Last news in Fakti

7 Юли, 2018 20:33 19 578 33

Българска трагедия

  • гунди-
  • котков-
  • футбол-
  • левски

На 30 юни, но точно преди 47 години бях поразен от двойна смърт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 30 юни, но преди 47 години, т.е. в 1971 и преди цял човешки живот, бях щастлив. Бях в горните класове на гимназията, съвсем млад, училището беше свършило заедно с трудностите и неприятностите, и пред мен се беше проснало лятото, дълго и любимо. Мечтаех как ще замина за Слънчев бряг с всичките удоволствия, позволени и не толкова. И изведнъж сутринта на същия 30 юни радиото с мрачен глас прекъсна веселите мисли. Бяха загинали тримата съветски космонавти от Союз-11, в огнено произшествие.

Каква трагедия – казах си – горките хора, не искам да съм на мястото на близките им.

Денят продължи с тази новина, повтаряна безспир по радиото и може би по телевизията.

Внезапно, около ранния следобед, някой, вече не си спомням кой, ми каза, че при катастрофа са загинали Гунди и Котков.

Това ме остави безмълвен за около минута, не бях в състояние дори да отговоря. Днес, след десетки години не си спомням какво точно съм казал, но помня чувството – бях ПОРАЗЕН от тази смърт – напълно невъзможно ми се стори, че тези двамата могат да загинат.

И двамата бяха идоли, особено Гунди, /тогава бях запален левскар/ на българите, всекидневно натъпквани до пръсване и втръсване с безмозъчна комунистическа пропаганда. Тогавашните българи имаха остра нужда от истински, цветен живот, за разлика от сивото, комунистическо, безкрайно битие.

И двамата – Гунди и Котков даваха този цветен, необикновен живот на българите. Затова те толкова ги обичаха!

Подробностите около смъртта им постоянно се допълват с конспирации, /Ванга казала, че двамата били убити от властите, което е глупост/, гадни подробности / в „24 часа” от преди година бяха публикувани спомените на домакина на „Левски”, който детайлно разказва как са изглеждали двамата след като изгарят живи. На място на редакцията не бих публикувал това страшно описание, най-малко заради близките на жертвите, но днешните журналисти имат странен морал/.

Двамата спират на бензиностанцията във Витиня, за да заредят Алфа Ромеото на Гунди. Той плаща с 10-левова банкнота на жената в синя блуза и жълта пола, /после тя безкрайно съжалява, че не ги е забавила/, трябва да вземе рестото, но махва с ръка и бързо заминават. Ако беше взел 80-те стотинки, щеше да се забави с минута и нямаше да изгори и щеше да бъде жив.

Каква Сила го е накарала да бърза светкавично към края си?

Минути по-рано, непознат военен ги моли на бензиностанцията да го вземат и те любезно го качват със себе си.

Кой е бил този злощастен човек? Защо Съдбата го е накарала да се втурне към близката смърт и защо точно на него се е случило това? И до днес никой, освен може би близките му, знаят кой е той.

Два дни по-късно, в петък, 2 юли 1971 беше обявено, че Гунди и Котков ще бъдат погребани. И започна нещо невиждано! От цялата страна мощно към София се впуснаха българите. С коли, влакове, автобуси, но и пеша от близките селища.

Сутринта на 2 юли 1971 реших, че трябва да ида на „Герена” на поклонението. Донякъде пътувах с градския транспорт, който изненадващо по едно време спря! Погледнах през прозореца и видях безкрайни колони от хора, които ходеха по улицата и затова тролеят спря!

Това силно ме учуди - за последен път бях видял в ранното си детство тролеите да спират на улицата, спирани от хората при полета на Гагарин. Тогава, след години, видях същата необичайна гледка!

Слязох и продължих пеша към „Герена” сред хората, които коментираха и оплакваха двамата. Озовах се на място, не много далече от стадиона и стана невъзможно да се движа, толкова бяха гъсти тълпите!

Останах там, почти без да помръдна около 2 часа, плътно притиснат отвсякъде. Изведнъж се чу, че ни пускат към стадиона, за да влезем и се поклоним на двамата. Тълпата могъщо се люшна напред и ме повлече неудържимо, като потната, мека, стена от плът смачка гърдите ми и спря дъха ми. Почувствах, че се задушавам и умирам, / и до днес сънувам в кошмари този спомен/, със сетни сили, разблъсках всичко наоколо, изскочих на свобода и побягнах назад.

Стана ми ясно, че е много опасно да продължавам напред към стадиона.

По чудо нямаше загинали при погребението на Гунди и Котков.

Но ето какво се случи после: стотици /да, стотици! / хиляди пристигат пред стадиона и много преди него, за да се поклонят на двамата. Властите, които са изцяло объркани, се чудят какво да правят, защото разбират, че е невъзможно всички да влязат за един ден. Затова нареждат на шефа на „Левски” Червенушев да излъже хората, че ковчезите ще бъдат изнесени на терена и там ще бъде поклонението. С десетки мегафони това е съобщено на тълпите. В същото време ковчезите, охранявани от огромен милиционерски кордон, светкавично са изнесени от стадиона и са понесени към гробищата. Тълпите, като виждат това, бързо изпразват стадиона и последват ковчезите.

Погребението на Гунди и Котков беше НАЙ-ГОЛЯМОТО събиране на хора през целия комунистически режим в България. Не по-малко от ПОЛОВИН МИЛИОН ДУШИ бяха на погребението или се опитаха да бъдат.

Аз съм свидетел на това и съм сигурен за какво става дума – половин милион души всъщност се изправиха против комунистите /докато се движех с тълпите слушах как обикновените хора ругаят комунистите за всичко/. Това е психологията на тълпата – когато си заедно с огромно множество, заради единна цел, придобиваш смелост и ругаеш тираните. Точно така са започнали революциите.

Смъртта на Гунди и Котков беше трагедия за българските поколения от онези години и само българите, които тогава бяха живи ще ме разберат.

Комунистическият режим беше ЖЕСТОКО разтърсен от гигантската сила на обикновените хора, които без да бъдат организирани от режима, доброволно и скръбно отдадоха почит на хората, които ги правеха щастливи в грозния комунистически живот.

Днес, след толкова години знам, че смъртта само на четирима души, с които всъщност нямам нищо общо, ме засегна дълбоко и приех тази смърт лично, въпреки, че, повтарям – нямам нищо общо с тези хора.

Това са: Гунди, Котков, Джон Ленън и Дейвид Бауи.

Почивайте завинаги в мир.

*Уникални снимки от Петра Атанасова, свидетел на катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радев

    54 24 Отговор
    ето за това трябва да се спазват ограниченията на скороста и от милиционери пък били и от левски-спартак

    Коментиран от #32

  • 2 Woof

    60 20 Отговор
    С цялото ми уважение, но има много по-големи български трагедии от двама футболисти загинали преди половин век.

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист1

    61 7 Отговор
    А тези които не са фенове на футбола какво да правят. Големи футболисти бяха, но само това. Даже чувам повече за Гунди отколкото за Котков. А че е имало трети в колата не бях чувал. Ами поменете и него по същия начин. Защитник на родината е бил все пак. Не е нужен култ към личностите им
  • 5 ЕДИ КОЙ СИ

    81 7 Отговор
    ХАЙДЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ СЕГА...ХАЙДЕ ДЕ...
    АМА НА НИКОЙ НЕ МУ СТИСКА....ЩОТО СМЕ МНОГО ЕРБАП ЗАД КОМПЮТРИТЕ...
    ЩОТО АКО 200 ИЗЛЕЗАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ 5000 ЩЕ ГЛЕДАТ СЕИР ОТСТРАНИ И ЩЕ СЕ ХИХИКАТ...ВСИЧКИ СМЕ МИШОЦИ...СТРАХЛИВИ ЖАЛКИ МИШОЦИ...
    Е ЗАТОВА И НАВЪН НЕ НИ ОБИЧАТ И УВАЖАВАТ...ЩОТО НИЕ ПОМЕЖДУ СИ НЕ СЕ ОБИЧАМЕ И УВАЖАВАМЕ КАТО НАЦИЯ...
    Е ЗАТОВА....

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Иванов

    34 21 Отговор

    До коментар #5 от "ЕДИ КОЙ СИ":

    Добре де, как да те обичам, като си се насмукал и си издисваш душата плюейки по народа? Как? Ти знаеш ли, че агентурата на ДС бе около един милион души? Тях също не мога да ги обичам, категорично! Какво можеше да направи обикновеният българин, срещу тази армия на Злото?... Каквото можа, това и направи. Днес в парламата ни няма реална опозиция. И едните взимат от Сорос и другите взимат от същия. Поне шефовете. Гушат се с мънги, а пред народа се стискат един друг за гушите, гаче ще се издушат. Фарс! Цирк! Мерзост на пустотата... Аз да ти кажа, няма пак да ходя да ме ритат с кубинки в главата за да върна Хидроинженера да размята парчетата баница на хора, които даже не знаят и български. Ми нека Боеко си купува острови, не му завиждам, НО НЕ ВИЖДАМ НИЩО ПО- ЧИТАВО, ЗА КОЕТО ДА СИ СЛОЖА ГЛАВАТА В ТОРБАТА. ЧИТАВИТЕ НЕ ОЦЕЛЯХА, ТЕ БЯХА УНИЩОЖЕНИ! А сега започни да четеш от началото.

