30 Август, 2018 13:00, обновена 17 Юни, 2022 15:46 10 084 79

Митовете за битката при Курск

  • курск-
  • втора световна война-
  • вермахт-
  • червена армия

Преди 75 г. германците губят битката при Курск: най-голямото сражение през Втората световна война и една от най-големите танкови битки в историята. За нея има много митове и легенди. Германски историци ги опровергават.

Митовете за битката при Курск - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 75 години, през август 1943, завършва най-голямото сражение през Втората световна война: битката при Курск, която е и една от най-големите танкови битки в историята. Тя продължава около 50 дни и в нея участват около 3 милиона войници, почти 8000 танка, самоходни артилерийски установки и не по-малко от 4500 самолета.

Операция "Цитадела"

През лятото на 1943 година Третият райх успява за последен път да съсредоточи толкова сили на Източния фронт. В района на Курската дъга нацистка Германия иска да нанесе удар по настъпващите съветски войски и да ги унищожи. Операцията, наречена "Цитадела", обаче се проваля. Германците губят битката.

"След това поражение германците веча нямат възможност да разгърнат масирана атака. Това е последното мащабно настъпление на Вермахта през Втората световна война, след което нацистка Германия окончателно губи инициативата на Източния фронт", подчертава Йенс Вернер, куратор на Военно-историческия музей на Бундесвера в Дрезден. "Именно поради това много генерали от Вермахта започват да твърдят, че идеята за операция "Цитадела" била на Хитлер. Само че това не е вярно. Хитлер е бил против битката при Курската дъга", пояснява мюнхенският историк Роман Тьопел и добавя, че идеята за операция "Цитадела" дошла от командващия втора танкова армия генерал-полковник Рудолф Шмид. "Впоследствие генералите убеждават и Хитлер."

Кой е виновен за поражението на германците?

Роман Тьопел от години изследва битката при Курск. Той е автор на книга, озаглавена "Курск 1943. Най-голямото сражение през Втората световна война". Издадена е през 2017 година и вече е преведена на испански, английски и френски. През есента предстои издавенето ѝ на руски език. Роман Тьопел е един от малкото историци, получил достъп до архива на германския фелдмаршал Ерих фон Манщайн, който е участвал и в двете световни войни и се смята за най-талантливия стратег на Вермахта.

В своята книга Тьопел се опитва да развенчае съществуващите и до днес многобройни заблуди около битката в района на Курската дъга. Така например неколцина историци твърдят, че операция "Цитадела", която е пролог към сраженията под Курск, е можела да бъде успешна, ако била започната по-рано. Но Хитлер искал да дочака доставката на танковете и я отложил за месец юли. "В редица военни мемоари пише, че ако германците били започнали операцията по-рано, щели да спечелят битката. Но това не е вярно. Започването на операцията през май е било невъзможно поради метеорологичните условия. През май 1943 валят проливни дъждове", подчертава Роман Тьопел.

"Хитлер действително залага големи надежди на новите модели танкове. Под Курск е било съсредоточено голямо количество нова военна техника - например около 130 тежки танкове "Тигър". Освен това именно в тази битка за първи път се включват и танкове тип "Пантера"", казва Йенс Вернер. Впрочем, тези и други цифри, посочвани от историците, се различават значително в зависимост от източниците.

В началото успехът е на страната на Вермахта. Разгърнатото на 12 юли 1943 година танково сражение под Прохоровка се превръща в една от най-известните части от операция "Цитадела". По данни на военния историк Карл-Хайнц Фризер, в него участват 186 германски и 672 руски танка. И въпреки че германците не успяват да завземат Прохоровка, съветските загуби са значителни. Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет.

"В битката под Прохоровка съветските войски претърпяват съкрушително поражение. Въпреки това съветското командване обявява сражението като победа и съобщава за това в Москва. В светлината на окончателната победа на Червената армия при Курск това изглеждало достатъчно правдоподобно", казва историкът Матиас Ул. Как обаче Червената армия, чиито сили превъзхождат значително силите на противника (почти два пъти повече танкове и 130 000 войници срещу 70 000 германци), е могла да загуби тази част от битката? По думите на Карл-Хайнц Фризер, при битката под Прохоровка съветските генерали са допуснали твърде много грешки, защото Сталин ги карал да бързат.

Така например 29-и танков корпус е бил хвърлен в битката без предварително разузнаване и е бил посрещнат от огъня на германски танкове, които са изчаквали врага в укрития. Така 29-и танков корпус е бил почти напълно унищожен.

