Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 06:29 22 520 154

Борислав Цеков: Браво на Румен Радев

  • румен радев-
  • венецуела

САЩ няма да се откажат от Латинска Америка

Борислав Цеков: Браво на Румен Радев - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позицията на президента на Републиката Румен Радев за неангажиране на България с гражданския конфликт във Венецуела и за непризнаване на самообявилия се за "президент" Гуайдо е напълно правилна. България няма нужда да папагалства и обслужва чужди геополитически цели. Трябва да имаме разбирането, че суперсилите имат свои интереси, които не се припокриват винаги с нашите, дори когато сме съюзници.

Това коментира във „Фейсбук“ Борислав Цеков.

От позицията на САЩ е разбираема тяхната активна намеса във Венецуела. Без значение дали ни харесва, или не, това е реалната политика. Така както Русия е особено активна в своята намеса, вкл. военна, в "близката чужбина", например в Украйна, Армения, Беларус или Грузия, така и САЩ имат своя "заден двор" - двете Америки, където се месят активно и с всички позволени и непозволени средства. Това е известната доктрина "Монро", която обявява американския континент за зона на жизнен интерес на САЩ. Когато американците говорят за външния свят, те го обозначават като overseas - т.е. отвъд океана. Докато двете Америки са техния "вътрешен свят".

В действащата Стратегия за национална сигурност на САЩ, приета от президента Тръмп, се постановява отказ от ролята на "световен полицай", наложена от неолибералните глобалисти през последните 4 десетилетия. Това е отказ от намеса overseas. Никога обаче пред Тръмп и американските консерватори, които го подкрепят, не е стоял и няма да стои въпросът за отказ от намеса в двете Америки, защото в американската парадигма те не са overseas. Реалности, които са познати на всеки, който има по-цялостен поглед и по-дълбоки познания за историята и политиката. Също както за Русия "близката чужбина" са държавите от бившия СССР и Москва никога няма да се откаже от намеса, влияние и присъствие там. Всяка от двете суперсили има свои аргументи, а причините за тези подходи са твърде различни - едни са при американците, други при руснаците.

Но и при двете в основата стои геополитиката, без която съществуването на една суперсила е немислимо. В тези отношения няма място за наивности и никога в световната история не е имало. Но! Това, че разбираме тези интереси на суперсилите и всеки според убежденията и пристрастията си харесва или не техните действия, не означава, че трябва да идентифицираме българския интерес с техните. Затова ние нямаме работа в конфликта във Венецуела и няма нужда да пригласяме на американската позиция срещу Мадуро. Така, както между другото, не трябва да пригласяме и на руските интереси в тяхната "близка чужбина". Поздравявам президента Радев за решението!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    121 29 Отговор
    Спите ли още драскачи.Още не сте почнали да плюете и да пишете простотий.
  • 2 onq s konq

    83 234 Отговор
    На пръв поглед "куха" и нищо ново не казваща СТАТИЯ...ако може да се нарече така изобщо.Има обаче в нея едно ТРУДНОДОЛОВИМО ВНУШЕНИЕ,което обаче безотказно упорито попива в непреднамереното съзнание на читатела и няма отстраняване-като червено вино върху бяла покривка!А "блестящата" идея е следната:Обяснява се със спокоен тон,че както САЩ,така и Русия си имат "заден двор" т.е. наложени Сфери на влияние и държави като България не е редно да се месят след като нямат преки интереси там.Авторът обаче предвидливо пропуска факта,ЧЕ ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ ЕС ЗАСТАВА ЗАД АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА ПО ВЪПРОСА,а "препоръчителният" Български неутралитет би представлявал ОТЦЕПВАНЕ ОТ КОЛЕКТИВА и ЗАКОНОМЕРНОТО МУ ОБЕЗСИЛВАНЕ-точно съвпадащо с ОСНОВНАТА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКА ДОКТРИНА НА РУСИЯ СПРЯМО СТРАНИТЕ ОТ ЕС!А необходимо ли е да се напомня че при подобни действия ЕС който налива милиарди Еврофондове у нас ще ни погледне със съвсем други очи...точно както се гледа на Предател?!

    Коментиран от #3, #5, #28, #29, #34, #49, #102, #141

  • 3 Киро

    94 22 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Рано ставаш братчед.

    Коментиран от #6

  • 4 СссереМ

    79 220 Отговор
    Поредната излагация на фърчатото недоразумение защитаващо руските и турските интереси.
  • 5 Borislav Popov

    240 46 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    И какви интереси имаме ние реално във Венецуела ? Каква работа имаме на другия край на света , че седнали Бойко и компания да пригласят на краварите ? Дали те го изискват от тях или нашите доброволно им свирят на флейта ? То тук сме се оправили , че тръгнахме да оправяме Венецуела !

    Коментиран от #12

  • 6 onq s konq

    16 50 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    А може би късно лягам - казва ли ти някой?

    Коментиран от #9, #10, #104

  • 7 Голям Слон

    186 27 Отговор
    България е толкова малка и незначима държава в момента, че най-добре е нищо да не говори и прави. Най-малкото защото, каквото и да направи, почти винаги е някакъв резил или скандал. Разбира се, когато реално играеш по свирката на САЩ и ЕС, друго няма какво да се получи. Какъв си ти, че да "признаваш" някого за легитимен президент тогава, когато такъв има. И той е избран от народа. Защо, например, е толкова важно да признаем самопровъзгласил се президент на Венецуела - страната с най-много залежи на нефт, вместо да коментираме избора на държавен глава в Буркина Фасо, например? Не можем ли веднъж поне да се противопоставим на чуждото мнение, да изкажем гордо своето. Или просто да замълчим. Защо "великите" веднъж не казаха, че изборът на българите в момента е нелегитимен?! Слепи ли бяха? Или просто изборът ги устройваше? Това ли е демокрацията? Да посочваш някого с пръст и да го набеждаваш за държавен глава? Или просто да приемеш избора на хората в съответната страна. На мен лично ми се драйфа вече от събитията в последните години. Очевидни провокации, лобизъм, революции с една едничка цел: САЩ да са добре! Но светът не е само САЩ. Кога ще го разберем?

    Коментиран от #110, #138

  • 8 Антигерб

    167 35 Отговор
    Идеята на нашите гербаджий е утре като загубят власта,ей така отвън да ги признаят за легитимни и отново да управляват.

    Коментиран от #37, #85

  • 9 гост

    73 21 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Като гледам и сесерящия рано му е дошъл напъна. В една смяна ли сте днес ли е обикновено раздвоение на личността?
  • 10 Киро

    34 8 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Трябва и нощна смяна да се работи няма начин.
  • 11 Еленушка и Серж

    17 12 Отговор
    Две снимки с два напъна за анализ на два провинциални анекдота.
  • 12 onq s konq

    42 121 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Ти четеш ли какво изобщо съм написал?Ще ти го повторя като на бавноразвиващ се:България е ЧЛЕН НА ЕС и от нея се изисква ЛОЯЛНОСТ ПО ДОГОВОР!Срещу което пък членство получаваме ПРЕВИЛЕГИИ за които много страни определено ни завиждат-БЕЗПРОБЛЕМНО ПРИДВИЖВАНЕ И РАБОТА В ЦЯЛА ЕВРОПА/и не само/,БЕЗМИТНА ТЪРГОВИЯ,МИЛИАРДИ ЕВРОФОНДОВЕ,ГАРАНТИРАНА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ -НЕЗАВИСИМО ОТ СТЕПЕНТА НИ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ.А че точно това дразни такива като тебе защото възпрепятства отделянето ни от ЕС и НАТО и респективно прикрепването ни към Руската колесница на мизерията...ясно е като бял ден.Естествено че няма да спрете с опитите си за постигане на целта си-лошо няма,важното е ДА СА БЕЗУСПЕШНИ!

    Коментиран от #14, #15, #16, #107, #120

  • 13 Има надежда

    145 40 Отговор
    И все пак в лицето на президента, България показва характер на свободна страна със собствена позиция

    Коментиран от #59

  • 14 Подлога

    93 30 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Заври си членството там ... знаеш къде

    Коментиран от #48

  • 15 Borislav Popov

    113 17 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    България равноправен член ли е на ЕС или някакъв придатък ? ЕС държава ли е или съюз на равноправни държави ? Кой взема решенията ? Като гледам инициативата е на няколко държави - не на ЕК ! Ако ние признаем Боко Харам за легитимна власт в Нигерия - другите държави от лоялност дали биха ни подкрепили ??!!!
  • 16 гост

    88 16 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    А какво ти беше мнението за "ЛОЯЛНОСТТА ПО ДОГОВОР!" относно избора на f16 пред европейския Грипен да ни припомниш?! Нещо май двоен стандарт, нещо май Европа на две скорости, а?

    Коментиран от #18, #21, #93

  • 17 Цвък

    118 37 Отговор
    Радев е достойния Български Президент, добре че има такива родолюбци като него, не остана много време на Шайката, знаят го и платените драскачи тук затова са все по безсилни в скобата си.

    Коментиран от #19

  • 18 конрад аденауер

    28 106 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ако тоя келпеден остане президент, а кака Кури вземе властта, не на втора, ами ще преминем на неутрална. Направо ще започнем да се връщаме назад с години.
    Нормално е да има две скорости и двойни стандарти, когато си беден, прост, оскотял и мързелив. Ония не са имали комунисти и стандартът им е висок.
    С тоя комунистически мозък, къде си тръгнал да се сравянваш със западните държави?

    Коментиран от #56, #68, #70

  • 19 конрад аденауер

    37 88 Отговор

    До коментар #17 от "Цвък":

    В какво се състои родолюбието му? Да те докара до положението във Венецуела!?
    Родолюбие ли е да искаш да умориш народа си от глад и бедност? Колко пъти още ще трябва да стигаме дъното, за да се научите да бягате от комунистите и да не гласувате за тях?

    Коментиран от #44, #74, #111

  • 20 цъфтан съм

    83 14 Отговор
    … и и и тихо, че съм на молитвена закуска. после отивам да нагледам щерката в световната банка - е така, да видя дали са ми привели едни пари, че бая труд хвърлих по тия бракми ф16, че и на куп хора имам да плащам, А Какъв зор е да изпереш такава тъпа сделка като тая със самолетите... то е ясно, че е баш най-кофти варианта за страната, ма пък нали аз се нагуших. Ся, няма цял живот да бачкам я.... А Венецуела, ся казах на боратино, да събира групичката артисти в МС и да гласуват една там подкрепа за това гуао ли какво е там, че ме гледат тука на софрата под око, и ся нема моа се наям. А аз за какво дойдох - нали за да лапам..
  • 21 onq s konq

    25 76 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Малко се откъсваме от темата,но ще ти напомня че ШВЕЦИЯ НЕ Е ЧЛЕН НА НАТО и затова се ориентираме към покупка на американско производство самолети.Което пък освен техн. данни на при сравнение на шведските и амер. самолети има и ОГРОМНО ПОЛИТ. ЗНАЧЕНИЕ.И разберете го най-накрая-Не наричайте изтребителите които ще купуваме "лаишки" Ф-16 ,защото обект на бъдещата ни покупка е "Ф-16 БЛОК70"!А такива НЯМА В ОЩЕ В НИКОЯ НАТОВСКА ДЪРЖАВА и една от най-важните му характеристики е РАДЪРТ,който е НА 95% КАТО КОМПОНЕНТИ И ВЪЗМОЖНОСТИ СЪЩИЯТ като ТОЯ НА Ф-35!

    Коментиран от #22

  • 22 Стига глупости

    30 7 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Ама е член на ЕС.
  • 23 Шопо

    93 18 Отговор
    Че Мадуро не е стока - така е. Че нашите тикви подкрепиха превратаджиите -и това е факт. Въпреки че и те са на власт със същите методи, както и тези на Мадуро.
    Но порових в новата история на Венецуела и, о - изненада! Сривът на икономиката, обедняването на народа и хиперинфлацията започват три месеца след "коронясването" на Мадуро и много странно съвпадат с наложените тогава жестоки санкции на Венецуела от страна на...САЩ.
    Т.е. - сегашното положение в страната ооооотдавна е планирано. И то не от венецуелците.
    Западът орева Вселената за износа на революции от комунистите и когато те спряха, същият този Запад започна да изнася "демокрация". За съжаление, с още по-тежки последствия!
  • 24 ПИЧ!

    93 23 Отговор
    И аз поздравявам ПРЕЗИДЕНТА за правилната позиция!
  • 25 Наблюдател

    35 84 Отговор
    Руските подлоги се защитават една друга, но е най-добре да си събират багажеца и да се преселят при господаря си в руската кочина. начело с радев, разбира се!

    Коментиран от #32

  • 26 никой

    67 17 Отговор
    и боко после пак ще се извинява на Путин
  • 27 ОТКАЧАЛНИК

    74 11 Отговор
    А бе тикво оправих те България взехте да оправяте света вище каква бьркотия е в държавата хората живеят с по 200 лева защо не се огледаш да видиш какво става

    Коментиран от #143

  • 28 Стрелата

    48 13 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    По твоята безпогрешна логика краварите като ти кажат и дупето щте дадеш ама то за джедъризма няма проблем важното е да ти мерят температурата е това е Предател.

    Коментиран от #92

  • 29 Plovdiv

    56 12 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    И защо Евросъюзът трябва да е винаги прав?!
  • 30 Четиво за путлерасти

    20 54 Отговор
    Италианският вицепремиер Матео Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия Лига, заяви, че венецуелският президент Николас Мадуро е извън закона и във Венецуела трябва да бъдат произведени нови избори възможно най-скоро, предаде агенция АНСА.

    "Мадуро е извън закона. Той мори от глад народа си, той хвърля хората в затвора и измъчва народа си", каза Салвини в изявление. "Надявам се на свободни и демократични избори (във Венецуела), които да бъдат произведени възможно най-скоро. Изразявам солидарност с милионите италианци и потомци на италианци, които живеят, съпротивляват се и страдат във Венецуела", заяви още Салвини.

    Коментиран от #112

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Заря

    63 18 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    Статията е много точна, хубаво е че има и хора с мозък и достойнство, поздравления и за президента, той е истински мъж, а не слизесто мекотело.

    Коментиран от #33

  • 33 Наблюдател

    21 64 Отговор

    До коментар #32 от "Заря":

    Радев и мъжество и достойнство са несъвместими нища. И ако имаше и два грама мозък в плешивата си тиква нямаше при всяка ситуация да играе задно колело и да работи против българските интереси. Абсолютна руска подлога е, от най-мръсните и миризливите. А плазмодия Цеков набира точки белким го пишат евродепутат в някоя листа.

    Коментиран от #35, #113

  • 34 ДГГ

    46 9 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Позицията на президента е правилна. Не е позицията на Каишков от На всеки километър- " И аз мисля като теб шефе" или друга позиция- шефе много сладко ти мирише правната. За съжаление по-голямата част българския полиетически елит са сервизни типове и от тях не можеш да очакваш национално отговорна политика. За тях не може да се напиши както го е написал З.Стоянов в Записките си -Те и никой друг ....

    Коментиран от #63

  • 35 Заря

    50 10 Отговор

    До коментар #33 от "Наблюдател":

    Недопустимо да заставаме на някаква неадекватна позиция само защото някой друг, на когото искаме да се подмажем, изказва такава. Радев или не, обективно това е каквото би трябвало да е правилното отношение на президента ни в случая. Просто той имаше топки да го направи, а и не трябва всяко несъгласие със САЩ и ЕС да се представя като проруска дейност, ние не сме им подчинени и имаме право на собствена позиция точно толкова, колкото и те.

    Коментиран от #38

  • 36 истинко

    51 12 Отговор
    До вчера коленичехме пред СССР, а днес сме легнали на САЩ! Ние българите не сме нация, а паплач! Повдига ми се когато някой ми говори каква "велика" нация сме били!
  • 37 ВJJN

    39 7 Отговор

    До коментар #8 от "Антигерб":

    До верно, че може и едно сомалетче Ф 16 бонус да им се даде. Така де , осигуряват си подкрепа при едни нови избори при които със сигурност ако нема фалшификации са АУТ.
  • 38 Наблюдател

    23 52 Отговор

    До коментар #35 от "Заря":

    Недоразумението Радев, подкрепя един диктатор докарал народа си до просешка тояга само заради факта, че Путин и Русия го подкрепят. Ако мекотелото начело на държавата ни можеше да мисли щеше да застане веднага срещу Мадуро а не да преповтаря руските опорни точки за "върховенство на международното право и законно избран президент". Още миналата година ЕС, а това означава и България не призна за легитимни изборите, на които Мадуро бе преизбран. И руската подлога Радев много добре знае това.

    Коментиран от #39

  • 39 Заря

    33 6 Отговор

    До коментар #38 от "Наблюдател":

    Напълно вярно е, че не трябва да преповтаряме опорни точки, ничии. Трябва да имаме собствени такива. Иначе поведението ни е безпринципно и недостойно.
  • 40 Франц Кафка

    31 17 Отговор
    Браво на Румбата ! Румен Радев е най - добрият президент след Петър Стоянов !
  • 41 чичо

    14 36 Отговор
    Цеков,браво за какво,че още не знае реалността на днешния ден.Писах още преди година-две,че този иначе достоен генерал и човек не става за президент и,че в компанията на Нинова и сие може да събори дори и държавата, ама някои цвъкаха минусчета.За това, спомнете си какво направи БСП с България с иначе честният но наивен Жан Виденов.За съжаление, същото става и с Радев,а той не го заслужава.

    Коментиран от #66

  • 42 възмутен

    28 12 Отговор
    БРАВО ЦЕКОВ.
  • 43 аожга

    12 24 Отговор
    Ами щом не трябва да показваме някаква подкрепа за САЩ по отношение на Венецуела, защо трябва да подкрепяме пък позицията на Путин и Турция. То същата работа. Така, че ако избираме, защо да избираме с Путин?
  • 44 Ото

    17 21 Отговор

    До коментар #19 от "конрад аденауер":

    И аз това викам. Да се бяга много далеч от комунисти, но не става. Последните тридесет години само такива ни клатят. Последните десет особено силни станаха тласъците. Комуняги нещастни.
  • 45 dgsf

    18 37 Отговор
    Румен Радев е матрьошка-чебурашка...
  • 46 саса

    35 18 Отговор
    Умен анализатор,Б.Цеков,а позицията на Президента,е като на политик с еродиция уважаващт,суверинитета на всяка държава.Браво и благодаря Ви г-н Радев.
  • 47 Бай Благой

    39 11 Отговор
    Съгласен съм.
    Естествено в тази ситуация правителството показа колко е надупено пред САЩ и ЕС - живи папагали!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Някой

    30 11 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    След като мислиш така,явно си платен драскач.Казано с други думи - Си Хейтърите.
    БЪЛГАРИЯ трябва да остане неутрална в подобни конфликти и ситуации, защото нито Тъпите Американци,нито братята руси ще ни спасят задниците при един световен конфликт.
    С неутралитет от подобни действия е много по-лесно добър вариант.Защото " Великата Америка" с нейното месене в политиката на тази и онази държава,докара България до просешка тояга,вкарвайки в действие планът " Ран & Ът" и докараха икономиката ни до колапс,за да могат да пласиране техните ГМО продукти,да разграбват и опустошават.Това в историята се нарича разделяй и владей.Или икономическо влияние,диспотизъм,тирания и още много епитети от този вид.

    Коментиран от #146

  • 50 мислещ

    41 14 Отговор
    ПОЗИЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА Е ПРАВИЛНА-БРАВО!
  • 51 Нещо

    12 32 Отговор
    се е объркал Борислав Цеков. В българската позиция не се споменават САЩ. Не става дума за солидарност със САЩ, а за солидарност с Евросъюза, част от който сме. Нещо повече. Изрично се посочва конкретно солидарност с Испания и Португалия, които са помолили за това своите съюзници. Защото във Венецуела живеят 1 милион техни сънародници. В българската позиция конкретно се споменава солидарността, която Испания и Португалия са проявили към нашите международни превозвачи.Но да оставим това. България е част от евроатлантическата общност и логично сме солидарни с нашите съюзници. И с Америка, разбира се.Венецуела им била заден двор? По тази логика и ние сме заден двор на руснаците. Но искаме закрила от Америка. Тя защо да не иска, хайде, не закрила, но солидарност. Иначе Борислав Цеков бърза пред вятъра, защото се гласи от Румен Радев НДСВ 2. В което ще се намърдат кобурготските кадри предимно. И той, човекът, се е подредил на опашката.

    Коментиран от #52, #57

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Диамантената ръка

    17 32 Отговор
    Радев призовава да не се подмазваме, хубаво. Ама самият той прави същото. Значи важно е да се кланяме на Путин и Турция? Тогава може. Руменееее, що не си остана в хангара...

    Коментиран от #69

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 истината

    13 27 Отговор
    Нашия Плейбой пак се изака на метеното.Нали е под чехъл,друго не му остава -само ака.
  • 56 Конраде

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "конрад аденауер":

    Конраде аденауерчо много ти полиран "мозъка"бе
  • 57 Наблюдател

    13 27 Отговор

    До коментар #51 от "Нещо":

    Руската подлога Цеков е объркан по рождение. Затова подкрепя плазмодия радев.
  • 58 Чипът

    14 27 Отговор
    Знам си - от фатмак нищо не става. Ние президент го направихме да ни срами по света
  • 59 КПСС БКП

    14 29 Отговор

    До коментар #13 от "Има надежда":

    Има надежда ..... Недоразумението , наречено президент няма собствено мнение ...Този изразява мнението на господарите си от Масква , тези , които платиха за да го назначат ...
  • 60 4ти пол

    11 25 Отговор
    В детската градина децата си говорят, че новия съвет към пРезидента ще бъде основно със стари, доказани хора на НДСВ и цвета на Посрано 20 с ръководно/контролни функции (ала Йотова).
  • 61 чичо

    8 21 Отговор
    Хора,слезте на земята.Никоя държава не може да съществува сама.Даже и когато сме живели в пещери, пак сме разменяли по нещичко с друга пещера и днес- под слънцето нищо ново-е така.За това,искаме или не трябва да се СЪОБРАЗЯВАМЕ с другите,а е задължително това да е с ония с които сме в съюз, иначе ставаш предател,а предателите не ги обичат нито нашите,нито техните,нито вашите-НИКОЙ.Тази простичка истина,особено генерал,трябваше да я знае-уви.И престанете с тъпия национализъм,патриотизъм и възвишен и никому не нужен патос.Когато е трябвало патриотизъм и да се върти калъча-ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ-те Българите са го правили.Но мили БЪЛГАРИ днес е 21век- ние трябва ДРУГО да правим.Трябва да правим не само каквото трябва,но и когато трябва.За ония, които се канят да цвъкат минуси-прочетете историята за великия ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ,ако въобще си спомняте кой е този,защото ако помните,нямаше да ръсите глупост подир глупост.
  • 62 котйо

    26 8 Отговор
    Потомствените комунисти,като Паси,Плевню,Младенов,Кунева сега,като са на американска хранилка вече декомунизирахте ли ги.
  • 63 Решетников

    12 9 Отговор

    До коментар #34 от "ДГГ":

    Не не е,на Решетников е решението.
  • 64 аkud

    13 23 Отговор
    хаха радев грипена. радиоточката на кремъл. защитава кремълските интереси
  • 65 Гост

    14 15 Отговор
    Още един скрит комунист който е за статуквото във Венецуела, а за законно избраното правителство в България е против заедно с Радев.
  • 66 чичо

    4 12 Отговор

    До коментар #41 от "чичо":

    Хей минуси, взимате ли се хапчетата редовно-взимайте си хапчетата бе хора,защото вашата неоринтираност е самоубиство.Как не го разбирате?!
  • 67 Putin

    4 9 Отговор
    Говорит Москва ........
  • 68 Готин ама не съвсем

    25 5 Отговор

    До коментар #18 от "конрад аденауер":

    Много ми хареса това, за беден, прост, оскотял и мързелив! Та да го анализираме. Една богата държава, каквато бе България 89 година бе доведена до просешка тояга, от същите тия, за да станем само консуматори на западните нискокачествени стоки. С българските предатели, на които първата им работа бе да обявят нашият най-голям пазар, както и доставчик на суровини, Русия, за враг номер едно! Съсипана икономика, съсипано селско стопанство, съборени и нарязани на скрап предприятия! Обезлюдена и етнически променена територия! Прост? Ами българина стана прост, под диктовката на същите тези западняци, които унищожиха доброто и признато, като качествено образованието до 89-та година. Безумни институти, където парите следват студента и при нормативи от 2500 човека, не могат събра и 1200. Обявени места 80 000 за студенти, завършващи 60 хиляди, напускащи България 40 хиляди. Та за какво образование говорим. Същото и със средното образование, където се водят едни паралелки, в които няма и по две деца, но ги водят, защото иначе трябва да затворят училището! И въпреки това закрито миналата година 1550 паралелки!

