Last news in Fakti

1 Юли, 2018 15:36 2 105 21

Защо напираме за Еврозоната, която е в ремонт?

  • еврозона
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението за отдаването на националния монетарен суверенитет на Република България - е голям, фундаментален национален въпрос; въпрос на националната икономическа сигурност. Искам да попитам - кой взе това фундаментално решение? Въпросът поставя известният наш икономист, учен, който живее и работи от години в Лондон.

Министерски съвет!? - даже и там решението е взето само на едно заседание, където финансовият министър е представил позицията на финансовото министерство без никакъв сериозен дебат на плюсовете и минусите от това решение.

Народното Събрание!? - този въпрос там не е разглеждан. Основната опозиционна партия БСП!? - Няма огласена официална позиция на БСП по този въпрос.

Президентът!? - Не е огласил своя позиция. Национален Референдум!? - няма.

Питам, как при демократичната структура на институциите в България - бе взето това решение? След като всички в своите дълбоко "патриотични" речи споменават по три пъти минимум думата "суверенитет"?

Как България кандидатства да се откаже от своята национална монетарна единица и от своя валутен суверенитет и да влезе в Еврозоната, когато самата Еврозона е в голям ремонт, чийто бъдеще и мащаби се решават тепърва; когато самият МВФ заявява официално, че "покривът на къщата, наречена Еврозона, трябва да се поправи", когато именно на днешната Среща на Върха се дискутират мащабите и разходите за този ремонт?

Как ние чукаме да влезем в тази къща, която се ремонтира?

Когато съдбата на тази наднационална валутна единица не е сигурна?

Когато една Италия (страна-членка на Еврозоната) от стартът на еврото в 2001 г. досега (при инфлационно коригирани и съпоставими показатели) има днес един немръднал от 2001 г. до 2016 г. БВП.

Когато самата Еврозона като цяло не показва никак добри резултати. От 2008 до 2016 г. реалният БВП на цялата еврозона е нараснал общо за 8 години само с 3%.

Когато в 2000 г. при въвеждането на Еврото, американската икономика бе само с 13% по-голяма от европейската (и то даже преди присъединяването на редица други европейски страни), то в 2016 г. американската икономика е вече с 26.3% по-голяма от европейската.

Когато при растеж от 2.4% в 2017 г. далеч не достатъчен да компенсира щетите от кризата, днес в 2018 г. Еврозоната отново е болна и й се търси подходяща терапия.

Даваме ли си сериозна сметка за това - готова ли е днешна България да отдаде своят монетарен суверенитет на Еврозоната и на ЕЦБ?

Всички мълчат. Но, дано това мълчание не ни струва прескъпо - да не е утре цената за една още по-бедна България.

Десетки пъти предупредих за това!

Проф. Димитър М. Иванов
Доктор на икономическите науки


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От провинцята

    6 3 Отговор
    Че сатаа кво че стааа леа са с стабилиен и добре се продаа на борсата никва зона тука че си седиме тиа у София да му мислат
  • 2 какво ли

    4 7 Отговор
    работи този доктор...едва ли ще е по специалността като му чета разсъжденията . значи според този икономист БВП може да бъде повишен , чрез обезценяването на лева ??? ами то и без това заплатите в България са най ниски в ес та няма нужда от такъв стимул който пък би снижил и без това ниската покупателна способност на хората . Проблема на ес е липсата на действия срещу дъмпинга при вноса от страна на китай и отказа на правителствата да регулират изобщо вноса в ес .позволява се на европейските компании да произвеждат навънка и да внасят генерирайки огромни печалби като същевременно закриват работни места в ес .
  • 3 СеСеСере

    10 21 Отговор
    Мишко стой си в Лондон и никой не ти иска съвета.Комунистите насраха лева в четвъртата национална катастрофа , после го вързаха за еврото и така е до сега, ако беше свободен щеше да има още 10 катастрофи . За какъв суверенитет става дума? Много тъпа статия!
  • 4 СеСеСере

    12 21 Отговор
    Всички много плямпат, все гледат някъде на запад да живеят . Чак на комунистката Курнелия сина и в Ню Йорк работи. Страшни лицемери ей! Аз пък искам евроатлантическа ориентация на България, влизане в Еврозоната, забрана със закон на русофилските подлоги, изгонване на боко,доган,пеевски, курнелия наследниците от монтерей, на ДС, въобще все хубави неща.

    Коментиран от #5, #6, #12

  • 5 аз пък

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "СеСеСере":

    евроатлантическа ориентация не искам а само европейска...ония кравари да си стоят зад атлантика и да не се бъркат в европейските дела. варианта с валутният борд е много по удачен от влизане в еврозоната където има доста проблемни страни като гърция,италия,франция. при валутния борд имаме стабилност и сигурност без нужда да спасяваме някого
  • 6 НКВД

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "СеСеСере":

    Трябва да се забранят БПО подлогите и да бъдат въдворени в различни държавни заведения и нещата ще си дойдат на мястото! А не тебе като ти е толкова мила З.Европа бегай и не се обръщай назад тичай за 1000 € в Германия и яж гмо манджите от Лидъл!
  • 7 неяснотии

    4 11 Отговор
    макар и с "мустаци " и професор сте неясен в исказа си господине.
  • 8 стоян георгиев

    5 18 Отговор
    поредния убавец дето хич неще да има финансова дисциплина у нас.нали другарю ?в мътната вода такива като теб ловят големите риби.еврозоната била лошо нещо!!!!лошо лошо,колко да е лошо щом там са германия,франция,холандия...та даже и прецаканата италия и никои няма намерение да излиза от тази гадна зона!!!!и за другарите ,лъжци на дребно като писалия статията.другарю ,наистина за италия може да е проблем като се опитват да я приравнят с българия финансово,но за българия тва не е проблем ,а развитие.даи Боже да стигнем италия като ниво във финансите или средата на еврозоната и като минем въпросната среда ще почнем да търсим начин да излезем щото вече не ни е нивото!!!!смях!до тогава българия трябва да влезе там за да има евтини кредити,добра финансова дисциплина и обща валута с още 500 млн.човека.

