Новини

ДС и илюзията за сигурност в социалистическа България

Въпреки масовото следене и подслушване българската ДС се оказва неспособна да предотврати серията атентати от гара Буново, Пловдив и Варна

Публикувана: 28 Декември, 2018 16:00
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1973
ДС и илюзията за сигурност в социалистическа България
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
А помощта от източногерманската ЩАЗИ я отвежда в изцяло грешна посока
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Терористи с различна политическа окраска редовно атакуват символични обществени места. Атентатът срещу групата израелски туристи на летището в Сарафово през 2012 година или атентатът срещу коледния базар в Страсбург на 11 декември 2018 година са примери за тази тъжна традиция. Масовите събирания на хора, както и туристическите групи са сред предпочитаните от терористите цели. Държавата и силите за сигурност реагират с видеонаблюдение, масивно полицейско присъствие, събиране на данни и сътрудничество между тайните служби - това са основните инструменти за борба срещу тероризма. Но колко ефективни са те?

Нека хвърлим поглед назад в историята. През 80-те години на миналия век социализмът навсякъде в Европа е в упадък, но службите за сигурност продължават да държат целия Източен блок в желязна прегръдка. Властта на българския държавен и партиен ръководител Тодор Живков по онова време не е застрашена от никаква реална политическа опасност. Режимът обаче се бори срещу друг опасен враг - този на тероризма.

В годините на зараждащия се тероризъм в Европа социалистическите страни първоначално са смятали, че няма от какво да се опасяват. Те изпитват идеологически симпатии към лявоекстремистки групировки като германската Фракция „Червена Армия" или италианските "Червени бригади". Но тероризмът постепенно се интернационализира. В рамките на едно десетилетие възникват връзки между германските, италиански, френски и ирландски терористи с палестински, алжирски и арабски терористични групи, както и с професионални терористи „на свободна практика“.

"Транзитни страни" за чужди терористи

ГДР, България и Югославия са „транзитните“ страни, през които тези терористи преминават на път за Близкия изток и Западна Европа. От самото начало могъщите апарати на Държавна сигурност са добре информирани и следват единна линия: те наблюдават, събират информации, предпазват собствените си страни от терористична дейност и се радват, когато идеологическият враг на Запад кърви. Сътрудничеството на тайните служби в целия Източен блок се разширява значително в онези години. Онова, от което комунистическите режими се опасяват най-много, са терористични нападения в собствените им страни. Илюзията за сигурност в обществения живот, която те се опитват да поддържат, е последният стълб на вече разклатената им власт.

Но се случва нещо неочаквано: След серия от неразкрити, мистериозни инциденти, на 30 август 1984 година - само няколко дни преди 40-ата годишнина от завземането на властта от комунистите на 9.9.1944 г. - избухват две бомби: на летището във Варна и на гарата в Пловдив. Загиват двама души, близо 50 са тежко ранени. Още преди да е изминала и една година се стига до нови атентати – те отново са извършени по едно и също време на различни места. На 9 март 1985 година в нощния влак от Бургас за София близо до гара Буново избухва бомба, която отнема живота на седем души. Само половин час по-късно избухва бомба в хотел "Сливен" в едноименния град, която ранява над 20 души. Третата бомба, заложена в туристическия комплекс "Дружба" край Варна, не избухва поради технически дефект и е обезвредена. До 1987 година са извършени още няколко по-малки атентата. Терорът тогава вече стигна и до България. Но кой терор?

Приносът на ЩАЗИ

Разследването на атентатите се превръща в основен приоритет за Вътрешното министерство в София. Впрегнати са всички сили. Още през август 1984 година българската ДС влиза в контакт с колегите си от източногерманската ЩАЗИ. Двете тайни служби се познават добре и работят заедно от близо 30 години. Българската ДС изпраща доклад до колегите-чекисти в ГДР и ги моли за помощ. Навежда ги и към една следа. ДС насочва разследването към една определена група, която изглежда свързана с атентатите. Това е т.нар. "Българска освободителна организация". Няколко писма с непотвърдена идентичност, в които се поема отговорност за атентатите, са подписани именно от името на тази група.

