Last news in Fakti

21 Септември, 2018 16:32 4 318 53

Премахването на плоския данък ще е висша форма на олигофрения

  • владимир каролев-
  • данъци-
  • корупция-
  • бизнес
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си бизнес средата като една палатка. Във всеки ъгъл има по един стълб - образование и здравеопазване (какви са ти работниците, умеят ли нещо, колко се разболяват и кога умират), регулации, администрация и корупция (колко бавно вървят процедурите, къде може да те спрат и какви рушвети трябва да платиш), съдебна система (ако се опитат да ти откраднат парите, съдът дали ще те защити) и свобода на търговията (можеш ли да продадеш каквото произведеш).

В средата на тентата я крепи най-високият централен стълб на данъците и паричната стабилност - ти хубаво изкарваш пари, ама колко ще останат за теб и колко ще струват тези пари? Българската палатка е с поизкъртени три стълба - образование и здравеопазване са зле, администрация и корупция също са зле, а съдът съди както му дойде на акълът.

Тоест, бизнес средата се крепи на стълба на свободната търговия и на ниския плосък данък. Та да попитам какво ще се случи с палатката, ако ритнете и данъка? Мисля всеки може да си представи. Да говориш, че ще привлечеш инвестиции като си изкъртиш и единствения стълб, който ги привлича, вместо да поправиш всичко останало, което ги отблъсква, е висша форма на олигофрения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    36 18 Отговор
    Премахването на плоския данък ще ощети средната класа. Широко рекламираното облагане на богатите реално няма да се случи, ако се смени данъчната система, защото плоския данък е данъка върху заплатите, а не данъка върху печалбите на фирмите. Би било висша форма на несправедливост при ниските доходи в страна да се обложи допълнително средната класа, дето така и така я нямаме. Да не говорим колко неефективно ще бъде - няма никакви пари да вкара в хазната.

    Коментиран от #8

  • 2 мони

    45 21 Отговор
    Абе “умник“ има ли поне още една страна от европейския съюз с плосък данък? Няма, е няма и да има, затова сме най-бедните в европейския съюз, защото хазната е празна и данъци плащат само най-бедните, а богатите чужди корпорации не плащат нищо и си прибират печалбата в джоба.

    Коментиран от #12, #27, #32, #40

  • 3 Тях червеното знаме роди ги

    31 21 Отговор
    ПЛОСЪК ДАНЪК=ГЕНОЦИТ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЗЕВС

    33 17 Отговор
    Началото на разслоението на бедни и богати започва през 2008 г. Причината за това е плоския данък въведен от “социалното правителството” на Сергей Станишев. Фаталните последици след десет години: България е най- бедната страна в ЕС. Единствената държава без необлагаем минимум, т.е. облагат се и най-бедните. Средното облагане на доходите на физическите лица в ЕС е около 40%, а максималните ставки стигат до 56-58%. Ако Каролев е прав единствените оцелели палатки щяха да са на - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния. Да, ама не! Всички останали страни от (ЕС) имат прогресивна данъчна ставка. В целия свят страните с плосък данък са около 30. Докато не бъде премахнат плоския данък, Средна класа в България няма да има!

    Коментиран от #13, #28

  • 6 Еба ти държавата

    22 9 Отговор
    Каролев де не се прови на много умен!Като се срути палатката, ще си построим нова!Как Каролев ще коментира предимството на големите фирми /хипотетично, при чисто пазарни принципи/ идващо само от размера им?Предимството на размера....По неговата логика инфлацията е един вид пропорционален данък.При инфлация 10% който има 100лв -губи 10, а който има 1000 -губи 100.В такъв случай изобщо да не се плащат данъци, а държавата като има нужда от пари -да си ги печата сама и все едно всички сме обложени пропорционално!При увеличение на паричната маса с 10%, при същото количество продукция като миналата година, инфлация 10% -ето ти данъка!Не Каролев -обществото посволява на някой субекти да печелят повече и те са задължени да върнат на обществото част от препечеленото - пропорционално на даденото.Следващата глупост може би ще бъде да се премахнат категориите в борбата и бокса може би?Точно по Каролевата логика....
  • 7 Шалом

    17 6 Отговор
    Планът за унищожението на българина,ДЕЙСТВА с любезното съдействия на ЧЕРВЕНИЯ ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ!
  • 8 ЗЕВС

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Тая простотия я пишеш за втори път!

