иска

    0 0 Отговор
    Значи ако човек обича страната си и хората в нея и им го показва по някакъв начин на терена или където и дае означава че той е жалък.Лочичноста просто извира.По скоро самото твърдение че можеш да наречеш човек жалък без да знаеш абсолютно нищо съществено за него или неговия живот си е жалко само по себе си.
  • 14 БГ WC

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сърбите жалка сган":

    Боко тиквата и неговият електорален материал със затихващи функции какво може да им предложи на сърбите и вардарска македония? Какво освен грозна бедност, корупция и Пеевски?