Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Рукола с кафе за наивници

Сега пък оръжейният търговец Гебрев руснаците щели да го убиват с „Новичок“, и то преди онези Скрипал - цели три години по-рано. Изглежда, руснаците са репетирали с нашия човек

Публикувана: 14 Февруари, 2019 16:02
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2050
Рукола с кафе за наивници
Снимка: Фейсбук/Кеврок Кеворкян
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В една от книгите си анализаторът на световните конспирации Томас Гордън споменава „магазина за елексири и мръсни номера“ – така наричали помежду си хората от ЦРУ техническия отдел на Управлението.

За нашите тукашни будали пък сякаш функционира някакъв денонощен супермаркет за тъпи номера.

Ако нещата на „тихия фронт“ прекалено изсивеят, веднага спретват някаква история с „българска следа“.

Сега пък оръжейният търговец Гебрев руснаците щели да го убиват с „Новичок“, и то преди онези Скрипал - цели три години по-рано. Изглежда, руснаците са репетирали с нашия човек.

В ресторант в софийския „Кемпински“ руският агент Федотов поръсил с инсектицид – медиите го кръстиха „Новичок“ за белетристична убедителност - една рукола, и то точно руколата на Гебрев, и набързо се омел.

От прокуратурата съобщиха, че намерили пак тогава, през 2015 година, същия инсектицид и в кафемашината на Гебрев.

А пък племенницата на ренегата Скрипал и тя се обади: В България най-лесно можело да се убие с „Новичок“. Като я гледам горката матрьошка, направо ѝ вярвам.

Въпросният Федотов изглежда също е хапнал от руколата на Гебрев, може би за да провери как е на вкус - и това несъмнено му се е отразило, защото три години по-късно се появил и в Солсбъри, за да трови Скрипал.

Бил с още двама авери от руското разузнаване - тримката ходели заедно, нещо като джендър-разведка.

И като им доскучало, отровили Скрипалите. Но не съвсем - изглежда „Новичок“, който използвали, също е бил някакъв джендър-вариант.

Дотук имаме само една недобре измита софийска рукола и един Федотов, който се мота из България - значи е време да се появи новата „българска следа“ с всички произтичащи от това последици: накисване на тукашните ахмаци, шумно покаяние от тяхна страна, сетне гонене на руски дипломати и пр. Както винаги, ние сме подходящи за всякакви конспирации.

Английските журналисти не си поплюват, когато разследват - в смисъл, че могат да съчинят невероятни истории.

Навремето имах интересно приключение с Гордън Томас. Той, разбира се, е доста по- сериозен автор, минава за ас в разплитането на световните конспирации, книгите му са издадени в милионни тиражи, поне до 2004 година бяха 50 милиона.

През 2004-а похарчих луди пари, за да направя телевизионен мост с него чак от Делгани, Ирландия.

Но по едно време на Гордън му се искаше да избяга от собствения си дом. Особено, когато му представих един български банкер, за когото той пишеше сочни фантазии в книгата си за Робърт Максуел - „Царят на българите” - тя преливаше от забавни измислици.

Завърших разговора с репликата, че синагогата в София няма часовник. Гордън обаче се измъкна, като каза, че за въпросната част от книгата отговарял неговият съавтор Мартин.

Такива са тези автори - все гледат да се измъкнат, като накиснат някой друг.

И сега е време за накисване.

Затова няма как да не се сетя и за проф. Мелвин Гудман, генерал от ЦРУ. Той ми разказа колко настойчиво един нашенец твърдял, че българите са замесени в покушението срещу папата.

И сега има подобни „лобисти“, всъщност обикновени интриганти и мерзавци – доброволци в накисването на България, която винаги е била лесен обект за черната пропаганда.

За годините до 1989-а това е напълно сигурно. Сега е по-различно, но не много: днес пък сме подходящ терен за разгръщане на въпросната пропаганда.

Удобни сме за това - наивнички, повече от послушни - какво е повече от послушни? - склонни сме да ни набъркат във всевъзможни измишльотини.

