ФАКТИ.БГ

Как НРБ помогна да бъде смазана Пражката пролет

През август 1968 г. Българската народна армия е изпратена в Чехословакия, за да сложи край на "социализма с човешко лице". Малко известни факти за позорното участие на НРБ в смазването на Пражката пролет

Публикувана: 20 Август, 2018 11:00
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2592
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Факти около българското участие в операция „Дунав“ коментират за ДВ историците Евелина Келбечева и Ангел Николов.

През нощта на 21 август 1968 г. по военните радиочестоти на струпаните край границите на Чехословакия войски на Варшавския договор е излъчен кодът „Вълтава-666“. Той дава зелена светлина за инвазията на огромната армада от самолети, танкови колони и механизирана пехота. Месеци преди това на импровизирани „учения“ тя се подготвя да нахлуе в „братската“ страна, позволила си въпреки заплахите на Кремъл да прави "социализъм с човешко лице". В дирижираната от Москва операция „Дунав“ участват около половин милион военнослужещи, авиация и над 5000 танка и бронетранспортьори на армиите на СССР, ГДР, Полша, Унгария и НРБ. Българското участие е изцяло подчинено на съветското командване и е сравнително скромно – два моторизирани пехотни полка с обща численост от близо 2200 души. Много по-значимо е обаче участието на диктатора Живков в насъскването на догматичната върхушка на СССР и верните ѝ сателити за предприемане на решителни действия срещу Чехословакия. Още в началото на март 1968 г. Живков твърдо защитава пред Брежнев и обкръжението му идеята за смазване на едва започналата демократизация в страната, насърчавана от новото партийно и държавно ръководство начело с Александър Дубчек.

„Особено ненавистни за диктатурите в съветския лагер са започналите широки и напълно свободни дискусии в чехословашката преса, радио и телевизия за промяна на неосталинисткия модел, по който Чехословакия е принудена да се развива. Премахването на цензурата, както и официалната линия на Дубчек и съмишлениците му към демократизация и за внасяне на пазарни механизми в колабиращата „планова“ икономика на дефицита, вбесяват Кремъл и част от васалите му“, изтъква проф. Евелина Келбечева.

Хаос, пиянски стрелби и изолация

По думите на историка Ангел Николов, който по време на инвазията е студент в Прага, военнослужещите са специално подбрани от частите с най-ниско образователно равнище в БНА. Преди нахлуването войниците, извозени със съветски транспорт от границата с Турция до горите на съветското Закарпатие, преминават специално политическо обучение с цел промиване на мозъците им. Трябва да им бъде внушено, че ще бъдат изпратени да спасяват чехите и словаците от контрареволюционери и империалисти. „Освободителите“ ще бъдат посрещнати едва ли не с хляб и сол.

„Истината е, че по пътя към определените за охрана от БНА словашки градове Банска Бистрица и Зволен, българите нямат други контакти с местното население, освен хвърляните по войнишките камиони камъни и цвекло. Словаците изпочупват антените на българските бронетранспортьори и „ГАЗ“-ки и те загубват радиовръзката помежду си и със съветските си началници. Настава пълен хаос в придвижването към обектите за „охрана“. Отгоре на всичко става ясно, че офицерите масово не могат да разчитат и да разбират топографските и другите военни карти. От страх, че ще станат прицел на измислени „контрареволюционни“ снайперисти, много от командирите навличат войнишки униформи и се скатават между подчинените си в камионите. Ето защо, когато идват с хеликоптер, за да разберат какво се случва в хаотично придвижващия се български конвой, съветските началници не могат да разпознаят кой всъщност го командва и води“, описва Ангел Николов „подвизите“ на полковете от Елхово и Харманли в Словакия.

Българите, както и останалите „освободители“, са напълно изолирани от местното население, което ги посреща с открита враждебност. Малка българска част, която участва в охраната на летища край Прага, дори не разбира какво изобщо се случва в чешката столица, защото е принудена да дебне за „врагове“ от окопи и палатки, от които изобщо не излиза. Под влияние на страха и на алкохола нощем те стрелят безразборно по всяка „контрареволюционна“ светлинка или шум и плашат до смърт жителите на близките квартали, свидетелства Николов. Омерзителни, според него, са историите за героични подвизи и любовни връзки с момичета, тиражирани от участвали в агресията през 1968 г. българи. „Чехите и словаците не можеха да ги понасят. Само трима вече бивши войници след падането на комунизма публично се извиниха на двата народа за позорното си участие в операция „Дунав“. И веднага получиха заплахи от военните, че ще бъдат подведени под отговорност за разгласяване на „тайните“ за трагикомичното участие на НРБ в смазването на Пражката пролет“, разказва Николов. Скоро след окупацията той е принуден да прекрати следването си в Прага и да се върне в България.

Поуките от агресията

Евелина Келбечева е категорична, че всяка радикална промяна в комунистическите диктатури е започвала и приключвала единствено и само „отгоре“. Пражката пролет изпреварва с 20 години Горбачовата „перестройка“. Това дава шанс на диктатори от ранга на Живков да си направят съответните изводи как да опазят личната и клановата си власт в бъдеще. Рецептата за НРБ включва пълно политическо и икономическо подчинение пред „Големия брат“ в Кремъл. „Няма нищо неистинско или случайно в опитите НРБ да бъде трансформирана като 16-та република на СССР през периода до 1973 г. Това би осигурило пожизнено царуване на династията от Правец. След събитията в Чехословакия Държавна сигурност рязко засилва следенето, контрола и „профилактиката“ на интелигенцията в НРБ. Значителна част от нея е съблазнена с привилегиите на властта, което я изключва от участието в събития, подобни на случилото се в Чехословакия“, заключава проф. Келбечева.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гост
1 Отговор
Срам и позор за НРБ !

