31 Октомври, 2018 13:00 7 112 32

Защо Пеевски е разследван в САЩ, а тук е свещена крава?

  • пеевски-
  • корупция-
  • скандал-
  • прокуратура-
  • сащ

Луната е по-близо от Сингапур…

Защо Пеевски е разследван в САЩ, а тук е свещена крава? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на д-р Димитър Попкутуев за сайта „Фрогнюз“
Да си го кажем направо: Делян Пеевски няма да попадне в новините като обект на акции като тези срещу Баневи, Арабаджиеви, Петя Славова, Десислава Иванчева и пр. Никой няма да нахлуе в покоите му и да размаха гащите и диамантите му.

Не защото няма какво да се изкара, а защото е от друг лагер. Лагерът, който поръчва арести, данъчни ревизии, акции на ДАНС, запориране на имущество от КПКОНПИ и пр. Делян Пеевски има не просто връзки в прокуратурата, той командва част от държавното обвинение. Някои хора там дължат на него кариерните си скокове. Това си има цена и те я плащат като го пазят и мачкат противниците му.
Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият мега активен заместник Иван Гешев веднага ще кажат: Дайте доказателства! Такива досега няма! Всички проверки показват, че Пеевски и майка му Ирена, както и техният бизнес са кристално чисти.

Вехти приказки за анестезирани.
Сигнали и доказателства колкото искате, само че държавното обвинение ги отхвърля упорито. И все пак американските институции разследват Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров по закона „Магнитски“. Такова нещо е възможно само след дълго и старателно събиране на документи и данни за техни съмнителни действия, свързани с корупционни практики и нарушаване на човешки права. Очевидно институции в САЩ – Държавен департамент, Министерство на финансите, сенатски комисии и специализирани служби за борба с прането на пари, организираната престъпност и т.н. разполагат с достатъчно фактологичен материал.

Дори само това е достатъчно българската прокуратура да подхване начаса Пеевски с целия му бизнес. Цацаров пък би трябвало да се оттегли – по морални съображения, - до обявяване на резултатите от разследването. КПКОНПИ и НАП би трябвало вече да са проверили всички източници на доходи за луксозните имоти и живот на олигарха от ДПС и неговата майка.
Не го правят. А народът плаща ли плаща стотици хиляди за охраната на депутата от ДПС, който не стъпва в парламента.

Резултатите от разследването ще станат известни скоро, - твърдят дипломатически източници. И ще важат за много страни: САЩ, Канада, Италия, Франция, Германия, Литва, Латвия, Естония, Холандия, Испания, Великобритания и др. Невъзможно тук, но възможно в цивилизования свят. Защо не искаме да сме част от него?

Заради дружбата с руския главен прокурор Юрий Чайка, на когото единия от синовете – Артьом, е разследван по същия закон „Магнитски“ за колосална корупция и финансови престъпления? От декември 2017 г. спрямо него са в сила санкции от страна на САЩ.
Гешев се фука със снимки и трейлъри от домовете и хотелите на Баневи и Арабаджиеви. Диаманти, скъпи патъци, бельо и дантели… Намразете ги – крещят кадрите. Излишно хабене, защото те никога не са били обичани. Меко казано.

Хората обаче още повече не харесват тарикатите, които имитират борба с корупцията и мафията, а ползват блага от нея. Ако Гешев иска да му повярват, да нахлуе и заснеме имението, където разпуска Пеевски в луксозния комплекс Емирейтс хилс в Дубай или в хотел „Берлин“, например. Или да разследват как се финансират медиите – негови и тези под контрола му. Да потърсят милионите, налети в тях от фирми, близки до КТБ.

Но прокуратурата не смее и не смее да бръкне там. И не иска. Брюксел и Вашингтон са наясно защо. Нормалните българи – още повече. Знаем, че Пеевски не е сам в „забранителния“ списък – има още неколцина недосегаеми. Прокуратурата рови в „Полимери“ на Баневи, но не отскача до „варненската дупка“ на Георги Гергов, оценена на 43 милиона. Не посяга и към документите по сделката за Пловдивския панаир.

По онова време Цацаров е висш магистрат в Пловдив – замесен ли е? Хайде да видим. Ако да – защо, а ако не – да се каже ясно. А дали руското ГРУ има отношение към неприкосновеността на „свещените крави“? Маяковски го е казал:
Товарищ Иванов -
мужчина крепкий,
в штаты врос
покрепше репки.

Иванов, Пеевски – да живеят традициите. Но искат доказателства… И как си представяте, че български медии и журналисти биха могли да се доберат до доказателства за подобни задкулисни сделки и договорки? Трябва някой участник в тях да проговори или да извади тайни папки и записи. Всички обаче са наясно, че направи ли го – мъртъв е. Журналистите, които посегнат към темата, ги чакат брутални неприятности, които средностатистическото въображение трудно може да допусне.
Театралните скечове на Гешев и пресконференциите на Цацаров няма да повишат и с милиметър доверието в обвинението.