Някои историци твърдят, че германците са загубили битката при Курската дъга поради прибързаната заповед на Хитлер да бъде спряно настъплението в северния участък и да бъдат предислоцирани отделни танкови бригади от Курск към Сицилия, където навлезли британски и американски войски. Роман Тьопел и Йенс Вернер обаче категорично опровергават това. Както пояснява Роман Тьопел, този мит се появява в мемоарите на Ерих фон Манщайн. "Но това е само легенда. Настъплението на 9-а германска армия в северния участък на Курската дъга е било спряно още на 10 юли. Освен това Хитлер дава заповед за прекратяване на настъплението, но не заради нахлуването на съюзниците в Сицилия, а заради започналото на 12 юли настъпление на съветските войски под Орел", разяснява той. Генералите, които приписват вината за поражението от Курската битка единствено на фюрера, твърдят и друго: че германците нямало да понесат толкова големи поражения, ако били останали на отбранителни позиции, вместо да настъпват на Източния фронт през лятото на 1943 година. "Но и това не е вярно. Операция "Цитадела" не коства на германската армия толкова големи загуби. Във всеки случай те не надвишават загубите, понесени по време на отбранителните боеве. Освен това през 1943 година германските войски нямат възможност да останат в отбрана и да пазят силите си, тъй като Червената армия така и така е преминала в настъпление и германците нямало как да избегнат тежки боеве", казва Роман Тьопел.

Русия прави преоценка. А Западът?

Съветската и руската историография определят сраженията при Курск като окончателен преломен момент във Втората световна война и трета по значимост битка след битките при Москва и Сталинград. Германските историци обаче опровергават това становище. "Битката в района на Курската дъга е била едно от най-големите и кръвопролитни сражения по време на Втората световна война, но в никакъв случай не е била решаваща. Много по-рано става ясно, че германците ще загубят войната: още през 1942 година след провала на плана "Барбароса" и двете неудачни настъпления на Източния фронт, както и покрай сражението в атола Мидуей, което бележи повратен момент в битката в Тихия океан и след което там инициативата преминава в ръцете на американците", казва Роман Тьопел.

На Запад пък не дооценяват Курската битка. "Тук хората знаят много повече за Сталинградската битка и десанта в Нормандия, както и за сраженията между англо-американските и италианско-германските войски в Северна Африка. А Курската битка има голямо военно-историческо значение", казва Матиас Ул. "Рано е да слагаме точка на изследванията на битката при Курск. За да получат реална представа за това сражение, учените трябва да работят още много със съветските и германските архиви, да изследват маса документи и материали. Сега например историците анализират германските документи от онзи период, които дълго време бяха в архива на министерството на отбраната на Съветския съюз, а след това и в министерството на Русия. Сега тези документи се дигитализират и скоро ще бъдат достъпни в интернет", заключава Матиас Ул.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦЛП

    76 22 Отговор
    Дойче веле - само глупости пишат. Поне плащат ли за да ги публикувате.

    Коментиран от #20

  • 2 Киро

    29 67 Отговор
    Напълно вярно.Германските войници са били най-добрите.Въспитавали са ги до крайност.

    Коментиран от #56

  • 3 Подмяна на историята

    83 22 Отговор
    Кой, ако не германци ще омаловажават противникова победа и ще оправдават собствената си загуба? Да подменят историята е политика на новия либерализъм, как всички да сме победители и загубили едновременно.

    Коментиран от #5

  • 4 нАКа47

    31 58 Отговор
    При Прохоровка германците губят едва 5 танка. Руснаците обаче повече от 280

    Коментиран от #47, #48

  • 5 нАКа47

    33 54 Отговор

    До коментар #3 от "Подмяна на историята":

    Подмяната на историята се случи през 1945-та. Сега просто нещата си идват на мястото.

    Коментиран от #6

  • 6 Зигмунд

    83 15 Отговор

    До коментар #5 от "нАКа47":

    Да бяха променили историята тогава, като са били най добрите. Нали знаеш приказката за бития си бит, е....я си е...н. От векове все някой се опитва да унищожи Русия и все си тръгва с подвита опашка от там. Русия не започва войните, тя само ги довършва!
  • 7 висок

    29 66 Отговор
    Достатъчно е да се напише от "руските" танкове, колко наистина са били руски, колко английски, колко американски..... щото без ленд-лийза....битка нямаше да има, немците вече щяха да са на Урал!

    Коментиран от #19, #32

  • 8 Танас

    76 9 Отговор
    Не знаех, че сражението в атола Мидуей е обърнало хода на ВСВ.
    Никога не е късно да научи нещо човек.

    И да попитам, след като станало ясно още 1942г., че Германия ще загуби войната, каква тогава е ролята на десанта в Нормандия състоял се на 06.06.1944г.?

    Коментиран от #11

  • 9 бело в сфинкера

    27 3 Отговор
    Бургаските дедоебовци да си траят.
    Едно е да стреляш от укрития, друго е да нападаш в открито поле.
  • 10 патриотъ

    75 23 Отговор
    Дрън-дрън!Тотална и съкрушителна победа на Русия,която западът се мъчи да омаловажи!Който е тръгнал с меч срещу Русия,от меч е загинал!
  • 11 Зигмунд

    71 6 Отговор

    До коментар #8 от "Танас":

    Ще ти обясня колега. Гледай филмите по Анимал планет за дивите зверове в саваната. Там големия силен хищник убива жертвата, а глутницата хиени дебнат отстрани удобен момент да се наядът. Ето ти и десанта в Нормандия....

