Last news in Fakti

29 Октомври, 2018 06:28 2 872 7

Бразилия: стремглаво свличане към дъното

  • бразилия-
  • избори-
  • дилма русеф-
  • жаир мессиаш болсонаро

Страната е крайно поляризирана, залята от омраза и насилие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бразилия върви към срив на демокрацията. Страната е крайно поляризирана, залята от омраза и насилие. Независимо какъв ще е резултатът от балотажа в неделя, ситуацията скоро няма да се успокои, коментира Астрид Пранге.

За едни той е един "малък тропически Хитлер", а за други - "месия", както подсказва второто му собствено име - Жаир Мессиаш Болсонаро. Дяснорадикалният фаворит за бразилските президентски избори може да излезе победител на балотажа в неделя.Триумфът на 63-годишния бивш офицер от десантните парашутни войски би означавал раздялата на Бразилия с демокрацията. Провал за свободата и правовата държава само 33 години след края на военната диктатура, под която страдаше Бразилия между 1964 и 1985 година.

Задаващият се "Бракзит" е последица от продължаващата вече пет години политическа криза и от една антидемократична изборна борба. Разрушителната сила на фалшивите новини придоби огромни мащаби и се превърна в омраза към кандидата за президентския пост от Трудовата партия Фернандо Адад. От две години Трудовата партия вече не е на власт. Тя управляваше Бразилия от 2003 до 2016 година и си спечели симпатиите на международната общност за своите успешни социални програми за борба срещу бедността. След огромния корупционен скандал с подкупите около полудържавния петролен концерн Петробарз бившата президентка Дилма Русеф беше свалена от власт с импийчмънт. Нейният предшественик Лула пък е в затвора за корупция.

Лиценз за омраза

Бразилия не е единствената страна, в която дигиталните демагогски кампании оказват силно влияние върху изборните борби и референдумите. Но огромният диапазон на Фейсбук и Туитър в най-голямата държава в Латинска Америка предизвика истинско политическо земетресение. Земетресение, което беше подценено както от традиционните медии, така и от висшия избирателeн съд. Бразилската изборна борба събужда спомените за кампанията за Брекзит през 2016 година. Една професионална пропагандна група непрекъснато бълва фалшиви новини, знаейки много добре, че опроверженията вече не могат да спрат лавината на мисловното объркване. При това тропическата трагедия далеч не е приключила. Все едно кой ще излезе като победител на балотажа на 28 октомври, той няма да може да осигури каквато и да било политическа стабилност. В случай на малко вероятната победа на кандидата на Трудовата партия Фернандо Адад, привържениците на Болсонаро ще оспорят резултата и ще предизвикат вълна от насилие.

Мрачни прогнози

Изборната победа на Болсонаро пък ще бъде засенчена от три фактора. Тя ще се натъкне на остра съпротива сред определени депутати в парламента и гражданското общество. Освен това не е изключено заради здравословните му проблеми след атаката с нож в началото на септември управлението да поеме неговият оспорван вицепремиер, генералът от запаса Хамилтън Мурао.

Най-тежко обаче е обвинението в изборни манипулации пред висшия изборен съд. Обвинението гласи, че изборната кампания на Болсонаро е подкрепена от фирми, които са финансирали масовото разпространение на фалшиви новини в социалните мрежи още преди първия тур от изборите на 7 октомври.

Ако разследването на висшия изборен съд потвърди нарушения на бразилското избирателно право, кандидатурата на Болсонаро, а с нея и президентските избори могат да бъдат анулирани. Това звучи обнадеждаващо. Поне на теория. Защото изборните резултати, базирани на фалшиви новини, не са валидни. И защото изборните резултати могат да изглеждат другояче без фалшивите новини. Решаващият въпрос обаче гласи: в състояние ли е наистина висшият изборен съд по-късно да анулира изборите и да насрочи нови?

Британският пример

Бразилия има шанса да сложи край на дигиталните изборни манипулации. И това би било сигнал за победата на демокрацията над фалшивите новини и човеконенавистните проповедници на омраза в интернет. Бразилия би могла да поеме водеща роля за регламента на платформи като Фейсбук, Туитър, Уотсеп и компания. Би могла! По-вероятно е обаче Бразилия да последва британския пример под мотото: "Първо избори, а после плач".

Един "Бракзит" ще има същите опустошителни последици за страната, каквито Брекзитът има за Великобритания. В най-добрия случай Бразилия ще бъде политически парализирана и неудовлетворена още четири години. А в най-лошия това ще означава начало на нова диктатура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крипли

    15 2 Отговор
    Бразилия много отдавна е под дъното. На практика там властват наркокартелите. Зверски убийства там са ежедневие. За бунтовете в затворите нищо не се казва. Поголовните кражби от страна на управляващите сринаха държавата. Корупцията, колкото и невероятно да звучи, е стотици пъти по висока от тази при нас.
  • 2 СссереМ

    5 16 Отговор
    Кой се е хванал с матушката не е прокопсал-поредното доказателство.
  • 3 Пепе

    7 2 Отговор
    Естествено, всеки който отхвърля либера..ките принципи е теглещ към дъното.
  • 4 Borislav Popov

    9 0 Отговор
    Много сте закъснели с тая статия ! Балотажа на 28. 10 - беше вчера !!!
  • 5 Бразилиеро

    7 2 Отговор
    Лош избор, но се разигра същият сценарий като в САЩ, а именно свръхбогатите манипулираха и купиха изборите за техния човек. Не, че бразилските леви не се издъниха, това също.
  • 6 Енгелс

    1 0 Отговор
    поредната жертва на капитализма
  • 7 фен

    0 0 Отговор
    Ние отдавна сме трьгнали кьм дьното и сме там