Last news in Fakti

10 Юли, 2018 13:00 2 332 11

Не спират да тласкат Великобритания към пропастта

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • оставка

За самия ЕС продължаващата неразбория в британското правителство е едно ненужно и нежелано допълнително бреме

Не спират да тласкат Великобритания към пропастта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тереза Мей представя за успех плановете си за "мек" Брекзит, но дори не е сигурно дали те ще оцелее в тежката ѝ схватка с хардлайнерите. Битката за надмощие в Лондон води страната към пропастта, пише Барбара Везел.

Първи оставка подаде министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, а след него си тръгна и главният мотор на Брекзита Борис Джонсън. Те разбиха на пух и прах опитите на Тереза Мей да сплоти кабинета си около плана за едно по-меко излизане от ЕС.

Координираната оставка на двама от най-заклетите идеолози на Брекзита хвърля правителството на Мей в истински хаос и разбива надеждите, че през следващите седмици най-сетне ще започнат съдържателни разговори за условията на развода и за бъдещите отношения.

Само преди няколко дни Тереза Мей се опита да притисне до стената изпокараните си министри и така да ги докара до някакво споразумение. Но този опит трагично се провали, както виждаме в момента. Сред британските консерватори цари тежък разнобой по въпроса какви изобщо да бъдат отношенията с ЕС след Брекзита.

Привържениците на твърдия курс не приемат никакви компромиси, докато умерените депутати в Долната камара смятат, че планираният от опонентите им "твърд Брекзит" е истинска лудост. Над тази пропаст не може да се прехвърли никакъв мост. Премиерката се е вкопчила във властта, но никой не знае дали изобщо ще оцелее при един евентуален вот на доверие. Пази я единствено убеждението, че в момента никой друг освен нея не е в състояние да поеме отровната ѝ служба.

Хаос и безизходица

Привържениците на твърдия курс нямат достатъчно парламентарна подкрепа. Ситуацията изглежда патова и безизходна. Цари хаос, а в парламента непрекъснато има брожения, които едва ли укрепват доверието на хората.

Брекзитът разкъсва Великобритания и Консервативната партия и трови политическия дебат. ЕС вече от месеци призовава британското правителство да разговаря не само помежду си, а и с Брюксел. А в момента нещата отиват на още по-зле.

Въпреки това Тереза Мей твърди, че плановете ѝ за по-меко излизане от Евросъюза били истински пробив. Да не забравяме обаче, че тези планове изхождат единствено от британските интереси и в този смисъл могат да послужат единствено като някаква основа за бъдещи преговори. Те са пъстра смесица между малко митнически съюз и парченце общ пазар по британски вкус и в тази си форма не е възможно да получат одобрение в ЕС. За да се оформи решение, което държавите от Евросъюза могат да преглътнат, ще бъдат необходими допълнителни британски отстъпки и преговори за детайлите. Тоест, дори да оцелее в сегашната битка срещу хардлайнерите, в един по-късен момент Тереза Мей може все пак да се препъне в нежеланието на Брюксел да ѝ даде всичко, което тя желае.

За самия ЕС продължаващата неразбория в британското правителство е едно ненужно и нежелано допълнително бреме. В момента има по-важни неща от това да се занимаваш с трайните разпри на различните британски фракции по въпроса за Брекзита. Будещата много тревоги среща на върха на НАТО с американския президент Тръмп, не по-малко застрашителната среща между Тръмп и Путин, споровете около бежанската политика и възходът на популистите в Полша, Италия и Австрия всъщност би трябвало да погълнат цялото внимание и политическите сили на големите държави от ЕС.

Вместо това обаче безплодните дебати около Брекзита изсмукват много енергия и време. А твърдите противници на ЕС във Великобритания сякаш изобщо не разбират световните процеси и в порив на безгранично самонадценяване вярват, че могат сами да се справят с всички предизвикателства.

Напред към пропастта?

Правителството в Лондон все още не е в състояние да каже кой има думата по въпроса за Брекзита и кой точно представлява британската позиция в Брюксел. А докато трае това положение няма никакъв смисъл да се продължават преговорите. Ако обаче сега властта вземе някой от действителните идеолози на Брекзита, Европа може да се прости с всякакви надежди за работещо споразумение. Защото тези идеолози искат само едно: Великобритания да напусне ЕС с гръм и трясък, без никакво споразумение. Част от управляващата партия в Лондон сякаш като сомнамбул се движи към пропастта и никой в Европа не е в състояние да я предпази да не скочи в нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    8 17 Отговор
    Англия знае какво иска и ще го постигне,не се кахърете.
  • 2 Коичо

    6 7 Отговор
    И брезхит ще има на куково лято
  • 3 Петър

    12 4 Отговор
    Руснаците са виновни! Те разсипаха Англия. Путин има 24 часа да каже защо. Ама веднага!
  • 4 соросоидни кърлежи

    7 0 Отговор
    паника.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Канторович

    12 2 Отговор
    Прочетете интервюто на Боян Чуков. В него между другото се казва,че Ангела Меркел,Тереза Мей и Джъстин Трюдо са АВАТАРИ на Хилъри Клинтън и като такива много скоро ще бъдат изритани от властта,не без помощта на дядо Дони.Нищо чудно началото да бъде поставено с утрешната среща на НАТО,а завършващите акорди ще бъдат в Хелзинки.
  • 7 плевен

    3 3 Отговор
    Когато се прави нещо , то се върши докрай.Брекзит не е полуфабрикат, а ясно изразена воля на референдум.Много се забавлявам, когато прочета думата "популист".С нея се мъчат да очернят хора, които зачитат мисленето на мнозинството.То било сбъркано, а някакъв самопровъзгласил се елит щял да коригира общата грешка.Колко много съдбоносни стъпки направиха против нашата воля, защото сме недорасли и глупави .

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Морук

    1 0 Отговор
    Аман аман,ако падне в пропастта хвърляйте камъни,само да не излиза от там
  • 11 Филип ll

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "плевен":

    Истината е, че хората, особено англичаните, в мнозинството си са умствено ограничени и лесно манипулирани от медиите. Аз лично познавам колега който не отиде в Русия от страх да не бъде пребит, отровен, или хвърлен в затвора. Колегата Алан е типичен промит мозък. Промит от най-четените таблоиди Сън и Дейли Мейл, от ББС и тежката английска пропаганда. Колегата Алан и милиони като него гласуваха за Брекзит първосигнално: българорумънците вън! швабите няма да ни казват кво да правим! За съжаление хора като колегата Алан Рейнолдс - един обикновен работник, ще са първите които ще си патят от брекзита. Романтичната идея на основния твърд брекзит идеолог: Джейкъб Рийс-Мог, е връщане на свободата за сключване на двустранни договори с бившите колонии като САЩ, Индия и т.н. Ето така се манипулира вота на хората. Истината е че пазар като Европа другаде просто няма. Опасността е от изтичане на огромни капитали, човешки ресурси и производства. Англия вече си изпати от месианските амбиции на Чърчил. По-възрастните помнят стачките, безработицата и режима на тока отпреди 40 години. Просперитета не е абонамент, не е гарантиран. Ударът с 20% мита върху всички стоки и услуги ( по Сетовната Търговска Организация), което е твърдия Брекзит реално изпраща Англия в тъча и води до независимостта на Шотландия. Тереза Мей трябва да победи, за доброто на гласувалите за брекзит англичани.