18 Октомври, 2018 11:34 6 776 21

Директорът на "Джи Пи Груп: Има ли кой да разследва журналисти за лъжите им?

  • джи пи груп-
  • владимир житенски-
  • "джи пи груп"

Владимир Житенски за атаките срещу строителната компания

Директорът на "Джи Пи Груп: Има ли кой да разследва журналисти за лъжите им? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли разследващи органи, които могат да разследват “разследващите журналисти” на базата на техните лъжи, пита изпълнителният директор на “Джи Пи Груп” Владимир Житенски в интервю пред "24 часа".

- Г-н Житенски, имате ли врагове?

- Има един сериал, който е световен хит - “Игра на тронове”. Тук разиграваме балканския му вариант с привкус на западен вятър.

- А как се чувствате в момента?

- Знаете ли, съжалението е безплатно, докато завистта трябва да я заслужиш, срещу нея винаги има стойност! Е, аз съжалявам всички, които координирано съчиниха и продължават активно този зловещ фарс!

Завистта и злобата, с която ни обливат обилно определени “политици” и псевдо журналисти, е такава, защото никой не им търси сметка за лъжите, които съсипват много човешки съдби. Ефира, който ползват, влиянието, което употребяват за лични облаги, поради факта, че никой в тази държава не ги наказва законно за тази им брутална и безочлива наглост, е пагубно за хората - работодатели, служители и работници данъкоплатци. Пагубно е за така наречената демокрация! Аршинът е двоен!

Нас ни разследват по скалъпени слухове от никому неизвестен сайт, допълнен и развит от кралете на схемите в България и през техните медии! На нас ни слагат проверяващи на проверяващите…

Аз питам: Има ли разследващи органи, които могат да разследват “разследващите журналисти” на базата на техните лъжи? Да кажат какви са интересите им за инфраструктурните обекти, които спъват от 5 години през псевдо екоорганизации, кой и как ги финансира за черната пиар кампания срещу нас и бранша, в който работим? Какви загуби търпи България на базата на техните действия, какви са щетите за обществото?

Тогава ще се появи частица надежда, че нещата в страната тръгват по светлия път! Тогава вратата на демокрацията ще бъде открехната.

- А кой всъщност стои зад “Джи Пи Груп” и има ли чадър над компанията?

- Зад и над “Джи Пи Груп” стоят 2000 български строители.

- Какви бяха мотивите ви да се откажете от две толкова големи поръчки?

- Мотивът е един и същ и това е, колкото и на някого да не му се вярва, общественият интерес. Ако строежът на тунела “Железница” не се завърши навреме, България губи цялото финансиране по оперативната програма. Това са над 3 млрд. лева. Сами разбирате, че при така създалата се ситуация има голям шанс ние като изпълнител да изпаднем в забава и оттам да нанесем непоправими щети на целия проект. Колкото до ремонта на трасето на трамвай 5 в София, рисковете са подобни, макар и не в тези мащаби. Има обаче и още нещо много важно - ремонтът на улица “Граф Игнатиев” ни превърна в заложници на нездрави политически щения. Станахме свидетели на един политически водевил, чието несполучливо либрето се подигра с труда на стотици строители, инженери и специалисти.

- Много ли са 20 милиона лева за най-мащабния ремонт в София тази година?

- Много са плюшените строителни брокери, които, като чуят тази цифра, отварят сайтовете за автомобили и луксозни имоти, виждат сумата като нетна печалба, не знаейки какво се крие зад нея. Но когато срещу теб има проект, срещу който трябва да дадеш продукт, и то качествен, никога не стигат. А именно – има 50 000 кв. м. настилки от гранит и бетон, това са близо 5 милиона павета! Представете си, че трябва да ломиш скала, после да я форматираш, след което да я полираш, после да натовариш, след това да разтовариш и чак тогава да започнеш да избираш бройка по бройка и да положиш. Е, хайде вие, след тези осем операции за 5 милиона павета ми кажете много или малко са 20 милиона лева? А има и релси, и бетон, и елтрасета, и ВиК, и топлофикационни мрежи, да не изреждам повече. Много са в очите на гладната кокошка, която сънува просо! А реализацията на този значим за София проект е на една трета от цените на подобни проекти в Европа.