    Коментиран от #16

  • 9 простакоФ

    1 0 Отговор
    Доктор ИВАНОВ,доктор Иванов....Докторе!!Какво да кажа..??Едно- Добър вечер....
  • 10 Биде

    17 0 Отговор
    Защо ли? Защото правителството действа първосигнално на принципа- барабар Петко(Бойко) с мъжете!!! Кой се интересува от реална ситуация в Европа,икономически аспекти и мнението на експерти в лицето на проф Иванов например.Не са маловажни и настроенията на народа, но кой да предложи поне едно представително допитване ако не референдум!!! От години принципа на действие е: първо правим, кво правим после ще му мислим!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 11 Бог

    20 0 Отговор
    Проф. Иванов е прав. Много точно и ясно изказване. Референдум трябва да има . ЕС се разпада и накрая пак ще ни го набутът. Не че нещо хубаво видяхме от ес.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вили

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Бог":

    По време на живковизма западът загниваше, но стана така , че социалистическата система изгни.
  • 16 плевен

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    За едрият капитал може и да е добре, но на мен ще ми докара само поскъпване на живота.И да говориш пренебрежително за уважаван професор означава , че не знаеш как се става професор.
    А понеже за последен път ти се връзвам на приказките, ще те попитам:Знаеш ли днес колко пъти си писал за твоите 500 милиона?

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "плевен":

    точно за теб ще е добре ,а едрия капитал не го мисли.еврозоната води до просперитет.страните в него всички до една са добре.евтини кредити,високи заплати и заетост тва е характерно за страните в тази зона.тоя е неуважаван от мен независимо ква диплома си е изтипосал.не го уважавам щото е лъжец и го прави умишлено,както деистват маса професори или доктори у нас,подобно на тоя лъжец.и само да те питам като толкова много ти се коментира темата ,кажи кое е негативното при приемнето ни в еврозоната?поне за едно единствено нещо .поскъпването не е едно от тях.тва е поредната комунистическа лъжа, че след идването на еврото ще се качат цените ,а доходите ще останат на старите нива.никъде в европа не се забеляза такова нещо след идването на еврото.
  • 18 Един

    6 0 Отговор
    Много е просто!
    Всяка промяна води до "размътване" на водата!
    А тогава се ловят най-големите риби!
    А освен това като те вкарат в "матрицата"- тогава все едно какво ти е желанието или мнението. Просто си имаш мнение ( както и задник, разбира се) !
  • 19 Готин ама не съвсем

    4 1 Отговор
    Кво беше туй нЯщо рИферендум???
    НяКОЙ прави ли рИферендум за влизането ни в НАТО??? А за затварянето на АЕЦ, или строежа на Американските тецове, дето губим по 600 милиона годишно от тях??? Или за даването на бази на НАТО??? Или за псевдо зелената енергия???
    Що са ни рИФерендуми, след като имаме светила, като Б.Б. и ЦиеЦо, дето всичко знаят и могат и са за всичко компетентни, да са светли имената им! Поклон им!
  • 20 Иван

    2 0 Отговор
    Хм, самият професор явно не е наясно, че никой не ни и кани да влизаме в нуждаещата се от "ремонт" еврозона. Напротив, нашите финансови министри току подговорят за ЕРМ2, т.е. чакалнята за еврозоната и от Европа ги скастрят: "България не е готова, оправете си доходите". Прав е да сравнява американската и европейската икономики, но европейците спасяваха потъващата Гърция - пари, които можеха да се излеят в конкурентноспособност или отваряне на нови работни места. Правилно са забелязали някои за евтините кредити, но не отбелязвайте за ниска безработица в еврозоната, защото просто не е вярно. Питайте гърците, португалците, испанците... Между другото, нашето е просто имитация на работеща икономика. Народните представители, фирмите, българските консули в чужбина трябваше да работят здраво, за да привлекат чуждестранни инвестиции тук и така България да разнообрази "портфолиото" си от бизнесвръзки, контакти, производства и т.н. Нищо подобно не се прави, а без производство и износ навън на български стоки с добавена стойност няма как да очакваме висок растеж на българската икономика, а оттам и високи заплати и доходи... Примерно - на бакалско ниво, не можеше ли доматите в една Чехия или Полша да са български вместо марокански или египетски? Не можеше ли да се сглобяват български телефони и телевизори, които да се изнасят за Франция, например. Ще кажете - то и сега има износ. Има някакъв износ. Невисок. Какво ще е месечно да се изнасят десетки хиляди тонове продукци
  • 21 пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Биде":

    То това го каза и вътрешния им министър: "Ние не мислим, ние действаме."