Last news in Fakti

19 Януари, 2019 10:02 6 793 18

Ако гърците отхвърлят името Северна Македония

  • македония-
  • име-
  • гърция

Провал на сделката ще дестабилизира целия регион

Ако гърците отхвърлят името Северна Македония - 1
Снимка: Shurtrerstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От почти 30 години виждаме каква мощна двигателна сила могат да бъдат националните въпроси в Югоизточна Европа: от кървавите войни в Босна и Херцеговина и Хърватия до фарса в спора за името между Гърция и нейната северна съседка. Протестът срещу желанието на една бивша югорепублика да носи името Македония изкара по улиците толкова много хора, колкото и недоволството от последиците от дълговата криза.

Това пише в свой анализ Райнхард Везер за Франкурте Алгемайне Цайтунг.

Заради този спор преди няколко дни се разпадна управляващата ляво-дясна коалиция, която преди това беше устояла и на най-тежките удари в тези трудни за страната икономически времена. Дори и след спечеления от премиера Ципрас вот на доверие не е сигурно, че парламентът ще приеме компромиса за името Северна Македония.

Ако Преспанското споразумение се провали, много бързо ще стане ясно колко е тънка границата между фарса и трагедията: сътресенията в двете страни биха засегнали целия регион. Страната, която вече се нарича Северна Македония, е крехка държава, в която едно албанско малцинство живее в лабилен баланс със славянското мнозинство. То пък, от своя страна, е дълбоко разединено между поддръжниците на новото правителство и националистите, които преди това управляваха в продължение на 10 години.

Най-сигурният път към стабилизирането на страната е членството ѝ в НАТО - една от малкото теми, по която цари единодушие сред големите народностни групи. То обаче е възможно само ако Гърция одобри приемането на страната в пакта под новото ѝ име.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    21 6 Отговор
    Германците са най-големите специалисти по политическите въпроси!! За това миналия век на два пъти без малко да ги оставят без държава !?
  • 2 мдаа

    28 8 Отговор
    Наименованието "македония" въобще не трябва да присъства в името на БЮРМ. Не го заслужават.
  • 3 Голям прос

    30 7 Отговор
    От име на област в древността, създадоха държава. Гърците затова не са съгласни. Ако всеки започне да си измисля държавички и да смуче от тях, къде ще му излезе края. А ние както винаги ближем нечий за@ник, с всичко сме съгласни без да мислим за последствията
  • 4 Хасан

    20 23 Отговор
    Александър Македонски е историческа личност ,който обедини Запада с Изтока ..и е редно да има македонци в памет на тоя древен народ....не може всичко да е гръцко...и спартанци,итроянци,и пловдивчани,и македонци ,и кипърци..всичко гръцко

    Коментиран от #5, #6, #14

  • 5 Как

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Как е обединил Александър Велики изтока и запада,би ли ме светнал?
  • 6 Рашка с чашка

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Александър Македонски е елин-протогрък, в държавите основани след разпадането на империята му, се е писало и говорело на гръцки. Не случайно Пловдив след завладяването от Филип Македонски е наречен Филипополис-на гръцки, града на Филип. Ако сегашното население на Р. Северна Македония бяха оригинални македонци, в древността Пловдив щеше да е наречен Филипград, като Босилеград, Благоевград, Асеновград и т. н. Те твърдят че българският диалект, примесен със сръбски и турски заемки е македонски език, което е фантастика. В случая гърците са прави.

    Коментиран от #18

  • 7 Савата

    20 3 Отговор
    Допълнението СЕВЕРНА показва че става дума за ГЕОГРАФСКА ,а не ИСТОРИЧЕСКА област.Аз предлагам на гърците ,щом не харесват С.М. нека да избират между З.А.,Ю.С. иЛИ исторически най-вярното ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #15

  • 8 Дебър

    8 4 Отговор
    Тази държава след 50 години няма да я има даже 50е много Ако се бяха нарекли българи щяха да ни вкарат е техните вътрешни проблеми ,сега да се оправят с албанския етнос Албанците ,ще им вземат цялата страна
  • 9 Дебър

    3 2 Отговор
    Тази държава след 50 години няма да я има даже 50е много Ако се бяха нарекли българи щяха да ни вкарат е техните вътрешни проблеми ,сега да се оправят с албанския етнос Албанците ,ще им вземат цялата страна
  • 10 Сашо

    9 6 Отговор
    Най-добре е македонците да приемат името Източна Албания.Така няма да им се наложи пак да си сменят името след няколко години.
  • 11 ЮКО

    8 3 Отговор
    Югозападен Кюстендилски Окръг!
  • 12 Savata

    6 2 Отговор
    От позицията на БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ.
    БРАТЯ ГЪРЦИ СТИСКАМ ВИ ПАЛЦИ
  • 13 А 5

    6 3 Отговор
    Аре, закривайте вече тая измислена държавица..... делете на три и всичко ще е ОК ! Алоу, на НАТО, САЩ и ЕС говоря ! Свършете нещо полезно, все пак...

    Коментиран от #17

  • 14 Tурция, болния човек на Европа

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Темата не те засяга. Занимавай се с 80те различни етноси, племена, религиозни групи, които съставляват измислената нация на турците. Особено с една трета от населението на вашата мизерна държава, което е кюрдско.
  • 15 Чък Норис

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Савата":

    Може и Българска Македония.
  • 16 бай хой

    3 0 Отговор
    макетата да искат от гърците да се прекръстят на ЗАПАДНА ТУРЦИЯ и са квит
  • 17 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "А 5":

    Това което предлагаш е най правилното. Да я делят на три една част за България една за Гърция и една заа Албания пропорционално на населението. По този начин тази територия от Европа влиза автоматично в НАТО и ЕС. Всичките търкания и проблеми се решават.
  • 18 El Torro

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рашка с чашка":

    За Филип и Филипополис може и да си прав, но погледни на старите карти и древните писания от византийски автори къде е била Македония на Филип и от кого е била населявана,и направи разлика между тази сегашната която претендира за името Македония и потомци на Филип и Александър. Пълен фарс.