Last news in Fakti

7 Януари, 2019 12:00 3 379 19

Водици или головодници

  • калофер-
  • хоро

Всеки е влязъл в реката по собствено желание, никой не го е карал

Водици или головодници - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години така нареченото „ледено хоро“ на Йордановден, на което китният възрожденски град Калофер претендира да е поставил началото, се превърна в един от многобройните поводи за крамоли между нихилисти, обикновени, здравомислещи родолюбци и блъскащи се в гърдите патриотари. Аз пък не можах да си отговоря на няколко въпроса, които бих задал към всяка една от все по-яростно войнстващите фракции. Затова бих си позволил да ги задам тук, пък дано поне на един от тях си отговоря, че нещо ми писна от кресчендото.

Добре, не ви харесва, че някакви хора, повечето от които загрели здравата със спиртни напитки, са се прегърнали и играят нестройно хоро по реките из цяла България, обезателно развявайки националния флаг. Няма нищо лошо в това, имате право на мнение, разбира се, но защо е цялата тази истерия? Всеки е влязъл в реката по собствено желание, никой не го е карал. Ако пострада, ще пострада лично. Не е като тричането на кучета и нападението над друга държава, нали така? Позицията, която претендирате да изразявате, е цивилизационна, ама хич не е, ще ме прощавате. Цивилизованото поведение изисква уважение към личното пространство на другите, стига те да не нарушават законите и правилата. Другото е въпрос на морален и ментален избор. Е, къде пише, че е забранено да подскачаш из реки и потоци посред зима? Да, медиите са дразнещи с безбройните си репортажи от подобни събития и навярно много от участниците в тях се включват точно, за да ги „дават по телевизора“, но това не променя фактите. „По телевизора“ има и пет-шест канала с чалгарии, но не си ги пускам и всичко е наред. Едва ли някому е нужно да се надпреварваме да си обясняваме каква простотия е леденото хоро, щом не пречи на никого. Поне аз така мисля, но не казвам, че давам меродавни отговори…

Както винаги, от цялата параноидна дивотия най-много страдат здравомислещите българи, които не отричат българщината в името на разни „филии“ и „фобии“, а просто не са съгласни с лашкането на махалото на Фуко от „осанна“ до „разпни го“. И за тях (надявам се, нас) се питам защо толкова си траем? Става като в оная поговорка с умните и умуването и лудуването на лудите. Наистина ми се струва, че е нужен силен граждански отпор срещу медийната манипулация, стремяща се да нагнети крещяща българщина ала „и ний сме дали нещо на светЪТ“. Само за сведение от местни източници. Леденото хоро в Калофер не е никаква изконна традиция. То датира от втората половина на миналия век и няма нищо общо с обичаите по Водици, които народът ни е празнувал преди векове. С други думи, хич не е изконно. Но медийната истерия приобщава все повече хора към нещо, което на практика няма нищо общо със съобщността, а просто е поредният вентил, който да изпуска парата. За да не мислим колко сме неадекватни като държава в съвремието ни, а да крещим с пълно гърло колко юначни предци имаме. Ако здравият разум не спре тези тенденции, и в едната, и в другата посока, до век-два от нас ще останат само видеозаписите на конгресите на ЦК на БКП, снимки на режещия лентички Бойко и селфита на йордановденски хороиграчи. Никой наш сънародник във фертилна възраст няма да се върне в България, за да прави деца и да създава принаден продукт, защото някой вее пряпореца. Това не е лошо, напротив, ама трябва и поне с едни винетки да можеш да се оправиш за три кабинета премиерстване.

Но, безспорно, най-неадекватни, шумни и за съжаление събиращи светлината на прожекторите, отново са патриотарите. Нито в българската традиция, нито в християнската такава показността е на почит. Нищо лошо. Решили сте да се позабавлявате, да хапнете, да пийнете и да се бухнете в реката, вярвайки, че това ще ви донесе здраве. Между другото носи. Моржувам от трийсетина години и мога да го твърдя от първо лице единствено число, но не ми е за това приказката. Айде, за медиите добре. Ясно е, че търсят евтина сензация и вие сте им апетитна хапка за отклоняване на вниманието, ама защо ви е всичкото това заливане на социални мрежи, профили, форуми, каквото се сетиш със селфита? Пречистването, пожеланията за здраве на Водици, не са ли дело лично? За какво точно парадирате? Пред кого? Ако наистина сте вярващи, нали Бог виждал всичко? Снимате се за по-сигурно ли? Яко бие на лицемерие, но всеки знае за себе си…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    31 1 Отговор
    Така си е! Право куме в очи!
  • 2 Валя

    12 5 Отговор
    Нищо не вижда ,,Бог,, сляп е като къртица и хич не му дреме за егоизма на хората , той очевидно му се наслаждава
  • 3 Будалата

    27 4 Отговор
    Хубаво лошо имат си Калофер и традиция. Чий чеп дирят другоселци да са на хорото? Да гледат да снимат и до там. Всички барабар Петко с мъжете. Освинили се, пияни на мотика и те на орото.

