Last news in Fakti

2 Февруари, 2019 16:15 2 549 13

Светилото е като човека

  • светило-
  • шиник

И когато запалят светило, не го слагат под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са вкъщи. Матей 5:15

Светилото е като човека - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шиникът е цилиндричен дървен съд Отмервали са зърно с него – 8-10 килограма вместимост. Направен е от здрав, устойчив материал, та поколения да могат да го ползват. Тогава много поколения наред са ползвали едни и същи мерки. Днес критериите са по-гъвкави.

Ако запалиш свещ през нощта и я захлупиш с този тежък шиник, тази свещ става невидима.

И тогава тъмнината владее пространството.

Проблемът за свещта е, че едва ли ще гори дълго под шиника при ограничения кислород в това плътно затворено пространство.

Защото светилото е като човека – трябва му кислород, за да живее.

Трябва ѝ пространство на светлината, което тя да владее.

„Да свети вашата светлина пред човеците, за да виждат добрите ви дела“, това казва следващият стих на Матей. И добавя: „И да прославят вашия Отец, Който е на небесата“.

Светлината на делата ни е за Божия слава.

Не за наша слава.

Понякога го забравяме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    6 9 Отговор
    И попа така като си бодва луканка по време на постите и каза за Бог!! 16:28 Сталин!

    Коментиран от #3

  • 2 Категорично да

    14 3 Отговор
    Вечните истини на живота за живота в Бога и доброто! Радвам се, че въпреки лошите коментари, факти продължава с публикациите на тази тема!

    Коментиран от #5

  • 3 Сюлейман

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пища Хуфангел":

    И аз така си боцкам сланинка по време на Рамазана.
  • 4 Буда

    3 4 Отговор
    В Куба съм. На международен религиозно-философска семинар по програма ПРМСК - Пури, Ром, Мулатки, Стари американски Коли :)
  • 5 Е са

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Категорично да":

    Е какво за лошите коментари ? Нали трябва да се приказва нещо , не може па всички да са на едно мнение , няма да е естествено
  • 6 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Това "шиник" трябва да е термин от Шоплука. В търновския район се използваха две мярки за зърно - " крина "- 15 кг жито /пшеница/ и "кринче"- 7.5 кГ от същото зърно. Т.е. две кринчета пълнеха крината до горе подравнена !! Докато човек е млад,му е по-лесно да пълни чувалите за воденицата с крината. Като поостарее - работи с кринчето. Вярно е - свещ под тях може и да гори, но не свети !!
  • 7 Иванов

    3 2 Отговор
    Урумов пак бърка нещо. Писано е и, че няма ненаказано добро. Писано е и, че когато даваш с дясната ръка, лявата да не знае какво става. Писано е и, че да търсиш милост пред Бога, а не слава от човеците. Че днес, в това дяволско поколение, ако направиш едно добро и те забележат, направо ще ти направят живота на трапища от злоба и омраза. Затова си палете свещите, когато никой ви не вижда и си вършете работата без да парадирате!

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мини

    3 1 Отговор
    Вярно е! Човек трябва да не забравя да слави Бог и да му благодари, защото чрез човека Божията слава може да бъде видяна, като в обич, музика, героизъм и пр.- неща, които всъщност принадлежат на Бог и които носим като "съкровище в глинени съдове" (2 Коринтяни 4, 2). Всички неща, които можем да направим и да бъдем, намират своя произход в Бог.
  • 10 Смотаняци 33

    0 2 Отговор
    Вече е 2-ри февруари!
  • 11 Уфолог

    1 1 Отговор
    Иванов, може ли точна препратка, къде пише , че няма не наказано добро ? В моята книга пише, че е грях, ако можете да правите добро и не го правите !
  • 12 Не религиозен

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Иванов, прочетохте ли ДОБРЕ последните изречения?
    "Светлината на делата ни е за Божия слава.
    Не за наша слава.
    Понякога го забравяме."
    Какъв е твоя проблема та "Урумов пак бърка нещо?"
  • 13 Хубаво е да се говори за Бог

    0 0 Отговор
    И да не се забравя, че има и лъже учители и фалшиви пророци, хора които са вярващи, но не живеят според Божието слово! Тясна е пътеката, която води до Бог. Не всеки може да Го заобича толкова много, че да се откаже от богатствата на този земен временен живот.