- Добър строител ли е българинът и защо всеки път се говори за ремонт на ремонта?

- Дали е добър, или лош, е въпрос на гледна точка! Истината е идеал! Знам едно със сигурност: Всички, които критикуват и готвят катрана и перата за българския строител, живеят в домове, построени и проектирани от него, пътуват по пътища, изградени от него, децата им учат в училища, направени от него, а възрастните им родители се лекуват в болници, изградени пак от него... Българският строител е построил офисите и студиата, от които днес будната общественост му издава присъди! Е, потомъкът на Колю Фичето е на изчезване!

Аз съм завършил Художествената академия и в младостта си съм изографисвал български православни храмове и ще ви кажа, че и те са построени от български строители, но явно днешното поколение не зачита и Бог и първо съди, а сила за мисъл и уважение няма! За да даваш оценка, трябва да можеш да вършиш работата по-добре от този, когото съдиш. Няма нищо по-страшно от ампутиран дух за една нация.

- Казахте, че сте завършили Художествената академия. Харесва ли ви как изглежда градинката пред църквата “Св. Седмочисленици”?

- Ако нещо не ми харесва, просто не участвам! Природен закон е това – първо и инстинктивно да харесаш нещо. След което има шанс да го заобичаш. А ако това се случи, рожбата, която ще сътвориш съвместно с проектант, инвеститор, надзор и всички доставчици и изпълнители по трасето, със сигурност ще въздейства и на голяма част от потребителите на това съоръжение.

- Атаките срещу вашата компания станаха повод и за искането на оставката на кмета Йорданка Фандъкова и на нейния заместник Евгени Крусев. Превърна ли се проектът за ремонт на ул. “Граф Игнатиев” в оръжие за старт на предизборната кампания за кмет на столицата?

- Аз вече го казах и само ще добавя, че атаките не са само срещу нашата компания! На другите компании съобщават обектите, без да назовават изпълнителите. Ако не чуваш звука на комара, никога няма да чуеш звука на тъпана. “Джи Пи Груп” е строителна компания, а не инструмент за предизборни цели. Ако на някого от политическата сцена не му е ясно, ще кажа: ние се борим с бетона, вие го правете с политики.

Дошло е време, в което с демагогия не можеш да задържиш нито работник, нито избирател. Ние ползваме мистрии и лопати, вие ползвайте ваши идеологически инструменти. Площадките, на които изливаме пот и кръв, са на пиедестал за вашите цели! Умоляваме ви да спазваме морален кодекс – тоест да спазваме хигиена.

Не сме се възползвали с “най-ниска цена” – постоянно условие в конкурсите, от нечий чадър, уважаеми “политици критици” ! Най-ниската цена е предпоставка за корупцията в бранша ни! А по отношение на исканите оставки ще кажа, че има стара поговорка: “Брулят се плодните дървета, киселиците не раждат - за какво да ги млатиш и да хабиш енергия?” Ако има по-добра алтернатива – нека да се изяви с можене и факти, не само с критики.

- Заради ремонта на софийската ул. “Граф Игнатиев” имаше вълна от неодобрение след махане на част от огражденията на улицата в близост до ул. “Алабин”. Защо бе необходимо това махане на огражденията? Разкажете повече за проекта на ул. “Граф Игнатиев”.

