Last news in Fakti

17 Ноември, 2018 20:15 3 664 21

Борисов, всички сме анархисти

  • бойко борисов-
  • анархисти

Демокрация, справедливост, избори - проверете съдържанието на всяка от тези думи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Райко Байчев:

В интервюто си с Антон Хекимян премиерът Борисов намекна, че сред протестите има анархисти и че винаги там някъде има хора, които мислят, че държавата може да се управлява от улицата. Малко по-рано неговият злополучен аватар Цветан Цветанов пък заяви, че хората трябвало да избират - хаос или стабилност.

Сякаш и на двамата им се струва, че по улиците понякога бродят някакви анархисти, които, виждаш ли, искат да сеят разруха. Това, което им убягва, и което всеки управник трябва да знае, ако иска въобще да просъществува наоколо, е следното: че анархизмът е не изолиран случай, а принципно положение. Той е основното политическото умонастроение в България. Физическа величина. Първопринцип на битието. И това има своето обяснение.

Анархизмът е единственото убежище, което настоява тъкмо за онова, което животът ти е предложил: всичко е лъжа. Политиката се преживява като фасада, жонгльорство с думи, жалка акробатика на обещанията. Отдавна няма интерес към конкретни идеи и политики, ситуации. Определени думи, които би трябвало да имат смисъл, са се превърнали в друга материя - вакуум, празнота.

Демокрация, справедливост, избори - проверете съдържанието на всяка от тези думи и ще видите, че те са просто ключ за лампа, която никога не светва; цялата инсталация на политическата реторика е изгоряла. В такива моменти дори в журналистиката се губи желанието за професионализъм и конкретика.

Сложността на политическия пейзаж изведнъж се размива, разлива и вместо пъзел от сложно гражданско-властови отношения се превръща в черен фон, на който с червени букви пише: Всичко е лъжа. Впрочем, затова фалшивите новини станаха толкова популярни. Защото цялата им фалшива постройка, невярност на фактите, набедяване, клевети, изкуствени трафиконосни заглавия, хибридна роля: всичко това почива на един истински, автентичен глас, онзи същия, който непрекъснато, психотично повтаря:

Всичко е лъжа. И става така, че човек трябва да избира между две конкуренции. Едната е новина, която казва определени фактически верни неща. Но човек я чете и се пита: а защо ме занимават с това, какво значение има, кого интересува, при положение, че всичко е лъжа? На другия полюс се издига грамадата от фалшиви новини.

От нейния купол, разбира се, ще заструят хиляди лъжи и фалшификации, но няма да те излъжат за най-главното: че всичко е лъжа. Парадоксът на журналистиката е в това, че педантичният професионализъм е изгубил допира си с най-важното, но тъкмо то се долавя от злонамерената аматьорщина. Хората, които ги споделят, цитират, лайкват може би действително са наивни, не умеят да проверяват източници, нямат филтър, нито читателски опит.

Всички те обаче имат интуитивен и автентичен мотив - простичкия усет, че са лъгани. Съзнанието им се протяга към някоя измислица, защото тя отговаря на усещането, че живеят в лъжа и тя е колосална. Затова Борисов и Цветанов, пък и всеки друг, трябва да знае: това, че живеем в демокрация е парадокс, защото всички ние сме анархисти.

А демокрацията, която е охладен, функционален, пестелив процес, въобще няма онази емоционална мощ, че да може се спусне в подземията, където клокочат огромните разочарования, пропилените животи, цели буферни поколения, засвидетелстващи с биографията си за най-голямата истина и най-голямата анархия: че всичко е лъжа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    57 2 Отговор
    борисов е неграмотен комунист.

    Коментиран от #7

  • 2 Студент

    7 36 Отговор
    Не е вярно , вие сте абсолютни фашисти

    Коментиран от #8

  • 3 фжр

    41 2 Отговор
    Анархизма си е утопична идея, не вярвам, че Тиквата сам е избрал това определение, сигурно някой го е посъветвал )))
  • 4 Абе ухилена Тикво

    47 2 Отговор
    Сега ще ти кажа, за да научиш нещо, макар че ти си склонен да повтаряш празните и кухи фрази, на които те учат в Брюксел и Вашингтон. Демокрация от хилядолетия няма . Истинската демокрация умря заедно със залеза на древна Атина през 4 в. пр. н. е.
    Съвременните държавни устройства и политика нямат нищо общо с демокрацията.
  • 5 никси

