28 Юли, 2018 10:59 6 715 7

Това е най-опасната страна за жените

  • насилие-
  • изнасилване-
  • жени-
  • индия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зачестилите случаи на брутално сексуално насилие в Индия разпалиха широк дебат за безопасността на жените. Заради високото обществено недоволство индийското правителство бе принудено да затегне законите срещу сексуално посегателство и трафика на хора. Мерките са насочени към повишаване на сигурността на жените - както на публичните места, така и у дома.

Експертите обаче смятат, че тези мерки не са донесли желаната промяна. Това става ясно от анкета на Фондация „Томас Ройтерс“, в която са се включили 550 академици, здравни работници, политици и представители на неправителствения сектор. Анкетираните са определили Индия като най-опасната държава за жени в света - заради високия риск от сексуално насилие, принудителен труд, насилствени бракове и сексуално робство. На второ и трето място експертите са поставили Афганистан и Сирия. Преди 7 години Индия заемаше четвъртото място в тази класация. Сред първите 10 страни в нея девет са от Азия, Близкия Изток и Африка. Единствената западна държава в топ 10 са САЩ. Анкетираните са преценили, че САЩ е сред страните, където рискът от сексуално насилие, сексуален тормоз и склоняване към секс е най-висок, и са я поставили на 10-а позиция.

Това е световен проблем

„Не знам дали е правилно да се твърди, че Индия е „най-опасна“. Сексуалното насилие над жени е световен проблем. Не можем да го решим с едно допитване. Но да, Индия трябва да приеме факта, че не се справя с проблема“, казва Кавита Кришнан от Асоциацията на индийските прогресивни жени.

Кришнан също е участвала в допитването. Според нея, много хора в Индия приемат сексуалното насилие и дискриминацията срещу жените като нещо нормално. В същото време държавата прави малко, за да промени това мислене.

Почти всеки ден индийските медии поместват информация за нови случаи на насилие, побой и изнасилване на млади момичета. Подобни инциденти се случват както в големите градове, така и в малките населени места. Престъпленията стават все по-ужасяващи, а жертвите - на все по-млада възраст.

„Трафикът и сексуалното посегателство над деца излизат извън контрол. Шокирани сме от бруталността на тези престъпления", казва правозащитникът Суипна Мазумдар.

Все повече изнасилвания

Въпреки че Индия въведе по-сурови присъди за сексуално посегателство и прие смъртното наказание за изнасилване на деца под 12 годишна възраст, случаите на насилие зачестяват: по последни данни изнасилванията са се увеличили с 12-15 процента. През 2016 г. те са били близо 40 000.

„Хората казват, че строгите закони са достатъчни за промяна. Но те трябва да бъдат прилагани по-ефективно“, смята адвокатката Сийма Мисра.

"Инциденти като неотдавнашното групово изнасилване на 8-годишно мюсюлманско момиче от град Катуа показват, че Индия не може да защити жените си. Трябва да премислим действията си и да работим заедно, за да направим страната по-безопасна“, смята Гийта Намбисан, директор на организация за закрила на жените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганин

    11 27 Отговор
    Оправих те си вашата държава, че постоянно плюете по другите държави, България е цъфнала и завързала.. трагедия.. за това България ще си остана винаги черното петно на Европа

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 Лелеее

    18 1 Отговор
    Веднага да приемат истанбулската конвенция!
  • 3 без мозък

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Циганин":

    Ми вие ставайте родители на дванайсет години, после що сме били черно петно!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чавдар войвода

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Циганин":

    Идеално ще е, когато всички като теб ни лишат от присъствието си, като се изнесете в Индия.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.