15 Януари, 2019 19:00 2 152 16

Безвремието ни не ражда нищо талантливо

  • застой-
  • безвремие

Застой, намазан с фон дьо тен, за да мине за стабилност

Безвремието ни не ражда нищо талантливо - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е от фейсбук профила на автора:

Не съм гледал онова, което Пловдив е предложил на 12 януари, защото не е представлявало приоритет за мен, след като приятели са ми казвали за невъобразими проблеми, безвкусица, непрофесионализъм и корупция в този град. А и не съм аз компетентен да се произнасям от името на обществото за творческите достойнства на самото мероприятие.

Още повече, че моят вкус - сигурно заради консерватизма и мрънкането на възрастта - очевидно се разминава с някои съвременни еталони за артистично майсторство. Препоръчаха ми, да речем, наши 2-3 нови филми, а аз едвам ги издържах до средата. Няма го реалният живот с реалните проблеми, някакви изкуствени замисли и дълбокомъдри напъни без капчица живец. Лично мнение,
По какво ще разбират и научават младите след четвърт век в какво мрачно време на безпътица и застой сме живели ние сега - през последните десетина години?

Къде са дълбоките и задълбочаващи се грижи и болки на живота ни, на страната ни?
Застой, намазан с фон дьо тен, за да мине за стабилност.

А когато има нещо не лошо като идея, повечето артисти говорят като при театрално представление, но с изкуствена интонация, с натренирани жестове и банални гримаси, така, че ме облъхва изкуственост. Да допълня, че понякога в театрите се псува яко и в съзнанието ми остава не съдържанието, в което може би има нещо значимо, а попсувването... Лично мнение - пак да го кажа - на не специалист.
Моето усещане на все пак доста четящ книги и постоянно гледащ филми човек е, че напоследък родната ни действителност не ражда нищо талантливо, запомнящо се, хващащо за душата, насълзяващо сетивата.

Живеем в безвремие, опираме се на творци, които са станали такива доста отдавна, Една постоянна Валя Балканска – много я харесвах, но тя пее едно и също по един и същи начин поне 20 години. Жива и здрава да е, голяма е. Но е като извадена от миналото. Тя не го заслужава това мое усещане, но като я видя и чуя до обонянието ми се донася миризма на нафталин.

Това правим ние – вадим някой и друг Майстор от миналото, но той все пак е като от миналото. Той е в миналото. Той е миналото.

Сякаш сме в етнографски музей. Влезте в етнографски музей - ще усетите миризмата. Миризмата на минало.

И патриотизмът ни е с етнографски привкус – дрънчат кукери, пеят се кога зашумят буките, вият се мъжки хора в ледени води. Днес! Днес?

Днес – когато дори вече на близо 100 години самият Кисинджър се вълнува от въздействието и влиянието на изкуствения интелект върху човечеството!

Живеем си ние в безвремие. Талантите бягат като дявол от тамян от днешната власт с нейните принизени потребности и издребняващо светоусещане, с нейните скъсени, ежедневно орязвани хоризонти – с визия до носа и с виждане до пъпа. За Твореца не е престижно да го свързват с днешната власт. Защото за Твореца животът е във Времето, а смъртта - в Безвремието.
Затова и се натъкваме постоянно на сурогати и имитации на изкуство, със съмнителен вкус и блудкав привкус. Или на някакъв етнографски фундаментализъм, на едно към едно с миналото. А както казах, миналото винаги е минало и е отминало.

Да напомня отново, че написаното тук е само и единствено лично мнение.
Уморен и посърнал се питам - защо има толкова убожество, толкова неестетичност, толкова непрофесионализъм, толкова симулации на стойност, от която няма нищо да остане след десетина години дори, камо ли след десетина десетилетия?

Как защо?

Защото способните хора се спасяват – спасяват се или в чужбина, или от тези, които са на власт. Уважаващият себе си човек, ако не е хептен огладнял и изпаднал, той гледа да се опази от днешните властимащи. Той чувства, че те не го заслужават, че бидейки с тях ще хвърли сянка върху името си. За твореца, за професионалиста, за можещия, за знаещия не е престижно да го свързват с днешната власт.

