Last news in Fakti

18 Септември, 2018 09:59 3 932 17

Денят, в който СССР се изтегли от Полша

  • полша-
  • ссср-
  • армия-
  • червена армия

Поляците чакат този ден цели 48 години - на 17 септември 1993 и последният съветски войник вече напуска страната 

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Денят 17 септември 1993 година е един от най-емоционалните в политическата кариера на президента Лех Валенса. Тогава настъпва краят на съветското военно присъствие в Полша, продължилото 48 години и превърнало се в символ на комунистическото потисничество.

Предишния ден и последните руски офицери напускат главната квартира на руските войски в Легница, а комендантът генерал Леонид Ковальов докладва на полския президент във Варшава, че изтеглянето от Полша е приключило успешно.

Краят на окупацията

За Полша и поляците този ден има огромно символично значение. Точно 54 години преди това, на 17 септември 1939 година, т.е. малко след нападението на нацистка Германия срещу Полша, съветски войски нахлуват в източните полски територии и се превръщат дефакто във втора окупационна сила в страната - след Германия. "Затваряме една страница от общата ни история. Идва ред на историческата справедливост. На полска територия вече няма чужди войски", оповести тогава президентът Валенса.

Веднага след края на войната съветските войски са били разположени из цялата страна - подобно на много други източноевропейски страни, и Полша попада в съветската зона на влияние. През юни 1945 в Полша е имало 300 000 съветски войници. Тяхната задача е била да осигурят на временното комунистическо правителство контрола над страната. Навремето съветски офицери са били назначавани на ключови постове в Министерството на отбраната или пък са ставали командири в полската армия.

Чак през 1956 година двете страни подписват формално споразумение, разрешаващо на Съветския съюз да поддържа най-много 66-хилядна своя армия на територията на Полша.
Съветските следи
След краха на комунизма през 1989 година Москва започва постепенно да намалява военното си присъствие в Източна Европа. Опитът за преврат срещу Горбачов от август 1991 година, както и последвалите битки за надмощие в Кремъл, ускоряват изтеглянето на руснаците от Полша, казва Анджей Фриске от полската Академия на науките. През октомври 1991 година е подписано двустранно споразумение.

"То е израз на преориентацията на руската политика, сбогуването с имперските ѝ амбиции и отказа ѝ да води политика на сплашване", казва полският историк.
В периода 1991-1993 година 56 000 руски войници, 7 500 цивилни служители и около 40 хиляди членове на семействата на военните напускат Полша. От територията на страната са изтеглени 600 танка, 200 самолета, 90 000 тона муниции и тактически ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

Навремето на съветските военни им е била предоставена за ползване 70 000 хектара площ, основно в западните райони на страната. На някои места руснаците са нанесли сериозни екологични щети. За това Полша е поискала от Москва обезщетения, които обаче никога не е получила.

Много места в Полша днес напомнят за съветското военно присъствие в Полша. В страната все още има паметници на съветски войници, има и руски гробища. През последните години и месеци обаче много от тези паметници бяха демонтирани, тъй като много поляци, вкл. сегашното правителство на страната, определят руснаците като окупатори.

Как Елцин помогна на Полша

Изтеглянето на руснаците от Полша промени геополитическата картина и даде възможност на полските политици да изградят собствени визии. Полша си потърси нови съюзи в Западна Европа. В последната фаза от изтеглянето на войските тогавашният руски президент Борис Елцин посети Варшава, където президентът Лех Валенса го информира за стратегическото решение на Полша да се присъедини към НАТО.

Резултатите от разговорите между двамата напълно изненадаха наблюдателите, тъй като Елцин обяви, че проявява разбиране за намеренията на Варшава. След завръщането си в Москва обаче той беше подложен на огромен натиск да се откаже от думите си.
"Елцин помогна на Полша да стане членка на НАТО", казва полският историк Фриске. Той добавя: "Подкрепата на Елцин, макар и оттеглена по-късно, окуражи поляците и другите източноевропейци да преследват амбициозната си цел да бъдат приети в НАТО.

Всичко това не би било възможно, ако съветските войски не се бяха изтеглили." Докато на полска територия имаше съветски части, просто нямаше как страната да тръгне по пътя на сближаване със Запада, убеден е Анджей Фриске.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ХОЙ

    21 19 Отговор
    МРЪСНИ СВОЛОЧИ
  • 2 българче

    35 19 Отговор
    Е, така е.

