Last news in Fakti

3 Ноември, 2018 19:00 3 971 28

Германия след Меркел, България след Борисов

  • бойко борисов-
  • ангела меркел

И проектът "Меркел", и проектът "Борисов" изглеждат вече изчерпани. Какво ще се случи в Германия и в България след техния политически залез? Александър Андреев прави прогноза:

Германия след Меркел, България след Борисов - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ангела Меркел стъпка по стъпка се оттегля от политическата сцена. За Германия това е истински политически земетръс, но и в България сеизмографите скоро ще регистрират нещо подобно. И то не (само) защото Бойко Борисов открай време се профилира като политически почитател и последовател на германската канцлерка.

Меркел оглавява ХДС вече 18 години, а като канцлер управлява четвърти мандат. Успехът ѝ се дължи главно на три фактора. Тя съумя да придвижи консерваторите в центъра на обществото, като предпазливо и постепенно отваряше партията си за една по-либерална и по-екологически отговорна политика. Меркел спечели и задълго удържа симпатиите на мнозинството германци със своя умерен политически стил и с огромното си чувство за отговорност. И не на последно място: през тези близо две десетилетия тя ловко блокираше и в крайна сметка обезвреждаше всички реални или потенциални конкуренти.

Паралели

Вижте само колко прилича тази политическа биография на политическия път, извървян от Бойко Борисов. Неговата партия ГЕРБ също съумя бързо да се настани в центъра на българското общество - като политическа сила, отворена във всички посоки. Самият Борисов ("Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме") проникна политически в ДНК-то на много българи и съвсем неслучайно кара вече трети премиерски мандат. И не на последно място: през целите тези близо 10 години той ловко блокираше и в крайна сметка обезвреждаше всяка политическа конкуренция в така нареченото българско „дясно".

И проектът „Меркел", и проектът „Борисов" изглеждат вече изчерпани. При това независимо от факта, че под управлението на Ангела Меркел Германия процъфтява икономически, а в България през трите мандата на Бойко Борисов икономическите показатели също трайно вървят нагоре. Разбира се, между двете страни и между двете личности има пропаст от различия - достатъчно е да сравним равнищата на корупция, на медийна свобода и на благоденствие или пък политическия стил на Меркел и този на Борисов. (Сравненията не са в полза на България и нейния премиер.) И все пак започващият политически залез на Ангела Меркел и на Бойко Борисов вещае и в двете страни един период, който бихме могли да наречем „бой на негри в тъмна нощ" - както политически некоректно се казваше в моето детство.

За добро или за лошо, и Меркел, и Борисов като валяци утъпкаха политическия ландшафт и сега вече никой не знае какво може да изникне отдолу. Залагайки на стабилността в момента, и двамата подцениха опасностите, които крие бъдещето и не подготвиха нито свои приемници, нито пък подходящи политически конфигурации, които да удържат тази стабилност. А в момента дифузните страхове и усещането за несигурност лашкат част от избирателите и в Германия, и в България към опасните периферии и пораждат шизофренни реакции към ЕС, тоест - към единствената благонадеждна котва на европейците в момента. За която, впрочем, открай време здраво се държат и Ангела Меркел, и Бойко Борисов.

Точка в полза на България

Никой не знае как ще изглежда Германия след Меркел. Очакват се политическо раздробяване и небивали досега политически коалиции в Берлин. Може да има завой наляво, може да има и завой надясно - просто центробежните сили вече са неудържими. И във всички случаи ще наблюдаваме още три сюжета: борба за лидерство, отдръпване на Германия от европейската политика и засилващи се обществени напрежения.

И вижте сега колко правдоподобно звучи тази прогноза и за България след Борисов: раздробяване, центробежни сили, лидерски борби, охладняване към ЕС, обществено напрежение.

С което стигаме до последната голяма разлика между сравняваните несравняеми величини: германците са особено тревожни, защото не са свикнали да живеят с усещането за криза, докато за българите животът с усещането за криза си е всекидневие. Точка в полза на България ;-)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    33 5 Отговор
    Бат Боби е безсмъртен!:) Никога няма да умре! А,даже и да се случи това, няма да сдаде властта!:)
  • 2 Усмивката

    34 11 Отговор
    И Борисов и Меркел ги свързва още нещо .Соцминалото им.А след комунизъм ,следва потоп.Всеки го знае
  • 3 Така де

    28 11 Отговор
    Сляд тях ОПУСТОШЕНИЕ!!!
  • 4 Ллллл

    55 4 Отговор
    Как сравнявате най богатата икономика в ЕС с най бедната, не ми е ясно. Меркел и Бойко нямат нищо общо. Бойко е чадър на мафията и част от нея, а ние сме най бедния народ, най бързо топящия, в най корумпираната държава, най болната и още най и най.

    Коментиран от #7

  • 5 ооооооо

    24 9 Отговор
    и двамата са имали партийни книжки...с петолъчки в средата.
    абе, комунета, комуняги!
  • 6 У лево е Крим

    49 2 Отговор
    1. - Борисов бе проект на Меркел. Доказателството за това е създаването и финансирането на ГЕРБ през фондация Ханс Зайдел. Затова и нашият овчар, правеше всичка каквото му каже мама Меркел.
    2. - Крайно време е да се спре със спекулацията как видиш ли при Борисов показателите вървели на горе! - Абсолютна лъжа с изключение на задлъжнялостта, емиграцията, смъртността, циганският етнос, пенсионерите, инфлацията, кражбите през обществени поръчки и разбира се неграмотността. Всички останали показатели говорят за влошена икономика! Прегледайте внимателно справките от както Борисов е на власт и там лесно се вижда в какъв колапс е страната.

    Коментиран от #25

  • 7 Усмивката

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ллллл":

    Има различни методи да задушиш некой.Може жестоко със сила. Може и нежно с найлонов плик.Затова казвам че комунизма и чедата им водят все в една посока...към дъното.Германия ще оцелее.За България не мисля....

    Коментиран от #22

  • 8 Тръмп

    3 20 Отговор
    Фейк на поредния продажен българин!!!:):):)Александър Андреев да се връща бързо в селото от което се е пръкнал,че с тия комсомолски фантазии нищо добро не го чака!Меркел е аут,щот се заигра с Путин!!!Толко и беше акъла!!:):):)
  • 9 Иванов

    10 3 Отговор
    АСТА ЛА ВИСТА БЕЙБЕЕЕ(БАЦЕЕЕ)!!!
  • 10 onq s konq

    8 8 Отговор
    Тъпата опозиция в България в момента прави точно като вола-рие,а то пада на гърба му:)А иначе още съвсем малко му трябва на ББ за да хвърли оставка правителството,следват предсрочни избори и ...ЕТО ГО ГЕРБ/начело с бат Бойко естествено/ С НОВО УПРАВЛЕНИЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 4 ГОДИНИ!

    Коментиран от #11, #12, #13, #15, #20

  • 11 Иванов

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Имаш много здраве от арменския поп!

    Коментиран от #14

  • 12 Усмивката

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Трябва му повод .Просто е.Залагаш тук таме бомби.Келяви закони.Бричката се разклаща .Катурва.Поповите прасенца дето си цоцат ,наизкачат по се скарат. Бат Бойко обявява фалит.Той е„ във образ.”Реформаторът изгнанник.Единствената му връзка с грешния,в хаос свят е ЦЕЦО УХОТО.Апокалипсиса се отлага .
  • 13 Стар германец

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Чифутe ти пак ли се докопа до болничния компютър на лудницата?? Как успяваш да се измъкнеш от изолатора не мога да проумея??!! Май ще се наложи да блокирам интернета на цялата болница и района около нея:) Вас определено само концлагери ви плашат и липса на интернет:)
  • 14 onq s konq

