Last news in Fakti

7 Юли, 2018 06:00 2 478 32

Соломон Паси пред ФАКТИ: НАТО има нужда от нови решения

  • соломон паси-
  • нато-
  • ес

Соломон Паси даде отлична оценка на българското председателство на ЕС

Соломон Паси пред ФАКТИ: НАТО има нужда от нови решения - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайците дават много от себе си, за да възстановят пътя на коприната и България трябва да се опита да извлече максимума от това. Европредседателството беше отлично.

В момента НАТО е на кръстопът. По редица причини НАТО и Европа не са това, което бяха преди 15 години.

Това заяви бившият министър на външните работи на България и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси в интервю за ФАКТИ. Той коментира и предстоящата среща между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Може ли срещата между Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата 16+1 да има позитивен ефект върху България? Не е ли притеснително, че сякаш страните от Западна Европа не гледат с добро око на тази среща?

От целия формат 16+1 очакванията са само позитивни. Дебатите се свеждат до това какви са максималните позитиви, които могат да бъдат извлечени. Аз не съм чувал, че се гледа негативно на тази среща. Имаше дебати, дали тя наистина да не бъде преместена от декември през юли, което е предложението на китайците, защото между юли и декември, когато беше предишната, има само 7 месеца, в които може да се отчете какво се е случило. Това е малък период. Техният интерес това да продължи като юлски формат има вероятност да се наложи. Не виждам нищо притеснително. Тук трябва да погледнем на нещата мащабно. Това е пътят на коприната, който е съществувал хиляди години. Китайците дават много от себе си, за да възстановят този път, който е и пътят между Изтока и Запада. Ние трябва да гледаме как да извлечем максимума от това.

Как оценявате европредседателството на България? Повечето оценки са много добри. Президентът Румен Радев обаче обвини правителството, че е ползвало председателството на ЕС за PR.

Европредседателството беше отлично. Трудно могат да се намерят много неща, за които да се желае повече, от това, което беше реализирано. Човек, ако е перфекционист, винаги може да формулира още едно, две пожелания. Председателството си беше супер. Това, че е било използвано за PR е много добре. Едва ли има правителство или политическа сила, които да не използват такъв уникален случай, който идва веднъж на 13 години, за да рекламира страната и себе си. Това е повече от нормално.

Имате ли опасения за бъдещето на НАТО? Новите политики на президента на САЩ Доналд Тръмп често противоречат с тези на съюзниците. Променя ли се НАТО?

В момента НАТО е на кръстопът. По редица причини НАТО и Европа не са това, което бяха преди 15 години. НАТО има нужда от нови решения. Атлантическият клуб е предложил не веднъж или два пъти нови решителни трансформации в НАТО. Очевидно трябва време, докато те се приемат.

Смятате ли, че Русия все повече разпространява влиянието си над Източна Европа?

Влиянието на Русия е голямо. То не трябва да остава безконтролно. Влияние се парира с влияние.

Как ще коментирате предстоящата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Русия Владимир Путин? Може ли тя да е ключова за бъдещето на НАТО?

Не вярвам, че от срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин ще произтекат чудеса. Американски и руски държавни глави са се виждали много пъти и в миналото, ще се виждат много пъти и в бъдеще. Нека гледаме спокойно на тази среща. Тя е една от многото в дългата поредица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    31 1 Отговор
    Все още не мога да си обясня , той за какво плака от щастие, когато ни вкарваха в нато? Ако беше от мъка - по бих го разбрал...

    Коментиран от #8

  • 2 Адолф

    47 1 Отговор
    Соломон П. е преди всичко евреин, а не българин. Схващате ли разликата?
  • 3 Борис

    40 1 Отговор
    Един от разсипниците на България.Част от това което е в момента армията ни е благодарение на него.За такива като него бай Тошо беше създал Белене,а не акъл да дава.