    А говедата още не са се изтеглили от Германия. Затова няма и статия от дойче зеле.

    Коментиран от #12

  • 3 Jack Bauer

    28 23 Отговор
    Една хубава дата за Поляците, почувствали са се свободни. Сега и аз си мечтая за края на американската окупация на България. Кога ли ще се изнесат 4-те американски бази от нашата земя?!

    Коментиран от #4, #14

  • 4 ужас

    34 18 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    В момента в който се изнесат базите ще станат руски или турски. Ако искаш да живееш като неандерталец отивай - и в Турция и в Русия няма да те върнат.

    Коментиран от #6

  • 5 Ефтини сензации

    17 14 Отговор
    И после ама защо руснаците не ги обичат никъде...
    Същия член недодялан са като другите идиоти американците...
    Колкото да се пънат тука разни изпрани с подсушаване мозъци, за мен русия и америка са едно и също! Малумни агресори опитващи се да владеят света....
  • 6 хахахах

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Ти сега като американец или като европеец живееш я сподели как се чувстваш

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 стоян георгиев

    17 8 Отговор
    след излизането на ссср от полша поляците дръпнаха и днес са в пъти по-добре от окупаторите си.

    Коментиран от #10

  • 9 Марин Василев

    6 4 Отговор
    А кой и кога ще изтегли днес окупаторите на Европа?
  • 10 Брокер

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Честно казано , не познавам нито един поляк , купил си собствен апартамент на нашето черноморие, а уж фразата полски водопроводчик , превзема Европа , трябва нещо да говори.

    Коментиран от #16

  • 11 ела

    6 7 Отговор
    Вече 73 години Западна и Япония близо 27 години Източна Европа е окупирана от САЩ. Досега само Виетнам и С.Корея се освободиха от американската окупация янките бяха принудени да напуснат тези страни. Американската история няма друг случай да напуснат окупирана страна. Господ да помогне на Еропейците кой знае можи би някога да се освободят от американсо иго но наскоро е малко вериятно.

    Коментиран от #13

  • 12 Стоян Михалев

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    Русначе ти не си Българче, твоите любими говеда не са се изтеглили от Германия , защото германците ги искат , за разлика от съветските партенки които никой не ги иска , грешка , искат ги едни некадърни комунистически измекяри , които по друг начин не могат да се докопат до властта.
  • 13 Стоян Михалев

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "ела":

    Никога американците не са окупирали Европа военно. Западноевропейците са решили да приемат американците пред угрозата да бъдат завладени от Империята на ЗЛОТО
  • 14 Алелуя

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    Къде си видял американски бази в България бе татунчо. Това че от време на време 50-100 американци тренират с български и други военни от НАТО в България , това не са бази бе
  • 15 ела

    4 6 Отговор
    Както знаете " когато фактите говорят и боговете мълчат " Франция бе освободена от Н. Бонапарт с помоща на Руси я . Европа два пъти бе освободена ; Веднъж от Н.Бонапарт и втори път от А. Хитлер. Както в миналото и сега няма нито един руски войник в Европа .Защото никога като " "цивилизованите " Европйци не са имали роби и колонии). И затова с години с живеели бедни с " валенки " " ушанки" ако бяха колонизатори щяха да бъдът като надмените и лицемерни англичани.
  • 16 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    и защо трябва да си купуват имоти на българското черноморие поляците?тва ли е символ за забогатяване??в северна гърция основните купувачи на имоти са българи.пълно е с ваканционни домове на нашите успели убавци и кво?значи ли че ние сме добре?отвори колко е бвп на един поляк и на един руснак,после отвори гуглето и гледаи в релно време полски и руски градове села ...иначе срещу полския водопроводчик може да сложим и руската ку.ва или руския бандит заляли европа.може да провериш колко поляци има по европа и колко руснаци и със сигурност поляците бачкат за много по-добри пари като водопроводчици от руснаците дето са основно в строителството и земеделието и при това на черно.
  • 17 Сульо

    2 1 Отговор
    Обръщам се към коминтерновските подлоги. Много сте малко във форумите , за разлика от свободните граждани. Да не говорим ,че умствения ви багаж е на нивото на неандерталец. Единствената ви дейност е да слагате минуси в количество , но тези минуси ви се пишат в Жълтите книжки . Ще дойде време да ви ги заверим.