Last news in Fakti

10 Юли, 2018 07:46 4 510 5

Нещо става на Острова

  • великобритания-
  • тереза мей-
  • борис джонсън-
  • джереми хънт-
  • брекзит

Премиерът Тереза Мей назначи Джереми Хънт за външен министър на мястото на подалия оставка Борис Джонсън

Нещо става на Острова - 1
Снимки: БТА/АР

Британският премиер Тереза Мей назначи Джереми Хънт за министър на външните работи на мястото на Борис Джонсън, предаде Reuters, като се позоваха на съобщение на нейната канцелария.
Хънт, който досега бе министър на здравеопазването, е верен човек на Мей.

Смяната може да промени баланса по въпроса за Брекзита в екипа на британския премиер. Хънт, който е депутат консерватор и оглавяваше от 2012 г. министерството на здравеопазването, е близък съюзник на Мей за разлика от самоволния Джонсън.

По-рано британското правителство бе разтърсено от оставките на министъра за Брекзита Дейвид Дейвис и на колегата му на външните работи. Причина за тях станаха разногласията в кабинета за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Нещо става на Острова

Джонсън и Дейвис са за ясна и категорична раздяла с ЕС, т. нар. "твърд Брекзит". Хънт, който на референдума през 2016 г. се обяви за оставане на Великобритания в съюза, подкрепя запазването на близки икономически отношения с блока, след като страната го напусне догодина.

През октомври обаче той увери, че е променил мнението си по въпроса за Брекзита, отчасти заради разочароващата, по думите му, арогантност на ЕС в преговорите с Великобритания.

Джонсън изрази недоволство от предложението на британското правителство за създаване на зона за свободна търговия с ЕС след Брекзита. Според него Великобритания е заплашена да се превърне в колония на Европейския съюз.

Премиерът Тереза Мей е останала "малко изненадана" от оставката на външния министър.

В писмо до Джонсън Мей пише, че той се е съгласил с представения от нея миналата седмица нов план за Брекзита.

Нещо става на Острова

"Аз съжалявам - и съм малко изненадана - да получа (писмото с вашата оставка) след продуктивните разговори, които имахме в (резиденцията) Чекърс в петък, и всеобхватното и подробното предложение, което договорихме като кабинет", пише британският премиер в своя отговор до вече бившия външен министър. "Ако вие не сте в състояние да предоставите подкрепата, от която се нуждаем, за да си осигурим тази сделка в интересите на Обединеното кралство, е правилно да подадете оставка", казва още Мей на Джонсън.

Джереми Хънт ще бъде заменен като министър на здравеопазването от Мат Ханкок. Досегашният главен прокурор Джереми Райт пък ще наследи Ханкок като министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриотъ

    25 8 Отговор
    Миризливия и лъжлив остров потъва ,както се очакваше!
  • 2 среднощен

    16 2 Отговор
    Правилно! Нещо става на Острова!? Въпросът е, че нещо става и в Германия!? Не ви ли прави впечатление, че оставките и в Англия и в Германия се случват по едно и също време!? Меркел е почти толкова "пътник", колкото и Мей! След срещата на "върха" картинката ще стане по-ясно! Дали Островът "колония" на ЕС или бившият ЕС "колония" на САЩ, РУСИЯ и КИТАЙ!?
  • 3 Преброяване на бесните язовци

    8 13 Отговор
    Това, което става, русофилите да седнат на него.
  • 4 сноу

    5 0 Отговор
    Ами то баб Бети като се позакашля и принцлето Луи като се наака започват катаклизми.Гледам баба Пена отсреща и тя бохчите тъкми че на острова ще бяга,па тука вика , и пенЦията взе да ми дотяга.Вече седмици наред тренира -само на десния дувар се обляга.
  • 5 Пламен

    3 0 Отговор
    Следващият път е ред и на бабата - царица!!!
Новини по държави: