Last news in Fakti

25 Януари, 2019 23:36 22 717 25

Силата на мисълта

  • мисъл-
  • мисълта-
  • съзнание

Подсъзнанието е Невидимият и Необикновен приятел на човека

Силата на мисълта - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мисълта е велика! Мисълта е най-великата сила! Тя е само и единствено на всеки човек и никой не може да му я отнеме! Върху мисълта можеш да влияеш, но не и да я откраднеш. Тя е градивна сила. Най-градивната. Всичко започва с мисълта. Първо проблясва тя, ако ѝ дадеш ход се развива в идея, след това идва въображението и накрая, претворявайки я на дело, става реалност.

Но мисълта може да бъде и силно разрушителна, когато тя е отрицателна. Развитието е по същата схема. Всяка война, най – жестокото нещо, което може да си причини човешкото създание, е започвала с една мисъл. Но - отрицателна мисъл! Отрицателната мисъл е отрова за човека. Но тя се ражда и контролира от същия този човек.

Затова най-важното е положителното мислене. А това зависи единствено и само от всеки отделен човек. Ако допуснеш отрицателното влияние на други върху твоите мисли, виновният си ти, а не другите. Всеки отговаря за себе си.

Канадският изследовател на човешката същност и лектор по личностно израстване Джон Кехоу казва: „Развиване на силата на мисълта е най-безценното умение, което човек би могъл да притежава“. Нищо сложно. Даже изключително просто за разбиране. Замисляш се и си казваш „как не съм се сетил до сега“?

Всички хора като правило се раждаме здрави. Това е нормалното ни състояние. Но от нас зависи дали и занапред ще бъдем такива, защото всички болести, т.е. аномалии в нашия организъм и тяло си ги причиняваме ние самите с нашите отрицателни мисли. Болестта не е “нещо“, болестта е процес. Този процес се поражда от нас самите, но и в нас е властта да му влияем. Отрицателните качества, които най-често пораждат болестите на човека са: злоба, завист, алчност, скъперничество. Към тях трябва да прибавим вина, което качество има отношение към миналото и страх, който ни препраща към загадъчното бъдеще. Особено пагубен за човешката психика е страхът.

Психолозите казват, че човек се ражда само с два страха: страх от шум и страх от падане. Всички други страхове, които са полазили човека, са придобити с помощта на неговата предразположеност, благодарение на гена или чрез въздействието на околната му среда /най-вече семейството/. Основните са страх от бедност, критика, лошо здраве, загуба на любов, остаряване, смърт. Страховете от бедност и лошо здраве имат най – деструктивно влияние върху човека.Те водят до отрицателни мисли и застигнатият от тях човек е потиснат и нещастен. И все пак човек, като че ли не иска да си представи колко много може да си помогне, ако мисли позитивно. Затова само трябва да даде ход на положителната мисъл, да я развие, да си представи хубавото и да го изживява, все едно, че е реалност. Страхът е просто състояние на ума и това означава, че може да бъде контролиран и преборен. Казано иначе - всичко е в нашите ръце и зависи от нас самите.

Всеки човек е уникален, т.е. различен, неповторим. Може би затова в целия свят няма двама души с еднакви отпечатъци. Всички хора са деца на Вселената и всички са обречени от нея на успех и щастие. Но постигането им зависи най-вече от тях самите. Успехът не е дъжд, който чакаш да падне отгоре, за да те освежи. За него трябва да се трудиш, да го изработиш и най-важното - да проявяваш постоянство. Достатъчно като начало е да знаеш, че това е напълно реално и лесно за постигане, стига да мислиш правилно т.е. да реализираш положителното си мислене. Ако си го помислиш, ако си го представиш и силно вярваш в него, той ще дойде. Що се отнася до щастието, то също е просто състояние на ума.

Но всички хора имат и много общо. Всички искат да бъдат здрави, да бъдат вечно млади, да чуват името си, да бъдат признати, да бъдат похвалени. Но може би най-много искат да бъдат значими. Затова и хората се стремят към властта. Това е не толкова заради облагите, на които ще се радват , а поради факта, че ще имат широко признат принос в областта на тяхната компетентност, че от тях ще зависят други хора. За този тип хора това е и щастие, а няма по-голямо щастие от това да правиш другите щастливи! И тогава няма как да не излъчваш положителни енергийни вибрации.

Нашата връзка с Вселената или по – точно казано с нейната енергийна мрежа се осъществява чрез нашето подсъзнание.

Подсъзнанието е Невидимият и Необикновен приятел на човека. То получава и складира сетивна информация, свързана с мислите. Подсъзнанието никога не спи, то работи денонощно. То се грижи нашите органи да функционират правилно – когато спим нашето сърце тупти, а кръвообръщението продължава без почивка. Но подсъзнанието има и една друга съществена особеност, а именно - то не прави разлика между положително и отрицателно, между добро и зло и не се занимава с анализи, което е задача на нашия ум /съзнание/. Каквато информация му изпратим, такава ще излъчи в енергийната мрежа. То е като техника в машинното, на който капитана на кораба дава команди – изпълнява ги безпрекословно, без да ги анализира. Затова трябва да бъдем отговорни и да внимаваме с нашите мисли.

Лекторът по личностно развитие д-р Джоузеф Мърфи използва интересна метафора. Той казва: „Човешкото съзнание е градина, подсъзнанието е почвата, мислите са семената, а човекът е градинарят. Каквото посееш, това ще пожънеш. Не може да посееш магарешки бодил и да очакваш да поникнат рози“. Мисълта е като магнита, привлича себеподобните си. Казано с други думи, съзнанието привлича онова, към което е насочена мисълта ти. Няма как да мислиш отрицателно и да ти се случват добри неща. Природата не е съгласна, просто не допуска това.

Говорейки за мисълта, трябва да сме наясно, че ние не сме нашият ум. Умът е орган като сърцето и черния дроб, като очите и ушите. Ние, т.е. нашият Аз е този, който може и трябва да му казва какво да мисли. Аз-ът решава дали да допусне дадена мисъл в ума или не. С други думи, от самият индивид зависи дали ще живее с положителни мисли или ще се поддава и подчинява на отрицателни мисли. Това зависи само и единствено от всеки от нас! Никой не маже да ни каже как да мислим, ако ние не желаем това. Никой не може да владее нашата мисъл, ако ние не разрешим.

Много често дете, когато направи някаква пакост, се оправдава с приятелчето си, като казва: „той ме накара“. Сигурно е било така и това е разбираемо за едно дете. Но как да разберем един пораснал човек, когато се оправдава по същия начин. Че защо същият този човек е дал ход на чуждата лоша мисъл? Той може да я откаже, да не я допусне в собствения си ум. Ако ние допускаме отрицателни мисли в ума си, вината е наша и само наша!

Трябва да проумеем, че случайно нищо не се случва. Случайността не съществува. Това е илюзия в ума на човека. Всяка мисъл е причина, всяко действие е реакция. Всичко е породено от енергийните вибрации ! Ние съществуваме в енергийната мрежа и сме едно цяло с нея. Звъниш на приятел по телефона и чуваш „Тъкмо се канех да ти звъня и аз“. Но това не е случайност. Това е породено именно от положителните енергийни вибрации, излъчени от двама души,

Преди повече от десет години трима души създават „Клуб на приятелството“. Следват ежеседмични срещи. След около година титулярите стават шест. На тези срещи започват да се канят и да идват най-различни хора: държавни служители, бизнесмени, бивши и настоящи правителствени лица, депутати, дипломати, пенсионери. И всички идват поради една единствена причина и тя е, че на тези срещи цари само и единствено положителна енергия. Разказват се анекдоти, правят се различни анализи и коментарии. Няма спорове, само дискусии. През повечето време властва господин Смях. И когато си тръгват от тези срещи, всички са заредени само с положителна енергия, чувстват се щастливи и чакат с нетърпение да дойде следващата среща .

Порасналият човек не може непрекъснато да се оправдава с „другите“. Просто не е редно. За да си подобри живота, трябва да започне от себе си. Той разполага със своята мисъл, най-силното оръжие, което никой не може да му отнеме, ако той не пожелае. Защо да не го използва? Длъжен е да го използва!

Нашата сила на мисълта е неограничена! Само ние определяме какво да правим с нея. Мисълта е оръжие, което умело трябва да използваме за наше добро и за доброто на другите. Всички сме отговорни за случващото се в и около нас. Длъжни сме да променим живота към по-добър!

Ако сме заредени с положителна енергия, което зависи само и единствено от нас, ще ни се случват хубави неща! Ако даваме“ пропуск“ за нашия ум /съзнание/ в ръцете на отрицателното, ще страдаме и ще живеем в сивота!

Това е законът, приет от „парламента“ на Вселената на първо и последно четене и не подлежи на вето!

Автор: Лъчезар Стоичков


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Фройд

    14 5 Отговор
    Всеки си мисли че може да мисли! Но това че той си го мисли изобщо не означва че е така!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Д-р Фройд

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "ПАТРИАРХ Курнелий":

    С товоите сексуални проблеми едва ли е нещо интересно!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Д-р Фройд

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "ПАТРИАРХ Курнелий":

    От далеч си личи че твоя господ евреина не ти е отредил дарбата мисъл!

    Коментиран от #8

  • 7 ела мъ сляз че не мога да се качъ

    0 0 Отговор
    Без коментар...
  • 8 Alpha_Lone_Wolf

    1 13 Отговор

    До коментар #6 от "Д-р Фройд":

    Мама ти какво прави палавнико, а?
    Кажи гледаш ли я, като се къпе?
    Бие ли жабата, а? Ах ти маймунке мръсна.
    Пипаш са отпреде, пипаш се отзаде, а?
    Ах ти фройдистче болно, гледаш мама си и се пипаш, ах ти маймунке мръсна!

    Коментиран от #17

  • 9 Антон 1

    5 2 Отговор
    Тия проповедници за личностно развитие най ми харесват ! :)
    А без да знам за тях , си отделям по един час за спорт на ден и почивам по 7 дни на всеки три месеца !
    Гледам да съм повече покрай децата и да се храним правилно !
    Като не навреждащ на никого и спазваш правилата , какво му трябва друго на човека ! Това го има в Библията / аз съм атеист / и трябва да се възпитава от родителите !
    Ама тия с тия лекции за личностно развитие ма 30-40 годишни безработни , ужас !
    Той до сега не вдянал , тя отсега насени ! Прибират им парите на лекциите и продават книги ! Няма лошо !
  • 10 Гост

    4 1 Отговор
    Ако сме прави,то никога няма да желаем повече от децата ни
  • 11 Това за страхът

    3 0 Отговор
    Са глупости което си написал,прочети истинска психология за да разбереш за първородния страх и от къде идва всичко друго ....
  • 12 Кълвач

    3 0 Отговор
    Литература за слабоумни идиоти! Ако имаше МИСЪЛ , щеше ли да е възможно да се наслаждаваме на мисълта на Цветанов? Така , че Кехоу да си навре мислите за мислите отзад! Опроверган е.
    Точка.
  • 13 Льокрем

    4 2 Отговор
    Много обилен и напоителен текст. Не'ам нерви за целия. Някой може ли да го резюмира?
  • 14 888881 РМ

    6 0 Отговор
    до *Льокрем*-Не те знам от какъв и за какво може човек да те ползва като *крем* -най вероятно да си някакъв от френските кремове- които французите обичат и ползват всякакви видове кремове за всякакви удоволствия Всичко това се ползва /за кремовете става въпрос/ със някаква МИСЪЛ с някаква ЦЕЛ -за МИСЪЛТА което е разработено в този текст става въпрос и добре ше е да прочетеш текста докрай и да започваш да мислиш за бъдещето -си ЧОВЕК -БЕЗ МИСЛИ -БЕЗ ЦЕЛ В ЖИВОТА СИ Е НЕЩО КАТО ПТИЦА БЕЗ КРИЛЕ-,,,,,,та да не се задълбочаваме-текста е добър и РАЗУМНИЯ ЧОВЕК -първо мисли за да постигне докрай ЦЕЛТА СИ МИСЛЕНЕТО Е СЛОЖНА ТЕОРИЯ ЗА МИСЛЕНЕ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  • 15 Шукри от Стлипиново

    6 1 Отговор
    Пълни глупости са това с позитивното мислене,прошката,положителните енергиини вибрации и т.н..Казвам го като човек с богат опит.Има си изроди (мъже и жени ) които като нищо ти съсипват живота.Правилното решение в такива случаи е моментално спукване от бой или ако изрода е голям гарезчия - лопатаа в главата и два метра под земята.Не ги ли накажеш такива хора те се самозабравят .Ето последен пример - имаше едно келеменце в нашия вход,постоянно тормозеше другите деца ,понеже беше едно дебело и едро,а и много арогантно,постоянно ги въргаляше,после почна да им взема телефоните,после да реже гумите на тоя дето е спрял на мястото на техната кола,майка му е същата - нагла до припадък наточена кучка с огромно самочувствие,арогантна и нахална.Една вечер някакъв непознат пред блока сме дебелия и син от бой,ама жесток бой,без белези ,с много гавра.Същата вечер някой им запали колата ...От тогава кучката минава с наведена глава и не смее никой в очите да погледне,няма нещо самочувствия,а дебелия и син е по нисък и тих от тревата.Така че само бой и трепане на тоя който е изрод и гад,Няма с добро,С добро ще ти се качи на главата и ще сере на нея.
  • 16 арджентата