Гореща следа ли е това? ЩАЗИ моментално започва свои разследвания под името "Операция Балкан", в която ангажира всички отдели на гигантския си апарат. За целта източногерманците проверяват и набелязват като източници на информация всички българи в чужбина, които имат някаква връзка с България или със Запада, както и всички неофициални сътрудници в Западна Германия. Още през януари 1985 година, тоест преди втората серия атентати, е създаден списък, в който са включени над 8000 души. Въпросният списък днес се пази в берлинския архив на бившата ЩАЗИ. И това не е всичко:експерти на ЩАЗИ по взривните вещества проверяват всички следи, графолози изследват всеки лист хартия, анализирани са и всички звукозаписи със заплахи, получени в посолствата на България в чужбина. Берлин изпраща до София безброй информации за "Българска освободителна организация".

Равносметката

Но се оказва, че всичко това е било напразно. Разследванията на ЩАЗИ са пълен провал, защото водят към напълно погрешна следа. През 1987 година се изяснява, че атентатите са дело на групировка от средите на турското малцинство в България – това е т.нар. "Турско национално-освободително движение в България".

Неговите протести са насочени срещу "Възродителния процес", с който комунистическият режим се опитва да побългари турското малцинство през 1980-те години. Режимът тогава провежда брутални акции на смяна на имената, дори и на тези по надгробните плочи. Турското правителство също се противопоставя и то не само дипломатически - то подкрепя насилствените протестни акции на българските турци. И до днес не е напълно изяснено колко обширна е била помощта от Анкара.

Колко голям е провалът на службите за сигурност в опитите им да разкрият въпросните атентати, става ясно от това, че двама от тримата основни атентатори са били нещатни сътрудници на ДС. Алцек Демиров Чакъров, Елин Демирев Маджаров и Сава Руменов Георгиев са арестувани през 1987 година, осъдени на смърт и екзекутирани през 1988 година. Те са идентифицирани и арестувани в резултат на разследването на материалите, използвани за направата на взривните устройства. Първите двама са били сътрудници на ДС, натоварени с поръчението да следят действията на турското малцинство в България. Вместо това те в продължение на години водят ДС за носа и необезпокоявано извършат най-тежките атентати в новата история на България. Затова не е чудно, че бързо се появяват съзаклятнически теории, според които, самата ДС била поръчителка на атентатите. И тъй като няма никакви доказателства в подкрепа на тези теории, става ясно колко голям е бил провалът на българската ДС в битката ѝ срещу тероризма. Колко несъответен е бил инструментариумът на тайните служби си личи от опитите им да разкрият серията атентати от 1984 до 1987 година. Всичко това допринася за дискредитирането на комунистическия режим и в крайна сметка води до неговия окончателен провал. Един показен урок за това, как проблемът с международния тероризъм НЕ може да бъде решаван.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Панов
1 Отговор
България беше руска колония без грам суверенитет.това беше признание на т.живков

Коментиран от #7, #19


Оценка:
-25 +23

Иво 68
2 Отговор
Колкото бе колония при СССР толкова е и сега при новия господар САЩ но с тази разлика че при руснаците имахме армия която изхранвахме и Турция се съобразяваше с нас.. А сега имаме нещо като армия която неможем да изхраним въпреки помоща от 300 млн на американците. Но явно някой неможе да улови разликата???????

Коментиран от #24


Оценка:
-8 +35

Гочето
3 Отговор
Дано не се случва, че тия сегашните не виждам кво ще правят. След атентатите бай Тодър ги разсели, имената им смени. Такъв геноцид е нямало в съвременната история. Дано е мирно и тихо и не се случва повече.