Затова такава ни става околната среда с плочките и с пътищата, с постройките и с проектите. Затова предлагаме нелепи теменужени шевици, скъпи измишльотини и най-много - отработени, проверени още през соца, просмукани от насталгия към все същото соц-някога стереотипи и сантименти. Но нищо повече от това. Нищо повече от това, но и много по-слабо и непрофесионално от тогава.
Моля за снизхождение към личното ми мнение!

Лично мнение на човек, който се тревожи с болка за България - че тя затъва в застой, залинява в безвремие, не цени креативността, не обича младите, не уважава способните, не дава път на талантите.

Завръща се у нас псевдокултурата на хоремага, на бабаитството като гротескно отношение към традицията, на машиналното, рутинно парадиране с ритуалите, на вечното от Витоша по-високо нема, на артчалгата и дори на самата чалга.

Когато по върховете на държавата няма визионери, таланти, творци, стратези, то и надолу всичко става прекалено обикновено, лишено от размах на мисълта, от подем на творчеството, от разгръщане на индивидуалността, от празник на истинската култура. Всички те са изместени от ерзаца, от шаблона, от закостенелостта именно като криво разбрана традиция, от останалата без душа, без дъх и без дух банална и лишена от фантазия и емоция ритуалност.

Всичко ще заприлича на един подпийнал местен властови тартор, навлякъл някаква натруфена, само на пръв поглед приличаща на автентична кукерска маска и топнал родолюбиво срамните си части в студените води на Безвремието, на спрялото Време. Убряяя, дебряяя, те това е патриотизъм, те това е култура!

А аз само наивно споделям личното си мнение, че:

Патриотизъм днес е това – да работиш за съвременна, нормална, демократична, развиваща се България, България на модерните комуникационни и информационни технологии, на най-актуалните дебати за настоящето и бъдещето на човешката цивилизация - България, от която младите на емигрират навън от нейната територия и в която старите не емигрират навътре в себе си.
И че:

Култура днес е това - да създаваш духовност и одухотвореност, които оставят материални следи във и за Бъдещето и правят хората по-просветени, по-образовани, по-мислещи, по-отговорни, по-възпитани и по-креативни, вместо да стават все по-унили, по-отчаяни, по-обезверени, по-затъпяващи в безпътно битие и все по-търкащи лотарийни талони до умопомрачение и като единствена и последна тяхна надежда да се оправят и за един миг да решат всичките си екзистенциални, сиреч насъщни проблеми...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    32 6 Отговор
    Ми така е....ама народа прост ,живота тежък скучен....на прост народ ,прост ПРЕМИЕР...и прости интелектуалци.... Ужасссс....Анщайн да се роди в България ще свърши под моста....

    Коментиран от #9

  • 2 5555

    39 4 Отговор
    Удоволствие е да видиш че някой все още мисли....но все пак е реалистично тъжно.
  • 3 112

    22 0 Отговор
    От телевизията се излива такава помия че от доста време избягвам да я гледам.
    Автора е прав че е голяма рядкост нещо да ти хареса, повечето продукция е отчайващо зле.
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 5 Отговор
    ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!! /reshetnikov/
  • 5 Scout for funn

    15 1 Отговор
    ЗАЩОТО ПОПИХМЕ ЧУЖДА КУЛТУРА БЕЗ ДА СМЕ ГОТОВИ ЗА НЕЯ ПРЕГЪРНАХМЕ Я ПРЕДИ ДА ИЗГРАДИМ УСТОИ А ТАМ ОТ КЪДЕТО ИДВА ТЯ Е ПРОСТО ЗАБАВЛЕНИЕ ШЕГА ЗАЛЯ НИ ШЕГАТА НА РАЗВИТИТЕ НАЦИИ И КОЙТО ИМА МОРАЛ ДА ОТСЪДИ ОК КОЙТО НЯМА РЕШАВА ЧЕ ГОЛЯМИЯ ЗАДНИК И ЯКАТА КОЛА СА КУЛТУРА
  • 6 Meganoob BG