- Какво да разкажа?! Ще се повторя… съдят, съдят, съдят!!! За да съдиш… трябват много комплексни доводи, факти, аргументи и не на последно място - морал. Съдят ни едни младежи, които още се търсят… и се намират някъде сред дребни сребърници в нищото! Може би това ги обединява, може би това е ценностната им система. Това са голобради младежи, които не правят разлика между улук и водосток, между мрамор и гранит… Това са хора, които не са правили къщичка за врабче в парка и съдят бащите и дедите си! Е, не се учудвам! Радой Ралин го познавах добре, той казваше: “Ние имаме страшно качество, едва ли друга нация го притежава - да сме отцеубийци!” Пожелавам им да станат като мен и да отгледат като тях. Тя, майката природа, не прощава - ще дойдат скоро и техните съдници, ако ги създадат, естествено.

Работата по проекта е едва наполовина! Когато го завършим, всички имат право да ни критикуват или хвалят, но само за изпълнението. Останалото е продукт на проектанта! На 3 март 2019 г. заповядайте! А сега, ако може, ни оставете да си свършим работата! Убеден съм, че голяма част от софиянци са свидетели, че си вършим работата добре, със сигурност поне тези, които ползват метрото всеки ден!

- Как започнахте да се занимавате със строителен бизнес?

- “Джи Пи Груп” АД е във фокуса на общественото внимание последните 10 години. Последните дни ни преекспонират името безпричинно и ни обвиняват безпрецедентно. “Джи Пи Груп” е бранд на Балканите! По законния ред компанията ще заведе съдебни искове за бруталните обвинения, в които се ползва името ни! Никога не сме участвали в “афери и корупционни схеми”. Ако ме питате дали сме креатура на конюнктура – не сме! Без значение кой е управлявал България и кой е бил опозиция, “Джи Пи Груп” за 20 години е търпяла развитие с над 10% годишен ръст!

Как създадохме фирмата? Ами създадохме я отдавна и работихме на принципа от АЗ да станем НИЕ. Съвестно, безрезервно и всеотдайно работим през цялото време и така изградихме 1200 обекта. А към днешна дата някой от НИЕ иска да стане АЗ. Само че не е чел трудовете на Да Винчи, който казва: “Този, който нечисто иска да забогатее за един ден, ограбвайки живота на другите, ще бъде обесен след година”.

- Пословична е липсата на кадри в България, вие как се справяте с този проблем при толкова много мащабни проекти?

- По тази тема попитайте капацитетите, които медийно ежедневно ни сатанизират. Може би имат в резерв човешки ресурси, при това подготвени да свършат работата на строителния бранш. А ние нашите си ги имаме и те имат нас! Ние сме голямо семейство. Дали сме много или малко? Ще кажа – достатъчно, за да даваме тези резултати! 20 години, 1200 обекта, които се ползват и сме си платили данъците. Нашата работа можеш да я видиш и пипнеш - така я усещаш и ползваш. Разликата е, че работата на тези, които ни критикуват, не можеш да я видиш, но затова пък можеш да я помиришеш.

- А кой е любимият ви обект?

- Всички! Ако имате пет деца, кое обичате най-много? Това е несериозно. Към всички обекти се отнасяме с еднаква доза отговорност и любов. Те са наши и не ги делим на малки и големи, на значими и незначителни, на сериозни и леки. Няма никакво значение дали правим ремонт на апартамент, или тунел в метрото, към всички се отнасяме като майка, а не мащеха. Това го показва историята ни. Тези обекти написаха биографията ни и не се срамуваме пред децата си, напротив, гордеем се с това послание към тях – ние градим. Правете го и Вие. С рушенето винаги има кой да се занимава. Но дълбоко се съмнявам, че това, което изградихме за тези години, толкова лесно ще разрушат - и за това трябва труд. Не може да разбиеш бетон със словесен фойерверк!

- Компанията ви бе забъркана в скандал – сайтът “Биволъ” публикува разследване за бизнеса на консултантски компании, в което се твърди, че са източвани в продължение на години пари от европроекти. Темата придоби широко обсъждане, след като двама журналисти – Димитър Стоянов от Биволъ и Атила Биро от RISE project, бяха арестувани след тяхно разкритие за горене на материали. Каква е вашата позиция?

- Казах го ясно: ние сме “Джи Пи Груп” – строителна компания с история, много свършена работа и достойни строители! Не сме консултанти, не сме комисионери, не сме рекетьори, не сме изгаряли, палили, гасили, били или задържали когото и когато и да е. В тази сграда сме доста фирми наематели и всеки носи отговорност за действията си. Нямам представа, а и не е моя работа да влизам в живота на фирмата, дейността, визията и стратегията на която и да е от тях. Нямаме нищо общо с консултантските фирми като собственост и управление. С всички фирми, които са регистрирани по съответния законов ред и сертифицирани на територията на ЕС като проектанти, консултанти, доставчици и подизпълнители имаме демократичното право, дадено ни от закона, да сключваме съответните договори и да упражняваме партньорски отношения. В тази посока, ако имаме отношения, то те са отразени както юридически, така и икономически като параметри.

А публикувалите материали от сметището ще ги очакваме в съда! Може би тази смрад се разнесе и миришейки, станаха “значими”. Журналистиката е изключително достойна професия, в която се изискват комплексни качества като познаване на материята, аналитичност, компетентност и отразяване на историята с определен привкус, позиция. Не мога да ги удостоя с такова признание по простата причина, че те си позволиха освен на нашата компания да произнесат смъртна присъда на още 20 големи български компании неоснователно! Този брутално-арогантен акт срещу основна част от бранша ще се уреди от закона, който ни дава право да защитим това, което остана от нас – имената ни – в съда! Урониха авторитета ни на големи данъкоплатци, убиват, отнемайки работата на хиляди строители на България!

Не казвам, че сме безупречни и музиката ни е като на Моцарт, но няма да търпим наследниците на Салиери да ни убиват, правейки кариера и доходи, катерейки се върху гърба на български строители!

- Темата за обществените поръчки винаги е била интересна на хората. Какъв е процентът на публичните средства в годишните обороти на “Джи Пи Груп”?

- Не повече от една трета. Всичко останало се генерира от обекти на частни инвеститори, които в по-голямата си част са чуждестранни.

- Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че след сигнала на “Биволъ” и препращането му към ДАНС от вицепремиера Томислав Дончев са запорирани преводи за 14 млн. евро. Има ли “Джи Пи Груп” запорирани трансфери и преводи?

- Ние разполагаме с доказани, ясни и законни средства с ясен произход. “Джи Пи Груп” към днешна дата няма запорирани сметки, трансфери и преводи. А това, че проверката тече с пълна сила, е факт. Проверяват ни и докато тече тази проверка, сме готови да съдействаме по всички законни изисквания спрямо нас. Нямаме нито какво да крием, нито защо! Ние, “Джи Пи Груп”, сме голям данъкоплатец и изцяло бяла фирма с ежегодни одити и проверки. Плащаме си данъците, при това авансово, тоест сме предвидими. А блокираните средства са на физическо лице и са с ясно доказан произход, за които са представени съответните документи пред разследващите органи.

- Вие сте зам.- председател на КСБ. Има ли според вас усещане в бранша , че ви атакуват?

- Дали има усещане? Атаките са публични и дори вече са неприкрито политически. Искам само да напомня на тези, които си мислят, че могат да си пишат или говорят за българския строител каквото им скимне, и на онези, които ги мотивират да го правят без значени с каква цел, че ние сме армия. Не полк, не дивизия, а армия от хора, които с месеци са в калта, прахоляка или горещия асфалт и в пек и студ са по обектите в цяла България. Ние сме горди със своята достойна професия. Няма да ни уплашите!

