23 Август, 2018 11:06 4 418 9

Вижте колко е зле в Скандинавия!

  • финландия-
  • норвегия-
  • скандинавия-
  • фалшиви новини
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма класация, в която скандинавците да не са сред първите. И въпреки това от известно време в САЩ се разпространяват абсурдни слухове и лъжи за живота в скандинавските страни. Умишлена кампания на определени кръгове?

Тези дни Триш Риган се превърна в истинска знаменитост в Дания. Журналистката от американския тв-канал „Фокс" обясни наскоро в свое предаване, че в Дания никой не искал да работи. По думите ѝ, младите датчани не се стараели да завършат образованието си, защото държавата им плащала да учат. Такава била реалността в датския социализъм: държавата лишавала хората от правото им на лична инициатива.

Защо демонизират скандинавските страни?

В отговор датският социалдемократ Дан Йоргенсен публикува много забавно видео, в което по очарователен начин опровергава твърденията на Риган. Видеото вече е преведено на много езици, гледано е милиони пъти, обсъждат го и международните медии. Бърни Сандърс от Демократическата партия в САЩ също сподели видеото във Фейсбук. И именно тук се затваря кръгът, защото фактът, че за десните в САЩ скандинавските страни са се превърнали в любим образ на врага, се дължи отчасти тъкмо на Сандърс. От години левият политик непрекъснато се позовава на успехите на скандинавските страни и ги посочва като пример за САЩ. Съвсем наскоро той публикува и няколко много професионално направени видеа за здравеопазването в Норвегия и за образователните шансове във Финландия. В едно от тях финландски събеседник твърди, че училищата в страната му не само са безплатни, но на учениците дори се плащало, за да учат. Тъкмо на това твърдение се позовава Триш Риган, отнасяйки го към Дания, след което стига до извода, че в резултат хората в тези страни не се стремят да завършат образованието си. Без никакви доказателства, както с основание обяснява датският социалдемократ Йоргенсен.

Изглед от Копенхаген

В същото време е факт, че идеализирайки скандинавските страни, Бърни Сандърс не отваря и дума нито за проблемите в големите градове, нито пък за острите вътрешнополитически сблъсъци, които доведоха до частично залитане надясно. В Дания, Финландия и Норвегия десни популисти участват в правителствата, а на предстоящите избори в Швеция тамошната крайнодясна партия „Шведски демократи" може да се превърне във втора политическа сила.

Острият сблъсък на политически позиции в скандинавските държави се разиграва по няколко теми, за които много се спори и в Германия: бежанците, престъпността и въпроса дали държавата е в състояние да се отбранява. В интернет се разпространяват какви ли не лъжи по тези въпроси. Все по-често професионалните журналисти тръгват по дирите на такива лъжи и ги опровергават. В Норвегия няколко обществени и частни медии заедно финансират портала Faktisk.no, който вече от една година следи именно разпространяването на фалшиви новини.

На националния празник на страната някаква съмнителна интернет-страница разпространи например твърдението, че на този ден никой няма право да излиза на улицата с чуждестранен флаг - иначе го грози глоба от 4500 крони (450 евро). Faktisk.no опровергава не само такива „новини", но и твърденията на крайнодесни политици. Според едно такова твърдение, в резултат от миграцията населението на Норвегия нараствало с по-бързи темпове дори от индийското. Според друго пък правителствата на САЩ, Канада и Нова Зеландия предупреждавали гражданите си да не пътуват до Швеция. Все доказани лъжи. Както и други подобни изявления. Например, че полицията в Осло вече не била в състояние да контролира определени квартали, където властта бил взел ислямът. Или пък че в ЕС съществувал таен план за ислямизацията на Европа, както твърдят във Фейсбук редица крайнодесни активисти.

"Вижте какво стана в Швеция миналата нощ!"

Шведските журналисти също са се вдигнали на битка срещу фалшивите новини. Наскоро те опровергаха една полска публикация във връзка с тежките горски пожари в Швеция. Изданието "Poland Daily" беше излязло с твърдението, че Швеция игнорира борбата срещу пожарите и предпочита да харчи пари за бежанци или пък за джендър-проекти. Журналистите опровергаха и „новината", че Швеция отхвърлила помощта, която ѝ предлагала Русия в борбата срещу пожарите. Фалшива новина се оказа и твърдението на един датски тв-канал, че в своя телевизионен дебат лидерите на шведски партии изобщо не засегнали въпроса за палежите на автомобили, извършени едновременно в няколко шведски града.

Най-прочутата фалшива новина за Швеция произведе не друг, а президентът на САЩ Доналд Тръмп. "Вижте какво стана в Швеция миналата нощ", каза той през февруари 2017. На първо време не беше ясно какво точно има предвид, а самата Швеция реагира с объркване. По-късно Тръмп поясни, че е имал предвид някакъв репортаж за мигранти, който бил гледал по „Фокс".

Все пак дори „Фокс" в лицето на гореспоменатата репортерка Триш Риган призна, че скандинавските страни не могат да се сравняват със социалистическа Венецуела. В един от коментарите си Риган казва, че по никой начин не би сравнила равнището на живот в Дания с това във Венецуела. Просто искала да покаже, че „социализмът не е решение". Нейното изявление добре обяснява защо в интернет се въртят толкова много фалшиви новини за скандинавските страни: леви политици от цял свят идеализират обществения модел на скандинавците, докато десните направо го демонизират. Скандинавия явно се е превърнала в бойно поле на идеологическата конфронтация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скандинавски халифат

    19 11 Отговор
    В тази страна Дания ли взимаха без нищо децата на белите имигранти ???
    DW- Меркел пропаганден машинен нещо се опитавт да ни убедят, че няма нищо гнило в Дания !?!?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "скандинавски халифат":

    В Норвегия
  • 3 Boxer

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "скандинавски халифат":

    Така е. Има нещо фундаментално сбъркано в тези държави. Там се смачква обществото пострило държавата , за да се стимулират патладжаните, които я стъпкват...
  • 4 ДОКО

    22 2 Отговор
    ДАНИЯ ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ НЕМАТ НИЩО ОБЩО С ОНИЯ ДЪРЖАВИ КОИТО БЯХА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ НАВСЯКЪДЕ МУГАМБИ А В ШВЕЦИЯ АРАБИТЕ СА НА ПОЧИТ НОСЯТ ГИ НА ТЕПСИЯ ДАВАТ ИМ АПАРТАМЕНТИ БЕЗ НАЕМ/ИЛИ СИМВОЛИЧЕН/ОСИГУРЯВАТ ГИ С РАБОТА С ПРЕДИМСТВО А ГЛУПАВОТО БЪЛГАРИН И ШВЕД БАЧКА ПЛАЩА ДАНЪЦИ ДО ОТКАТ И СИ МИСЛИ ЧЕ ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО АЛО ..ПО ДОБРЕ В СИВАТА ИКОНОМИКА ОТКОЛКОТО В БРАТСКА ШВЕЦИЯ ЛАПАЙТЕ МУХИТЕ..И КУРОВЕТЕ НА МУГАМБАТА

    Коментиран от #6

  • 5 за социализмът по света

    12 5 Отговор
    Никога и нищо безплатно не е имало и няма да има в един социализъм,пък колкото и нелогично-тъпо да е ''построен'' той!!!Просто става въпрос за ''напудрен локум'' във времето!!Заигравката е,че сметките за всичко ''безплатно'' се пускат умишлено мааалко по-късно,но с ''хиляди проценти лихва''и то за сметка на ВСИЧКО!!!!ВСИЧКО!!!После естествено трябва да се замазва лъгането и краденето с какви ли не средства-перестройки,демокрации, евросоциализми,евросоциалисти, либерализми разни,хуманности,бежанци и какво ли още не!!!Чуеш ли някой да ти говори са социализъм-знай,че става въпрос за крадене на пари и най-вече за разсипия!!Исторически нагледен факт!!!!
  • 6 Да поздравиме ДОКО

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "ДОКО":

    Доко,има една песничка,много ти ходи с името.Та ако се сещаш коя е,намери си я сам,че няма как аз да ти подскажа със заглавие или линкче,защото най-вероятно модераторът ей сега ще ме ''отсвири'' После си я пусни и се поздрави.
  • 7 Иво

    6 0 Отговор
    Авторът на статията отново заема либерална позиция. ДВ се првърнаха в жалко отражение на СНН. Аман от демонизиране, пропаганда и “свободни" медии. Няма да ви чета насраните статии.
  • 8 joro

    1 0 Отговор
    Takawa glupos otdawna ne biah chel
  • 9 Един ....

    5 0 Отговор
    Джендарското DW , пак проплака !