20 Януари, 2019 16:00 7 450 23

Какво са правели тези руснаци в Африка?

  • русия-
  • африка-
  • журналисти-
  • александър расторгуев-
  • кирил радченко-
  • орхан джемал

Трима руски журналисти са убити хладнокръвно в Централна Африка - официално от местни бандити

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тримата руски журналисти не са имали никакъв шанс: на 30 юли 2018 г. Александър Расторгуев, Кирил Радченко и Орхан Джемал пътуват с кола в Централноафриканската република (ЦАР), когато в района на град Сибут попадат в капан и биват хладнокръвно убити с по няколко изстрела от неизвестни мъже. Шофьорът им е ранен, но оцелява. На следващата сутрин колата е намерена надупчена от куршуми.

Централноафриканската република се счита за една от най-опасните държави в света. Обширни райони са под контрола на военизирани милиции и само малка част от територията на страната се контролира от правителството. Официално тримата руснаци са станали жертва на грабеж от страна на "деветима бандити с тюрбани". Но според нов доклад, следите водят в съвсем различна посока.

Къде са труповете на руските наемници в Сирия?

Тримата журналисти са били изпратени в ЦАР от фондация, за да разследват дейността на руската частна армия, известна като "Група Вагнер". Твърди се, че тя се грижела за сигурността на руските златни и диамантени мини. Основният дарител на фондацията е бившият руски олигарх и противник на Путин Михаил Ходорковски. През ноември той създаде разследващата организация "Досие Център", която се зае да проучи мистериозните обстоятелства около смъртта на тримата журналисти. Заключението на разследващите: има индикации, че предполагаемите убийци са били в контакт със служители на частната охранителна фирма "Група Вагнер".

За руските интереси в Африка

Около руските военни операции в чужбина напоследък често в медиите се появяват и съобщения за "Група Вагнер". Според тях, компанията изпълнявала в чужбина и военни поръчки от руското правителство. Всъщност, частните армии са забранени от руското законодателство, казва по този повод Маргарете Клайн от германската фондация "Наука и политика". Но те са чудесен инструмент за проникване в конфликтни региони, които крият икономически ползи, добавя експертката за Русия.

През последните години Русия засили присъствието си в Африка - както в икономическо, така и във военно отношение. Така например през 2017 г. Кремъл сключи споразумения за военно сътрудничество с шест африкански държави, сред които и Централноафриканската република. Според Леонид Фитуни, заместник-директор на Африканския институт в Руската академия на науките, това е логично развитие, тъй като Русия се стреми към нови пазари. "Русия има проекти и партньорства в Африка за военно обучение на правителствени армии, макар и това да не е водещо", казва той за ДВ.

Надеждно ли е разследването на Ходорковски?

Засегнали ли са по някакъв начин тримата убити журналисти интересите на руското правителство в Африка? Френският журналист Пол Лоржери, който по същото време е бил в ЦАР, не знае дали трябва да вярваме на информация, която идва от противник на Путин. Доказателства за това няма. Но руската връзка в смъртта на журналистите е "единственото логично предположение" за Лоржери.

Политологът Тим Главион, който от дълго време работи в ЦАР, също се съмнява в официалната версия за смъртта на тримата руснаци. Той обаче смята, че е възможно да става въпрос за неуспешен опит за сплашване, който да е завършил фатално за журналистите. Така или иначе смъртта им сега насочва вниманието към ролята на Русия в Централна Африка много повече, отколкото вероятно ѝ се е искало, допуска Главион.

Политологът обаче предупреждава да не се правят погрешни заключения за степента на руското присъствие в Африка. Руското правителство наистина има интерес от разширяване на икономическото и политическото си влияние в Африка, но това не трябва да се надценява, казва той. Така например в Централна Африка работят едва около 200 руски военни съветници и вероятно няколкостотин военни под прикритие. "За сравнение: преди да се оттегли от района през 2016 година, една Франция поддържаше там свой военен контингент от 2 хиляди души", припомня Главион.

Русия и Китай - алтернатива на Запада

Също и Ханс де Мари Хойнгуп от Международната кризисна група не е склонен да придава голямо значение на руските ангажименти в Африка. "В последните десет години Китай и други играчи, вкл. традиционни колониални сили в Африка, разшириха икономическото си влияние в Африка. Русия пропусна тази възможност и сега очевидно иска да навакса", казва наблюдателят.

За много африкански държави сътрудничеството с Русия вече е реална алтернатива. "Това е умел ход от тяхна страна в търсенето на противодействие срещу влиянието и опекунството на Запада", допълва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    23 36 Отговор
    свободата на словото носи само смърт в голямата кочина.
  • 2 Alpha_Lone_Wolf

    22 37 Отговор
    Днес е почивен ден на рубладжиите, но би ми било интересно, да прочета експертното им становище за случилото се.

    Коментиран от #7, #18

  • 3 патриотъ

    45 18 Отговор
    И навярно пак ще кажете,че са ги убили по нареждане на Путин!Колко сте нещастни и плиткоумни,това запада и техните поклонници!

    Коментиран от #5

  • 4 балама

    51 7 Отговор
    Какво правят американците по света и у нас. Мога да допусна, че носят свобода, демокрация, права на човека, толерантност... и ама хич не убиват, грабят, разрушават. Като в Сирия, Ирак, Либия, Украйна, Афганистан, Сърбия...