    32 3 Отговор
    епа нали ти напраи тая анархия
  • 6 боцмана

    26 1 Отговор
    Ти затова ли се изживяваш като татко Махно?
  • 7 гнида

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "1944":

    Не бе , той сам си каза , че е бил "Див каратист"
  • 8 никси

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Студент":

    рано ти е да мислиш за политика бягаи си учи уроците млад си още

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Поздравления

    42 2 Отговор
    за автора, но защо никой журналист няма смелостта за пише за ролята на медиите в създаването на образа на Борисов? Кой беше Борисов преди 15 години и кой създаде неговия образ, кой подготви този образ така, че част от хората повярваха в новия месия и партия герб спечели изборите? Има ли свобода на словото в България, член на ЕС - защо не пишете по тази тема - кой всъщност е ББ?
  • 10 ХанкоБрат

    38 4 Отговор
    Народът непрекъснато е заплашван, че ако ГЕРБ падне, на власт ще дойде опозицията в лицето на комунистите . Тази пропаганда се води както от партията на Борисов, така и от про американските НПО фондации, финансирани от Америка за България . Последните го правят, защото така са им заръчали работодателите от Вашингтон. В България има 1014 НПО фондации с около 30 хиляди членове, които бранят ГЕРБ и циганите. И всички те получават годишно финансиране под формата на грантове, за да натискат и прокарват американските политики и икономически интереси в България. Въпросът е, кой разрешава на тези фондации да се занимават с политика, след като нямат право по закон.
  • 11 ХанкоБрат

    21 3 Отговор
    Само в Евро жендърският мюсюлмански съюз полицията надвишава правата на ГЕСТАПО. Само в това сататинско съюзче медиите пропагандират по поръчка и се приемат закони ограничаващи белите хора, докато изхранват талибано негърските орди с високите си данъци. Колкото по бързо БЪЛГАРИЯ напусне Еврохалифата, толкова по голям шанс има ние българите да оцелеем.
  • 12 Студент

    2 26 Отговор

    До коментар #8 от "никси":

    Ма вие дъртите очевидно не разбирате повече и от мене , нали виждам до къде сте ни докарали бе , трябват свежи идеи тия вашите са толкова изтъркани направо смърдят на нафталин , до кога да ви търпиме комунофашизираните простотии , айде си зимайте пенсиите и ми се омитайте да си доизживееме живота нормално . Разкарат ли се дъртите деградирали мозъци България ще възкръсне а вие ще бъдете изтрити от историята

    Коментиран от #16

  • 13 Студент

    5 26 Отговор

    До коментар #8 от "никси":

    И не ми се правете на много умни и да пренебрегвате младите защото те ще бъхтят за пенсиите ви и ще плащат за хаоса , който сте ни оставили , нагли същества такива

    Коментиран от #18, #20

  • 14 Иванов

    26 3 Отговор
    Бойо има едно "силно" качество, лъже много убедително. И като изключим присвояването на мънги от държавата, гражданите и ЕС, където е ненадминат във всяко друго отнашение е кръгла нула.
  • 15 Усмивката

    19 1 Отговор
    Бойко е гледал много филми за Великата октомврийска революция.Там една тиква ,само че гола ,соче в тълпата и вика кресливо ...ето на ,тези са АНАРХИСТИ .
  • 16 Баце

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Студент":

    Ти може ли да си толкова проЗд и заблуден?! Язък че се водиш студент! Куха ти е лейката! Много си зелен за да даваш акъл!
  • 17 Хрис

    9 1 Отговор
    Какво би казал Боко, ако след падането му от власт, срещу него се повдигне обвинение за умишлено пропуснати ползи нансени вреди на държавата в особено големи размери. Та нали той сам заяви, че е лично е спрял АЕЦ "Белене", "Южен поток" и т.н. В историята си България има опит с лежали в панделата министри и министър-председатели.
  • 18 Помнещ

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Студент":

    Нашите пенсий бяха ограбени от ,,драгалевския лаборант" и неговият ,,сол ташак" господин ,,10%"процента !!!
  • 19 сори

    3 1 Отговор
    Боко , Боко по леко да не друса ...не чух подобни приказки по времето на протестите срещу Орешарски ...които според магарето което назначи за президент ги благослови като ,,Симпатични протести" .. а протестиращите ,,умни и красиви " а сега имало и ,,Анархисти "
  • 20 Първолак

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Студент":

    Задръстеняк , стига ръси мозък ! Ниска топка си !
  • 21 рашо

    1 0 Отговор
    коя държава се управлява от анархисти ?