Коментиран от #5


Оценка:
-20 +23

С танко
2 Отговор
Жалко, че танковете не дойдоха в София. Сега, щяхме да гоним Китай, не Ботсуана.

Оценка:
-5 +24

3
Този коментар е премахнат от модератор
Член
4 Отговор
КАКТО СЕГА ПОМАГА НА ИРАК И АФГАНИСТАН.ВИНАГИ ПЪРВИ.

Оценка:
-0 +17

Alarak(the truth)
5 Отговор

До коментар #1 от "гост":


Според теб е срам, според мен е гордост!!!!!!!!!!!!! ¡!!!!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #8


Оценка:
-12 +11

А стига бе
6 Отговор
Глупости на търкалета от DW -били пиянски свади и стрелби...Абе вие луди ли сте-по това време имаше такава дисциплина в армията,че това твърдение е направо смешно...Еми не успя тогавашната "цветна революция" -всеки политически режим пази властта. Дали ако във Вашингтон излезнат на протест с оръжие,няма да бъдат смачкани и размазани от армията??? Айде стига вече с тези промивки--....

Оценка:
-5 +27

ко не
7 Отговор
Дойче Зеле кога ще пусне една "новина" за изгорените живи виетнамци в една война, напълно ненужна и предизвикана от "демократичните" щати?

Оценка:
-6 +18

до Alarak(the truth)
8 Отговор

До коментар #5 от "Alarak(the truth)":


С кво се гордееш - че си руска подлога и ровиш по кофите ?

Оценка:
-13 +6

Мисля
9 Отговор
Глупости. Действията на Българската войска са бързи и добре организирани. Летището първо е завзето от десантирани с транспортни самолети пехотни части с БТР-и, а по-късно - пристигат останалите. Политическата оценка - е друго нещо. Смазан е опит за демокрация. Но пък и колко пъти в името на демокрацията са смазвани обикновени хора?! И все честните хора са потърпевши...

Оценка:
-1 +10

Чурулик чурулик
10 Отговор
Танковете да идват ...язък на младенов не му стигнаха топките

Оценка:
-4 +8

любопитен
11 Отговор
Ма и тогава ли е имало пролети? Щот ся се загуцахме от тях!

Оценка:
-1 +5

сори сорос
12 Отговор
Бяхме в съюз- СИВ и бяхме подписали договори. Както сега сме с други договори в друг съюз - НАТО. Тогава Чехословакия искаше да наруши договорите и затова изпратиха войски. За разлика от сега в България, не можем да направим Софийска пролет, защото постоянно имаме американски войски.

Оценка:
-2 +12

13
Този коментар е премахнат от модератор
Шаран БГ
14 Отговор
Бъдете търпеливи, уважаеми Николов и проф.Келбечева, моля Ви. Още 20-30 години и жив свидетел няма да има - правете си тогава ИСТОРИЯ по Ваш вкус. Сега само ставате за смях. Вярно е, че парите са важни и Вие и децата Ви трябва да ядат!! Но много коварно и злонамерено смесвате истината с откровената лъжа. Особено "студента" Николов .... Какво ли е видял, завалията, от прозореца на квартирата си? " Валцлавски намести" или "Рузине" И всичката по горе" мешана скара" отново от германското зеле. На тях Гьобелс им е учителя !!!! Добри са ......

Оценка:
-2 +8

no name no face no number
15 Отговор
Слава на българската народна армия ! Ура

Оценка:
-1 +5

ДОКО
16 Отговор
СПОРЕД ИСТОРИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ И ВРЕМЕВА СТРАТЕГИЯ НРБ Е НАПРАВИЛА ТОВА КОЕТО Е НУЖНО..ТОЧКА ПО ВЪПРОСА НЯМА КАКВО ДА СЕ СРАМУВАТ БЪЛГАРИТЕ И НЕМА КАКВО ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ..ДА НЕ БИ ТУРЦИЯ ДА СЕ Е ИЗВИНИЛА ЗА БАТАШКОТО КЛАНЕ..БЪЛГАРИНО НЕ ГЛЕДАЙ УМНО..ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО..ДА НЕ БИ САЩ ДА СА СЕ ИЗВИНИЛИ НА ВИЕТНАМ..БЪЛГАРИНО НЕ СЛУШАЙ УМНО..ДЕЙСТВАЙ ХИТРО

Оценка:
-1 +4

стоян георгиев
17 Отговор
българската армия участва в окупацията на чехословакия без никаква реална причина за тази окупация.по време на въпросната окупация загиват около 100 невинни граждани на чехословакия.след това до 1990 година чеословакия е окупирана от съветски воиски,пречещи на развитието на чехословакия.българия днес трябва да осъди този акт на живков и компанията му комунистически измъдяци,а опитите на соцносталгиците да изкривят истината за събитията трябва да бъдат парирани!

Оценка:
-2 +1

соросоидни кърлежи
18 Отговор
Питам аз защо САЩ не помогнаха , защото те както и сега правят сметка-да не им избият зъби. А инак навсякъде се месят и какъв е резултата ,напълниха Европа с терористи ,боклуци.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.