    10 1 Отговор
    Представям си някой общински съветник как предлага на кмета - "Тотка, дай да сложим една радиокула по средата на булеварда да пречи на народа и да накараме народа да си я плати".
  • 7 Еразъм

    10 0 Отговор
    Верни констатации, но не са причинени от безвремието, а от глупостта. И безвремието също е нейно следствие.
  • 8 Не глеам таувизия

    2 1 Отговор
    С Кисинджър ма загубийте нейде из дебрите на еврейскио интернационал... Забавна статийка...
  • 9 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    .... живот без маска и без грим,озъбено свирепо куче...капетализъм ново поколение.
  • 10 чернобил

    2 17 Отговор
    Господине...,вие кой сте??Какъв филм създадохте,каква книга сте написали??Какъв академичен труд имате...или къде са изложени платната ви??Всъщност имате талант само да плюете...,несъмнено,вижда се и с просто око!

    Коментиран от #11, #12, #13, #14

  • 11 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "чернобил":

    Природните и хуманитарните науки трябва да се разграничават. Далеч съм от мисълта да подценявам изкуството, защото се вижда до какво води лошото изкуство или липсата му,но дори смятам за нелепо определението "хуманитарни науки". Лирично отклонение, човека има трудове в природните науки и му прави чест езика с който пише коментарите си. Но това е нормално,хора от точните науки да могат да се изявяват в хуманитаристиката,но никога обратното ;) Пример много,като Полинг например ;)
  • 12 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "чернобил":

    Ти, храната само то майстор-готвачи ли я купуваш? Аспирин не пиеш, ако не е предписан от завеждащ отделение?
    Човекът 100 пъти казва, че това е неговото си мнение, а на такова има право всеки, относно всичко. И без да е специалист.
    А ти си седнал да питаш защо бием негрите....
  • 13 Бански старец

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "чернобил":

    Ти ,да не си, старец от БАН, случайно , там имат ,нагласата, да си
    най-малкото ,кандидат на науките ,за да признаят за нормален.
  • 14 Румяна Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "чернобил":

    Човекът не плюе, на няколко пъти споделя,че написаното е само негово лично мнение. Но той мисли и стимулира и други ,които имат не атрофирал орган за мислене,да го сторят също. Аз не гледам телевизия,намирам си и и филми и книги в интернет.Ще изкоментирам ,че явлението, което описва автора не е запазена марка само за България.В Европа от плакати за театър ме гледат целуващи се мъже на възраст някъде около 50 години.Нагримирани и напудрени.Отврат.Пускам филм на любимата си Сандра Бълок, а там и тя има любовна връзка с чернокож.Фанатично започвам да търся филм ,в който бяла жена се целува с бял мъж.И разбира се режисурата да си струва .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Подкрепящ

    0 0 Отговор
    С тъга, но с респект и съпричастност прочетох коментара на г-Слатински. Парадът на посредствени амбизиозници десетилетия вече ни ангажира с претенциите си. Обединението срещу талантливите млади творци, спускането на информационо затъмнение за идеите и постиженията им, недопускане до финансиране на проектите им, враждебност и игнориране ги прогонва от България или ги прави таксиметрови шофьори и хамали, за да оцеляват. Така правим ние, гоним си талантите да не ни пречат да се пъчим и да не би да ни засенчат с блясъка от собствената си светлина. Фалш, театралничене, посредственост са "културната" ни среда. Не виждам сценарии, които да докоснат душите ни с човешки топли истории, да правят реклама на красивите ни градове, природа и история, да ни правят горди, да възпитават. Постоянно имам усещането за напън и изкуственост. Изразявам само моето мнение за преобладаващата среда, без да отричам епизодичните постижения, които радват.
    Иска ми се да е дошло време да си върнем талантите, да имат трайно присъствие, да ги търсим, да им се радваме, да ги подкрепяме и чрез тях да се разпръсне парада на посредствеността. Иска ми се...