Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 14:00 1 768 5

Случаят "Хашоги" размести пластовете в Близкия Изток

  • джамал хашоги-
  • осама бин ладен-
  • ахмед хашоги

Журналистът се опитал да убеди Осама бин Ладен да се върне в Саудитска Арабия и да изостави опозицията на саудитската династия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случаят Джамал Хашоги размести пластовете в Близкия Изток, категоричен бе в интервю за "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков. Той коментира скандала с саудитския журналист за сутрешният блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Джамал Хашоги се опитал да убеди Осама бин Ладен от името на саудитската държава да се върне в Саудитска Арабия и да изостави опозицията на саудитската династия, казва Чуков. Съдбата се обръща срещу него и той изпада в немилост тогава, когато отправя много силни критики към Ибн Таймия, идеологът и създателят на салафизма, обръща внимание проф. Владимир Чуков.

Биографията на журналиста, известен с три фамилни имена - Джамал Хашоги или Хашаджи, или Кашиджи, показва сложните отношения между Турция и арабския свят, казва проф. Чуков.

Ето и цялото интервю:

Саудитска Арабия след близо 2-седмично отричане призна, че Джамал Хашоги или Хашоджи – журналист и критик на управляващите, е умрял в консулството на страната в Истанбул. 18 души са наказани, като високопоставен кралски съветник и зам.-началник на разузнаването са отстранени от поста. Какъв е международния отзвук, може ли да доведе до усложняване на обстановката в Близкия Изток и по света. Проф. Чуков, Риад призна, че Джамал Хашоги е загинал при сбиване в саудитското консулство на 2 октомври, където е отишъл да получи документи за планирания си брак. Според върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, има сериозно нарушаване на Виенската конвенция за консулски отношения от 1963 година. Как се стигна до тук, според вас?

Да, наистина, Джамал Хашоги или Хашаджи, или Кашиджи – давам три от фамилните му наименования, с които той е познат в различни среди, което е много интересен модел, пример за много сложните взаимоотношения между Арабския свят, между Турция, стигайки дори до Османската империя.

Ако погледнете биографията на Хашоги, ще видите, че той наистина има една много, много интересна биография. Неговият баща Ахмед Хашоги е също така много интересен, част от арабския елит, от онези кръгове в Арабския свят, които са били помагачи на османската власт в Медина. Всъщност това е историята на взаимоотношенията в Арабския полуостров и в Близкия Изток, в който турското и арабското начало много силно се преплитат.

Тези много имена на този човек реално отразяват и неговата двойствена идентичност – дали той е арабин саудитец или всъщност той се чувства като турчин, който вижда в съвременна Турция модел за Арабския свят. Тук се преплитат ако щете политически модели, ако щете лични взаимоотношения. Той завършва университет в Индиана - „Бизнес и администрация“, за сметка на саудитската държава. След това прави една шеметна кариера като журналист – практически всички вестници са отворени, той познава и Осама бин Ладен.

Взема му интервю забележете къде – в Тора Бора. Като една много интересна ирония на съдбата – той се опитал от името на саудитска държава да убеди Осама бин Ладен да се върне в Саудитска Арабия и да изостави опозицията на саудитската династия. По същия начин се обръща съдбата срещу него. Той изпада в немилост тогава, когато отправя много силни критики към Ибн Таймия. Това е идеологът и създателят на салафизма. В последствие обаче той става част от саудитския истаблишмънт. Нека да кажем следното, че едва ли саудитската държава би изпратила който и да е да взима интервюта от Осама бин Ладен.

Нещо повече, трябва да кажем, че той работи като медиен съветник забележете на кого – на Турки ал Файсал – това е бившият шеф на саудитското разузнаване, когато той беше посланик в САЩ и в Лондон, и респективно той от 2015, респективно 2017 година вече официално се оттегля от саудитския истаблишмънт. Изключително популярна личност. Всъщност, Хашоги е черпил с пълни благини онова, което му е дала саудитската държава. И в един момент той се сеща за своите турски, османски корени, и досещате се как гледа Саудитска Арабия на него.

Онова, което Хашоги пропагандира, това е всъщност борба срещу консерватизма, борба срещу бих казал ретроградността в саудитското общество, но от позицията на мюсюлманските братя. Тоест, моделът за него, това е Турция. Трябва да отбележим, че той е член на една много влиятелна асоциация – тя се казва Асоциация на арабските медийни дейци, чието седалище е в Истанбул. Това е бих казал като убежище за арабски журналисти, които се опитват да пропагандират Турция като модел въобще на държавността в целия Близък Изток.

Виждате колко интересно се преплита цялата история – противоборството между Турция и арабските държави. Сега, на този фон вече се наслагват съвременните мотиви: права на човека - Хашоги е бил по един изключително, бих казал вероломен начин, напълно в противоречие с Виенската конвенция... Но само да дам още интересен детайл: саудитската държава всъщност се е опитала да приложи онова, което той самият прилага спрямо Осама бин Ладен. Ето тук е големият въпрос – дали принц Мохамед бин Салман е знаел или не – вероятно е знаел, тъй като по-голямата част от тези 15 човека, които са били изпратени, са били негови тесни сътрудници.

