Last news in Fakti

16 Декември, 2018 19:00 12 314 51

Работодателите в Германия: Меркел беше права

  • германия-
  • бежанци-
  • ангела меркел

Интеграцията на бежанците на германския трудов пазар върви по-добре от очакваното, твърдят работодателите. Означава ли това, че канцлерката Меркел е имала право, когато заяви "Ще се справим"?

Работодателите в Германия: Меркел беше права - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През лятото на 2015 г. дискусиите за бежанците в Германия бяха по-горещи и от времето. Министерството на вътрешните работи тъкмо бе обявило, че броят на търсещите прзакрила в страната през годината се очаква да достигне 800 хиляди души.

Канцлерката Меркел трябваше да реагира и на среща с журналисти очерта социалните и политическите предизвикателства пред германската бежанска политика. В края на своята реч тя произнесе онова изречение, с което ще запомним най-вече нейното управление: "Ще се справим." Тези три думи, които всъщност трябваше да окуражат Германия, всъщност я разединиха: критиците на Меркел я обвиниха, че няма ясен план за това как Германия може да се справи, а много германци, включително и избиратели на ХДС, се отдръпнаха от Меркел. Обратното - дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" печелеше избиратели. Сега, след малко повече от три години, политически отслабената канцлерка Меркел получава важно признание.

400 хиляди бежанци работят

Противно на всички прогнози, интеграцията на бежанците на пазара на труда върви по-добре от очакваното. Председателят на германските работодателски организации Инго Крамер заяви пред "Аугсбургер Алгемайне Цайтунг", че от 1 милион души, дошли в Германия от 2015 г. насам, днес 400 хиляди вече имат работа или се обучават. Повечето млади мигранти само след едногодишен езиков курс вече говорят немски достатъчно добре, за да започнат своето професионално обучение.

"Много от тези мигранти се превърнаха в стълб на германската икономика", казва още шефът на работодателите и добавя, че миграцията не бива да плаши германците. Обратното - бежанците ни обогатяват, уверява Крамер. Според него канцлерката Ангела Меркел е била права да казва, че ще се справим.

Напълно разбираемо е, че популистите от "Алтернатива за Германия" виждат нещата различно. "Изумен съм от това, в какъв паралелен свят живее председателят на работодателите", казва по този повод лидерът им Александър Гауланд за „Дойче веле“. В този смисъл той обвини Крамер, че си затваря очите за нападенията с ножове и за изнасилванията, защото на него такива неща не му се случвали. "Само ако човек игнорира всичко това, може да стигне до такова безумно заключение", твърди Гауланд.

Не е съгласен с него християндемократът Петър Вайс от комисията по труда и социалната политика в германския Бундестаг. Той определя като жалко това, че в публичното пространство за бежанците се говори или лошо, или нищо. От успехите никой не се интересува, подчертава той. Като такъв той посочва това, че 400 хиляди бежанци вече са си намерили работа, въпреки че са пристигнали в Германия "без да знаят немски и без да имат завършена класическа професионална квалификация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    104 9 Отговор
    Ми много ясно, че ще е добре.Аз също бих нарл бежанец да ми бачка за 500 евро а не за 2000+ евро.
  • 2 грешник

    110 5 Отговор
    Ще видим ! Ако убийствата и изнасилванията продължат.
  • 3 no name no face no number

    102 6 Отговор
    Ох Дойче Веле = кривата истина, ще си копна един коментар за тук :Нещата са много прости Израел управлява Сащ чрез федералният резерв, Сащ управляват ЕС чрез Германия , а Германия я управляват още след края на 2 световна.чрез златният резерв и секретните анекси , които всеки канцлер , подписва единствената държава без конституция и лични ID карти
    .Елементарно Уотсън.