    Коментиран от #31

  • 12 Инкогнито

    60 17 Отговор
    Руснаците ги трескаха яко в курската дъга а тия сега се оправдават ядоха боя то се знае ит вдички всичко друго са оправдания на фашиските наследници! Русаците паркираха танковете в Берлин а ,,супер германдките танкове" не паркираха нито в Москва нито в Сталинград ФАКТ!!!

    Коментиран от #33

  • 13 плевен

    53 7 Отговор
    Много точна откъм факти статия.Трябва да престанат за всичко да винят Хитлер.Победите в танковта и авиационната битки, не могат да променят факта, че руснаците са били с по-мощната армия. Добре, че намесиха Мидуей в разказа, за да не останат американците валат.

    Коментиран от #15, #44

  • 14 Гагадю

    24 3 Отговор
    Авторът е прав! Понеже обаче защото все пак някак си всъщност, в крайна сметка така де вероятно със сигурност по причина де факто - германците.
  • 15 Щайнер

    21 37 Отговор

    До коментар #13 от "плевен":

    По-всичко личи че победата на руснаците е благодарение на численото им превъзходство , а не защото им е по-мощна армията

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Пеньо

    36 15 Отговор

    До коментар #15 от "Щайнер":

    "Великият" маршал Жуков не е атакувал при по-малко съотношение от 3:1. Да не говорим за безсмислените атаки, в моменти когато е трябвало просто да се отбраняват. Точно такива са виновни за огромните загуби на руснаците. Що се отнася до историята то няма по-субективна наука.

    Коментиран от #73

  • 17 САШКО

    41 5 Отговор
    Да бе и турското робство не е било робство а османско присъствие,стига глупости

    Коментиран от #23

  • 18 Туй онуй

    17 14 Отговор
    Хората са изследвали архивите в Русия , и предполагам са по компетентни от нас пишещите тук!
  • 19 Random

    36 11 Отговор

    До коментар #7 от "висок":

    Аре кажи де, 90 британски танка на 28 септември 1942 из цялата червена армия... 90 танка ли са им липсвали че да са били решаващи. При това едвам вървящи, постоянно затъващи и много капризни. Аре бегай

    Коментиран от #21, #58

  • 20 фонзи

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЦЛП":

    Е Сорос им е финансиста то е ясно на всички

    Коментиран от #72

  • 21 Историк

    10 42 Отговор

    До коментар #19 от "Random":

    Разни изроди не вярват и отричат, че пред Москва през 1941 година танковете, които са спрели германците са били британски.

    Коментиран от #27

  • 22 Кирлиц

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "Щайнер":

    Епа те цифрите от загубите сами говорят кой бил по-мощен
  • 23 Само питам

    11 25 Отговор

    До коментар #17 от "САШКО":

    А руската окупация не е била окупация а "освобождение".
  • 24 Borislav Popov

    20 32 Отговор
    ===== Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет.=====Така например 29-и танков корпус е бил хвърлен в битката без предварително разузнаване и е бил посрещнат от огъня на германски танкове, които са изчаквали врага в укрития. Така 29-и танков корпус е бил почти напълно унищожен.====

    Така са воювали великите руски пълководци като жуков. И след това се бият в гърдите че " мы за ценой не постоим"!

    Коментиран от #26, #34

  • 25 стоян георгиев

    19 13 Отговор
    тия гадни германци да вземат да повторят писаното от мен по темата!!!!гадове соросоидни.сега веднага да бъдат оборени от честната руска историческа наука и да обяснят кам другаря петров с последната бутилка запалителна течност е успял да унищожи 5 немски тигъра и малко преди да умре е помолил да бъде приет в партията!смях!истината е че идиота хитлер е няма и 30 % от ресурсите и военните възможности на нападнатите от него и след вде години нечувешки усилия на немския народ по фронтовете ситуацията се променят неумолимо .въпреки че дават в пъти по-малки загуби от руснаците ,немците немогат да ги въстановят,докто руснаците го правят с лекота.да се биеш със 130 тигъра срещу хилядите т 34 ки показва липсата на тотална ресурсна неадекватност.тва е причината за немското поражение,другото са глупости.

    Коментиран от #28, #66

  • 26 любопитен

    17 0 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Кире, що не караш с твоя ник?
  • 27 Хи их хи

    32 8 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Е имало е 18 патагонски, 7 произведени в Индия и два Т34! Ей, тва козяците сте неизличимо умопобъркани!