    Коментиран от #10

  • 9 СИРОМАХ ЖИВ ТРУП

    21 6 Отговор
    Ама както е по света да бъде , колкото получаваш толково ще плащаш.
    Аз като депутат получавам много , а кво ми удъъъържат ?
    А ся опитайте на малкия човечец който работи цял месец за смешни пари и да му вземеш и данък????????
    Той горкия едвам си връзва двата края и хоп балтията за още .
    ТРЯБВА ОБЕЗАТЕЛНО ДА ИМА НЕОБЛАГАЕМА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

    Коментиран от #16

  • 10 Morgoth

    19 8 Отговор

    До коментар #8 от "ЗЕВС":

    И ще я пиша всеки път когато се повдига темата, защото идиотизирани тролове дето не знаят изобщо как функционира данъчната система пропагандират постъпкова скала с аргумента, че ще обложат богатите. А богатите ще го преместят от единия в другия крачол и пак ще си плащат 10% корпоративен данък (не плосък) и ще си връщат ДДС-то от S-класата за 200 бона, защото са я писали на фирмата си.

    Коментиран от #14, #22

  • 11 Гост

    16 7 Отговор
    Ако Каролев го е казал това, трябва да влезе в затвора. Това е държавна измяна.
  • 12 Morgoth

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "мони":

    И как с отмяната на плоския данък ще накараш богатите чужди корпорации да плащат повече, след като това е ДОД (данък общ доход), който няма нищо общо с корпорациите?
  • 13 Morgoth

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Би ли ми обяснил как постъпковия данък ще подпомогне създаването и запазването на средната класа? За да си средна класа в България ти трябва доход за 3-4 членно семейство да е 4 до 10 хиляди месечно. Именно тези доходи ще бъдат най-сериозно обложени.
  • 14 Монтреал

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    В белите държави има максимална стойност на служебния автомобила която може да се предявява за данъчен кредит, да речем 40 хиляди лева. Купи си и Бентли на фирмата ако те кефи, но повечето от ДДС-то ще си го плащаш от джоба.

    Коментиран от #18

  • 15 Гост1

    23 9 Отговор
    Странно, как отново изпълзя това типче-либерастче, дето цял живот е либерал фундаменталист на държавна ясла! ПЛОСКИЯ ДАНЪК е един от най-ужасяващите социални експерименти в българското общество, защото изцяло поставя ИЗЦЯЛО тежестта на прякото данъчно облагане на доходите върху най-бедните и по-нискодоходни българи, най-малкото поради липсата на необлагаем минимум, което е почти без аналог по света, изобщо. Поради въведения плосък данък са буквално загубени половината от приходите за периода от въвеждането му, защото номиналното нарастване на ежегодната сума на данъка се дължи на инфлацията и нарастването на БВП. При това БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В СВЕТА С РЕГЕРЕСИВНО ОБЛАГАНЕ С ДАНЪЦИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ, но за това либерастите изобщо не говорят - поради наличието на таван на осигурителния доход. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ НА ПРОПОРЦИОНАЛНОТО ОТНЕМАНЕ ОТ ДОХОДА НА НИСКОДОХОДНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ГОВОРЯТ ГНУСНИТЕ ЛИБЕРАСТИ КАТО КАРОЛЕВ, ЗАЩОТО ЕДНО Е ДА СЕ ИЗЗЕМАТ 100 ЛЕВА ОТ 1000 ЛЕВА ДОХОД, СЪВСЕМ ДРУГО Е ДА СЕ ИЗЗЕМАТ 1000 ЛЕВА ОТ ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА, ЗАЩОТО В ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ РАЗПОЛАГАЕМИЯ ДОХОД Е 900 ЛЕВА, А ВЪВ ВТОРИЯ 9000! ОТНОВО НАПОМНЯЙКИ, ЧЕ ПРИ УДЪРЖАНЕТО НА ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ ОБЛАГАНЕТО НА ДОХОД ОТ 1000 ЛЕВА СЕГА Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ВИСОКО! Една разумна скала на прогресивно облагане с необлагаем минимум и семейно облагане, дори ще намали размера на плащаните данъци от масовите заплати между 700 и 1900 лева. АБСОЛЮТНО НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ БОГАТИТЕ

    Коментиран от #20, #29, #44

  • 16 Morgoth

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "СИРОМАХ ЖИВ ТРУП":

    Необлагаем минимум може да се въведе и при запазване на плоския данък. Но държавата не се справя с изкарването на доходите от сивия сектор, затова облагането на всеки с минимум 10% от минималната заплата е един вид гаранция, че поне нещо ще събере, иначе повечето ще се окаже, че получават точно толкова, колкото е необлагаемо. Необлагаем минимум липсва заради некадърността при справяне със сивия сектор, а не заради плоския данък.

    Коментиран от #19

  • 17 Сельо

    19 5 Отговор
    Интересно, колко от работещите хора с високи заплати (не богаташи и мутри) ами ИТ специалисти например, ще останат в БГ като заплата им стане на 50%? Колко от чуждите фирми в същия бранш, ще им дигнат заплатите за да ги задържат и колко от тези фирми просто ще се изнесат защото не им излиза сметката? Тези фирми са масово "на светло", който е в сивата икономика той и ще си остан там, а богаташите - те никога не са плащали, няма да започнат сега.

    Коментиран от #24

  • 18 Morgoth

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Монтреал":

    Добра идея! С тази и други подобни може данъчното бреме да се насочи към богатите. Но не и с премахване на плоския данък.
  • 19 Монтреал

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "Morgoth":

    При добра воля сивият сектор може да бъде разбит точно за един месец. За съжаление тези които могат да предприемат това са лично облагодетелствани от съществуващото положение и никога няма да си мръднат пръста.

    Коментиран от #21

  • 20 Morgoth

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гост1":

    Една разумна скала може и да не навреди на средната класа, но тогава в горната й част ще попаднат единици и парите взети от тях няма да стигнат за покриване на допълнителната данъчна администрация, защото плоския данък е и лесен данък. Но дори да кажем, че това е що-годе добро, то скалата ще дойде от БСП, а там разум няма. Средната класа не са техни избиратели и няма нужда да им правят разумна скала.
  • 21 Morgoth

    11 4 Отговор

    До коментар #19 от "Монтреал":

    Абсолютно, само че мерките за премахване на сивия сектор нямат нищо общо с това дали ДОД ще бъде плосък или не.
  • 22 Еба ти държавата

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    Има 1000 начини.Разщирете списъка на разходите на фирми непризнати за данъчни цели и готово!Важното е да се правят проверки и закона да се спазва.....Вдигнете дакъка на приходите на акционерите.Нека да не е фиксиран на 5%, а да попада в общата съма на подоходното облагане.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Morgoth

    12 5 Отговор

    До коментар #17 от "Сельо":

    100000 души работят в телекомуникационни сектор, 25000 от тях в ИТ-то. Прогнозата за 2018-та е, че тези хора ще докарат 15% от БВП. Почти всички от тях си плащат данъците до дупка. Парадокса е, че същи тези хранят онези дето реват за махане на плоския данък, защото те самите дават едно нищо и си крият доходите. Доходите в ИТ-то са добри, а завистта е един от най-големите недостатъци на българите. Именно на тази завист разчитат БСП с популистката си кампания срещу плоския данък.
  • 25 Morgoth

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Еба ти държавата":

    Има начини, но това не се прави понеже управляващите (че и опозицията) ще са лично потърпевши, защото загубите ще са за техните обръчи от фирми. Вместо това се измества общественото внимание като се хвърля вината върху плоския данък.
  • 26 Петър

    15 3 Отговор
    Другарят Каролев, да сие гледа работата! Във всеки учебник го пише. Държавата се крепи на три стълба. Образование, здравеопазване и сигурност. Ако тези стълбове са рухнали, както е в България, никой няма да дойде и да си хвърля парите в несигурно място. Никой няма да прави бизне тук и няма да има силна икономика. Откакто го въведоха този плосък данък и трите стълба са в колабс. Тяхно бездействие има дългосрочен характер и тези системи не се градят за година - две, а за десетилетия. Щетите ще се носят от поколения. И уважаемите бизнесмени трябва да са наясно, че е по - добре да живеят с образовани, здрави и сигурни наемни работници в една държава. Истината е, че всички богати държави са с прогресивен данък. И социалните им ситеми са стабилни и здрави. За това и икономиката им върви, защото всичко се движи от работнато сила.
  • 27 Шоо

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "мони":

    Най-бедни сме, щото хазната е празна? Ти на джоба си хазна ли му казваш? Ми нали като напълним хазната, парите ще излязат от джобовете ни, доколкото ги има. А влязат ли в хазната след това с кражби отиват в джобовете на богатите.
  • 28 Шоо

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Аз съм средна класа и 10% ме устройват.
  • 29 Ads

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост1":

    Ако твойта заплата е 10000 а не 1000, друга песен ще запееш.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Данък

    9 13 Отговор
    Плоския данък трябва да се премахне и да се определи данък % от доходите
    До 1000 лева 10% до 2000 20 % до 3000 30% до 400040% и така... /Сумите са примерни/

    Коментиран от #36, #43

  • 32 Вижда св че нямаш никаква представа за

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "мони":

    Видимо нямаш никаква идея за какво става въпрос приятелю...
  • 33 Jacques Yves Moineau

    10 3 Отговор
    Доста плитък и елементарен коментар! Каролев, ние доматите не ги ядем с колците!!!.....не е важно да се запази плоския данък, а да се оправят другите стълбове на ''палатката ''

    Коментиран от #42

  • 34 Хасанчо

    5 3 Отговор
    Управляващите отново и предизборно раздадоха едни 10 % +17 % малко по-нататък , на бюджетните т.е. на основните си гласоподаватели . Ако премахнат плоския данък кой ще се чувства засегнат ? Този с 510 заплата -най-бедния работещ или не произвеждащия ,но пазещ статуквото служител със 1500 лв. Вярно е ,че " средната класа " от 1000 до 4000 лв. заплати където са и съдебна система и самите законотворци ще трябва да плащат повече. А на бедния му е все тая ,брат. Все повече хора задлъжняват пред данъчните за един имоти и една стара кола. Факт. Е , та ще си възвърне ли държавата средствата раздавани от ГЕРБ чрез премахване на плоския данък ? Скоро май няма да стане. Отдавна е време да си оберат версиите и от махали из селата и не само в заводите да влизат жандармерия и полиция , а и в циганските махали. Проблем е ,че и там е електорат на Герб и ДПС , а от готов бизнес и от легална заплата на трудов договор е по-лесно някак . Стига сте драли само работещите от най-бедните до уж средните.

    Коментиран от #41

  • 35 Ads

    10 0 Отговор
    Борете се за по-големи заплати, не за по-големи данъци.
  • 36 Ads

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Данък":

    И на 10000, 100%. Нали?
  • 37 ОлигУфрен

    0 0 Отговор
    Ееее, това заглавие ме обижда!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Икономист

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "мони":

    А България прилича ли на някоя страна от Европа. Плоският данък е едно от малкото хубави неща ,които се случиха в България . Бордът и плоския данък крепят стабилността на България и внасят едно спокойствие във всички. Държавата има все повече пари за подобряване състоянието в България . Мисля ,че нещата ще вече започнаха да се движат в правилната посока , ноявно червените кхмери са преминали на режим на подривна дейност.Каролев някой път ме дразни , но този път ми хареса с тази аналогия с палатката
  • 41 Стоян Михалев

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хасанчо":

    Има в България само 2 партии с ЕЛЕКТОРАТ . Това са БСП и ДПС . ВСички други имат гласоподаватели.
  • 42 Икономист

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Jacques Yves Moineau":

    Оу Jacques , Много плиткоумен коментар на коментара . Тук Каролев защитава тезата , че премахването на плоския данък е пълна глупост ,а не че останалите стълбове не трябва да се оправят. Ама нали трябва да се правим на интересни . Както винаги в България става , никой никого не слуша ,а си знае неговата песен. Ти му говориш ,той ти приказва! За това не вървят работите в България.