Има и достатъчно мекотели, готови на всичко.

Навремето Дими Паница финансира измислицата за „българската следа“ в покушението срещу папата.

Сетне станаха на крака в нашия Парламент, когато почина.

Дори един атом от черната пропаганда да попадне в българското пространство, пак ще зачене маса глупости - нашите са готови, седят и го чакат със зяпнали уста. И не хапват рукола, дявол да ги вземе, пазят се.

Винаги сме готови да потвърдим всичко, което ни казват, могат да ни възлагат всякакви роли, например - изгонете руските дипломати, гоним ги - и чао, „Турски поток“.

Ето докъде се стига от една рукола, толкова сме лесни.

Както ще стане ясно по-долу, „българската следа“ в покушението срещу папата е замислена като удар срещу Съветския съюз, нас само ни лепят по афишите.

И днес отново могат да съчинят всичко - например, че Федотов, когато не е зает с тровене на рукола, ще организира хибридните атаки на руснаците по време на тукашните избори през май.

Това е самата истина, каза го и Цветанов, на него всякакви хибриди са му ясни.

Освен това, направо е лесна работа да ни нахибридят руснаците - те избраха Тръмп за президент и с лекота ще се справят с тукашните налъми.

В момента „Аферата Рукола“ трябва да прикрие всичко останало, включително и все по-срамния факт, че милиони хора гладуват у нас.

Но Властниците ни са солидарни с гладуващите във Венецуела - и никак не ги интересува, какви псувни отнасят от нашите несретници.

Един политиканин се дереше, че трябва да сме солидарни с ЕС за Венецуела.

Хубаво, ами кога ЕС ще е истински солидарен с нас?

И защо за 11 години членство в ЕС не успяхме да изкореним недоимъка в България?

Тази солидарност кога ще я дочакаме?

***

ГЕНЕРАЛ ОТ ЦРУ: НЕ ВЯРВАМ БЪЛГАРИЯ ДА Е ЗАМЕСЕНА В АТЕНТАТА СРЕЩУ ПАПАТА!

Интервю на Кеворк Кеворкян, „Всяка неделя“, 22 юни 2003 година, телевизионен мост с Вашингтон.

От време на време свидетелства като това трябва да се припомнят, за да не могат новите еничари съвсем да изгризат Историята.

- Проф. Гудман, вие твърдите, че не вярвате в „българската следа“?

- Не, не вярвам. От 1981 до 1985-та година ЦРУ разполагаше с много солидни сведения, че България не е участвала в покушението, нито Съветският съюз. Все пак, директорът на ЦРУ по онова време Уйлям Кейси и неговият заместник Робърт Гейтс поръчаха документ, който би посочвал българите или Съветите като заговорници за убийството на папата. Всичко това се е извършило в тайна, аз не бях уведомен. Когато научих за тази докладна записка, официално протестирах пред г-н Гейтс с твърдението, че всичко това нарушава етиката на разузнавателната работа и разузнавателния анализ.

Все пак, една година по-късно Робърт Гейтс беше посочен за директор на ЦРУ от президента Джордж Буш-старши. И аз свидетелствах пред комисията на Сената, която трябваше да потвърди назначението на Робърт Гейтс – настоявах за това той да не бъде назначен, тъй като човек, който изопачава истината, който фактически лъже, не би трябвало да заема такъв пост.

Надписът във фоайето на ЦРУ - „И ще опознаеш истината, и тя ще те направи свободен“ - е цитат от Библията. Г-н Кейси не се интересуваше, Гейтс също не се интересуваше от истината.

- Виждали ли сте българина, който е дал информация за изготвянето на доклада, поръчан от Кейси?

- Не, не съм го виждал. А и не беше особено важен източник, поради което и тайните служби с неохота са се отнесли към сведенията му. Те не биха видели бял свят, ако Уилям Кейси не беше проявил особен интерес по темата.

- Има ли връзка между този доклад и разследването по-късно на Клеър Стърлинг?