Защото действията им са ужасно закъснели и създават впечатление за избирателност. Едни се наказват, а други толерират. Пеевски и компания пък са въобще недосегаеми. Досега няма ударен и нито един действащ политик от високите етажи на властта. За присъди да не говорим. Което ни напомня за думите на Ли Куан Ю, бащата на модерен Сингапур: За да пребориш корупцията, вкарай в затвора трима свои приятели. Ти знаеш за какво и те знаят защо.
Луната е по-близо от Сингапур…


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гру

    29 1 Отговор
    Не крава ве, а чопар !
  • 2 кгб ни еве

    29 28 Отговор
    Защото Бълхаристан е руски кенеф, за това.
  • 3 BG1000

    59 2 Отговор
    Абсолютно вярно!
    Само пропуснахте да кажете че Пеевски вече си има и банка - Общинска банка.
    С любезното съдействие на управляващите...
  • 4 Свинаря

    38 2 Отговор
    Това елегантно момченце Пеевски колкото и парички да има, няма да може дълго да им се радва,че с това наднормено тегло ще го намерят вдърен някоя сутрин
  • 5 СссереМ

    13 20 Отговор
    Защото кадрите от ВСС все още се командват от позитано(както и болшинството коментиращи тук), ако беше само до волята на Борисов отдавна щеше да е при миню.

    Коментиран от #6, #18, #32

  • 6 5ко

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    То той и Тиквоций - Рапона е "бивш" чуен на бкп.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха ха

    26 0 Отговор
    Сланинчото е свещен и неприкосновен. Няма какво да обсъждаме повече!
  • 9 Гост

    30 1 Отговор
    Ще им дойде и на тях ред. Няма да е сега. Но какво ще се случи след 5, 10 или 20 г. Това което съм научил, че в живота нещата се обръщат. И най-често - неочаквано.
  • 10 Дедо Грую

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Той":

    Никой не ги е избирал, с изключение на м@нговците. Другото е жива стъкмистика - подмяна на вота. Забрави ли какви скандали имаше с чувалите бюлетини и как бяха затворили хората и не ги пускаха дори до тоалетна?
  • 11 Иванов

    28 4 Отговор
    Това, че янките го разследвали е за да го държат на къса верижка, не за закон и прочие глупости за наивници. Защото законите са само за плебса. Ясно е, че има връзка с гру(х), ясно е и, че върти парите на държавата с протекцията на Доган. Ако янките бяха чисти хора нямаше да научат Тиквата как да печели всеки избор и да бъде несменяем до последния човек от български етнос. После ще си нахлупи феса и ще се именува Бахур Бахар.
  • 12 соросоидни кърлежи

    15 1 Отговор
    един наш премиер каза че няма приятели, чакахме от него действия, обаче се оказа че няма и врагове, идилия ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Усмивката

    16 1 Отговор
    Така и не се разбра ,от къде дойдоха тези записи за премиера Борисов ,тогава преди пет години.Или по точно от къде.Отговорът е точно толкова мъгляв колкото ,откъде дойдоха тези внезапни провреки за Арабаджиев ,Стайков ,бедния Бенчев,Баневи и т.н.Статията е точна ....някой от страната на „краварите ”добре се готви с отговорите ,които бедния български народ чака вече 30 години
  • 15 Робин Худ

    14 3 Отговор
    Taka e свинете и обирачите на мандри в България са на почит. Ченгета, комисари ,депесари ,путиноиди ,русолизци всички са в един кюп. За да запазят властта си бълват фейк новини ,фейк факти , замесват невинни и ги мародерстват , а средностатистическия български лунгур уж разбрал истината ,редовно им се хваща на постановките. Ченгеджийската им природа не се спира пред нищо. Готови са да използват нещастните хорица с пропаднал живот само и само да отстрелят някой непокорен , някой който не им цепи басма. Омаскаряват го ,за да може българина да каже по стар ганювски обичай: " Всички са маскари " Да ама не. Само вий сте маскарите !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ОФ Деятел

    6 4 Отговор
    Бесепари, депесари ,ченгесари - всички са за Евразия.Крайно време е да се освободим от тях.
  • 18 Ахмак

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Пак се изказваш в стил - една жена каза!
    Въпрос- понеже много ги разбираш нещата :
    -Колко хора от ръководството на ГЕРБ, не са били членове на БКП (БСП), или техни роднини по права линия?
    Очаквам отговор ,адекватен на въпроса. Не там твоите заучени -кочини,ушанки, ватенки и т.н.
  • 19 Боко Мазника от БРЕГ

    7 2 Отговор
    ФАКТИ – защо изтривате коментарите???
    ФАКТИ – Вие работите за ГЕРБ и Мафиотите в България !!!!
  • 20 Тъп

    5 0 Отговор
    Е па ще доде и Коледа за шопаро.
  • 21 Пацо пойзана

    2 1 Отговор
    Аз пък винаги съм си мислел че е свиня,ама чак па свещенна.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Де Лян Чо

    1 0 Отговор
    Цун Кай Го
  • 24 Свинята Делян

    2 1 Отговор
    е време да бъде одрана
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Никой

    3 0 Отговор
    Гарван,гарвана око не вади.
  • 28 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Ясноооо, Хамериканеца събрал компромати и държи за топките българските управляващи, че ако не му играят по свирката, ще ги отсвири.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лютви

    0 0 Отговор
    За успеха на детето чудо питайте в сарайте.
  • 31 витман

    0 0 Отговор
    Че какъв е тоя закон Магнитски .....приет ли е от народното събрание и в сила ли е той на българска територия. Не чи ми пука за Пеевски ама от де на къде от американската кочина която е най затънала в корупция и престъпност ще определят в нас кой крив и кой прав......я да вземат да си оправят първо миризливия краварник и да не се бъркат в нашите работи
  • 32 гост21

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    То и и твоя Борисов е за там, заедно със заместника си Цвъцко. Я кажи как Борисов от една пожарникарска заплата е спестил 3 милиарда долара или ще кажеш като един бивш депутат, че е от закусаки.