    Коментиран от #101

  • 69 Пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #53 от "Диамантената ръка":

    Що не се кръсти "Чугуненият мозък" или май изобщо нямаш и такъв...
  • 70 Готин ама не съвсем

    25 3 Отговор

    До коментар #18 от "конрад аденауер":

    Та да продължим с анализа. ПРОСТ, за народа. Ми как няма да е прост, като за пример се дават цицо-гъзо-бузестите каки, без грам мозък в главата и момченцата с БМВ-тата и дебелите вратове. Нали това се представя за елита на нацията. Колкото си по-прост, толкова си по нагоре. Ми виж пожарникаря и вифаджията и всичко трябва да стане ясно! ОСКОТЯЛ? Ми как няма да оскотее с пенсия от 200 лева и заплата от 560 лева. Но толкова от тези. Толкова си могат некадърниците! И да чакаш всяка нощ, дали ще дойдат да ти разбият къщата и да те изнасилят и убият, щото няма кой да гласува един елементарен закон в ПарлаМАТА! Как няма да оскотееш! Мързелив?? Кой е мързелив? Оня, дето седи по цял ден и прави деца и не е внесъл и лев в бюджета, или държавната администрация, дето се е окопала, като за война и се чуди само какви простотии да измисля, за да трови нормалните работещи и да оправдава жалкото си съществуване? Да те са мързеливи! Но не можеш да наречеш мързеливи, ония обикновени хора, дето блъскат по 12-14 часа всеки ден, без събота и неделя, и без отпуски, в частния сектор и внасят като пчелички, а софийските простаци се чудят, само как да ги тровят и рекетират!
    Та КО КАЗА?

    Коментиран от #72, #73

  • 71 Марчето

    5 11 Отговор
    Този пък откъде изпълзя. Отдавна не е замърсявал медийното пространство.
  • 72 конрад аденауер

    8 15 Отговор

    До коментар #70 от "Готин ама не съвсем":

    Вчера ти обясних, че 1989 г. България беше една фалирала държава и имаше купонна система, ти пак с хвалбествията, на онова време!? Хванах края на този велик режим, цоца и помня много добре, кое, как беше, какво имаше по магазините и как работиха всички, макар, че по това време не съм работил. Имаше един виц:"Ние ги лъжем, че работим , а те ни лъжат, че ни плащат." Помниш ли го?
    Стига с тия митове за постиженията на социализма, защото ставате смешни. Имаше предприятия, които не бяха конкрентноспособни и некачествената продукция се изнасяше главно за необятния и непретенциозен пазар на СССР, срещу горива и оръжие, общо взето икономиката беше на системи от "братските" икономики и най-вече от тази на СССР.

    Коментиран от #75, #77, #82, #87

  • 73 конрад аденауер

    7 8 Отговор

    До коментар #70 от "Готин ама не съвсем":

    Кои са тези в чиито ръце са предприятията, доколкото ги има? Не са ли същите, които възхваляваш? Тези от едно време, сега са те и техните деца, това е положението.
    Всяко изкуствено нещо си има и своя край, всяка лъжа излиза рано или късно наяве. Не може да си на пазара, ако не си конкурентноспособен, няма как да стане.

    Коментиран от #78, #86, #88

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 МДААААА НАЧИ КАЗВАШ ТОГААА

    17 3 Отговор

    До коментар #72 от "конрад аденауер":

    НИКОЙ НЕБИЛ РАБОТИЛ. ОГЛЕДАЙ СЕ ХУБУУ ОКОЛО ТЕБЕ СИЧКО Е ПОСТРОЕНО ТОГАВА А СЯ НЯМАТЕ ВЕЧЕ ПЕТА ПЕТИЛЕТКА ПАРИ ДОРИ ЗА БОЯ ЗА МАРКИРОВКА НА ПЪТ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ. ПЪК ТУЙ ДЕТ НАРЯЗАХТЕ НА СКРАБ И ТО ОТ НЕБЕТО ЛИ ПАДНА.....ПЮУ
  • 76 Уроците на историята

    3 13 Отговор
    Сега да си представим следната ситуация: България е под турско робство, избухва Априлското въстание, следва потушаване, масови убийства, изнасилвания и т.н. Позицията на световната общност е от рода на: "Дреме ми на х...я, това си е вътрешен проблем на Турция, ние не можем да се бъркаме във вътрешните работи на суверенна държава". Е, това харесва ли ви? ЕС и България не искат да налагат Гуайдо изобщо за президент на Венецуела, а той само да организира и проведе честни избори за президент - в интерес на венецуелския народ защото ситуацията в момента там е катастрофална. Подробна ситуация имаше и у нас през 1997 г при Жан Виденов и тогава комунистите бяха принудени да се откажат от мандата за съставяне на правителство след което бяха проведени избори и държавата лека-полека беше възстановена от правителството на ОДС.

    Коментиран от #84

  • 77 Готин ама не съвсем

    15 1 Отговор

    До коментар #72 от "конрад аденауер":

    Я пак за липсата на конкурентноспособност?? Работех тогава в научен институт. И създавахме технологии по-добри от американски и японски. Още спя върху протоколите от изпитанията. Но ни бе обяснено, от ДЕМОКРАТИТЕ на власт, от Пушкаров, че са дошли не да създава, а да унищожават и не ни го дадоха предприятието, а го унищожиха! Имахме технологии, а което бе по-важно, имахме безкраен пазар за нашата продукция. И когато ние излизахме с гордо вдигната глава от Руския пазар, западните фирми и фирмите от ФАЩ се чудеха, как да се намърдат на нашите места! Икономиката е инертна система, а пазарите още повече. Нищо не ни пречеше да запазим съществуващия пазар и постепенно да се преориентираме към други пазари. Да запазим предприятията, да запазим персонала, да запазим специалистите, но нали трябваше да нарежем и унищожим промишлеността и селското стопанство? Нали трябваше нашите обучени кадри да отидат в други страни, където да работят и спомагат за добрия живот на немската фрау и нейния Ханс? Такава бе повелята на запада! Ми направиха го предателите!
  • 78 Готин ама не съвсем

    16 0 Отговор

    До коментар #73 от "конрад аденауер":

    Понеже си отворен, да поговорим за конкурентноспособността! Казваш, нашата продукция бе неконкурентно способна, нали?? А да не би китайската продукция от последните 30 години да е качествена??? Но хората си я продават и станаха първа икономика в света! И във времето успяха да са вече и конкурентно способни. Какво ни пречеше и ние да произвеждаме, макар и според тебе некачествено, като има къде да продаваме, и не само това, нашата продукция бе търсена и наложена на пазара! А сега какво произвеждаме, освен чалъми и номера? Изнасяме суровини, които другите преработват и ни ги връщат обратно, като готова продукция и печелят майсторски на наш гръб!
  • 79 Готин ама не съвсем