- В началото на 80-те години Стърлинг твърдеше, че Съветският съюз отговаря за всички терористични актове в Европа. Много от твърденията в нейната книга са буквално черна пропаганда, която благодарение на усилията на ЦРУ попадна в европейските вестници.

Бил Кейси просто си купил екземпляр от книгата на Стърлинг и запитал своите сътрудници: „Добре, защо ние не пишем такива анализи, каквито ги пише Клеър Стърлинг?“

Много от нещата в книгата на Стърлинг са чиста дезинформация, пропаганда, чийто източник е самото ЦРУ. Няколко години по-късно тя вече конкретно написа за атентата срещу папата, обвинявайки българите и руснаците. И до голяма степен тази работа беше свързана с инициативата на Кейси.

- Да се поставим на мястото на Кейси. Какъв успех е имала тази операция, според него? По какъв начин е поразила България?

- Едно нещо трябва да знаем, че Бил Кейси не е имал намерение да удари България. С тази докладна записка той всъщност се прицелва в Кремъл, в Съветския съюз.

Онова, което той в края на краищата се опитва да постигне като директор на ЦРУ и в рамките на личната си професионална кариера, е да предотврати каквото и да било подобряване на взаимоотношенията между Съветския съюз и Съединените щати.

А това, че от дългосрочна гледна точка ще пострада престижът на ЦРУ, е абсолютно без значение. Неговата лоялност не е към ЦРУ, а към самия себе си.

- Може ли да се каже, че в този случай ЦРУ е било нещо като идеологически инструмент? Или поне Кейси?

- В повечето случаи ЦРУ твърде добре си върши работата. С изключение на този случай на оценка на атентата, за който отговарят двамата - Гейтс и Кейси. Тогава бе извършена манипулация на цялото ведомство от директора и от неговия заместник.

И все пак не бих преценявал ЦРУ по този един-единствен случай. Очевидно тогава анализът е бил твърде компрометиран, твърде безчестен, но в сравнение с цялостната работа на ЦРУ това може да се нарече изключение.

- Един българин, Сергей Антонов, стана жертва на тази афера. Вие познавате хората от ЦРУ. Какво мислят те за обикновените хора, забелязват ли ги изобщо?

- Въпросът определено е много уместен. Опасявам се обаче, че ЦРУ не работи на това ниво. Вижте, става въпрос за аналитици, които работят в нещо като мозъчен тръст, като научно-изследователско звено. Според мен, те не се замислят особено за последиците от своите грешки.

Едно от нещата, които правят например военните на Съединените щати след всяка военна операция, е да направят аутопсия на операцията, да извлекат поуки. Когато свидетелствах през 91-ва година срещу Робърт Гейтс, аз призовах за разследване на Сената върху всички разузнавателни операции срещу Съветския съюз и Варшавския договор. Това така и не се случи и не бяха извлечени поуки.

*Мелвин Гудман е бил старши главен анализатор към отдела за работа със Съветския съюз на ЦРУ. Бил е и старши анализатор на Бюрото за разузнаване и изследвания към Държавния департамент, както и съветник по разузнаването на преговорите за ограничаване на стратегическите оръжия във Виена и Вашингтон. Експерт по Източния блок. Генерал от ЦРУ. проф. Гудман по време на интервюто е старши сътрудник и директор на проекта за национална сигурност към Центъра за международна политика. Председател на катедра по международни отношения към националния военен колеж на САЩ. Наблюдаващ професор на правителството към Американския университет. Професор – доктор от Университета в Индиана. Съавтор на книгата „Войните на Едуард Шеверднадзе“.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
А дано-ама....
(гост)

Неутрално
1 Отговор
А дано повече те прочетьт и да им "светне нещо" в кратунделите.За политиците е ясно-тяхната крушка е изгоряла-работи им само джобният брояч...ама за народа ни има още шанс-все ми се ще да вярвам в това. Дано дано дано...

Оценка:
-6 +34

Браво
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Пак адмирации за Кеворк.Браво.