    Коментиран от #10

  • 4 ЕХА

    33 1 Отговор
    ама каза че 100 000хл. чалми имигранти са богатство за България, много гостоприемен и умен, ама на чужд гръб.
  • 5 Решението

    27 2 Отговор
    България да излезе от НАТО и да изстържем американските военни бази от страната.
  • 6 До 1

    26 1 Отговор
    Сълзите са от неприкрита радост за 4252новата заплата. Такива мислят само за пари, а че погребват с този договор страната и поколения българи, пука му.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 очевидно

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Boxer":

    Плака от щастие, защото се сбъдна, подготвяното зад кадър, поръчано отвън и провеждано от Мейсън Лоудж и алчни кариеристчета раздържавяване ограбване и ликвидиране монолитността на бълг. Народ единство и шанс за проспдфитет. Кръга СиОН или КОН, от хилядолетие и повече геноцидира българите, а продажници на постовете активно помагат затова. Хазарско Ешскеназката Юдаизтка мафия геноцидира българитд отдавна.. Бомбардоровките над бълг. Градове, пречките от администрация към нас, толерирането на роми, повече от другите, кражби, ненамиране на виновните, мутрите и друго зло са нейни проекти, а глупави и продажни българи само помагат затова. Партиигд, Симеон, ... са нейно дело - разделяй, граби и владей! - е мотото им. Пасси се радва, защото плана е осъщественн, а армията ни е жалка, ние слуги и ограбвани и разболявани, лъгани. И защо да не се радва еврейчето Пасси? Той си и, пълни мисията и хиляди други на постове и зад кадър.
  • 9 Тоя с Ху.

    26 1 Отговор
    Тоя е за пандиза , долен предател и разсипник на България
  • 10 Тошо

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Борис":

    Баща му ми беше съветник
  • 11 трабанчета вместо танкове

    24 1 Отговор
    НАТО - това е 90% американски интереси! Останалите служат само за да се легитимират интересите им пред света. И американските политици не крият това. Крият го нашите - европейските, които са зависими и изпълняват тяхната воля. Всеки, който не отговаря на техните интереси е враг на САЩ, на демокрацията и трябва да бъде унищожен.

    Коментиран от #29

  • 12 падналия ангел

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "ббб":

    Не го броят за евреин! За да си такъв трябва да си по майчина линия, а той е по бащина! Евреите са хитри, явно знаят, че кой е бащата не е сигурно.
  • 13 ха ха ха

    23 1 Отговор
    Евреин. Долен чифут. Какво повече има да се коментира... Ако знаете какви пари направиха покрай кобурга..
  • 14 офффф

    20 1 Отговор
    Наи мразим като някои плати да го гледам тоя. Та тои има обратен ефект. По добре да напада това дето искат да ми пробутат. Има и един дългокос ужжурналист и тои е така. Изтъркани подментки.
  • 15 гост

    21 1 Отговор
    МИЖИТУРКА!
  • 16 И аз да се включа

    23 1 Отговор
    Мазен плужек...
  • 17 И още

    20 1 Отговор
    Сега разбирате ли колко е правилна формулировката “враг на народа”

    Коментиран от #32

  • 18 no name no face no number

    22 1 Отговор
    Дано изчезне тоя в дън земя продажник както всички след 1989 Края на България
  • 19 гост

    16 1 Отговор
    Дребното Муше дето ни го заби 10 ката на държавицата.
  • 20 злобар

    21 1 Отговор
    Мераклия за газова камера !
  • 21 стоян георгиев

    3 10 Отговор
    соломон паси помогна да хване последния влак за нато и това трябва да му се признае ако не го бяхме хванали сега щеше да сме като македония или албания или още по-зле като сърбия!

    Коментиран от #25

  • 22 Николчо

    10 1 Отговор
    Долна твар! Измет! Довлече смиончо и краварите и се кефи!
  • 23 ЧЕРВЕНО ШАЛЧЕ НА НЕМСКИ Е

    4 0 Отговор
    РОТШИЛД. ТАА ТВАР СА ПРАЙ НА МНОООООГО АКТУАЛЕН.
  • 24 НАТО ВЕЦ

    6 0 Отговор
    Ако на тоя, двама му "опънат" шалчето, щастливи не знам дали ще има, но ще има много удовлетворени.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иванов

    8 0 Отговор
    Линч за този марокански скакалец! А на Гергана, Моят!!!
  • 27 ела

    8 0 Отговор
    Преди многи години този "пръч"заплака от щастие,че България е приет в Североатлантическия блок НАТО. И къкво се промени нищо само" крокодилски сълзи" проля.
  • 28 патриотъ

    4 0 Отговор
    Този е за кастрация,а той тръгнал и акъли да дава!
  • 29 анти НАТО

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "трабанчета вместо танкове":

    99.9 % са интересите на САЩ! А тоя мизерник е един от най-големите предатели на България народ! Истински чифутин гледаш само своя интерес и далавера! Долно човече! Хитър гном!
  • 30 анти НАТО

    3 0 Отговор
    ... 'на Българският народ'
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.