    14 2 Отговор
    Сега да поговорим пак за конкурентноспособността!
    Дойдоха западняците и взеха да обясняват, как ще се състезаваме, равнопоставено и честно на тази хубава нова писта, наречена бизнес и икономика! На една нова писта, с гладък асфалт, с нови трибуни, с добра уредба и т.н.н.! Да де, ама те излизаха от оня строй, а ние от друг. Те бяха с поршета и мерцедеси, а ние с волски каруци, с куци волове и коли на три колелета. Иначе "честни" състезания нали? Сиреч, западняците идваха с натрупани капитали през последните 200 години. С мениджърски екипи, с техни готови пазари, с нови стоки, с протекционизъм! Каква бе лихвата Тогава на българския започващ бизнес?? Едни 15-20%, а на няКОЙ и 27%. И не по-малко важно. Как се отпускаха първите заеми и на кого? А на западняците лихвите по кредитите бе 0,25%, 0,5%. Но бяхме "равнопоставени", нали?? За да си изградят веригите Кауфланд и Лидъл, които са собственост на Шварц Груп, Световната и Еврогейската банка им отпусна едни 800 милиона безлихвен заем. На коя българска фирма, тези банки отпуснаха такива кредите, за да си направят магазини в Германия и Франция, примерно? Или 80 милиона, или 8 милиона, или 8 цента? На коя фирма??????? И всички тези порно магазини се водят клас А, като инвеститори, а българският бизнес кучетата го яли! Но няма протекционизъм, няма монополи, няма нелоялна конкуренция, НАЛИ? Я се образовай малко и тогава спори с мен!
  • 80 Георги

    4 14 Отговор
    Борислав Цеков е човека на Гиньо Ганев, а самия Гиньо Ганев е обикновен комунистически нагаждач, клакьор и подлога на комунистите.
  • 81 Факт

    6 2 Отговор
    А дома я съм прецидент за яд на жената, ида се гласи и да се не прогласи нема кой да я признае оти пари нема!!!
  • 82 Borislav Popov

    12 1 Отговор

    До коментар #72 от "конрад аденауер":

    Защо българинът стигна до просия в последните 30 години вместо да забогатее ? Още помня първите западняци които се изказваха по Българската телевизия ! ..Та думите им бяха : България е богата държава. Вие си поддържате колите само с нови части от магазините ! 90% от гражданите ви имат собствени жилища ! ПРИ НАС НЕ Е ТАКА !!!
  • 83 Иво

    1 9 Отговор
    Ами като го поздравяваш - иди си го и гушни, отрепки червени сте-еее! СГАН!
  • 84 Borislav Popov

    15 2 Отговор

    До коментар #76 от "Уроците на историята":

    Ами точно така казаха западняците за България и не си мръднаха пръста ? Кой ни освободи от Турция ? Германия ? Англия ? Франция ? Май няма такова нещо .Гледаха как да ни натикат да си стоим в Турция ! Само един освободител имаме - Русия !

    Коментиран от #94

  • 85 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антигерб":

    Може би по същият венецуелски сценарий се готвят да сменят много неудобния за тях настоящ наш президент.
  • 86 Borislav Popov

    13 1 Отговор

    До коментар #73 от "конрад аденауер":

    В началото на демокрацията имахме възможност да продължим да работим - но ни пратиха един ликвидатор ! Няколко пъти говорихме за различни идеи докато накрая не му писна и точните му думи са : " Пратили са ме да го ликвидирам това предприятие . Ако не го направя аз ще пратят други но накрая все пак ще го ликвидират "!!!!

    Коментиран от #97

  • 87 Borislav Popov

    16 0 Отговор

    До коментар #72 от "конрад аденауер":

    А да ти припомням ли за депутатите и министрите назначени в 5-6 директорски борда в различните предприятия ? Като изобщо не се вясваха там. И как техни хора бяха поставени на входа и на изхода на предприятията ! Как по тоя начин източиха капиталите на тия предприятия и ги фалираха ?!!
  • 88 Borislav Popov

    12 2 Отговор

    До коментар #73 от "конрад аденауер":

    В чии ръце отидоха предприятията ? Ами питай тия от СДС ! И най вече лицето Иван Костов! Още помним "мистър 10%" в чие правителство беше и какви ги вършеше !

    Коментиран от #95

  • 89 Грую

    4 1 Отговор
    То туй добре пич ама отиде цената на F16 с 10% нагоре!

    Коментиран от #90

  • 90 баба ванга

    1 5 Отговор

    До коментар #89 от "Грую":

    Груйчо на тебе кой ти даде инфо за цената щото още и от Щатите не я знаят
  • 91 Мадур

    3 6 Отговор
    Пишете след края на работното време на руско- БСПарските тролове. След 18-19ч. излизат в почивка. Тогава ще разберем колко сме много.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Дядката

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Какви 2скорости бре хора? Ние вече 30години сме на задна.
  • 94 Дядката

    12 0 Отговор

    До коментар #84 от "Borislav Popov":

    Забрави да попиташ колко войници от споменатите държави са загинали за нашата свобода. Попитай и с какво оръжие турците стреляха срещу опълченците.
  • 95 "Гласувайте"

    1 8 Отговор

    До коментар #88 от "Borislav Popov":

    Костов не е от СДС оглави ОДС, член на БКП и е бивш преподавател по "Марксизъм - Ленинизъм" в Български университет преди 1998г. Завзел власта през 1997 с измама. Целия му антураж беше от бившата "Държавна сигурност". Аз и моите момчета охранявахме митингите му, вярвахме, че нещо ще се промени, вярвахме в "летящи" маймуни! Мислехме, че има и честни комунисти но... Защо не видите бографията на К. Нинова ? Ами Р. Радев да не е от друго котило ? От трън та на глог, че бил по-висок, така се получава. Ще си чукате главите, аз вече не съм България! Пиша за по-добро обрзо....вание.
    ДЕРЗАЙТЕ

    Коментиран от #98

  • 96 "Гласувайте"

    0 2 Отговор
    ПРЕДИ. 1989 .
  • 97 Гост

    3 10 Отговор

    До коментар #86 от "Borislav Popov":

    Сигурно си работил във вестник"Стършел',защото само той може би от всички соц продукти беше долу горе конкурентно способен ,или с две думи кажи кое е това производство.

    Коментиран от #99

  • 98 Borislav Popov

    9 0 Отговор

    До коментар #95 от ""Гласувайте"":

    Кой е министър на финансите при първото правителство на СДС ?
  • 99 Borislav Popov

    13 1 Отговор

    До коментар #97 от "Гост":

    И кое не ни беше конкурентноспособно ? Май повтаряш мантрите на СДС ? Електрокари , мотокари и телфери - в топ 3 в света !!! В топ 5 при производството на електромотори ! Произвеждахме всичката бяла и черна техника за вътрешни нужди . Почти цялата промишлена и военна електроника за СИВ. Тежко машиностроене , хранителновкусова промишленост - на ниво ! Селско стопанство - 36 вида култури ! Собствени сортове без ГМО. Изнасяхме агнета и за арабите и за католиците ! Сега само внасяме . А прясното мляко произведено сега стига само за нуждите на София ! Можеш да си представиш какво ядем !

    Коментиран от #114, #133

  • 100 Зигфрид

    2 12 Отговор
    Кое е това изпражнения Борислав Цеков,та му публикувате некадърната и неверна статия .Факти" са червена или подвластна на червените медия ?
    ИМПИЙЧМЪНТ !!!
  • 101 Съдът е близо

    3 12 Отговор

    До коментар #68 от "Готин ама не съвсем":

    Абе за каква икономика и за какво стопанство говориш. преди 1989 г. Три фалита на икономиката ! Спал си накриво? Знаеш ли къде отиде Българският УРАН тикво. Бяхме "равни" затворници, с разрешение на партииния секретар се издаваше открит лист за да почиваш в Ахтопол. Икономика ?! Електрокари кпуваха Японците за оловото и желязото, заместихме с бетон оловото и край с износа, по полето само баби и бригадир - пртиен секретар! Икономично трупахме буркани за да не умрем от глад през зимата! 10години чакаш разрешение да си купиш "кола" ! Раждаш се където наредят, учиш, където наредят, живееш, където наредят, работиш, където наредят, почиваш, където наредят! ТИ ПО-РАВНИЯ Роден си със златна лъжичка в устата и пишеш глупости!