    Коментиран от #29

  • 28 Нямам

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Недостиг на ресурси е имало още в самото начало , наложило се ИГ Фарбен да синтезира горива за да вървят машините въобще , така че не е достатъчно като фактор , поне аз така смятам

    Коментиран от #59

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хи их хи

    12 4 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    Прекалено умен съм за теб! Запази си епитетите, когато дойда да ти дърпам ушенцата!
  • 31 Олеле малеле

    6 24 Отговор

    До коментар #11 от "Зигмунд":

    А ти гледай филмите по нешънъл джиографик и ще разбереш много неща за десанта в Нормандия.....Това русофилите сте с много болни мозъци!!!!!!

    Коментиран от #65

  • 32 Ако баба ти беше мъжка

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "висок":

    АКО баба ти беше мъжка ти щеше да си без дръжка. Цуни скрина си от Ади мустачето сладко
  • 33 Олеле малеле

    5 24 Отговор

    До коментар #12 от "Инкогнито":

    БЛАГОДАРРНИЕ НА САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕПРИЯТНО ЗА РИСКИТЕ ГОВЕДА,НО ФАКТ!!!!!!!ТО И ХИТЛЕР ДА БЕШЕ ГИ НАПАДНАЛ САМО ТРИ СЕДМИЦИ ПО-РАНО,ДА КАЖЕМ ВМЕСТО НА22.06.1944 ДА БЕШЕ НА 01.05.1944,ТО СИГУРНО ЩЕШЕ ДА ПАРКИРА ТИГРИТЕ ПРЕД МОСКВА А СТАЛИНГРАД НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕШЕ ДА Е ХИТЛЕРГРАД!!!!!!!

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Инкогнито

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "Олеле малеле":

    Олелеее малелеее щеше това щеше онова !! А що не вземеш да млъкнеш?

    Коментиран от #45

  • 36 НКВД

    22 8 Отговор

    До коментар #34 от "Готин ама не съвсем":

    Истината е че бързите ТЕ -34 са влезли между немските тигри и пантери и са ги тредкали от 4-5 метра разстояние тромавите гернански танкове. И точно руските танкове са били скрити в сеното и като наближават немските излизат и бързо между тях и отстрел на патици на близко разстояние.

    Коментиран от #50

  • 37 Гост

    26 1 Отговор
    Войниците са си войници. Под угрозата на устава! Вечна им памет и на руснаци, и на германци! Битката при Курската дъга, изменя водещата позиция във войната, но - ПРОМЕНЯ ХОДА НА СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ!!! Факт признат и от много голямо количество западни историци! Руснаците са провели много качествено "увода". Разузнаване. Съсредоточаване на необходимите бойни части. Умишлено създаване на превъзходство 2:1 в жива сила и почти 3:1 в техника. Въобще първата перфектно отиграна от тях операция. Сталинград е започнал реално промяната в хода на войната. Курск е направил тази промяна необратима!

    Коментиран от #38

  • 38 Готин ама не съвсем

    20 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Промяната в хода на войната я прави Жуков още при операцията при Елня! Той е бил началник на генералния щаб, но е изпаднал в дълбок конфликт със Сталин, за това, как точно трябва да се воюва с германците и защо руснаците отстъпват! Помолил е Сталин да го пратят на фронта, без значение на какъв пост, ако ще и на командир на батальон! Сталин не се е съгласил и го праща, като представител на главното командване и ръководител на фронта! Там Жуков се проявява, като гениален стратег и успява още с първата си поява при Елня! След това се заема с отбраната на Москва. Сталин го пита, дали и те като Кутузов ще предадат Москва, но Жуков му казва, че няма да допусне това, но му трябват определени армии, техника и снабдяване!
    В хода на войната Сталин се оттегля от военното командване и прехвърля всичко на Жуков, а за себе си оставя стопанството, сиреч тила, доставките, обучението на армията в тила, селското стопанство, производството и т.н.н!

    Коментиран от #53, #74

  • 39 Глупости

    11 5 Отговор
    И дезинформация на Сорос и сие.corp....
  • 40 БАЙ МИЛЕ

    20 4 Отговор
    КАКВОТО И ДА СЕ КОМЕНТИРА ГЕРМАНИЯ ЗАГУБИ ВОЙНАТА ЗАЩОТО ХИТЛЕР СЕ ЗАХВАНА С РУСИЯ....А НЕ ТРЯБВАШЕ....
    ТАКА Е БИЛО И С НАПОЛЕОН И С КОЙТО И ДРУГ ЗАВОЕВАТЕЛ ДА Е БИЛ КОГАТО Е НАПАДНАЛ РУСИЯ....
    БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КУРСКАТА ДЪГА,СТАЛИНГРАД ,БИТКАТА ЗА МОСКВА И ПРОЧЕЕ...
    ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ ПРЕВЪЗХОДСТВО В ЖИВА СИЛА....ЕДИН УБИТ ГЕРМАНЕЦ =НА ЧЕТИРИМА УБИТИ РУСНАЦИ....
    ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР Е В ПЛЮС В ПОЛЗА НА РУСНАЦИТЕ....
    ПЪК КОЙ БИЛ ПО-ДОБЪР С ВОЕННА ТЕХНИКА И ВОЕНАЧАЛНИЦИ...?
    И ДВЕТЕ ВОЮВАЩИ СТРАНИ СА ИМАЛИ СВОИТЕ ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ..

    Коментиран от #43

  • 41 руснаците

    13 3 Отговор
    като са пуснали Т-34 -ки в битката при Курск са изненадали Германците....те до ....тогава не са виждали такъв танк....за численото превъзходство е вярно....обаче Пантерите не могат да пробият бронята на Т-34....което е довело до крайния изход от Битката и Войната :)
  • 42 someone

    14 3 Отговор
    като историк мога да кажа ,че написаното е пълна глупост.Битката окончателно прекършва гръбнака на Вермахта и е от изключителна важност. Забавянето оказва значение тъй като позволява на съветите да изградят минни полета и окопи, а загубите на немците не са никак малки.Нападението в Сицилия лишава Хитлер от резерви от Франция , но в никакъв случай от главна сила на удара.
  • 43 селянин

    6 9 Отговор

    До коментар #40 от "БАЙ МИЛЕ":

    Нещо си грешка,това 1 към 4 е от 20 век..скоро имаше проучвания.. от немска страна жертви -9,6 милиона,от руска-9,8 милиона без реперсираните,ранените и починалите от естествена смърт към май 1945 год..не надхвърля 14 милиона жертви от СССР.

    Коментиран от #52

  • 44 Бля,бля,бля

    4 21 Отговор

    До коментар #13 от "плевен":

    Американците не могат да останат вашата приятелю,защото точно по същото време нахлуват в Сицилия и понеже Хитлер остава вашата и закъсва за танкове се е принудил да изтегли танкове от източният фронт за да ги дислоцирани вСицилия за да спре англоамериканският десант! Така,че гледай малко повече филми за ВСВ по Нешънъл Джиографик и може да научиш много ушанки миризлива!!!То и авторите на статията ако бяха малко по-вещи щяха да ги подчертаят тия факти,както и че Западът за пореден път след Сталинград помага на пияните мурзилки.НЕПРИЯТНО ЗА РУСОФИЛИТЕ НО ПОРЕДНИЯТ ФАКТ!!!!!

    Коментиран от #46, #51, #63, #68

  • 45 Олеле малеле

    3 15 Отговор

    До коментар #35 от "Инкогнито":

    И защо ли пък точно аз трябва да млъкна руско говедо такова????Сигурно защото истината боли много нали?Не си дорасъл за да ми казваш да млъкна!!!Вместо това вземи и се гръмни,както бях написал по-горе РУСОФИЛИТЕ СТЕ С МНОГО БОЛНИ МОЗЪЦИ!!!
  • 46 табсо

    5 5 Отговор

    До коментар #44 от "Бля,бля,бля":

    А ти като гледаш тв,знаеш ли че оня швабин с перчемо е използвал Б-Я,като плацдарм да напада комшите..Гърция и Югославия.Скоро по DW,даваха филм за снайпериста Василий Зайцев ликвидирал 242 германци краи Сталинград..В споменните си казва,след всеки 100 грама-по един швабин..А в една манерка колко има,гледай DW.
  • 47 До НаАКан47

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "нАКа47":

    Само преди ден гледах предаване е което попиляха този немски историк.5-те танка са сън несбъднат,а реалността е била съвсем друга.Загубите в танкове са 3:1 ,но руснаците са с много по-стари и слаби модели,а това все пак има значение.Колкото до 5-те танка.Имаше доказателства:Записка с имената на целия оръдеен екип и текст ,че са унищожили 8 танка,скрит в гилза за да ги помнят наследниците им.След повече от 70 години.роднини научиха,че техният баща е загинал геройски край Прохоровка.Бащата е някакъв чукпа от Сибир.Скоро очаквам да излезе и изследване на американски историк доказваш,че знамето над Рейхстага го е побил редник Райън,а не грузинецът Шенгелия.
  • 48 До НаАКан47

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "нАКа47":

    Само преди ден гледах предаване е което попиляха този немски историк.5-те танка са сън несбъднат,а реалността е била съвсем друга.Загубите в танкове са 3:1 ,но руснаците са с много по-стари и слаби модели,а това все пак има значение.Колкото до 5-те танка.Имаше доказателства:Записка с имената на целия оръдеен екип и текст ,че са унищожили 8 танка,скрит в гилза за да ги помнят наследниците им.След повече от 70 години.роднини научиха,че техният баща е загинал геройски край Прохоровка.Бащата е някакъв чукпа от Сибир.Скоро очаквам да излезе и изследване на американски историк доказваш,че знамето над Рейхстага го е побил редник Райън,а не грузинецът Шенгелия.
  • 49 Инсайдер