Оценка:
-10 +7

и ТЕ ТАКА
4 Отговор
8 800 000 население преди срещу 6 500 000 сега.От тях 2 000 000 знаете какви.Па си плювайте по Тошо,ДС,СССР и каквото щете.

Оценка:
-7 +25

5
Този коментар е премахнат от модератор
ИЛЮЗИЯТА - ДЕМОКРАЦИЯ Е МНОГО
6 Отговор
ПО ОПАСНА. САМО ТАА СЕДМИЦА ВЕЧЕ ИЗГУБИХ БРОЙКАТА НА САМОУБИЙЦИТЕ.

Оценка:
-5 +13

7
Този коментар е премахнат от модератор
мислещ
8 Отговор
Ами звучи досущ като модерния комунистич...европейски съюз. Дишат ти във врата за всичко, демокрация няма, а в същото време баш терористите никой не гиу закача и си шетат необезпокоявано, на границата също ги посрещат с отворени обятия.

Оценка:
-2 +11

Генерал
9 Отговор
"30 август 1984 година избухват две бомби: на летището във Варна и на гарата в Пловдив. Загиват двама души, близо 50 са тежко ранени. Още преди да е изминала и една година се стига до нови атентати – те отново са извършени по едно и също време на различни места. На 9 март 1985 година в нощния влак от Бургас за София близо до гара Буново избухва бомба, която отнема живота на седем души. Само половин час по-късно избухва бомба в хотел "Сливен" в едноименния град, която ранява над 20 души. Третата бомба, заложена в туристическия комплекс "Дружба" край Варна, не избухва поради технически дефект и е обезвредена. До 1987 година са извършени още няколко по-малки атентата"...........Малко хора знаят за това, ПРОЧЕТЕТЕ ГО ВНИМАТЕЛНО!! Атентатите НЕ са вследствие на "Възродителния процес",а точно обратното - "Възродителния процес" е вследствие от атентатите. И защо никъде не е упоменато, че атентаторите са турци-мюсюлмани?!

Оценка:
-3 +19

ТХГY
10 Отговор
Тогава българската ДС доста набързо разкри всички извършени терористични актове и предотврати много които се подготвяха такива. Сега вече изминаха шест години и още няма ясно кой или кои са извършителите на терористичният акт на летището в Сарафово.

Коментиран от #12


Оценка:
-3 +15

ИМПЕРИАЛИСТ
11 Отговор

До коментар #5 от "охо бохо":


Нещо пак се объркахте!
1.Данните за престъпността бяха засекретени!!!
2. В почивните соц-станции сега никой уважаващ себе си човек не би стъпил. Може би имате предвид резиденциите и почивните бази на ЦК на БКП, ЦК на ДКМС, ПП на БЗНС, НС на ОФ.
Голяма част ходехме на бунгала-зайчарници.
3. Много пари в джоба си не можеше да имаш защото ДЪРЖАВНИЯ ПЛАНОВ КОМИТЕТ се грижеше за това и се правеха най-стриктни разчети така, че да нямаш две ризи, буквално.
4. Бригадите бяха по същество школа за обучение на актива как да накараш хора да РАБОТЯТ БЕЗ ДА ИМ ПЛАЩАШ.
5. За промишлеността, - да ви припомня ли как швейцарци купиха водопроводна арматера от нас, заради месинга с който правеха часовници, заради забраната да продаваме суровини извън СИВ.
А пък японците .... ама хайде стига, че ще разстроим по-младите не живяли в "социалистическия рай"...

Оценка:
-8 +12

ИМПЕРИАЛИСТ
12 Отговор

До коментар #10 от "ТХГY":


Доста хора знаят неудобната истина за взрива на газовата уредба на автобуса, но поддържат версията за терористичен акт за да не си развалим отношенията с параноидните управляващи в Израел?