    Коментиран от #105, #106, #108, #109, #117, #119

  • 102 и аз да ти кажа

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    че не сме ли предатели?Я се върни в историята и сам ще се убедиш.За това и не ни уважават-никой не вярва и не уважава предателите
  • 103 Рундьо Рундев

    2 11 Отговор
    Защо съм такава тъпа селска мотика?
    Що не взема да се самообеся, или пък да отлетя безкрайно с някой Грипен?
    Все въпроси с повишена сложност за Рундьо Тъпото!
    Ама има ли смисъл да го коментираме тоя Лешпер!?
    Дал си е простия селски заден двор на "другарите"му,и няма друг шанс, освен да им приглася и да вреди на България.
    По просто парче никога не е стигало до такъв висок пост в България.
    Евати и утрешната.
  • 104 и аз да ти кажа

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    то пък едно лягане....постоянно на тръни,кога ще напишат нещо,че да го оплюеш...
    мъка,мъкааа....
  • 105 Borislav Popov

    7 2 Отговор

    До коментар #101 от "Съдът е близо":

    ЕЛЕКТРОКАРИ : Първият износ на завода е осъществен през 1957 г., когато с произведени 172 платформени електрокара с моделен индекс ЕП 2002. През 1958 г. се изнасят и 3000 електрокарни машини за Китай. До края на 1963 г. в редовно производство са вече 14 типоразмера електрокари. Освен в соцлагера, емблемата на завода е позната и във Франция, Англия, Белгия, Испания, Австрия, Индия, Турция и Гърция, Китай, а след това и в Япония. През същата година се открива и новата модерна сграда на завода с обща открита площ 60 000 кв. м. механизирани производствени процеси и поточни линии. Обемът продукция се увеличава три пъти.!!!!!!!!!!!!!!!!!.................. Английското списание "Мъкеникъл Хендлинг", пише за нашите кари като за "особено яки и здраво конструирани". Швейцарската фирма "Ханс-Щюдли", която продава машини от българския завод, в писмо изразява задоволството на своите клиенти от "изработката, удобствата и голямата производителност" на нашите електрокари. Западногрманското фирма АБГ, закупила от тях, потвърждава тази оценка. За едно десетилетие българските електрокари стават конкурентоспособни и равностойни на произвежданите в страни с богат опит и традиции.
  • 106 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #101 от "Съдът е близо":

    ЕЛЕКТРОКАРИ : През следващото десетилетие, освен новите типоразмери, расте и чисто количественото измерение на производството. През 1979 г. в завода са произведени 26 353 електрокари – рекордно число дотогава. През същата година производството на електрокари се увеличава 3,8 пъти спрямо 1964, да речем. В края на 70-те години България излиза на първо място по обем на производство на кари в света – над 80 000 броя годишно от всички заводи под емблемата на Балканкар..........................През 1980 г. в Комбината започва ускорена разработка на нова линия електрокари Дружба. Учасват ВТО Балканкаримпекс, Сибикар – Италия, Ирионкар – ФРГ и Технокар – Франция. Четири модела от тази линия са наградени със златни медали. Точно те са от електрокарите, изнасяни най-много за указаните западни страни и Япония. ..............................
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Borislav Popov

    7 0 Отговор

    До коментар #101 от "Съдът е близо":

    ЕЛЕКТРОКАРИТЕ: "Техническите параметри, ергономичните показатели, ремонтопригодността и дизайнът поставят новите Ви машини между първите три водещи фирми на западноевропейския пазар" – заявява инж. Алберто Дзола от Сибикар, Италия. През 1982 г. български електрокари от линията Дружба вече се изнасят успешно и за Финландия и Сингапур.!!!!!!!!!!!........................За 30 години – от 1952 до 1982 при база 1952 = 1– производствената продукция на завода е нараснала над 50 пъти, а осъществената печалба – над 150 пъти! .......................
  • 109 Borislav Popov

    8 1 Отговор

    До коментар #101 от "Съдът е близо":

    ЕЛЕКТРОКАРИТЕ : Ако между 1960-65 г. са били произведени 26 183 кара, десет години по-късно те вече са 80 104, а през 1981-1985 заводът е произвел над 120 000 електрокара, които чрез българските пристанища заминават да служат вярно години наред в далечни страни.............................................................Статистиката също е чудесна: през 1988 г. България вече произвежда 1/5 от световното производство на електрокари и мотокари и по производство на човек от населението заема първо място в света. Около 90 % от продукцията отива за износ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #121, #123

  • 110 Тигър

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Много точен коментар
  • 111 просто българин

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "конрад аденауер":

    а сега къде сме ,бе трол?Не виждаш ли,че освен,че сме стигнали дъното,станахме миньори?ТЪП ЛИ СИ?
  • 112 глупости говориш

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Четиво за путлерасти":

    точно италия заби шамар на ЕС,като не призна Гуайдо
  • 113 трябва

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Наблюдател":

    да си сложиш очила
  • 114 "Гласувайте"

    3 5 Отговор

    До коментар #99 от "Borislav Popov":

    Такива дрънкалки оглозгаха България и сега точат отново зъби ! Ха ха ха СИВ, като нямаше нищо по-добро? Карахме москвич, Жигула, Трабант с разрешение 10 години чакане! Порше, Алфа Ромео, Кадилак и други, не бяхме и чували. Така е СТРАШНА ИКОНОМИКА! КАКВО ЗНАЕШ ЗА. ГМО та пишеш ? Возехме се на парни влакове, чакахме по 12 часа за билет за филм с Жан Маре, Луи Дюфинес, нямаше други, а Винету. Разпитваха ни откъде имаш пари за колело-Балканче. Имахме страхотни изобрертения, но те се крадяха масово от шефовете и всичко умираше заради некадърните крадци! Имахме страхотна опера и музикален театър, балет, цирк, сатиричен театър, (дарбата не подлежи на краба и присвояване) за кратко защото всички даровити артисти се спасяваха в "дивия" запад,

    Коментиран от #115, #116

  • 115 Borislav Popov

    8 0 Отговор

    До коментар #114 от ""Гласувайте"":

    Сега да не караш Порше или Кадилак ? А за нова кола колко години чакаш ? Или май един живот не стига ?
  • 116 Borislav Popov

    6 2 Отговор

    До коментар #114 от ""Гласувайте"":

    Приказваш празни приказки . Неща за които явно само си чувал или чел във фактор ? Кай е тоя който са го питали за колело ??? Па камоли за филми ! Бях ученик тогава и никога не съм чакал за билет - даже и за Междузвездни войни - които излязоха тогава ! Един билет за Супермакс беше 12 лева а за Лепа Брена 8 лева ! И никакво чакане ! Билетите се продаваха както и сега .

    Коментиран от #124

  • 117 Готин ама не съвсем

    4 1 Отговор

    До коментар #101 от "Съдът е близо":

    Личи си, колко си некомпетентен! Не можеш да замениш оловото с бетон! То не става за акумулатори. Чел си някой глупак, написал, че е заменена противотежестта от стомана с бетон и за това не са ги купували. И това не може да стане. Плътността на бетона е 2,5-3 пъти по лека от стоманата, сиреч, противотежестта трябва да е три пъти по-голяма, което няма как да се случи, защото се сменят габаритите на електро, или мотокара драстично. Може да се замени с чугун. но тъпите ни директори не можеха да го проумеят. Плътността му е много близо до стоманата и 1-2 милиметра увеличение на отливката никой не може да забележи, а себестойността му пада с над 30% и можеш да сложиш най-ниското качество, пълно с всякакви боклуци, защото противотежестта само ТЕЖИ и няма никакво натоварване. Викаш, купували ги заради стоманата и оловото? Има ли значение, заради какво ги купуват??? Продаваш готов краен продукт. Запазваш работни места и за акумулатори и за отливки и за двигатели и за гуми т.н.н. Пак питам? Китайските стоки, много ли са качествени, или са отврат?? Но станаха икономика номер 1! А за селското стопанство. Майка ми бе агроном окачествител и работеше в Булгарплод. Лятно време даже спеше там, защото вървяха камион след камион със селскостопанска продукция и някой трябваше да определя, кое за кой пазар е! Товареха в хладилни вагони с добра термоизолация, а след това отиваха в ЛЕДОЗАВОДА, където се насипваше лед в две отделения, в двата края на вагона и заминаваха за чу