Оценка:
-10 +33

снимката
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Снимка: Фейсбук/Кеврок Кеворкян, всъщност е Сергей Антонов

Оценка:
-3 +9

Гост
(гост)

Неутрално
4 Отговор
При аферата новичок,ние не изгонихме руски дипломати.Трябваха ни доказателства.Тогава ни се размина,обаче сега се задава руски газопровод.Време е да ни скарат с руснака и край и с тоя газопровод.Краварски номера.Не върви пак да ни забранят при северния поток.Ама ние сме достатъчно тъпи.Царе сме да се самопре.бем.

Оценка:
-6 +36

goni
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Кево! Ти си най-добрият!

Оценка:
-6 +27

Лелеее.
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Този ......още ли има наглостта да пише??Противен и нечистоплътен.

Оценка:
-31 +11

bbb
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Миризлив арменски галош

Оценка:
-30 +8

вес
(гост)

Неутрално
8 Отговор
От както махнах кафемашината от офиса и казах, че вече черпя само с Новичок, досадниците започнаха да ме заобикалят. Работи безотказно, можете да проверите

Оценка:
-1 +9

Оптимист
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Браво Кеворк ! Право в десятката ! Сороснята се размириса !

Оценка:
-7 +17

Ген Вазов
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Другаря Димитър след като е загрижен за клепащите България нещастници ,да се заеме с оная Кикимора Йончева , която се опитва да лепне петно върху България с нейните фалшиви сигнали за корупция .Второ да Сергей Антонов не е виновен , ама да споменаваме ли ,че България бе транзитно свърталище на всякакви революционери и атентатори , а ДС си правеше оглушки . Така че крушката си има опашка. Това ,че нещо не е изяснено не означава ,че няма нищо. Относно Гебрев е достатъчно да споменем случая ,че доставката му за Индия е запорирана от предани на съветското си отечество български граждани , да споменаваме ли случая в който едно от обвиненията към бившия военен министър Ненчев е ,че той със свое решение нанесъл щети на руската фирма МИГ .Пълен фарс ! Аз започнах да се чудя това руската прокуратура на Дзерджински ли
е или на Република България. Така ,че да мръсни номера в бротивоборството през студената война има и невинни няма.

Оценка:
-10 +6

Борис Енчев
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Кеворкянски перепутаници . Не разбрах кой какво печели и губи от цялата работа. Това е един одеозен анализ на фамозния агент Димитър.
Чакам да цитира Батето; Това което Тодор Живков построи ,вие не можете да го боядисате. Аз пък ще му кажа друго: Това което Тодор Живков построи ,българите още му плащат сметката . Или пък: Това което Тодор Живков построи дори не можа да осигури тоалетна хартия на българите. И ние пушим Кент и ядем бонбонки ТикТак другарю.

Коментиран от #12


Оценка:
-8 +5

ТОЧКАТА
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #11 от "Борис Енчев":


СОЦИАЛИЗЪМ---виждат се успехите,за цената само се говори....
КАПИТАЛИЗЪМ--виждат се цените,за успехите само се говори....

Оценка:
-2 +1

ТОЧКАТА
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Историята ни е пълна с герои и подлизурковци...вече ЛОБИСТИ им викат...Все пак героите са повече и затова България я има 1300 г......Но напоследък ме обземат съмнения за бъдещето ни,особено след като историята май остана само в страниците на ФАЦЕТО...че и там се намират мърши да плюят и късат страници....Страшна работа е...да превърнеш страната си в ролка тоалетна хартия,закачена в 00 на НАТО,ЕС,САЩ........

Оценка:
-0 +0

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
14 Отговор
едва ли агент димитър би писал нещо друго.как ще тровят руснаците у нас .тва е напълно невъзможно.всичко тва е американска измислица подобно на сагата със сергеи антонов.е нищо че на али агджа българското дс му е дало фалшив паспорт и пистолет,то няма вина за това че после с въпросния пистолет агджа стреля по папата.нали другарю димитър?

Оценка:
-2 +3

1944
(гост)

Неутрално
15 Отговор
човек винаги плаща цената за сребърниците, "димитър".

Оценка:
-2 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.