    4 1 Отговор
    Каквато енергия изпращаш, такава след време ти се връща...НО, за здравето не съм съгласна, много фактори независещи от мисълта и желанието ни влияят негативно: условия на живот / мръсен въздух/, некачествена храна, медикаменти, лекарска намеса, стрес от финансови затруднения и работа, енергийна намеса и др... Идеята е, че Космосът връща енергията, която му изпращаш чрез мисълта си. Всъщност това е тълкувание от Библията и Божите слова: да обичаме ближния си и да правим всичко по силите си, докато е жив, за да имаме чиста съвет! Да не крадем, убиваме ,мамим за да спим спокойно! Да прощаваме на длъжниците си, защото Господ наказва рано или късно, а не да се тормозим от нанесените ни щети... Идеята на Бог/ Космоса/ е да живеем в хармония с Вселената в и около нас.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антон 1

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "арджентата":

    Ти прощавай на длъжниците си и ходи се прегледай ! Космос и бог са различни неща ! Смешна работа ,като тия суеверните дето се и кръстят !:):):):):)

    Коментиран от #19

  • 19 арджентата

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Антон 1":

    Ти се прегледай! Всеки има индивидуално усещане по въпроса! Безумие е да искаш всички да мислят като теб! Бог е от Космоса и е в Космоса!
  • 20 Иванов

    0 0 Отговор
    Вижте, има Бог. Има Една структура, която може да се открие както в най- големите обекти във Вселената, така и в най- микроскопичните същества. Има и начин, по който човек може да се свърже с тази Структура и този начин определено е чувството за единение с Нея. Тя е в звездите, в планетите и земята, във въздуха, огъня и водата, в дърветата, животните и хората и лично във всеки от вас! Важното е да бъдем човечни.
  • 21 гощо

    0 0 Отговор
    МислИм да не мислИм!
  • 22 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ,,АКО ИСКАТЕ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ,ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ!!!!И ДА СТАНЕТЕ ДЕЦА,,,....УРУМОВ БИ ГО РАЗБРАЛ...За другите да поясня малко----ВИЕ сте продукт на времето и обстоятелствата----родители,общество,образование,културна среда,традиции,методи на възпитания,различни влияния КОИТО ВИ ОФОРМЯТ КАТО човек.....НО ,,БОЖИЕТО ЦАРСТВО,, Е СЪВСЕМ ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ и всичко това е огромно препятствие...ЗАТОВА трябва да ОТРЕЧЕТЕ ВСИЧКО!!!!и като ДЕТЕ ,БЕЗ НИЩО В ГЛАВАТА,да започнете да се учите...А най подходящото да направите РАЗЛИКА между едното и другото е ,,МОЛИТАВА,,, ОТ СВ Франциск от Асизи....Дали ще тръгнете е въпрос на ИЗБОР И СИЛИ,МНОГО СИЛИ.......
  • 23 Соколът

    0 0 Отговор
    Дионисий помагай че много вярващи тук. Иначе темата на публикацията-да, мисълта наистина е могъща но не може да те излекува ако си болен. Да, може да притъпи болката например, или пхк да помогне в оздравяването, но ако имаш вирус в тялото ня'а особено значение к'во мислиш, вирусът си е вирус мисълта си е мисъл.
  • 24 Мариана Стефанова

    0 0 Отговор
    До тук четенето ме убеждава ,че силата на мисълта по техника е важен позитивен урок в живота на човек.от наблюденията ми по този въпрос ,мога да кажа само ,че това подтиква хората към черна магия ,която е напаст божия
  • 25 Мариана Стефанова

    0 0 Отговор
    До тук четенето ме убеждава ,че силата на мисълта по техника е важен позитивен урок в живота на човек.от наблюденията ми по този въпрос ,мога да кажа само ,че това подтиква хората към черна магия ,която е напаст божия