    Коментиран от #19

  • 5 гост

    19 33 Отговор

    До коментар #3 от "патриотъ":

    Щото пък поклонниците на батя пращите от мозък , ама само в собствените си мечти !!! Ама иначе сте си лика прилика с него !! Всички загубеняци си въобразявате , че "запада" ви е виновен , че за нищо не ставате в живота , освен за руски подлоги !!!
  • 6 патриотъ

    39 23 Отговор
    По добре руска подлога,отколкото американска!Руснаците нищо не са взели от нас и са ни освобождавали 2 пъти,а американското господство ни направи последните в Европа,най-бедните и най-слабите!Или вие се радвате на това?!

    Коментиран от #12, #15, #22

  • 7 Баце

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Няма рубли нито евра нито USD, но Пол Лоржери, Тим Главион също и Ханс де Мари Хойнгуп все хора, които си "проветряват устата" по темата, но са "работили НЕЩО" в ЦАР ни пращат едни "кървави диаманти" за да мълчим :-)
    P.S. Довечера преди да си легнеш провери под кревата да няма някое кръвожадно джудже.
  • 8 ЕЕЕ

    32 6 Отговор
    Дойче Веле? Спираме да четем след заглавито...поредната пропаганда :)

    Коментиран от #9

  • 9 Иво

    8 20 Отговор

    До коментар #8 от "ЕЕЕ":

    Ама ти моиш да четеш ли бе ? Евалла, брато! Ша ти пратя една "Правда " - да си припомниш малко светлото бъдеще/минало!

    Коментиран от #20

  • 10 Жеката

    25 6 Отговор
    Интересно как DW заплете историята за Вагнер от Сирия та отиде чак в Африка....и как с болка споменава че Русия постоянно увеличава влиянието си там-икономически и военно-нищо че според нашите соросоиди те са фалирали. Та защо тези журналисти са отишли в ЦАР по поръчка на Хадарковски-еми просто да бъдат убити и после да се каже"видяхте ли го Путин"... Точно на такива елементарни циркове няма кой нормален да се върже-освен плиткоумните соросчета.

    Коментиран от #21

  • 11 ПЕШЕВ

    5 10 Отговор
    ОРКИТЕ СА УБИЛИ СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ..РАДВАЙТЕ СЕ

    Коментиран от #23

  • 12 ТОЧКАТА

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Парадоксално,но при СССР/империята/ колониите живееха по-добре от колонизатора....което никога не е било при ЗАПАДНИТЕ ИМПЕРИИ.
  • 13 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор
    Малко встрани...КЛАУЗЕВИЦ---ВОЙНАТА Е НАСИЛИЕ С ЦЕЛ ДА НАКАРАШ ВРАГА ДА ИЗПЪЛНЯВА НАШАТА ВОЛЯ,,...Точно и ясно....11,09.2001...БУШ,,ИЗПРЕВАРВАЩА ПРОАКТИВНА!!!СТРАТЕГИЯ,,, е новата военна доктрина на САЩ....Тя включва три фази...смяна управлението на страниВЕРОЯТНО заплашващи САЩ,...ПРОМЯНА НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ!!!и начина на живот на населението на тези страни...строителство и ПРЕСЪЗДАВАНЕ отново на ТЕРИТОРИЯТА!!!/Ирак е добър пример/.Това включва максимално разграждане на държавата и превръщането и в територия без суверенитет.....ХИБРИДНАТА ВОЙНА е това ново средство ,обединяващо обичайна война,тиха война с прокси сили,цветни революции,психологична и кибер война......ТЯ не унищожава врага а ЗАВЗЕМА ВЛАСТТА и създава КОНТРОЛИРАН ОТ НАС ХАОС ...Това е като адиация---не се вижда,чувства,усеща нооо пораженията са гарантирани,гибелни и сигурни.
  • 14 Бай Шиле

    5 0 Отговор
    Вън руснаците от Африка! Тя си е на САЩ : от там са си взимали роби,взимат и тепърва ще взимат.
  • 15 стоян георгиев

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    патриоте ,руснаците бая работи ни взеха тва веднъж,второ я ни светни кога и от кого са ни освободили втория път?
  • 16 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    ясно е повече от бял ден че тия журналисти са убити от руснаци.истината прозира от тоталната незаинтерасованост на руските тролове от истината за загиналите .ако кгб не бе свързано с тия убииства щеше да има разследване ,щеше да има обвинение към запада че е виновен,а сега гузно се мълчи или се претупва въпроса,сякаш убитите журналисти не са руснаци!!!!позната комунистическа картинка.
  • 17 Роги

    4 2 Отговор
    Ааа Дойче веле,ясно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "балама":

    какво правят руснаците по света и унас. Мога да допусна ,че носят свобода,демокрация хахах права на човека ,толерантност.. и ама хич не убиват, грабят разрушават като в Сирия ,Украйна ,Афганистан,сърбия
  • 20 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иво":

    Иво,браво ! Получаваш 6плюс !хахаха
  • 21 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Жеката":

    ...Русия постоянно увеличава влиянието си в Африка а сега е на път да увеличава цинковите ковчези в които експедираха в Москва героите от "елитната"хаха путюва армия Вагнер миналия февруари. Май Путйо пак ще изпадне в СТУПОР както миналия февруари .хахаха
  • 22 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    патриотче, кога са ни освобождавали ВТОРИЯ път ,че не вдявам? Да ни би да са писали в "Правда" пък аз съм забравил очилата и не съм можал да прочета тази УНИКАЛНА ИСТОРИЧЕСКА истина.
  • 23 СТАРОТО

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕШЕВ":

    пешев, руснците,ли са "себеподобните",бре ?Аз пък мислех че говориш за маймуните.