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Стоян Михалев

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гост1":

    Ти си сбъркан приятелю .Плюеш по Запада , а в същото време искаш данъци както в Германия ,Швеция и др страни. Плоският данък е и най-доброто решение за България и социалната справедливост. Сега всички сме равноправни , човекът с големите пари не може да отиде да каже на по бедния ей Сульо аз ти плащам данъците , защото той също си плаща данъка пропорционално. Проблемът с данъка е също като със смъртното наказание . Дайте да го въведем , защото съдебната система не осъжда престъпниците . Пълна тъпотия , значи съда не осъжда престъпника на нормално наказание според тях , а пък като въведем смъртното наказание , защо смятате ,че съда ще осъди някого на такова наказание. Понеже сте неадекватни не можете да разберете , че ако някой краде и присвоява големи пари , ако има корупция ,тя не е проблем на плоския данък . Но със сигурност премахването ще доведе до още по-голяма корупция и проблеми.
  • 45 Тук си

    2 1 Отговор
    Пише предимно Каролев, негови са дългите поданици. За задължения към обществото чул ли си Каролев? Истинските капиталисти, на Запат, не са като теб, назначени. За тях е въпрос на чест, да подпомагат обществото. И при нас е било така! За Евлоги и Христо Георгиеви, за Димитър Ценов!

    Коментиран от #46

  • 46 Икономист

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Тук си":

    Не позна бе другарю. Последното по-дълго постване е мое , а не на Каролев. Все пак добрите позиции трябва да се защитават. А Каролев не е толкова състоятелен ,че да го пишете назначен капиталист. Единствения му проблем ,че е малко нервак и чипрашик.
  • 47 Jacques Yves Moineau

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Икономист":

    Ами не знам,може и да си прав. То е все едно да защитаваш тезата колко са ти нови гумите на колата, ама двигателя и скоростната кутия не работели. А пък аз знам доста държави, които нямат плосък данък, а пък са доста по -напред от нас. Така че тезата за плоския данък не трябва да се разглежда сама по себе си, а като част от цялостна икономическа политика

    Коментиран от #50

  • 48 бо българ

    1 0 Отговор
    на такъв народ народ такива управници и такава управия! колкото по големи данаци ПО ГОЛЕМИ КРАЖБИ! огледайте се. сигурен съм че половината от тези които пишат не са си платили глоби,вода,ток и кои знае още какво!и са прави!защото тези които трябва да ни показват как да сме честни ни правят на идиоти!
  • 49 незнайко

    1 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ всичко е възможно, даже и невъзможното !!!
  • 50 333

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Jacques Yves Moineau":

    Тия държави не са добре, защото нямат плосък данък. Добре са, и за това имат прогресивен. За държава като нашата, плоския данък е по-подходящ. При нас ако се въведе прогресивен, просто ще се крият доходи. Въвеждането на плосък данък увеличи приходите със 70%. Добре е да имате предвид, че вероятно 2/3 от хората, работещи в частния сектор по документи получават ниски заплати, а на практика им се плаща под масата. Ще станат 4/5 тия, и толкова.
  • 51 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор
    Аз не съм против плоския данък. Казвам че САМО с плосък данък работата не става (то се вижда де).
  • 52 123457

    1 0 Отговор
    Въпрос за олигофрени: Кой ще работи утре в България - в „българските“ ви „фабрики“ и офиси?
    Никой не е луд да работи като роб за жълти стотинки и доживот без никаква надежда да дожиее пенсиониране. Ако все пак доживее след 40 години внасяне на 20% от дохода в пенсионен фонд, да получава 30% от заплатата в продължение на 7 години. Говоря за трета категория трудещи се, не за полицаи, военни и миньори.

    Т.е. 40 години плащаш по 20% от заплатата си. А след това около 7 години получаваш 30% от заплатата. Или 40 години * 0,20 единици = 8 единици внесни от работника. И получени от същия като пенсионер 7 години * 0,30 единици = 2,10 единици получени като пенсионер. А е внесъл 8 единици!
    Е г-н Каролев, за едно сте прав само олигофрен може да може да се съгласи да плащат 8 единици за пенсия и да получи само 2 единици.
  • 53 Димов

    0 0 Отговор
    Значи, вместо да си оправим другите, развалени стълбове на палатката, ние ще продължим да разчитаме и да товарим единственият останал здрав, така ли? Това се нарича лош стопанин. Това са слаби държавници. Това е мародерско мислене. Това е използвачество и най-нагло задоволяване на алчността на колцина, за сметка на животите, на милиони.