    Коментиран от #17

  • 4 onq s konq

    30 2 Отговор
    Зашо са ме сниммали от DW? Ша ги съдя са
  • 5 PlimP

    48 0 Отговор
    и при нас има, 1 мил. са, ще се справите
  • 6 Българина

    86 5 Отговор
    И кои са тези работодатели? Дайте списък! Сетих се кои са, тези които уволянват германци за да им бачкат за 600 евро макаци. Интеграцията за тях е сто процентова щом май муната работи 10 часа за мин заплата, не избягала след месец, идва от време на време на работа и ражда 10 нови май мунчета за веркащата готови да бачкат за мин заплата. До 10 г немските стоки ще са трерокласни, до 20 г ще са в забранените стоки

    Коментиран от #49

  • 7 Какво могат да вършат

    89 5 Отговор
    освен да чукат млади германки и да правят църни германчета?

    Коментиран от #11

  • 8 ???

    164 4 Отговор
    Доказани идиоти! Престанете с тези лъжливи манипулации на DW- Меркел пропаганден машинен !!!! Тепърва, ще им "берете" плодовете на тези "доктори" и "инженери" ! И как германци, ще обясните, че години, години наред не искахте и не искате все още източноевропейски имигранти, голяма част от които образовани с умения и пр. и водехте нескрита омразна война срещу тях, а сега изведнъж необразованите, първични религиозно фанатични примати ви станаха най-ценни кадри ??? Доказани идиоти сте !

    Коментиран от #14

  • 9 Истината

    67 2 Отговор
    А истината е че са под 5000 хиляди трудово заетите ...тея не искат да работят нали ги виждам само социални пари ..дв..И истина чиста пропаганда едни работят а други лежат и взимат пари
  • 10 БЕЛИТЕ РОБИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

    28 4 Отговор
    НЕ ИМ СТИГАТ И ЗА ТОВА ДАВАЙ ЧЕРИ РОБИ. КАПИТАЛИЗМА ТРЯА ДА ВЪРВИ ЧЕ ИНАЧЕ КЖРЕНЯЦИТЕ ША ЗЕМАТ ДА ИСКАТ МНОГО ПАРИ А ТИЯ ОТ АФРИКА ЗА 1500 -2000 ША БАЧКАТ КЪТ ЗА СВЕТОВНО
  • 11 Един там

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "Какво могат да вършат":

    Те предимно за такава работа са наети. Ще се справят.
  • 12 Добри от Добрич

    8 74 Отговор
    Баба ви Меркел има повече акъл от 1000 Орбановци! Германия ще върви напред, а тъпите диктаторчета да ревът, че нямало хора.И ние ще станем германци след 50 год. барабар с братята роми.
  • 13 Morgoth

    45 4 Отговор
    Разбира се, че ще работят. В Германия има 3 милиона свободни работни места и заплатите са доста добри. Тези имигранти ще са щастливи, ще работят ще са по-ниски от тревата и няма да създават проблеми ... поне повечето от тях. Но и няма да се интегрират в обществото. А у техните синове ще се съберат на едно място родната им култура и усещането за права което Германия дава. Резултата от тази комбинация го виждаме.
  • 14 аааааа

    27 0 Отговор

    До коментар #8 от "???":

    Умрях от кеф от тоя пост. Все едно аз съм го писал.
  • 15 ело

    57 3 Отговор
    Значи щом една "част от мигрантите работят проблема е решен." Бил съм в Германия три пъти преди изпитвах към немците -уважение,въсхищение ги вземах за пример-всичко е било илюзия защото в градавете като Есен,Дортмунд,Билефелд по центъра не можете да чуете немска реч надницата на един емигрант е 20-25 евро а на един немец за същата работа е от 150-300 евро.Така ,че Нанс мисли само за днес след 25--30 години ще "поумнеят" но тогава ще е късно.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Диди

    8 16 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Миналата година Германия си взе златните резерви от Париж,останаха резерви в Лондон и Ню Йорк.Повечето злато се съхранява във Франкфурт на Майн.

    Коментиран от #23

  • 18 Диди

    2 15 Отговор

    До коментар #15 от "ело":

    Глупости...
  • 19 Бесен

    52 2 Отговор
    Ахахахах ше ме уморят от смях - интегрирали се на пазара на труда... ама не и в социалния живот! Вие още турците които са 3то поколение в германия не можете да интегрирате а сте инегрирали арабите - смешници! Германия ще си стане велик хаифат като стой та гледай и то даже не от глупост, а от алчност!
  • 20 Германистан

    38 5 Отговор
    скоро ще е ислямска емигрантска джамахирия, да му мисли бялото малцинство там и техните деца, арабелите няма да им просят
  • 21 И българските ромове

    33 3 Отговор
    са добре дошли в Германия, и децата им се интегрират добре под лоното на исляма там
  • 22 Работа

    37 1 Отговор
    Интересното тук, е че интеграцията на този нов внос не се изчерпва с работа! Сега им давайте заплати, те нека си правят гета, там вашите закони не важат, а естеството на религията им не търпи други религии, така че очаквайте храни куче да те лае ! ! !
  • 23 no name no face no number

    32 4 Отговор

    До коментар #17 от "Диди":

    Единствената държава без конституция лични карти и мирен договор със сащ е Германия. Златото не е във Франкфурт, а в Сащ и условието американците да го върнат е чак тогава, когато те самите си закрият военните бази в Германия, тоест никога. Освен това всеки канцлер при постъпване в длъжност отиеа първо в Сащ, продто ей тъй на екскурзия и два три подписа и се връща. Германия е васална държава на сащ. Сащ използват Германия, за да управлявст ЕС, а Израел управлява сащ.

    Коментиран от #26

  • 24 Путкин

    26 1 Отговор
    И тука в България, има едни дето още живеят в родовообщинен строй, не работят, не учат, крадат, не се къпят, миришат кофти, незнаят Български и тнт....... Елате ги вземете и ги интегрирайте, защото само излагат България, защото казват, че са Българи, и теглят България назад. Да идват да ги взимат, готов съм всеки месец в продължение на година да давам пари само да ги вземе някой......
  • 25 Христо

    27 1 Отговор
    Хитлер да беше жив да си види германията и арийската раса в момента... Едва ли си е представял така страната си, съставена от мигранти от десетилетия...
  • 26 Диди

    4 8 Отговор

    До коментар #23 от "no name no face no number":

    Германия има близо 13%златен резерв в Лондон и около 35%в Ню Йорк,останалата част е във Франкфурт.Германия е на второ място по златен резерв с около 3.400 тона след САЩ.Ти информацията от крайнорадикалните ли вземаш. Сега остана и да споменеш за така нареченият Канцлер Акт....

    Коментиран от #31

  • 27 Порно

    26 2 Отговор
    Смехотворна пропаганда. Явно броят всички преминали през курсовете. А и в Германистан дойдоха доста повече от милион. Дори и да е вярна бройката , пак има над 60 % доят социала , и само ядат пърдят и бият чело в земята
  • 28 777

    17 5 Отговор
    Живота започва там където свършва германия!
  • 29 Иванов

    27 2 Отговор
    Оп, ОПОП, ПОРЕДНАТА ЛЪЖА И ИЗМАМА, КОЯТО СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРОБУТАТ! СЛЕД КАТО ПРЕСЯХА МАТРЕЯЛА И ЗАДЪРЖАХА ОБРАЗОВАНИТЕ СИРИЙЦИ, СЕ ОПИТВАТ ДА НИ НАТРЕСАТ ШКАРТОТО, КОЕТО СТАВА САМО ЗА ДЖИХАТ! Не на нас тези!!!
  • 30 Gencho

    22 2 Отговор
    "400 хиляди вече имат работа или се обучават" - разбирай 2-3 бачкат, останалите се водят обучаващи се за да получават помощи.
  • 31 no name no face no number

    18 1 Отговор

    До коментар #26 от "Диди":

    Не е от тях, но в тях ми е надеждата. Напиши в гугъл независима ли е Германия и ще разбереш. Пиши също защо в Германия нямат лични карти и конституция и също ще разбереш.Много четеш DW а те са най големите лъжци. Всъщност медийте в Германия също са контролирани от сащ. Чети повече.
  • 32 гост

    17 1 Отговор
    Слез 30 години ще стане като в кравария черен президент , канцлера от Уганда , президента от Мароко. Тогава белите ще са им роби . По между другото и в България на там отиват нещата , само ,че ние ще се радваме на цигански президент от столипиново .
  • 33 Диди

    2 19 Отговор
    Мигрантите са гръбнака на германската икономика . Младежите им са красиви и умни -бъдещето на Германия !

