Last news in Fakti

12 Декември, 2018 13:00 2 134 12

Абсурдният спектакъл на Тереза Мей

  • тереза мей-
  • брекзит-
  • великобритания

В последния момент Тереза Мей дръпна аварийната спирачка. С това тя временно спасява своята глава, но за сметка на цялата страна. Спектакълът, който разиграва, предизвиква единствено гняв и отвращение

Абсурдният спектакъл на Тереза Мей - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политически Лондон вчера беше същинска лудница. Тереза Мей още рано-рано подгони своя лоялен министър Майкъл Гав към телевизионните студия, където той уверяваше наляво и надясно, че гласуването за Брекзита в парламента ще се проведе по план в днешния вторник. По обяд говорителка на Даунинг Стрийт потвърди това съобщение. Само половин час по-късно Тереза Мей дръпна внезапната спирачка и отложи гласуването, което щеше да ѝ навлече катастрофално поражение. И сега може би възнамерява да изпрати депутатите (с договора за Брекзита в багажа) в Коледна ваканция. Весели празници!

По всичко личи, че Тереза Мей иска да използва докрай времето, което ѝ е отпуснато по правилник. И сега ще остави парламента да къкри на слаб огън с надеждата, че край празничната коледна трапеза депутатите ще се позамислят за опасностите от напускане на ЕС без договор и съпротивата срещу нейния личен план ще поотслабне.

Още по време на самите преговори Тереза Мей бавеше топката, измъкваше се и отлагаше до последния момент всяко възможно решение. Може да се каже, че в това отношение тя е истински рецидивист. Разговорите в Брюксел тъпчеха на място по една-единствена причина: Лондон през цялото време преговаряше предимно със самия себе си. И в крайна сметка това донесе на британците повече вреда, отколкото полза.

Театър на абсурда

Абсурдният театър в британската столица предизвиква в Брюксел единствено недоумяващи гримаси. Тереза Мей вече проигра и последните остатъци от доверие. Всичко прилича на скеч от „Летящия цирк“ на легендарните британски комици от Монти Пайтън, където налудничавото е в реда на нещата. В крайна сметка от всичко това щял да излезе възможно най-изгодният Брекзит, който човек може да си представи, обещава Май в парламента. Но вече никой не хваща вяра на подобни оптимистични съобщения.

Хазартните действия на министър-председателката могат обаче да се обърнат срещу самата нея. Тази седмица тя отново ще ходи в Брюксел и отново ще настоява от договора да се извади гаранцията, че в бъдеще няма да възникне междудържавна граница, разделяща Република Ирландия от Северна Ирландия. И отново ще си тръгне с насинено око. При това ще има основание за радост, ако на изпроводяк не я замерят с 585-страничния договор.

След това обаче ще бъде принудена вече да говори в прав текст пред Лондон – и да признае поражението си. Към този момент Тереза Мей вече наистина ще е сторила всичко възможно, за да изпълни изискванията на привържениците на Брекзита. Но дали това ще бъде достатъчно, за да се преодолее съпротивата на консерваторите и част от опозицията? По-вероятно е друго: че у мнозина ще се надигне просто гняв.

Присъдата над Мей е само отложена

Премиерката на Шотландия Никола Стърджън определи действията на Мей като „отвратителна страхливост". Вярно, че с тези свои действия Мей запази поста си и относителното мнозинство на консерваторите. На присъдата срещу нея самата не е отменена, а само отложена. Поредното криволичене на Тереза Мей е фатално, защото по този начин тя прахосва време, през което всъщност можеше да се вземе окончателното решение за Брекзита, или то да бъде ревизирано, защото най-чистият вариант всъщност би бил втори референдум за излизането от ЕС.

Със своите действия министър-председателката само налива вода в мелницата на фантазьорите вътре в партията си, които дърдорят за Брекзит без договор, извършен по правилата на Световната търговска организация (СТО), и за временна уредба на отношенията с ЕС. Защото е ясно, че в Дувър и занапред трябва да пристигат тирове от материка. Но всичко това, за което дърдорят фантазьорите, са чисти измислици, които ще имат опустошителни икономически последици.

Министър-председателката поставя запазването на властта и вътрешно-партийните си сметки по-високо от добруването на страната. В политиката винаги има много стратегия, защото тъкмо в решителните моменти трябва да се взимат правилните решения. А спектакълът, който в момента разиграва Тереза Мей в опит да спаси главата си, е просто нейната оповестена капитулация. Един спектакъл, който можем да наблюдаваме единствено с ужас и отвращение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    4 15 Отговор
    Дойче Зеле си мечтае да е умно като Мей!!!:):):)Защото иска да е Съветски Змей!!!:):):)

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    6 0 Отговор
    Змей...отврат
  • 3 отегчен

    12 1 Отговор
    То да беше само "вчера" лудница. Лондон. И да беше само Лондон. Целия еврогейски ес и цялата т.нар. "евроатлантическа общност" е откачила, здраво.

    Коментиран от #9

  • 4 любознателен

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Извинявай, да те питам - ти за нормален ли се имаш?

    Коментиран от #5

  • 5 Тръмп

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "любознателен":

    Споко, още не съм си пил хапчетата
  • 6 Тръмп

    0 6 Отговор
    Вие сте уникални психолози от които избягах чак до края на Вселената!!!:):):)
  • 7 ха ха

    9 0 Отговор
    Наш Боко да й обясни, как се купуват несгодни депутати
  • 8 лаборант

    4 0 Отговор
    Класически евроатлантически ценности.
  • 9 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    И ний ко праим .Сиир.Ако не е ЕС досега да бяхме под любящото крило на чичко Пути.Щото и за Малаазия не ставаме.
  • 10 5555

    4 0 Отговор
    Рядко в човешката история се среща подобно идиотско харакири като Брекзит.
  • 11 антрашпиц

    4 0 Отговор
    Таз пък дърта кранта как се е ухилила..прилича на мойта тъща.
  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    "БОЖЕ ,КОЛКО МЪКА ИМА В ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, БОЖЕ " !!! АКО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОСТАНЕШЕ В ЕС -ХИТЛЕР ПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА ПОСМЪРТНО С ФАУ "СИМЕНС" И ПОДОБИЯ !!! ЕМАНУЕЛ ПАТЕН ОТДАВНА Е ПРЕДАЛ "МАЖИНО " ...АМИ АКО РУСКИЯТ ГАЗ И ПЕТРОЛ БЯХА ПРЕДИ МОСКВА ???