Коментиран от #14


Оценка:
-7 +3

Scout for funn
13 Отговор

До коментар #7 от "охо бохо":


Какъв народ държава бе това когато самите хора въврвят във една посока изповядват общи принципи .А не некой да ти казва какво да правиш и ти да изпълняваш под крилото му.Къв народ като всеки дебне другия и е готов да го предаде дори вчера да му е бил близък .Тва ли ти е народа бе не сте смеели да гъкнете за нищо тва ли ти е народ и не го сравнявай със сега защото сега сте пак същите които сте израстнали там свикнали да си траят .За това ни наебаха така след 90 -те заради такива като тебе когато ви дадоха кормилото в ръцете вие го хвърлихте.

Коментиран от #15, #18


Оценка:
-3 +8

КKН
14 Отговор

До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


За каква газова уредба на автобуса говорите. Автобусите са на дизел. Още повече , че тогава един министър на МВР каза, че е въпрос на близките месеци заедно с сегашните партньорски служби да се разкрие автора, но.......... минаха години.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +10

Голям прос
15 Отговор

До коментар #13 от "Scout for funn":


Ами изявете се вие сега, щом ние не можем и не сме могли.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +4

16
Този коментар е премахнат от модератор
Патриот
17 Отговор

До коментар #15 от "Голям прос":


Те джендърчетата с меките китки вече достатъчно се изявиха. Така се изявиха ,че не остана нито армия нито здравеопазване, нито култура, ни театър, да не говорим за промишленост. То от такова добруване избяга фолсваген груп вТурция.

Оценка:
-5 +6

Българин
18 Отговор

До коментар #13 от "Scout for funn":


Ми ти какъв акъл давш? Ти българин ли си или наблюдаващ от НАТО. Най нещастни сте те такива селяни дет се пишете на французи и ви е срам от народа и сиромашиятя.

Оценка:
-3 +5

19
Този коментар е премахнат от модератор
Пешо
20 Отговор
Заловени - осъдени - екзекутирани! Системата на МВР е била перфектно ефективна, а сега сме разграден двор.

Оценка:
-3 +4

Иван Гешев
21 Отговор
Не само ДС, а и милицията е била на ниво - циганите не са смеели да се обадят и кварталните милиционери са ги карали да работят. Че и пандизчийте са работили - под строй и стража на обекта и работа от сутринта до вечерта.

Оценка:
-2 +4

123
22 Отговор
Явно доста хора са достатъчно неуки, за да незнаят че има газови уредби за дизелови камиони и автобуси! Но още в библията е казано, че "Блажени са низшите духом", т.е простаците са най-щастливи....

Оценка:
-2 +3

popo
23 Отговор
Какви терористи искате да няма като предварително политици знаят за атентати.

Оценка:
-0 +1

аууууууууууу
24 Отговор

До коментар #2 от "Иво 68":


Никога не сме били пречка пред Турция. Когато нашата армия беше 110 000 , турската беше почти 1 милион.Да не говорим за танкове и самолети . Иначе другото е вярно- в каквато зависимост сме сега от САЩ , в такава бяхме тогава от СССР. Само дето сега не ни дават за без пари петрол и метали. Реално тогава големия проблем беше да не разказваш политически вицове и си добре. Сега за да си добре , проблемите са много повече. Тва ,че по улиците има 15 годишни отпадъчни немски коли и 15 вида сирене в магазина , не значи че живота е по -добър от преди.

Оценка:
-4 +2

дърт комунист
25 Отговор
Дойче Веле, не ви ли омръзна тая фашистка пропаганда? Аз съм живял в онова време, за разлика от долните ви журналистчета. Боклуци такива , едно време ги разстрелвахме такива, хохохохх

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +2

Иво
26 Отговор

До коментар #25 от "дърт комунист":


Надявам се като се освестиш, че сам че си надениш въжето, помияр гнусен!

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Българският премиер Бойко Борисов пред журналисти във Варна
Путин беше много добронамерен, очаквах, че разговорът ни ще бъде по-труден. "

Още бисери