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    Мерсиии...-Ти също от българския омбутсман!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Е тва лошо ли е според тебе?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Западните Балкани

    6 4 Отговор
    Германия след Меркел ще продължи да просперираща богата държава, а България след Борисов има шанс да дръпне малко от мизерията, където той смело ни тика.
  • 20 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Много бих искал да се запознаем! Предполагам че сме набори и имаме много интересен начин на мислене!:) Просто бих искал да видя как изглеждаш на живо!:)
  • 21 Обикновен Бг

    1 4 Отговор
    Мисля, че много се бъркате. Всичко до тук беше благодарение на парите от еврофондовете които не успяха да бъдат откраднати, а те са ГОООООЛЕМИТЕ 2 % от всички пари. Останалите 98% бяха откраднати. Обаче идва 2019г., тогава свършват еврофондовете, И НАЙ ВЕЧЕ ПОЧВА ДА СЕ ПЛАЩА ВНОСКИТЕ ПО ИЗТЕГЛЕНИТЕ 21 МИЛИАРДА КРЕДИТ. Досега се плащаха само минимални лихви по заема. Като погледнем цялостното положение, първо със спирането на еврофондовете, и второ ЗАПОЧВАНЕТО НА ПЛАЩАНИЯТА ЗА МИЛИАРДНИТЕ ЗАЕМИ, трето трябва да направим вноската си към евросъюза, а тя е МНОГО ГОЛЯМА СУМА, четвърто по повод искането ни да влезем в еврозоната ще бъдат проведени СТРЕС ТЕСТОВЕ НА БАНКИТЕ НА НАШИЯТ ПАЗАР, за да се направи това на европейската централна банка ще бъдат приведени 400 милиона евро. Това е изискване на ЕЦБ специално само за нас, за никой друг, само за нас. Има още много видове плащания в размер на няколко МИЛИАРДА които трябва да се направят благодарение на слугинажната предателска политика на слузестите ни "наши" политици в течение на 30 год.. В РЕЗОЛТАТ Н А ТОВА И ГОСПОД С АПОСТОЛИТЕ ДА ДОЙДАТ ДА НИ ПОМОГНАТ НЯМА ДА СЕ СПРАВЯТ С ТОЗИ БАТАК ТУК НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ. А И НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ, 80% ПРОЦЕНТА ДЕБИЛИ, МАКАР, ЧЕ СПОРЕД МЕН СА ПОВЕЧЕ, ПАК ЩЕ СЕ ДОКАЖАТ И ПОКАЖАТ КАТО ДЕБИЛИ С КЪСА ИЛИ ВЪОБЩЕ, ЛИБСТВАЩА ПАМЕТ. Както е нашият НАЦИОНАЛЕН ДЕВИЗ - ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ.

    Коментиран от #23

  • 22 очаквайте включване

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Пичаги енд пички.Циркът свърши!Всяко нещо си има край,както и дойде краят на България.Всеки момент ще видим въводът във владение на новият собственик на България.Този,на когото комунистите я продадоха.
  • 23 Morgoth

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Обикновен Бг":

    Краде се към 40% от еврофондовете, а гигантската ни вноска е 500мил. Не е малко за нас, но не е и много, а след края на сегашния период парите ни ще намалеят, но няма да спрат и тази вноска най-вероятно пак ще си я връщаме и то с горница. Както и да е, парите ни със сигурност ще са по-малко, което пък може да повлияе положително и да развие бизнеса, който в момента е стъпкан от интересите за усвояване на евро фондове. Виж това с 80-те % дебили трудно ще го оправим, особено при тенденцията за увеличаване на циганското население.

