19 Декември, 2018 11:31 4 302 26

Германия вече иска само квалифицирани мигранти

  • германия-
  • мигранти-
  • работна ръка

Темата е обект на яростно обсъждане в контекста на засилващите се антиимиграционни настроения

Германия вече иска само квалифицирани мигранти - 1
Снимки: БТА/АР

Германия ще приеме закон за наемане на квалифицирана чуждестранна работна ръка за първи път, тъй като е изправена пред проблем със застаряването на населението си, предаде DPA.

Темата е обект на яростно обсъждане в контекста на засилващите се антиимиграционни настроения.

Проектът за "закон за имиграцията на квалифицирани работници" се очаква да бъде приет от правителството след успешните преговори в последната минута между Германската социалдемократическа партия, Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, участващи в управляващата коалиция.

Новият закон предвижда граждани от страни извън ЕС, които разполагат с необходимата за Германия квалификация, да получат разрешително за престой от 6 месеца, за да си намерят работа.

През този период те трябва да разполагат със собствени средства за издръжка и да докажат достатъчно добро ниво на владеене на немски език. Те няма да имат право на никакви социални помощи, като разрешителното за престой ще бъде удължено, ако си намерят работа.

Берлин възнамерява по този начин да наеме служители в стратегически сектори като информатиката, информационните технологии, както и хора за работа в кухните и за грижи за възрастни хора. Липсата на квалифицирана работна ръка е особено осезателна в малките и средни предприятия, които са "сърцето" на германския икономически модел.

Според експерти от университета в германския град Констанц и Федералната агенция по заетостта страната е изправена пред застаряване на активната работна сила и ще има нужда до 2050 година средно годишно от 400 000 работници от страни извън ЕС.

Работодателите настояват тази имиграция да бъде улеснена, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка се е засилил през последните години поради силния растеж.

В същото време Федерацията на германските синдикати изказа резервите си относно текста, страхувайки се, че той ще предизвика дъмпинг върху заплатите и експлоатация на чуждестранната работна ръка.

За първи път Германия ще приеме подобен закон. Според данни на ООН 14,9 процента от хората там са родени в чужбина, но Федералната република се въздържа да се възприема като страна с висока имиграция.

Германия вече иска само квалифицирани мигранти

От 60-те години на миналия век Германия е приела много чужденци от Турция и Гърция, които да работят в заводите, но те са били възприемани като "поканени работници", призвани да се върнат в родните си страни. Всъщност много от тях са останали с децата и внуците си


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    50 2 Отговор
    Юрумба е много квалифициран знае корана на изуст и разпознава ядливите бръбари от не ядливите забравих и е добър катерач!
  • 2 ДОКО

    40 3 Отговор
    ЧЕ ОТ ЦИГАНИТЕ ИМА ЛИ ПО ДОБРЕ КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ..
  • 3 ДОКО

    32 3 Отговор
    МАНГО ПЕЕ УЧИ И ЧЕТЕ ДАЛАВЕРА ЩЕ ОПЛЕТЕ И ВСЕКА ШВАБА ЩЕ НАИБЕ..КАКВО ПОВЕЧЕ ИСКАТЕ БЕ..
  • 4 ВСИЧКО КОЗ

    38 2 Отговор
    Квалифицирани в какво? В напраправата и използването на взривни устройства ли?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    31 1 Отговор
    Това меркел що не го каза като се прегръщаше с макаците? Значи източна европа ще е пак на мушка. За това гласуваха пакета мобилност няколкостотин хиляди шофьори със семействата си заминават окончателно на запад защото бг фирма не може са спазва изискванията за мобилност

    Коментиран от #16

  • 7 Хасан от СТОЛЮПИНОВО

    6 1 Отговор
    Анаааа не така бе Бате !
  • 8 АНАЛлизатор

    35 2 Отговор
    Ако Германия си мисли, че ще бъде фабриката на Европа, а другите държави суровинни придатъци, направила си е погрешно сметката. Англия първа разбра що за държава е Германия. Франция ще я последва. В Европа колониални държави подчинени на Германия могат да бъдат само малки псевдодържави от рода на България, Албания.......

    Коментиран от #18

  • 9 Хасан от СТОЛЮПИНОВО

    18 1 Отговор
    Краен случай квалификация има в развлекателната " индустрия " , Ядене Пиене и Кичек !!! Ама много скъпо шъ ви излиза батко !!!
  • 10 наско

    26 1 Отговор
    Е та тия са квалифицирани-могат да изнасилват,могат да убиват ,могат да крадат! Това си е квалификация!Не всеки може да ги прави тия неша!!!
  • 11 ДОКО

    18 2 Отговор
    ОТ ГЕРМАНИЯ СТАВА ШВАБИЯ..А СЛЕД ТОВА ДОЙЧМАНГАЛИЯ..С ПРЕЗИДЕНТ ЦАР КИРО..ОПА
  • 12 ДДРОнег

    8 0 Отговор
    Всеки иска на баницата мекото :):):)
  • 13 Гост

    17 0 Отговор
    С други думи - Германия иска само хубавите неща, но това го няма на този свят! И ние искаме добри и неподкупни политици, съдии, прокурори, искаме добро здравеопазване, работещо правосъдие и образование! Искаме, искаме, искаме..... Всеки иска само хубавото, нали?!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 месара

    13 1 Отговор
    "мигрантите" ги трепат по улиците, а те пак - добре дошли!
  • 16 куку руку ку

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Как да го каже, като това си беше началният замисъл, Германия прибира това, което става за работа, а за останалите прилага дъблинското споразумение. Да му мислят периферните членки на ЕС.

    Коментиран от #20

  • 17 Оппа

    15 0 Отговор
    Те тва е демокрация! Продават си оръжията в Сирия, отнемат им петрола, обират каймака на нацията... Иначе са много хуманни и човечни са запада! Всичко е интереси, за съжаление на поредната човешка драма в Сирия.
  • 18 ГосТ

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "АНАЛлизатор":

    Определено един от големите минуси от брекзита, Англия и Франция балансираха Германия. Сега на Франция ще бъде много трудно,бих казал невъзможно да възпират амбициозните и агресивни германци да правят каквото си искат. Аз мисля че са си същите фашисти в овчи кожи, правейки се на "ни лук яли,ни лук мирисали" след погромите и зверствата в Европа.

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    Не само ти мислиш така! Само прийомите им са различни! Целта е една и съща!
  • 20 Иванов

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Изчерпваш темата с този пост защото е точно така. Образованите сирийци отдавна са на работа, а терористите ще ги връщат в Гърция и България. Господ да ни е на помощ!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 такае

    2 0 Отговор
    Попълниха квотата от неквалифицирана работна ръка, сега останаха няколко места за хора с професии и това е.Кой заминал , заминал.
  • 23 Гошо

    2 0 Отговор
    Фюрера тройни винтове прави в гроба заради джендърската политика на наследниците си!
  • 24 Бай онзи

    5 0 Отговор
    Те квалифицираните българи работят като помощник на помощника защото независимо че сме в ЕС германците не признават нашите документи за квалификация независимо от това което нашите политици дрънкат.
  • 25 Цецо

    0 0 Отговор
    Обърнаха палачинката... ама твърде късно, мисля!
  • 26 Цецо

    0 0 Отговор
    Сега се загледах... на първата снимка се вижда как се придобива солидна квалификация от емигранти! :)))
Новини по държави: