Last news in Fakti

22 Юли, 2018 18:11 10 495 24

Велизар Енчев до Румен Радев: Опрощават милиони левове на Домусчиев, Пеевски и сие

  • велизар енчев-
  • румен радев-
  • пеевски-
  • домусчиев

Вносители на скандалните поправки са депутати от „Атака“ и ВМРО

Управляващите опрощава милиони левове на Домусчиев, Пеевски и сие. Това заявява в открито писмо до президента Румен Радев лидерът на „Българска пролет“ Велизар Енчев.

Той припомня, че на 18 юли т.г. Народното събрание прие лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които обслужват избрани бизнесмени и са грубо предизвикателство към законността и обществения морал.

Недопустимо е да се гласуват закони, които променят правните последствия за действия, вече извършени преди приемането на съответния закон. Ретроактивното действие на законите влияе изключително негативно върху правната сигурност в държавата. Това смята Велизар Енчев.

Ето и неговата позиция до президента:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

Уважаеми господин Президент,

На 18 юли т.г. Народното събрание прие лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които обслужват избрани бизнесмени и са грубо предизвикателство към законността и обществения морал.

С тях на собственика на Параходство "Български морски флот" (БМФ) се спестява плащане на неустойки за неизпълнение на приватизационен договор, които са 58 милиона лева. Освободени от сериозни глоби ще са и собствениците на частните компании "Булгартабак холдинг“ и "Ню имидж".

Вносители на скандалните поправки са депутати от „Атака“ и ВМРО.

Освен че рязко намаляват срока на действие на задълженията към държавата на собствениците на приватизирани дружества, поправките ще важат със задна дата. Това е брутален подарък за близки до властта бизнесмени, погазващ фундаментални правни и морални норми.

Недопустимо е да се гласуват закони, които променят правните последствия за действия, вече извършени преди приемането на съответния закон. Ретроактивното действие на законите влияе изключително негативно върху правната сигурност в държавата.

Седмица преди този възмутителен акт на Народното събрание собственикът на БМФ окончателно загуби дело за промяна на приватизационния договор. Само този факт е достатъчен, за да се види корупционния характер на спешните промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, имащи една прозрачна цел – да подарят на един човек 58 милиона лева и да опростят на други бизнесмени крупни задължения към държавния бюджет.

Ако Република България наистина е правова държава, в която законите важат за всички и Народното събрание е институция на народа, а не слуга на олигархията, подобни законодателни извращения ще са недопустими. За съжаление пред очите на нацията се върши точно обратното.

Вярвам, че като държавен глава Вие ще използвате своите правомощия и ще наложите вето на възмутителните поправки и, ако Народното събрание отново ги гласува, ще сезирате Конституционния съд.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

Доктор по международно право

Председател на Движение за радикална промяна

„Българската пролет“

22 юли 2018 г.

София


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    46 2 Отговор
    Е този от ВМРО, нали си е оттеглил подписа и остава само оня палячо Ревизоро? Сидер ага е продажна душица. Сигурно е похарчил рублите и що да не тури някой милион в джеба?

    Коментиран от #4

  • 2 СЪДИЯТА

    58 1 Отговор
    НАЛИ ЗАЕДНО ДЖОБЯТ ДЪРЖАВАТА,КОЙ КАКТО И КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ.ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ,ТОВА СЕ ПРЕВЪРНА В НАЦИОНАЛЕН СПОРТ В БЪЛГАРИЯ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ,ЗАЩОТО И ТЕ СА В КЮПА.

    Коментиран от #17

  • 3 Иванов

    22 27 Отговор
    Аз се обръщам към патриотите от Атака или да изгонят Сидеров или да се прехвърлят при един достоен човек като Валери Симеонов.

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 това ли са патриотите

    58 0 Отговор
    Нагла, корумпирана паплач! За шепа Евро са готови да продадат и майките си!
  • 6 АТАКА

    7 29 Отговор
    Бизнесът на Пеевски е патриотичен!
  • 7 Дзоро

    43 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Велизар Енчев също често акцентира за престъпленията на властта. Полезен човек е, от хората, които изобличават престъпленията. Сидеров подкрепи това престъпление, продал се е. Жалко. Баща ми, много го харесваше, но той явно откак го логнаха във властта и захлеби и спря да лае.... Един от многото въртележки в политиката. Затова, един политик не е ли готов да си пръсне мозъка с патлака, ако излъже и ни предаде и навреди, не му вярвай!

    Коментиран от #13

  • 8 ТОНИ ШАЙКАТА

    48 1 Отговор
    Шайката в действие, колко ли пари са получили да променят действащ закон в полза на няколко лица.

    Коментиран от #20

  • 9 Пешо

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Искаш да кажеш да изгонят боклука Валери Симеонов, тази маскара и крадец!
  • 10 Ревизоро

    36 3 Отговор
    Същите дребни душици предложиха закона на ВАЛЬО Златев за горивата лапат за последно
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ясновидка

    27 0 Отговор
    На Сидеров най- вероятно е спряно руското спонсорство и той с лобистки закони и подмазване търси спонсори между българските олигарси и май вече ги е намерил. Така де другите ще правят пари докато са на власт, а той беден ли ще излезе от нея, тъй като това е последният му мандат като депутат и член на управляваща коалиция, освен ако не постъпи като Антон Тодоров и Тома Биков. Нали и той семейство храни и наследник има, беден ли да ги остави. Пък колко му е да завъртиш убежденията си в потивоположна посока. Важното е пари да се печелят, средствата нямат значение.
  • 13 Бг роб

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дзоро":

    Колко си прав шъ знаиш !
  • 14 фак..ти

    10 3 Отговор
    МИЛИ ХОРА,ДРАГИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ,ЧЕ СА ИМ ПОСЛЕДНИ ДНИ НА БЕЗМЕТЕЖНО ГРАБИТЕЛСТВО.КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!
    ЕС И САЩ СЕ ПРОТИВОСТАВЯТ НА ПРОДЪЛЖАВАЩАТА В БЪЛГАРИЯ КОРУПЦИОННА ФОРМУЛА НА УПРАВЛЕНИЕ.И ПОРАДИ ФАКТА,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ
    ЗА 10 ГОДИНИ НЕ РАЗБРА,ЩО Е КОРУПЦИЯ И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС?ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ
    УПРАВЛЕНИЕТО В ЖЕЛЕЗНИТЕ РЪЦЕ НА ГЕНЕРАЛ АТАНАСОВ.ФАКТОР ОБЕДИНИТЕЛ НА ЛЕВИ И ДЕСНИ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД С ПОД НАДСЛОВ:„ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ”

    Коментиран от #15

  • 15 избори

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "фак..ти":

    МИЛИ ХОРА,ДРАГИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ,ЧЕ СА ИМ ПОСЛЕДНИ ДНИ НА БЕЗМЕТЕЖНО ГРАБИТЕЛСТВО.КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО! ЕС И САЩ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ПРОДЪЛЖАВАЩАТА В БЪЛГАРИЯ КОРУПЦИОННА ФОРМУЛА НА УПРАВЛЕНИЕ.И ПОРАДИ ФАКТА,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЗА 10 ГОДИНИ НЕ РАЗБРА,ЩО Е КОРУПЦИЯ И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС?ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ УПРАВЛЕНИЕТО В ЖЕЛЕЗНИТЕ РЪЦЕ НА ГЕНЕРАЛ АТАНАСОВ.ФАКТОР ОБЕДИНИТЕЛ НА ЛЕВИ И ДЕСНИ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД С ПОД НАДСЛОВ:„ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ”
  • 16 КРАЛИ МАРКО

    15 2 Отговор
    Малко са хората като Велизар. А ако ги има, начаса ги обезглавяват. Трябват ни такива стотина и шайката ще падне.
  • 17 КРИБ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "СЪДИЯТА":

    Трябва вече да се събудим и да излезем на улицата както правят нормалните хора иначе и шушчица няма да оставят.Ако трябва ще се екзекутира някои.
  • 18 Анатоли 73

    6 0 Отговор
    Ние в бг сме много прост народ шепа хора крадат на гарба на милиони хора и наи важно то продължава ме да ги търпим а никой несе замисля че ние всички сме по умни и кадарни от Тиа 2 Мата Пеевски и Домусчиев и при 2 Мата науките им са крали на времето и са им дали почва е народе мои продължава ите да гласувате за Борисов
  • 19 иванасен

    11 0 Отговор
    Да,ама не.тези ще правят каквото си искат.Няма кой да ги спре-герб,патриотарите,бесепетото,депесетото и всички останали докопали си до властта...А ние само се възмущаваме около масите.
  • 20 Дядката

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТОНИ ШАЙКАТА":

    Бойко получи част от БМФ
  • 21 Една друга

    9 0 Отговор
    МАФИЯТА ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО!
    Не тук да пишем и да се събираме,а ПРЕД ПАРЛАМЕНТА С ДОМАТИ И ЯЙЦА да им дойде акъла у главата
  • 22 гощо

    2 0 Отговор
    Който е натиснал копчето и е гласувал да му изъхне ръката. Гелосаната мастия и детето чудо пак са почерпили войводите и атакистите.Все милеещи за България съвестни хора!!!
  • 23 Валентин

    2 0 Отговор
    Демокрацията е механизъм, който позволява да бъдем управлявани така както заслужаваме.
    Нивото на демокрацията не може да надвишава нивото на електората.
    Б.Шоу
    Б.Шоу
  • 24 Димитров

    1 0 Отговор
    ТЕЗИ ни направиха ВЪНШНИЯТ НИ ДЪЛГ над 50 МИЛИАРДА ----ЧЕСТИТО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове