Last news in Fakti

14 Ноември, 2018 13:25 1 562 18

Изненадващо положителен доклад за България

  • положителен доклад-
  • ек-
  • еврокомисия

Публикуваният доклад на ЕК за напредъка на България е изненадващо положителен. Особено ако го сравняваме със силно критичните оценки за съседна Румъния. Тук обобщаваме изводите на Брюксел за България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-важното за България се съдържа в последния абзац на доклада. Още преди да изтече мандатът на ЕК догодина, България ще бъде подложена на нова оценка. Комисията се надява, че след нея Механизмът за сътрудничество и проверка за България ще приключи. В сравнение с много критичния доклад за Румъния, който излезе заедно с доклада за България, това звучи почти като гаранция, че за София мониторингът наистина ще приключи още догодина.

В доклада за България се припомнят и препоръките от предишните доклади. В центъра на вниманието отново стоят шестте главни показатели за България, които са подразбити в 17 „конкретни препоръки". В момента Еврокомисията все още не може да обяви, че тези показатели са осъществени по задоволителен начин, но изразява надеждата, че ако София и занапред проявява воля за реформи, страната ще изпълни изискванията в близко бъдеще, четем в доклада.

"Близо до крайната цел"

Европейската комисия оценява общата ситуация в България като „период на правителствена стабилност“, който улеснява процеса на реформи. Като най-важна отделна крачка напред ЕК оценява реформата на антикорупционното законодателство, както и факта, че законодателните реформи са станали по-предвидими и по-малко противоречиви, отколкото в миналото.

В тази част от доклада четем обаче и критична оценка за състоянието на медиите в България - най-вече заради непрозрачната собственост и ниското равнище на журналистическите стандарти. Авторите на доклада изрично посочват атаките срещу съдии в определени медии, защитаващи „непрозрачни интереси", и добавят, че тъкмо медиите трябва да бъдат „крайъгълен камък“ в провеждането на реформите, за които следи Механизмът за сътрудничество и проверка.

В раздела по първия показател, който се отнася до независимото правосъдие, докладът констатира, че България е изпълнила изцяло една от трите конкретни препоръки: за избирането на Висш съдебен съвет (ВСС). По другите две - за прозрачността при разпределянето на висшите съдебни длъжности и за по-доброто функциониране на Инспектората към ВСС - България е близо до крайната цел.

Вторият показател „Нормативна уредба“ съдържа само една конкретна препоръка: да се приемат изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба за наказателното преследване на корупция по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност. Според ЕК, в това отношение България е постигнала сериозен напредък и този показател може да се смята за „временно отметнат", но под наблюдение.

По третия показател „Продължаване на съдебната реформа" Еврокомисията констатира, че България е постигнала „значителен напредък“ и е близо до осъществяване на конкретните препоръки, отнасящи се до националната стратегия за съдебната реформа, натовареността на съдилищата, реформата на прокуратурата и обществената дискусия по тези въпроси.

ЕК очаква от България повече конкретни резултати

България трябва да изпълни препоръки и по четвъртия показател: за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. И тук Еврокомисията установява, че страната е постигнала съществен напредък, но българските власти трябва да демонстрират конкретни резултати. Според авторите на доклада, важен индикатор за напредъка ще бъде приключването на съдебни дела по обвинение за корупция по високите етажи на властта.

Петият показател в Механизма за сътрудничество и проверка се отнася до борбата срещу корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите. По него в доклада четем приблизително същото: значителен прогрес, но българските власти трябва да продължат усилията и да постигнат повече конкретни резултати.

Конкретните препоръки по шестия и последен показател „Борба срещу организираната престъпност“ са две. Според авторите на доклада, едната от тях, която се отнася до ефикасната работа на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, вече е осъществена. По другата, според която трябва да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за организираната престъпност на високо равнище, има съществен напредък, тъй че към момента целият показател може да се смята за осъществен.

В заключението, за което вече стана дума, Еврокомисията изразява надеждата, че България ще бъде в състояние да изпълни всички все още отворени препоръки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мба

    23 7 Отговор
    Каквото и да кажат от ЕК не им вервам.

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Така де

    21 9 Отговор
    Немските фашисти дават рамо на партия ГРОБ в този труден момент. Все пак партия ГРОБ е създадена от немска фашистка фондация, която не иска да изпусне кокала. Видяха, че народа се бунтува и веднага почнаха да правят РЕКЛАМА на Гробарите с цел да запазят статуквото!!!! Вън БГ от този прогнил Евро Съюз или Вън Фашистите от Европа!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Рапорт приет

    17 5 Отговор
    Естествено, целта е да бъдат подпряни мекеретата им тук. Ако на власт беше някой аналог на Орбан, съвсем друга щеше да е песента.
  • 4 Plovdiv

    10 4 Отговор
    Мъчат се да помогнат на марионетките си от ГРОБ, за да продължи разграбването на България. Това е и целта на ЕК - унищожение на България!
  • 5 СТАРОТО

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Така де":

    ха,още ,ли се въртят в празната ти червена глва "фашисти",бре? А ако напуснем евросъюза и какво ще се озовем незабавно в мръсните крадливи руски лапи-само ти ще си добре защото ще си заработил тридесетте си сребърника .

    Коментиран от #7

  • 6 Просия

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Мба":

    За комунистите е нормално, вие сте обезверени още с раждането !
  • 7 Българин

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "СТАРОТО":

    Заради такова продажническо мислене сме на това дередже, значи за да не сме в лапите на едни, трябва да бъдем в лапите на други. Изборът на истинските българи е суверенитет за България, при това истински такъв, без значение кой е от другата страна,
  • 8 химлер

    6 4 Отговор
    тези глупости всеки може да ги надраска за 3 минути
  • 9 Дедо

    5 2 Отговор
    Коньо доклад не руча!
  • 10 Истината!!!

    7 4 Отговор
    Партия Герб не е българска партия , защото е създадена с финансовата и интелектуална подкрепа на германска фондация!!! Питам се АЗ - защо чужда партия има право да управлява БГ?? Утре Русия може да създаде БГ партия, после Китай, след това Индия, след това Саудитска Арабия. Какво става??? Не трябва ли партиите да се създават от български интелектуалци с български пари, както са повечето нашенски партии, които нямат възможност да се докопат до парламента, заради партии като Герб, които са с големите пари, протекции и интелект на чуждите държави???? Партия ГЕРБ трябва да се обяви за незаконна партия и да бъде забранено да се явава на каквито и да било избори!!!!
  • 11 Емил

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Мба":

    Що бе, така ли наредиха от Москва или ти на никой не вярваш?
  • 12 Иван

    4 3 Отговор
    Всяка година едни и същи констатации.Колко години вече.Нямат желание да изпълнят препоръките и така ще бъде докато не ги сменим всички тези.Надявайте се напразно за Шенген, Еврозона и т.т.
  • 13 Монтреал

    4 4 Отговор
    ЕС полага топли грижи за измекярите си. Нищо чудно да подгонят Орбан с доклади, заключението на които ще е че има надежда БГ да се оправи, докато надеждата за Унгария е да зазлее
  • 14 Усмивката

    0 2 Отговор
    Не положителен а снизходителен.ЕК реши да ни пощади .След загубата на Македония, от Европа смениха тона ,България да не би последваа да последва Югозападната си провинция
  • 15 Како, како

    2 1 Отговор
    КАКАТА от Крумшовица подклажда Народа към протести,като отрича всичко постигнато,което за бсп е абсурдно постижимо за да лапне кокала. Нанай !
  • 16 Един

    0 0 Отговор
    Не напразно навремето Бойко се целуваше с Меркел! Явно и с други се е "целувал" ! Явно не само той е "целувал"! И явно всички са "целували" както подобава!
    ( Ха припомнете си ,че "интереса клати феса"!)
    И тъй като на някой му е "много гот" (у нас и в Европа), на нас тук ни се реве и след 30 години!
  • 17 Един

    0 0 Отговор
    Я вижте и снимката към днешната анкета!
  • 18 Загрижен

    0 0 Отговор
    И тук и в Европа са на една зобилка трябва да се подкрепят. Дано след изборите ,и тук и там да дойдат наистина демократични формации за доброто на европейците а не на корпорациите.