    Коментиран от #8

  • 7 селянин

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕДИ КОЙ СИ":

    Съгласен съм с теб,трудно ще се промени статуквото..всички горе са пуснали пипала на всякъде и всяко смуче,ето сега монополистите казват ..вдигаме тока,и народа плаща, няма закон за защита, няма права,така и с горивата,от Бургас викат,,вдигаме,,от нас купуват,къде ще иде тва стадо от овци.
  • 8 ОНЯ СЪЩИЯ

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    БЯХ ПРЕДЕЛНО ЯСЕН И ТИ ГО ДОКАЗВАШ С КОМЕНТАРА СИ...
    АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ,АЗ НЕ СЪМ АНАРХИСТ.....И Т.Н. АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК
    КАКТО СЕ ПЕЕ В ЕДНА МНОГО ИЗВЕСТТНА ПЕСЕН ХИТ...
    А СЕГА ТИ ЧЕТИ ...ВНИКНИ В ТОВА КОЕТО СЪМ ПИСАЛ...
  • 9 Крадец

    30 11 Отговор
    Тоя дрънка глупости !Не разбрах за Гунди и Котков ли му е мисълта или оплюване на комунизма!И какво!Обикновени хора,футболисти.Нищо повече!

    Коментиран от #30

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 психиатър

    15 3 Отговор
    Тоя е куриловски контингент. Толкова е патологичен, че и да ги пие, едва ли имат нормализиращ ефект. Според него: " страховитият масов убиец и людоед Андрей Чикатило в детството си в Украйна, по време на глада, преживял тежка травма. Съседите изяли брат му, който умрял от недояждане." Толкова е нагъл, че дори не си е направил труда да провери кога е "гладомора"(през 1932-1933г) и кога е роден чикатило (1936г.). Елементарна грантаджийска дрипа, от най-долнопробните.

    Коментиран от #33

  • 14 шизо

    14 5 Отговор
    Чета статията, гледам фамилията на автора и изведнъж ми просветна как се е появил странния идиом "дъската ми хлопа"
  • 15 Чичоолу

    22 2 Отговор
    Верно, тогава беше зле. Ама днес е много по-зле, щото ни "управляват" много по-прости и крадливи малоумници. А като чета и повечето от коментарите, ще става и по-зле.
  • 16 иванов

    28 5 Отговор
    В една чисто човешка трагедия авторът на статията Политизира до безобразие с глупостите си за комунизма
  • 17 ванката

    2 16 Отговор
    100% изтина има в статията и ще допълня че версията за убииство не е позволена да се разследва ...защо ли и защо този военен ги моли да го вземат и кой всъщност е той ниокй нищо незнае... трагедията беше огомна за страната ни и тук коментиращите не са били живи и затова си нямат и представа за какво става дума
  • 18 ванката

    2 8 Отговор
    100% истина има в статията и ще допълня че версията за убииство не е позволена да се разследва ...защо ли и защо този военен ги моли да го вземат и кой всъщност е той никой нищо незнае... трагедията беше огомна за страната ни и тук коментиращите не са били живи и затова си нямат и представа за какво става дума
  • 19 Harri

    13 2 Отговор
    Една голяма съвременна трагедия е ... Огнян Дъскарев.
  • 20 Рум

    6 0 Отговор
    До Еди кой-Напълно сте прав...... така и ще си отидем- МИШКИ
  • 21 волен сидеров

    5 0 Отговор
    защо всички пишат за стопаЖията военен уж-а никой не пише за любовниците -ама така е историята за Левски и Ботев и поп Кръстьо и що трябва да се величае нещо, което не е така-но като си нямаме идУли -който е по силен на деня...и той който си избере ще е за вековете...понякога трябва да се мисли трезво а не емоционално-нищо добро не води особено като го съпоставим с действителността или реалността ...
  • 22 БКП

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Woof":

    Явно не си разбрал нищо. Трагедията е другаде. Помисли
  • 23 Тетевенски

    11 1 Отговор
    Смъртта на 2-ма човека е изкарала 500 000 човека на улиците. Днешно време и 5 човека няма да излязат.Моралната деградация на обществото ни. Комунистите ще излязат прави- капитализма развращава, по времето на социализма хората имаха малко морал и човечност- сега, никакви. Ама поне имаме свобода- свободата да караме 15 годишни изхвърлени коли, свободата да пазаруваме маркови дрехи по магазините за втора употреба, свободата да не можем да отидем на почивка със семейството за повече от 5 дни. Все ценни придобивки.
  • 24 Тетевенски