Самуил Огнянов, "24 часа"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до рекламния отдел

    46 4 Отговор
    Колко струва човек да си пусне такова "интервю" ??
  • 2 Усмивката

    24 2 Отговор
    Аз пък познавам една игра„спри ще кажа” .С ичастието на мистър Менгеме.
  • 3 Старо е

    26 0 Отговор
    Това интервю го даваха по тв преди 3 дни след това го имаше навсякъде в интернет и чак сега и тук
  • 4 кеф

    35 1 Отговор
    Касичката на тиквата в обяснителен режим
  • 5 Независим

    18 1 Отговор
    Житенски, възгордялата ти същност и самозабрава те е довела до там да осъждаш цяло поколение, че не зачита и Бог . А ти имаш ли страх от Бога и смяташ ли, че делата са ти угодни Богу ?????????
  • 6 Гост

    12 12 Отговор
    Нагърбили са се със много труден за изпълнение обект човекът има основание да се сърди. Занимавам се със строителство казаното от г-н Житенски е самата истина. Трябва да има малко уважение към труда на тези хора. Накрая ще мине комисия и ако нещо не е изпълнено съгласно заданието се завежда съответния иск за компенсация така правят в белите държави, а ние сме готови да развалим всичко само защото някой подобър от нас печели много пари.

    Коментиран от #7

  • 7 Усмивката

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ти да не си единственият бял ,и занимаващ се със строителство в отечеството ни.Комисиите са отт хора..А тези комисии от къде идват .Кой ги създава.Сигурно са създадени от извънземен произход .Погледни Черноморието ни на какво безумно извънземно чудо се превърнаха.Като декор от Междузвездни войни .И те са одобрявани от същите тези „Комисии”.Нивото на корупция в България не се повнига от баба Дора на село.
  • 8 Айде бе

    10 1 Отговор
    Уважението към строителите си е уважение! Разпознаването на ДС-мутрите е задължение! Вижте го само как не казва как е станал от зограф най-големия строител. А пък с навързаните като свински черва консултанти не знаел нищо и нямал нищо общо. Бас държа, че е бил агент по линия на интелигенцията и оттам познава "много добре" Радой Ралин, за когото явно е донасял.
  • 9 Валя

    11 3 Отговор
    Затвор за този и Фандъкова!
  • 10 Аха

    15 2 Отговор
    Проектът бил за три пъти по-малко отколкото би бил струвал в Европа... А заплатите на работниците и качеството на изпълнение като в Европата ли е?
  • 11 Миле Китич

    8 2 Отговор
    Точно такива боклуци ни крадът.доно ровят по кофите
  • 12 Гост

    9 1 Отговор
    Журналистите не ги разследват направо ги трепят
  • 13 Дъртото магаре

    3 1 Отговор
    Просълзих се от словоблудството на този "строител" на съвременна България и виден столичен "културтрегер"! Явно тези му добродетели са повлияли на избора му за началник;)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дъртото магаре

    2 1 Отговор
    Куче касичка, шлем касичка, лошо Седларов, лошо!!!
  • 16 Дъртото магаре

    2 1 Отговор
    Набожни зографи и комсомолски секретари, те такова животно нема;) Наследниците на болшевиките вече атанаха меншевики;)))
  • 17 Иванов

    1 5 Отговор
    Човекът задава доста смислен въпрос! Защо някой не разследва Бивол?!? Не са ли именно Бивол организирана престъпна група за изпълнение на медийни поръчки срещу определени компании, които не са симпатични на техния шеф Иво Прокопиев?!? Да сте прочели разследване в сайта Биволъ за Прокопиев?
  • 18 Далавера

    2 0 Отговор
    Юлиян - Пеевски груп! Нали ме разбираш, брато!!!
  • 19 кокото

    1 0 Отговор
    Строителят Захари Зограф :)
  • 20 Гого

    1 0 Отговор
    Ще си сменят името като Балканстрой и пак ще са във играта
  • 21 Цацар Сотиров

    2 0 Отговор
    Ако имате оплаквания от журналисти най добре се обърнете към Пейо Деляновски.