    Коментиран от #118

  • 118 Готин ама не съвсем

    6 1 Отговор

    До коментар #117 от "Готин ама не съвсем":

    за чужбина. Та не ми говори простотии. Нямали сме конкурентно производство? За това финландците идваха в Правец, да гледат производство и направиха Нокия и фабриката за нея! Какво пречеше да го направим ние?? Не съм роден със златна лъжичка в устата. Баща ми бе интерниран в турско село и след това въдворен там. Бе враг на народа и за това съм роден там! Та не ме обявявай за комунист. Теглил съм си от наследството яко, но това не ме прави сляп за настоящето и за анти БЪЛГАРСКОТО състояние на всичко тук!
    И да ми кажеш само? Как сме могли да имаме над 800 реактивни самолета след 52 година, защото преди това сме имали и витлови такива? А сега не можем си купи и 8 ? За танкове, радари, ракети и т.н.н., няма да питам!
  • 119 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #101 от "Съдът е близо":

    Колко нови автомобила се продават сега годишно ? 20-тина хиляди ? И то по голямата час са служебни ? Колко нови автомобила се падат на останалите ? 1 : 1 000? Лично аз не познавам нито един обикновен човек който работи на заплата да си е купил нов автомобил !!!!
  • 120 Silver fox

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Голяма помощ,големи милиарди,но за кого?Мизерия и простотия,иди да видиш в провинцията.Страшно падение на държавата!
  • 121 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #109 от "Borislav Popov":

    Абе какви глупости пишеш че и си вярваш, продавахме електрокари и мотокари в затвореният пазар в СИВ, и известна част на запад до мига когато тъпите комунисти се усетиха и замениха балванките с чугун за баласт с бетон и ку ку на запад нямаше повече пазар.

    Коментиран от #125, #132

  • 122 мдааааа

    2 5 Отговор
    цеков, добре се навеждаш, цеков!
  • 123 !!!!!!!!!!!!

    6 0 Отговор

    До коментар #109 от "Borislav Popov":

    Така е ! Прав си ! Статистиката е вярна. И аз се занимавах с това ! НО Знаеш ли за Българските коли "Шипка" или "София" ? Българските лазери, Българските електролитни кондензатори, говорители и тон колони, енергия от отпадъци, гориво от вода, за "Нивалина", за първият в света дистанционно управляван часовник - Христо Минев, за пшеница проба "Б" 2 , за хидро-пмевматичен харпун, за произвеждания по лиценз "Рено Алпин", Бългрските разработки на компютри - подържах първия IBM компютър в сградата на "Изод сервиз" за след дипломна квалификация, Българските интегрални схеми, и много други . Какво стана ? Защо нищо няма ? Нищо от тези разработки не е фалшиво, всичко беше (провалено) , Да си чувал за тренировъчен директен танков бой в реално време с разход само за гориво(САЩ и пехота), за вседеходна инвалидна количка(бойна кола в Русия).
    , вълнови генератор(Полша). НЕ И ВЪВ. БЪЛГАРИЯ,

    Коментиран от #129, #130

  • 124 Съдът е близо

    2 3 Отговор

    До коментар #116 от "Borislav Popov":

    Бил си УЧЕНИК !!! а знаеш ли кога пуснаха Междузвездни войни" ? Аз водих моите беца да го гледаме! Господи и ти пишеш за... ЕЕЕЕЕ. Аз не завися вече от такива! И всеки има право на някакво мнение!
    Друг пише 800 реактивни самолета през 1952 г. !?!?!?!? Не споря, няма смисъл. Разговора стана. "Дай да си говорим, че ни се приказва" . Поздрави

    Коментиран от #127, #128, #131

  • 125 Borislav Popov

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "Гост":

    Кога си живял ? Какво знаеш ? Това което съм писал е историята на завода ? Лъжец ли ме наричаш ? Това че ти си некомпетентен си е твой проблем ! Защото сега българите сякаш живеят на Планетата на маймуните и не могат да повярват че се е произвеждало в България !!!!!

    Коментиран от #150

  • 126 Крал Мас

    2 4 Отговор
    Цековчето нещо и той трябва да си пие хапчетата. Нали беше либерал като се вкл. в НДСВ в комбина с ДПС .После почна да громи неолибералите , после ес ,стана почитател на русофилистиците и на сатрапите
  • 127 Borislav Popov

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Съдът е близо":

    Това си е статистика и го има черно на бяло ? Ти къде си служил - в кеча ? Как тогава ще знаеш колко самолета сме имали ?!! Колко летци познаваш от него време ? Аз поне лично трима !
  • 128 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #124 от "Съдът е близо":

    И никой не ти казва че самолетите са само 1952 година ! Знаеш ли колко самолета купуваме 1987/1988 година ? През 1988 г. са доставени 40 броя Су-25К и 21 броя Су-22М4... Сега не можем да купим 8 самолета за 30 години !!!!...................
  • 129 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #123 от "!!!!!!!!!!!!":

    За много от нещата мога да ти говоря от личен опит . Колата София съм я виждал многократно и от близо . За електрониката и елементите - мога да ти говоря цяла нощ. Няма как да ти покажа какво точно сме произвеждали преди 30-35 години. Но някои неща и сега ще ти изглеждат супермодерни за човек който не се е занимавал професионално . След демокрацията идваха едни германци да им правим техни поръчки . Правеха се на голямата работа. Като видяха какво сме произвеждали - ченетата им увиснаха. Само питаха - това вие ли сте го правили. После спряха да се правят на велики.
  • 130 Borislav Popov

    4 0 Отговор

    До коментар #123 от "!!!!!!!!!!!!":

    Много от заводите ги продадоха за 1$ . Като завода за магнитни глави . Произвеждахме и микропроцесори - серията СМ 601 . Тогава в телевизорите още нямаше микропроцесори . Нашите многознайковци разпиляха всичко.Румънците запазиха завода в Баняса и продължават да произвеждат елементи.

    Коментиран от #136

  • 131 Готин ама не съвсем

    5 2 Отговор

    До коментар #124 от "Съдът е близо":

    Братчед,ти можеш ли да четеш, или имаш проблем с възприятията?
    Аз съм написал, че сме имали над 800 реактивни самолета след 1952 година! СЛЕД!!!!! От 1952до 1989 година сме ги имали тези 800 самолета. Имахме повече, отколкото Турция и Гърция взети заедно! И да те светна още, самолетите които са в момента в България и все още ни служат са от ония омразните МИГ-29 от онова време!
  • 132 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #121 от "Гост":

    А знаеш ли колко предприятия има където тия електрокари и мотокари продължават да ги ползват и сега - след 30 години ? Защо не отидеш някъде и сам да видиш ! А ако бяхме продължили - за 30 години до къде ли още щяхме да ги развием ????
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Майна от Пловдив

    2 1 Отговор
    браво на Радев ,браво на Решетников ,браво на Цеков ,Браво на Путин ,браво на Ердоган ,браво на Мадуро, Браво на ислямистите в Иран.Да живее правото на всеки диктатор да довежда до хуманитарна криза своя народ и да определя да ли разхожда кучето си, какво да слуша .какво да яде , да ли да пие истинско кафе или мухлясало виетнамско ,да ли да има възможност да ползва тоалетна хартия или да си реже вестици. Да осигурява своите хора с народни пенсии и специално обслужване от НСО / УБО/ за да могат половинките да се разхождат до шиваа си за нови парцалки. Браво!
  • 135 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #133 от "Пако Ръбан":

    И къде стоят още електрокарите - "братко" ? Някъде на склад ли ? Или ще изкараш Българската разведка най голямата в света ! Южнокорейците идваха да се учат от нас !... Английското списание "Мъкеникъл Хендлинг", пише за нашите кари като за "особено яки и здраво конструирани". Швейцарската фирма "Ханс-Щюдли", която продава машини от българския завод, в писмо изразява задоволството на своите клиенти от "изработката, удобствата и голямата производителност" на нашите електрокари.