    Коментиран от #24

  • 24 Обикновен Бг

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Morgoth":

    Забрави да споменеш започващите ИСТИНСКИ плащания по дългът ни. Също така ПОДАРЯВАЩАТА сума от 400 милиона за ЕЦБ. Не искам да коментирам повече за сумите които трябва да плащаме, че ще ми се развали настроението. Я ВИЖ, ВСИЧКО СЕ РАЗВИВА, И ПРОЦЪФТЯВАМЕ. ( следват 15 минути псувни). ЕЙ КАДЕ Е ДЪНОТО, БОДРО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА КОПАМЕ.
  • 25 Morgoth

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "У лево е Крим":

    Факт е, че най-сериозно развитие България има при правителствата на Царя и Станишев. Но също така факт е, че през същото време цялата икономика на Европа върви стремглаво нагоре, а ние просто се движим по вълната. Откакто Борисов е поел страната сме мръднали нагоре съвсем малко, а задълженията ни са се удвоили. Но същото се е случило и с цяла Европа. И докато ние сме с малко на плюс, Германия за този период е на минус, а страни като Италия и Испания са драстично надолу. Надолу са и Румъния и Сърбия, а Гърция няма нужда изобщо да я споменаваме. Така че колко добре се справя Борисов е доста по-комплексен въпрос и не може да се вади от контекста на световната и най-вече на европейската икономика.

    Коментиран от #28

  • 26 Обикновен Бг

    2 0 Отговор
    Според мен, въз основа на това което съм чел, и гледал, има решение, НО. В нашето битие и ежедневие и проблематика винаги има НО. Говоря за извличането на НАШИТЕ ПРИРОДНИ залежи от скъпоценни метали, на нашата територия те са 64 вида, като златото е на 28 позиция. Жалкито е, че други го извличат и ГРАБЯТ (ИЗНАСЯТ) А БГ ПОЛУЧАВА 1% ОТ ТОВА. Сумата е КОЛОСАЛНО ЗАМАЙВАЩА, вище и прочетете за какви ИНДУСТРИАЛНИ ДОБИВИ НА СКЪПОЦЕННИ МЕТАЛИ става въпрос на тази страница - https://bultimes.com/da-si-varnem-balgarskoto-zlato-v-balgariya-videa/ . Понеже Канада изнася "малко" злато от Бг, скоро Канада ще започне да дава базов доход на всеки канадски гражданин.Мисля, че сумата беше 3000 канадски долара, на ВСЕКИ КАНАДСКИ ГРАЖДАНИН. А КОЛКО Е НАСЕЛЕНИЕТО НА КАНАДА!?!?!?
  • 27 Незаменим е

    1 1 Отговор
    Не дай Бог, Борисов да не е на власт. Следват наводнения, пожари, изригване на супер вулкан, земетресения, природен хаос, разместване на континенти, топене на полярните ледени "шапки". Щом го искате!
  • 28 У лево е Крим

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Morgoth":

    Разбира се че въпросът касае комплексна оценка и аз винаги се опитвам да направя именно това. Опитът ми показа още преди много години, че един показател не е в състояние да даде ясна представа за резултата. Поради тази причина обикновено сравнявам за дълъг период от време икономически и демографски показатели, когато разбира се има на лесно информация за това. Не крия че ненавижда Борисов. От години наблюдавам поведението му и редовно следя статистическата информация понеже той постоянно лъже, а и не разбира абсолютно нищо от това, което говори. Ретроспекциите, които предлагат справките на НСИ и МФ са не лош вариант за оценка на цели групи показатели и икономически и демографски, както споменах. Някои изменения на величините разбира се изискват допълнителна работа за оценката им. Такъв е например прословутият БВП, който тъпият пожарникар често цитира. Но дори и без да съм правил анализ, чрез верижни замествания съм на 98% убеден, че причината не е в производствената величина, а в инфлационният индекс, който е довел до увеличение на абсолютната му стойност. Аз разбира се мисля, че за да дадем оценка някому е добре да обхванеш работата му и я сравниш от началото до текущият момент и разбира се втори път с предходните 1 до 2 управляващи министър председатели.