    11 3 Отговор
    Преди 1-2години попаднах на мемоарите на руски танкист.още съжалявам ,че четох онлайн,Ане ги изтеглих.вече не мога да ги намеря.цензурата на "победителите" е невероятна.танковете на германците са спрени предимно от минни полета,ровове и тежка артилерия.сталин е имал плановете на операция цитадела 3 месеца преди немските генерали.3 месеца всичко живо е правило траншеи,мин.полета и противотанкови ровове.7 ешелона линии,300 км.дълбочина.можело е да се превземе само с 4-5кратно превъзходство.човека казва:Когато 2-ри гвардейски танков корпус премина в контранастъпление на дистанция около 2000 метра от немските позиции скорострелноста на на германските 88 ММ оръдия достигна 12 Т-34 в минута.Много интересни неща разказва човека.Например ,когато навлизат в Германия попадат на танков полигон и танкиста е ошашавен:"германците имаха подвижни мишени на разстояние,на което нашите мерници не бяха разграфени".тогава разбрал ,какъв късметлия е ,че оцелял през войната.накрая завършва с думите:Трудно се воюва с германците момчета,трудно!

    Коментиран от #55

  • 50 Садомаз

    6 12 Отговор

    До коментар #36 от "НКВД":

    По същия начин са изпращали японците към врага ( камикадзета) само че японците за да защитят честта си а руските генерали защото не им е дремело за сънародниците си и са треперели от страх Джугашвили да не ги ликвидира ако загубят
  • 51 До бля,бля

    17 1 Отговор

    До коментар #44 от "Бля,бля,бля":

    Ти май Холивуд си гледал.Би трябвало и "Параграф22" да си припомниш за да видиш как американците са воювали в Сицилия.20 полета и се прибират на заслужен отпуск в УСА.Одраскване от куршум и пожизнена пенсия.А 1945 германците с песен са се предавали на англо- американски войски,защото отзад е идвал руският мужик.И той знае защо е стигнал чак до Германия.
  • 52 До селянин

    6 7 Отговор

    До коментар #43 от "селянин":

    И след като в битки като при Курск руснаците са губили тройно или петорно повече хора как накрая ти излезнаха сметките.Гладуващите в Ленинград Сталин ли ги е убил,а в Белорусия геноцида пак ли на Сталин ще го припишеш? И забравих,че говориш само за жертви руснаци,а грузинци,Белорусия,украинци те вече са отделни държави и Путин не е прав да смята техните герои за свои.Въобще с две думи руснаци чистокръвни може и да няма загинали.Виж грузинецът Сталин е руски диктатор.
  • 53 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Готин ама не съвсем":

    Не съм съгласен съвсем за Москва. Там заека в ръкава е бил просто добре окомплетованите 400 хил. далекоизточни съединения. Положението е било без никакви възможности за стратегически изненади. Вече! Просто е спечелила страната "със свежа кръв"!
  • 54 любопитен

    6 3 Отговор
    И ся ко стана? Кой победи при Курск, Червен трактор-Три могили или Космос-Боянци?
  • 55 Дедо

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "Инсайдер":

    Другия път прочети мемоарите на баба си .

    Коментиран от #61

  • 56 Питам

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Теб кой те въСпита , че си неграмотен до безкрайност ?
  • 57 Ветеран

    12 3 Отговор
    Най-добре Германия да се пробва отново , а българските Джендъррусофобчета да се запишат доброволци .

    Коментиран от #60

  • 58 антрашпиц

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Random":

    Кое ве момче...ти знаеш ли с какъв агресивен чип тунинг са английските танкове а....майката са си ...таковали.
  • 59 стоян георгиев

    6 10 Отговор

    До коментар #28 от "Нямам":

    в началото немците компенсират с новия тип воина която измислят.така наречената светкавична воина е коктеил от танкове авиация и пехота и постига страхотни резултати във фрация,където съюзниците са още на вълна от укрепени региони .немските танкове заобикалят линията мажино или се вклиняват в нея.това предизвиква объркване и тотален разгром.същото се случва и в ссср.за първите месеци немците успяват да пленят 6 млн. съветски воиници,но боиния резерв на руснаците е 20 млн. и те веднага го компенсират.немците губят около 500 хиляди и много трудно успяват да ги наваксат през 42,а когато губят милион ранени убити и пленени през 42 реално губят ударната си мощ,щото немската армия на източния фронт е от около 3 млн. човека.хитлер не успява да ангажира дори съюзниците си които воюват с малки сили и са зле окомплектовани и мотивирани,да не говорим за окупираните народи като французи или поляци.сталин за сметка на това ангажира всичко под негов контрол.от децата до старците.на всичкото отгоре япония вместо ссср напада сащ и америка се включва на страната на ссср.единствения шанс за паритет от този момент на сетне е било ядреното оръжие,но хитлер не успява да го призведе пак основно заради липса на ресурси.неговите специалисти обаче участват малко по-късно в създаването на съветската атомна бомба за което сталин ги напълва с мангизи.
  • 60 Студент