    Коментиран от #152

  • 136 Съдът е близо !!!!!!!!!!!!!!!!!

    5 1 Отговор

    До коментар #130 от "Borislav Popov":

    Извинявай сменям си ника. Секретен сътрудник ДОСО-ОСО, поддръжка IBM комп. 1972-75, началник научно производствена лаборатория към БАН. Прав си и аз съм прав, имахме страхотни мозъци но всичко е откраднато, продадено за стотинки или смазано от алчни некадърни началници ! Правихме робот и на панаира в Пловдив някои зяпнаха, после всичко изчезна, схемите, мисля, че сигнатурата беше mqA709. Ха ха кеча носеше оборудването до колите(камионите). Разпродадоха и затова съм бесен ! Сега същите приказват глупости и се правят на велики а аз погребах 2018г двама от моите момчета, нямаха пари за лекарства (страхотни мозъци) и какво от това? НЕ СМЕ НИЕ ОТКРДНАЛИ НИЩО, КАЗАХА, ЧЕ СМЕ БИЛИ НА ХОНОРАР И НЯМА ТРУДОВ СТАЖ !!!!!!!!! Техниката не носи девиденти в България, само подлеците без скрупули, без чест, без достойнство ПОЛИТИКАНИТЕ, тези които се въртят като палачинки, само и само да докопат и дори ЕДИН лев! Поздрави
  • 137 Бай Иван

    5 5 Отговор
    Венецуела страната с най големи залежи на петрол в света е докарана до просешка тояга и заплата от 30 долара,благодарение на социализма на Мадуро.ДА ЗНАЕТЕ БЪЛГАРИ ДОКЪДЕ ЩЕ ВИ ДОКАРА ШОФЬОРА НА САМОЛЕТ НАЗНАЧЕН ОТ ПУТИН ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Българина

    4 4 Отговор
    Каква работа има сащ в България с 1000 цру фондации и 4 бази? Освен че ни бомбиха, без ние да сме ги? Имаме да си връщаме, оше не сме се разплатили с тях. ЗА 45 Г руска база не имало, за 10 г в нато 4 чужди! Кой е окупатора

    Коментиран от #140, #144, #151

  • 140 чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #139 от "Българина":

    Приятелю,аз съм бивш военен от ВВС,почти целия живот ми мина в армията,зтова ти казвам-всички летища в България,преди 1989год. бяха Руски бази.

    Коментиран от #142

  • 141 хари

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Много приказки и само глупости от твоя страна,а подлизурковците винаги са гледани със лоши очи."Където всите турци ,там и гол Хасан" е твойта работа,то и без това при управлението на ГЕРБ сме като добитък, на където ни побутнат на там вървим,каквото ни наредят това купуваме

    Коментиран от #145

  • 142 Готин ама не съвсем

    3 3 Отговор

    До коментар #140 от "чичо":

    Я пак?? И аз две години обикалях летищата на България. И никъде не видях ни един руснак. Ни пилот, ни техник, ни инструктор! А сега освен тези 4 бази, дали и другите летища и бази не са готови за ФАЩ и НАТО??

    Коментиран от #153

  • 143 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ОТКАЧАЛНИК":

    На ден !!!
  • 144 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #139 от "Българина":

    То и Русия също няма тук работа.
  • 145 Жалък, тъп народ

    4 1 Отговор

    До коментар #141 от "хари":

    Хари верно си добитък, ама този дето не дава мляко, месо и кожа! Единствено ставате за лайнохвъргачки ! Обикаляял авио базите и не видял ни един руснак !? Ха ха. като какъв о си обикалял лай..........събирач? В ракетните бази да си бил случайно? Мините за уран? Без да завъшиш школата на КГБ няма пилот, може шофйор ! Обслужващ. А МИГовете бяха добри за времето си но и нямаше как да сравняваме с аналог всичко беше "ТОП ССЕКРЕТ" -СТРОГО СЕКРЕТНО, та как сравняваше "хвърчилата"? Защо не пишеше глупостите си преди ГЕРБ примерно 2005 г. ? Сега се дървиш пред клавиатурата и вириш нос пред огледалото! ЧЕСНОСТА Е НАЙ-ОБРАТА ПОЛИТИКА ! ДОКУМЕНТИ И ДОКАЗАНИ ФАКТИ ! Обиждате на воля ама като ви обиди някой подскачате до небето! А среща лице в лице с опонент, ще разхвърляш ли обиди?! Не съм от никоя партия но Стой си пред огледалото, Всеки има гордост, чест и достоинство и като му дойде в повече ? Нали знаете, че Интернет не забравя, IP, бисквитки, ДАРК и Мислите, че знаете върхът на технологиите НО. ДАЛИ. Е. ТАКА. ? Кой ще ми каже ? Мрежата е за комуникация и контакт! Спорете но не обиждайте!
  • 146 Рътьо Тъпанчев

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Някой":

    Благодарение на Тъпите американци сега си постваш неадекватните мнения, а благодарение на братята руси още щеше да пращаш телеграми по пощата да си осигуряваш телефонен разговор с тъщата да ти прати от село някой буркан с консервирано месо щото в града умираш от глад.
  • 147 гост

    2 1 Отговор
    борислав цеков,това какво беше?Ахаааа това е от онези които наричаме политически трупове.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 1944

    1 1 Отговор
    чуждата агентура да се омита от българия до девето коляно.
  • 150 Майна от Пловдив

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Borislav Popov":

    Това да си бетонна глава е невъзвратимо. Има факти за фалита на социализма. Най-смешното е че така наречения Борислав Попов дори си е запушил ушите за ръководителя на НРБ . Тодор Живков го каза в прав текст: Социализъма е едно недоносче ! Точка . А при посещението си във ФРГ го каза на германците: да не вземете да тръгнете по нашия път ,че да си развалите хубавата държава. Явно Бай Тошо с незавършено средно образование се оказа по-умен от всички червени тролове през 2019г. Да ви е честита новата година!
  • 151 Доктор Ох Боли

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Българина":

    Ало Българино ЦРУто пак те гони .Говори ли с доктор Михайлов за новите по-силни хапчета
  • 152 Майна от Пловдив

    1 0 Отговор

    До коментар #135 от "Borislav Popov":

    Докато др Попов бълваше соц продукция за световния пазар ,бе забравил и че българите имат някои нужди , най-вече големи нужди. Спомням си една бабичка съседка през 70те беше станала известна ,че се абонирала за в-к Правда. Всички бяхме удивени ,защото никой не се беше абонирал за него / Да ти кажа др Попов ,че да се абонираш за в-к Правда след 70те си беше направо виц/ Оказа се ,
    че бабичката си направила сметка , че от него ща и излезе най-изгодно да реже за тоалетна хартия . Не направала сметка обаче ,че ще си навреди на ръцете и задните части защото този в-к като се намокреше пускаше яко мастило , така че жената се оплакала , но попаднала на нашите любими милиционери ,които я привикали и за малко да попадне на съд за подигравка с Великия Съветски Съюз и КПСС. Така че Борка колкото повече продукция за световния пазар ,толкова повече вестници за българския. Да живей Едииния Светъл Комунизъм / Да не забравим че Ботев не го е казал!/
  • 153 чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #142 от "Готин ама не съвсем":

    Извинявай за закъснението,но по-добре късно отколкото по-късно.Не можеш да сравняваш твоите 2 с моите 26год.По онова време, не авиобазите,тя цялата държава-макар и не официално обявена-си беше 16 съв.република.
  • 154 Сакс Кобург Гота

    1 0 Отговор
    Ябсолютно арогатно пишлеме с голямо самочуствие. Първо се насоса при Царедворците понеже уважава либералните идеи . После изведнъж намрази либерализма и се лепна за БСП ,където винаги е бил , насоса се кат съветник на Президента. Обхванат е от Соросоидна мания , въобще гаднюга , вредна личност.