    8 0 Отговор
    Чакам средното ниво мениджъри , дето са около 30-те и им дават по 2000 лв , да ме открехнат ,как живота е състезание и борба и оцеляват само най-силните . И аз като съм некадърен , за тва няма да ходя и на почивка. Давайте , научете ме как се живее
  • 25 Фес Патриот (Agustin)

    4 1 Отговор
    Няма единни българи няма уважение няма любов в българия! Има само завист омраза и алчност! До никаде няма да стигне тая държава освен дъното на провала! Какво се произвежда вече в българия домати ли картофи ли тютюн ли,а автомобили? Да не говорим за пътищата ни,всичко лека полека свършва !!! Уграбиха всичко и продължават хем от народа хем от държавата крадат е тея хора са ,,Българи" Няма го Левски няма го Ботев няма го и Живков ! Те бяха българи! А не тези бойковци мойковци дето ни обесняват че на времето били бедни и яли хляб със няква мас.А сега какво ядат? Защо не казват сега какво ядат!??? Няма такива хора като тях! Заради такива политици Ненчовци джингита мингита българия ще е с дупки по пътищата и мизерия в къщите! Горко на вас крадци горко на вас тук ще живеете там ще умрете!!! Атеисти,Расисти Овчи негодни всичките ще сте в една торба!!!
  • 26 JPower

    7 3 Отговор
    Дъскарев,да ти имам проблемите...."""Най-лесно се плаче на чужд гроб""" ай няма нужда от сополи, ми и тогава само сте мрънкали, вървели сте ,като стато овце и комсомолския секретар ви пращал на терена да пасете трева. Шопи прости.....
  • 27 гнида

    1 0 Отговор
    Е , има много желаещи да работят към енергото ! В момента в моя град има много такива , просто колите са по- защитени ! Иначе цЯл живот плащам данъци и работя на тази държава - ами ако умра от рак , кой ще пише за мене ? Аре стига с тези превъзнасяния ! 90 КМ В ЧАС !
  • 28 аг08

    4 2 Отговор
    Дъскарев, голема дъска си, тъпак смотан!
  • 29 Очевидец

    6 1 Отговор
    Срамота! След толкова години един силно недостоен човек използва имената на тези идоли на България за политическа пропаганда.
    Аз, господин Дъскарев по това време бях на 17 години и също бях на това погребение. Да, може би наистина това беше най-голямото събиране на хора на едно място, но те дойдоха да се простят с Гунди и Котков, а не на антиправителствен процес, колкото и да имало основание за такъв или колкото и да Ви се иска на Вас господн Дъскарев. Мен трудно може да ме обвините в симпатии към режима след 9-ти септември по причини, които не искам да излагам и които са лични, но които никога не съм използвал за да се пиша "репресиран". Вие обаче от време на време скалъпвате по някой невероятен пасквил, за да се покажете колко сте прогресивен, демократичен и т.н., а всъщност създавате натрапчивото усещане, че силно Ви хлопа дъската.
    Не ми пречат тъпотиите Ви, но не намесвайте в тях имената на достойни хора.
  • 30 По доставката

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Крадец":

    Точно.Статийката е против комунизма използвайки името на Аспарухов.Уж за футболистите се прекарва идеята против онази власт.Като се започва с космонавтите на СССР за които уж му било мъчно, но после ги забравя.И казва че му е мъчно за ....Ленън, Бауи демек долу космонавтите, да живее запада:))))Манипулативно и жалко за съвестта на драскача, който определя коя смърт е достойна и коя не.Даже гнусна статия.Намеси името на Аспарухов в борбата срещу БКП?!И то от автомобилна катастрофа?!
  • 31 Гошо

    1 1 Отговор
    Дъскарев, аз мога да говоря против комунизма много аргументирано, без да съм против комунистическата идеология. Какво целиш не ми е ясно. Страх ли някакъв или просто си запълваш времето. За да има комунизъм, трябват комунисти. Защо не се състоя бг демокрацията? Щото липсват демократи. А защо липсват демократи? Защото не си демократ, когато си анти. А Гунди и Котков бяха добри местни футболисти, но толкова. Убиха ги такива като теб, защото ги накарахте да си мислят, че са повече от тона, което са всъщност.Не тръгнаха с отбора, а с 340 км. в час шансовете за оцеляване са минимални. Умряха, защото се възгордяха. Какъв протест, какъв комунизъм те блъскат по главата.
  • 32 Милко БалеФ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "радев":

    ГУНДИ И КОТКОВ СА УБИТИ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.