    Коментиран от #36

  • 34 Димитър Кънев

    16 1 Отговор
    Явно немчорите са се побъркали.Ислямист джихадист и работник.Били се интегрирали.Хайде стига.Да интегрирали се в чукането на жените им.Само там са се интегрирали.Колко немкини бяха изнасилени от поканените ислямисти.Ха кажете се.Явно ви харесва да ви опъват жените.Е скоро ще започнат и мъжете.Чак тогава баба Меркел ще бъде недоволна защото я прескачат.Да ама тогава няма да може да направи нищо защото няма да е на власт.Да му мисли новият канцлер.
  • 35 Тъп

    17 1 Отговор
    Глупости на търкалета.Списувател дойчевото зеле.До там четох и "повервах".
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 11ап

    6 1 Отговор
    ,,Диди" ти жена лу си!?

    Коментиран от #40

  • 38 Помнещ

    9 0 Отговор
    Като го гледам тоя от снимката , добър работник ще да Е!. Да им пратим малко от нашите ,,братя " , та да им оправим още икономиката!
  • 39 Диди

    2 3 Отговор
    Менте си позволява да пише с моят ник.

    Коментиран от #48

  • 40 Диди

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "11ап":

    Жена съм. Пост 33 не е писан от мен. Да не би ти да пишеш с никът ми?😠
  • 41 ДОКО

    3 1 Отговор
    АЙ АЙ КАЗА ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО ИЗТЪРВАХМЕ ТАЯ НОВА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА..
  • 42 ЗайоБайо

    2 0 Отговор
    Няма такова нещо, лъжите на гета по в действие
  • 43 nvbnbvn

    3 1 Отговор
    Щом статията е от ДВ значи е пълна с лъжи, не се хабете да я четете
  • 44 Червен плащ

    4 0 Отговор
    Е , как няма да имат нужда от работн ръка(роби) като затриха икономиката на почти цяла ,, комунистическа" Европа ! ДЕМОККАТИ , ама друг път!
  • 45 ХанкоБрат

    5 0 Отговор
    Дойче Зеле елате да приберете нашите цигани, ще ви възкресят още повече икономиката и демографията!
  • 46 риж арап

    2 0 Отговор
    (( Дойче зеле -Шорош добре ви плаща за фейк нюзове-работят на марта в сряда...лапат помощи по 1000евра на калпак и ще учат немски 129години докато не пукне и последният немец,а след това ще минат пак на арапски език-ферщеен си? В Германистанският халифат официалният език ще бъде арапски,втори език-турски-Анджела вече го научи ...
  • 47 ХанкоБрат

    2 0 Отговор
    Протестиращите „честни“ работодатели, вкупом с мюсюлмано-джендърска партия ГЕРБ, всяка седмица пускат статии в „свободната“ преса за наемане на бежанци. Така с години се опитват да оправдаят започналата подмяната на етноса в България. По същия метод мюсюлмано-джендърите минаха успешно през цяла Европа, така че башибозуците от ГЕРБ да не ни спускат подобни лъжи, защото българинът не е макак. Партията на башибозука не спира да налага джендъризма, регистрираха дост, сега си родиха и циганска партия, вкарват ни в еврозоната без допитване... и сега излизат с номера - фирмите искали маймуни!
  • 48 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Диди":

    За глупостите на Диди, ще говорим друг път. Сега я подкрепям.
  • 49 сноу

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Абсолютно точна и вярна картина и...само да те допълня ..Поне половината са накичени с автокъщи а това арбайт още е напълно непозната дума за талибаните .Картината е направо ужасяваща ...Както си забелязъл, стоките вече са от боклук надолу ,персонала в магазините е от арабели и маймуни, в най-добрия случай от кьордаши или зачулени и надундени фатмета.Изобщо наследството от Шменкелуца е тотално катастрофално и ,който продължава да смята Цигуния /бивша Германия/за бяла държава е в голяма грешка.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.