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ветеран":

    А ние въздържалите се и неутрални какво да правим ? -Заради вашите истерични мании за конфликти и ние да ядем дървото , така ли ? И вие и ония сте един дол дренки миризливи , кой имал по-голема пушка , нещастници....
  • 61 Инсайдер

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Дедо":

    Чел съм ги,на дядо ти не му е ставал,баща ти се обличал в женски дрехи ,а ти вземи да си обогатиш малко общата култура ама не от Планета тв.
  • 62 ьшш

    6 8 Отговор
    ПОБЕДИТЕЛ в ВСВ е ГЕРМАНИЯ ! и даде на света технологиите за реактив дв…..ракетите ...адреният синтез ….и т.н....и т.н. и т.н. !

    Коментиран от #64

  • 63 плевен

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Бля,бля,бля":

    Мъча се да позная по кошмарния ти български от къде си и не мога.Вероятно славянин. И макар да презирам DW, трябва да призная, че има какво да се научи от тях за ВСВ. Колкото за Нешънъл и т.н., признавам,че е добра основа за шестокласници.
  • 64 Е дали не е

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "ьшш":

    Оня фон Браун даже ги изтрелва в космоса , медицината еволюира именно заради техния труд , който после беше плячкосан от ,,освободителите,,
  • 65 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Олеле малеле":

    А ти помоли тези които гледаш да ти пуснат документалния филм за първия десант на съюзниците в залива Акаба.
  • 66 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Е като не располагаш с ресурсите да нападнеш руснаците що са ги нападнали тогава .егати оправданието
  • 67 Гост

    6 1 Отговор
    Интересно виждане и то за германец. Обикновено се оправдават само с Хитлер и уж неограничения ресурс на СССР. То и тук гледам същите тъпотии да ги пишат обичайните тролове. Обаче истината е, че ресурса на СССР е бил само 2:1 в тяхна полза от към човешки фактор.

    Коментиран от #69

  • 68 Bulba

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бля,бля,бля":

    Прочети Ф. Маут ,, И птиците не пееха" за великия десант в Сицилия и тогава плямпай
  • 69 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    ресурса е бил поне 5 към едно в човешкия фактор.ако беше две към едно тои щеше да е в немска полза зимата на 41,когато съветската армия губи над 6 млн.човека ,а немците са почти без загуби.само че ситуацията си остава същата и пред москва изтощените от четиримесечни непрекъснати боеве немски части срещат многоброини окомплектовани и свежи дивизии.за да ударжат фронта на немците им се налага да вкарат в бои готвачи,писари и дори оркестрантите си.във всички операции на източния фронт немците воюват в огромно меншенство въпреки мобилността си ,а руснаците дават в пъти по-големи загуби и въпреки това винаги имат повече хора и техника.сети се за една операция в която да не е така.

    Коментиран от #70, #78

  • 70 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Е не си баш прав! След Курск унищожителното положението се обръща в руска полза. Имай напредвид, че за половин година руснаците два пъти чувалират целия централен фронт!!! Към 3 млн. убити, ранени, пленени и т. н. германци! Единствената им пирова издънка до края на войната е Берлин - 300 хил. безсмислени жертви за егото на Първия! Неслучайно рекапитулацията в края на войната на Източния фронт е почти 1:1 във военни цифри: по около 10 млн. загуби в жива сила за руснаци и германци!

    Коментиран от #76

  • 71 Усмивката

    1 1 Отговор
    Да не забравяме че с германците сме воювали и са ни били съюзници.Военно тактически сме по близки до тях. Но за разлизлика от тях ние биеме.И то лошо
  • 72 аналитик

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "фонзи":

    От цялата статия на Велето разбрах следните неща. Вермахта е настъпил с няколко стотици танка, но от ГЕРБ, защото с ГЕРБ сме по-силни. Жуков и зовиет солдерс са ги причакали и са ги шибнали с 600 Т34. Германците са търтили назад на спринт и са отишли в засадата на дойч танковете, където 10,5 немски танка са абортирали 285 рашън танка. Съветите са се стъписали и са хукнали назад да се оплачат на маршал Жуков а той наредил на своите Катюши да пеят. Катюшите запели: разцветали ябло и и груши...., вермахта се заслушал и заспал в окопите, а съветските танкове това и чакали и ги насмели към Берлин. После германците изпратили в Страстбург оплакване, но не могли да дочакат, понеже руснаците ги гонили чак до Берлин. Пътем сритали и румънските гестаповци, помазали бай Тошо за цар, щото целувал ботуш и се клел, че обича Сталин повече от Йисус и отпрашили да догонят вермахта, който се окопал в Гърция при Соросоидите и при шиптарите. Там ги е срещнал оператор На Дойче Веле и е снел интервю, но от скромност го издава чак сега. Нещо такова ми се привидя.
  • 73 Бумеранг