Но интересното е следното: по заповед вече на самия командващ тази операция ген. Ахмед Асизи – той е заместник шеф на разузнаването, са му изпратили, забележете бивши негови колеги, с които той е бил служител в посолството на Саудитска Арабия в Лондон да го убеждават да изостави онези позиции, които той защитава през последните години. Тоест, те са се опитали някак си да го разубедят. И в консулството се е стигнало наистина до едни бих казал едни много жалки събития.


Проф. Чуков, казахте, че Хашоги не е случайно лице. Да очакваме ли трус на петролния пазар при положение, че Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол в света, като се очакваше Риад да поеме баланса в тази област след въвеждането на американските санкции срещу Иран на 4 ноември?

Така е. Нека да кажем, че убийството на Хашоги практически размести пластовете не само в Близкия Изток, дори ако щете много силен удар нанесоха на американските санкции срещу Иран, които сега на 4 ноември трябва да влязат в сила. Много сте права, че като цяло Саудитска Арабия пое ангажимента да компенсира недостига, който се очаква след оттеглянето на иранския нефт. И поради тази причина много трудно ще бъде на САЩ да наложат каквито и да било санкции. Тук искам да кажа още, че на 6-ти има частични избори в САЩ.

Вече се чуват все по-силни гласове в законодателния орган на САЩ както от демократи, така и от републиканци за налагането на санкции срещу Саудитска Арабия. Нека да се върнем пак в миналото, както виждате, много ясно трябва да търсим прецеденти от миналото – след 11 септември 2001 година, когато имаше същите тези гласове, и знаете какво се получи в света. Сега, наистина пред президента Тръмп се изправя една много тежка дилема: дали правата на човека – нещо, което очевидно е нарушено да се има предвид, или ще се търси запазването на финансовата сделка с Риад. САЩ, специално Тръмп се намират в една много деликатна ситуация, която ще видим просто как ще съумее той да балансира всички тези предизвикателства, така че случая Хашоги да не надскочи турско-саудитските отношения, да не надскочи Близкия Изток.


Премиерът Бойко Борисов в момента е на посещение в ОАЕ, ще посети и Египет. Миналата година беше на посещение в Саудитска Арабия, което беше първото на толкова високо ниво. Той иска реализирането на проекти в различни области – от енергетика до наука. Въобще, България подготвена ли е, има ли достатъчно подготвени политици и дипломати за тази да я наречем гореща зона, където бизнесът и политиката се преплитат?

Владимир Чуков: Много ми се иска да кажа, че имаме такива хора, че имаме кадри, които са готови за подобен тип сериозни, професионални изпитания. Нека все пак да припомним, че България някак си малко трудно се адаптира към новите реалности в Арабския свят. Аз лично съм предупреждавал нееднократно след промените в България, да преструктурираме нашите дипломатически представителства в тази част на света.

Те бяха ориентирани повече към т.нар. „революционни режими“: Сирия, Либия, Йемен, Ирак. Просто нещата коренно се промениха. И трябваше много ясно да насочим нашите усилия към страните от Персийския залив, които доказаха себе си, че са центъра не само на този регион, но ако щете много от лостовете за световната икономика идват точно от тях. Ние открихме посолство едва миналата година. Струва ми се, че ние вървим, догонвайки другите, ако се поразходи човек из тези държави, ще види, че не западноевропейските държави, а нашите партньори, нашите съседи много отдавна се намират в региона. Говоря за държави като Румъния, като Чехия, като Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 среднощен

    6 0 Отговор
    С две думи - "вътрешна" работа...! Стара поговорка- ".. който на високо лети има опасност от високо да падне.."!? САЩ няма да загърби интересите си в Близкия изток, но ще бъде трудно да скрие политиката на двойния аршин..!? Лицемерието в политиката на "Западните демокрации" ще придобие още по-ясни окраски..!!!
  • 3 Ицо справката

    1 0 Отговор
    Знаете ли, че Джамал Хашоги е първи братовчед на Доди Ал Файет. Всички знаем как преди 21 години през 1997г Доди загина с принцеса Даяна във Франция. Сега неговият братовчед Джамал беше удушен и жестоко пребит до смърт в Истанбул в Саудитското консулство.

    Коментиран от #4

  • 4 Тома Неверни

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ицо справката":

    Не знаех това. А каква е по-точно роднинската им връзка. В смисъл деца на братя или на сестри са били.

    Коментиран от #5

  • 5 Ицо справката

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тома Неверни":

    Бащата на Хашоги е бил брат на майката на Доди. Майката на Доди Ал Файет преди да се омъжи за баща му Мохамед Ал Файет е носила фамилията Хашоги.