    Коментиран от #12

  • 4 Човек

    21 5 Отговор
    Браво добра статия, на повечето практикуващи мъжкото хоро това им е единственият псевдопатриотизъм, и след няколко дена или ще се отправят към терминал 2 или ще мислят поредния начин да прецакат държавата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пеньо

    20 1 Отговор
    Така е! Щом не е незаконно, всеки да решава за себе си! А че някой ще яхне това събитие е гарантирано!
  • 8 гатузо

    16 7 Отговор
    ако всички патриоти са като тези пияни картуни здраве му кажи тогаз
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тоа БИВОЛ МАЙ ШАЙ ВНОСЕН

    8 5 Отговор
    А ВНОСНАТА СТОКА Е ВИНАГИ С ДВОЙНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.... ХЕМ Е ПОЛЕЗНА ХЕМ ТА ТРОВИ ПОДМОЛНО.....
  • 11 Валя

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Калоферец":

    И защо е забранен за жени ? ние жените нисши създания ли сме ? да не сте мюсюлмани ? вие за мъж ли се имате ? - Истинския български мъж трябва да е винаги готов да защити майката на децата си , какви са тия лигавщини вашите ?

    Коментиран от #15, #18

  • 12 стоян георгиев

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Будалата":

    проблема с хорото е че местните ти викат ела ,а като идеш те питат що си дошъл?ако си го правят там и се напиват ,а после животоспасяващо се къпят в реката не би било проблем за никого.проблема е че те спекулират с думи за обединение за българщината и т.н.,после медиите го рекламират ,а като идеш там подтикнат от патриотизма и желането ти да си обединен с останалите ти казват ,да стоиш накрая или въобеще да не влизаш с тях ,щото им пречиш.та казано обобщено ,щом си искат хоро да си го играят,но да не ни занимават кви големи българи и обединители били на тва хоро.мога да споделя от личен опит ,като участник във въпросното хоро,че местните са абсолютно негостоприемни и краини по отношение на останалите българи.както писах и в другата тема хубав мъжки празник ,но опорочен от селския бабаитлък ,а може да се направи ред в които хорото вярно да е обединително.може да се изисква да се влиза с местна носия,а такива да правят местните жени и да ги продават,може да се радават песнопоики при влизане за да се пеят само местните песни ,може да се сложи шатра за да има къде да се преоблечеш след като излезеш от водата...може ,може ,може...ама селтака си е селтак от цървула обувка няма как да направиш!та нека ги оставим и да не се разправяме с тях.да се напиват и да се къпят в реката .
  • 13 сори сорос

    12 3 Отговор
    ''Защо клетите "автори"добре заплатени от разни фондации се опитват да оспорят, да принизят, да унищожат традициите ни? Да осмеят тези спомени, действия, тези национални традиции и събития, които ни правят българи, които обединяват българската нация?
    Какво им пречат Богоявление, Йордановден, Ивановден, 1-ви март, 3-ти март, 24-ти май, 6-ти септември, 23-ти октомври ? Същите тези, които вият и пищят до небето за липса на "толерантост", ако някой си позволи да оспори и да се усъмни в ценността "гейпарад"
    Тези лицемери, които ви говорят за либерализъм и търпимост към другите, но смятат, че е уместно и редно да се подиграват с вашите традиции, с вашите ценности, с важните за вас неща. За тях спасяването на кръста е "примитивен ритуал", а размахването на голи патки и завирането на конус в задника, посред бял ден, на центъра на града, е висша проява на "либерализъм" и "свобода".
    Между другото - до 1989 тези традиции бяха забранявани и преследвани от анти-националната комунистическа власт. Днес този текст има същата цел. Същата задача"
  • 14 ай де бе

    10 1 Отговор
    Явно, всеки може да се подиграва с българското... и имам едно въпросче..
    Знаете ли, какво ще стане с медията, подиграла се по същият начин с мюсюлмански или еврейски празници?! ...И друго,знаете ли, че под строй учители и ученици от Американския колеж ги карат на гейпарада, както при социализма.Защо никой за това не пише и подиграва, а?!
  • 15 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Валя":

    Къде го чукаш, къде се пука! Изобщо, прочете ли, осмисли ли позицията на човека?! Аман от хора с дислексионни проблеми!
  • 16 Доколянков

    6 1 Отговор
    Все се питам, тези там, с потурите, панталоните, червените пояси и прочие, не им ли изстиват във водата мъдете и инструментите и как ги търпят жените им, ако не могат да ги онождат регулярно?
  • 17 Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Калоферец":

    Като иде чужди човек и изка да влезне в реката местните пияници не му дават. Повече там няма да стъпя да си топат шкембетата като водача на хорото кънчо
  • 18 Румяна Костова

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Валя":

    Е , в традициите на всички държави има ритуали само за мъже и само за жени и това е естествено. Погачата,който събира само жени при майката и бебето си е хубавот нещо и ако присъствуват мъже ,вече не е същото,а само събиране на ядене и пиене.

    Коментиран от #19

  • 19 Това е първата истина

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Румяна Костова":

    Която си написала, откакто те чета тук!