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пеньо":

    А ти с какво съотношение си мислиш, че се атакува....1:1 ??!! Много добре тактически се е ориентирал Жуков. Защо никой нищо не казва за 24 часовата артилерийска подготовка, която се изсипва над германските глави? А танковата атака е през ноща!!!! Първата в света и никой не е очаквал това. А, и още нещо!!!!! Руският войник брани дома си, макар и беден и мизерен, но само това си има!!! И като са виждали как германците са изгаряли в плевните жените и децата им ......Май, май ще се огънат, а!!! Руснакът може да е беден, гол и да спи в храстите, но нападнеш ли го.....Всички знаем какво се случва накрая! Ние българите сме същите.....може сега да не изглеждаме така, но я някой да застраши домът ни....стой та гледай....Аз поне тръгвам и жална им майка, а за останалите.... ако щат да се крият!
  • 74 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Готин ама не съвсем":

    Най -вече проличава гениалността на Жуков при Ржев. Загубите му достигат 75 процента в жива сила и над 90 процента в техника.
  • 75 соросоидни кърлежи

    2 1 Отговор
    Забравиха да напишат че в основа на поражението при Курска дъга,е свирепа руска ЗИМА. Американци в своите тъпи док.филми винаги наблягат на това.Един вид руски войник за нищо не става, и изроди които искат да завладеят Русия ги убива зима.
  • 76 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    тия чували си ги гледал сигурно в някакъв анимационен филм?отваряш руското вики на курската битка и всичките и подразделения и четеш и то от руски извори,после на наи-успешната съветска операция багратион и там също четеш.ако намериш дори една битка при тези операции където немците и руснаците да с в близък брои като жива сила и техника ми го публикуваи ако намериш и в една операция руснаците да са загубили по-малко хора и техника също.насвякъде съотношението е две към едно или повече ,а съветските загуби са в 3 или четри пъти повече и то според руските извори ,които послъгват ако гледаш в немското или англииското вики ситуацията е още по-сериозна.та за курск руснаците пишат че немците са около млн. а руските общи загуби в тази операция са 850000,демек руснаците са загубили колкото са всичките немци.пише че руснаците са загубили над 6000 танка.немците едва ли са имали по всичките си фронтове в този момент повече от 2000.иначе тва дето го пише руската историография с цел да замаже положението го знаем много добре.руснаците изравняват мача едва след капитулацията на немците ,тогава за да компенсират загубите си отвличат маса немски воиници на изток.руснаците нямат големи чували с немци.изключение е биктака за крим,но там основната разлика идва от пълната невъзможност немците да се изтеглят и губят в плен и убити в морето около 100000 човека.тва е единствената операция при която немците губят повече от руснаците.
  • 77 ели

    3 0 Отговор
    Един факт много малко хора знаещи " Немците не считали танковете които получили малко повреди след ремонт да продължат в военните действия за унищожени . Те винаги ремонтирали, поправяли танковете с малко повреди. Така че преди много години (във военните архиви на СССР) бях чел във вонните архиви че немците загубили
    (точно не мога да си спомня ) около 180 танка.Че руснаците повече танкове са загубили е беспорно ( не искам да влизам в подробностите и причините ) Факт е че
    Съветските войски превзеха не само Берлин но и около 200 км бяха напреднали на Запад.Нищо чудно след време да кажат че САЩ е превзела Берлин.Едно е беспорно че повече от 70 години Европа е под Американска окупация.
  • 78 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Я пак? Ти как си с математиката? Германия тогава е била около 80 млн, а СССР е бил 160 млн. Какво 5:1 съотношение бълнуваш? Аз ти давам общата реална картина, а не някакви измисли-премислици.

    Коментиран от #79

  • 79 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    германия не реализиа целия си потенцияал ,тва го обяснявам за пореден път,докато при ссср целия потенциал е реализиран.съветската армия с резервите и частите на мвр е около 20 млн. ,а немската на източния фронт около 3.ти ги смятаи.подобно е съотношение на танкове,самолети ,оръдия...затова и като е разбита наи-силната съветска група тази на киевски военен окръг хитлер си мисли че е спечели,но реално под москва разбитите седем милиона са заменени с нови седем,а немците загубили 500 хиляди няма от къде да ги заменят,освен това немските части се бият практически без почивка от границата до москва където ги чакат свежи и окомплектовани дивизии.ситуацията се повтаря и при сталинград и при курск по един и същи начин.каккто ти казах за да не се излагаш отвори викито има ги операциите с подробности колко са немците коло са руснаците и загубите също,само не се уточнява при статистиката че руснаците в нито една битка не обявяват резервите които са непосредствено зад фронта и които подпълват загубите,така често излиза че н=руснаците имат на фронта д речем 3000 танка ,а в биктката губят 6000.при немците резервите са вкарани в статистиката .чети кво ти пиша за разлика от теб съм много чел по темата,като ти кажа много значи много!