14 Февруари, 2019 15:40 6 355 31

Светът отново подкрепи Тайван срещу китайските заплахи

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • цай ингвен

Международната общност показва подкрепа за Тайпе, след като Си Дзинпин заплаши да използва военни действия, за да постигне обединение

Светът отново подкрепи Тайван срещу китайските заплахи - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайският президент потвърди дългогодишната политика на страната си към Тайван в реч на 2 януари, повтаряйки, че Тайван трябва да се откаже от всякакви мисли за независимост и че трябва да спазва принципа за "Един Китай". Той повтори заплахата да използва военни действия, за да постигне обединение.

В отговор на забележките на Си, президентът Цай Ингвен каза по-късно същия ден, че нацията абсолютно няма да приеме схемата „Една страна, две системи“ и че общественото противопоставяне срещу нея формира консенсус в Тайван. Цай също така повтори четирите си условия за прогресивни връзки между двата бряга на пролива в положителна посока: Китай трябва да се изправи пред реалността на съществуването на Република Китай (Тайван); да зачита ангажимента на своя народ към свободата и демокрацията; да се справи с различията между страните по мирен начин и на основата на равенство; и че преговорите трябва да се провеждат от правителства или от упълномощени от правителството агенции.

Речта на Си предизвика безпокойство в международната общност и все повече официални лица и експерти от други страни публично изразиха подкрепата си за Тайван.

По време на пленарното заседание на Европейския парламент относно най-новите тенденции в трансграничните връзки, на 30 януари в Страсбург, комисарят на ЕС за хуманитарна помощ и управление на кризи Кристос Стилианидес заяви, че съюзът винаги е бил ангажиран с Тайван по широк кръг въпроси и го насърчава да бъде активен играч в международните отношения. Според Стилианидес ЕС има силен интерес към мира и сигурността в Азия и вярва, че Тайван и Китай трябва да се ангажират конструктивно и да подновят диалога.

Около 20 членове на Европейския парламент също се изказаха на страната на Тайван по време на дебата. Евродепутатът Вернер Ланген призова ЕС да се противопостави на усилията на Китай да изключи Тайван от международните договори и преговори.

Евродепутатът Лайма Андрикиене заяви, че желанието и правата на народа на Тайван за свобода и демокрация трябва да бъдат зачитани, докато Китай се изправи пред реалността на съществуването на Република Китай (Тайван) и че Пекин трябва да се справи по мирен път със спора чрез равенство и безпристрастност.

По-рано, на 10 януари, белгийски парламентаристи изпратиха писмо до своя външен министър, за да изразят загриженост относно заплахата на Си, че няма да се откаже от използването на сила срещу Тайван. Те подчертаха, че белгийската политика за "Един Китай" се различава от китайския принцип за "Един Китай".

В Германия, в отговора си на въпросите на члена на Бундестага Клаус-Питър Уилш на парламентарна сесия на 16 януари, германският външен министър Хайко Маас заяви, че правителството не е съгласно с всяка заплаха да се използва сила като решение на спора. Маас призова всички членове на ЕС да заемат същата позиция срещу Китай.

В Обединеното кралство лорд Роган, заместник-председател на Камарата на лордовете, и Найджъл Еванс, член на Камарата на общините, в съвместното изявление от 11 януари изразиха подкрепата си за речта на президента Цай Ингвен по отношение на отношенията с Китай и демонстрираха междупартийна подкрепа за Тайван сред законодателите на Великобритания. "Ние считаме всяка заплаха в Тайванския проток за безотговорна и искаме да гарантираме, че действията, предприети в Тайванския проток, не застрашават отношенията между страните и статуквото", се казва в изявлението.

В САЩ съобщенията, подкрепящи свободата и демокрацията на Тайван, бяха публикувани в официалните отчети в социалните медии на сенатори, представители, служители и академичните среди. Тези изявления насочват вниманието към непрекъснатите заплахи на Китай към Тайван и подкопаването на регионалния мир и стабилност. Те също аплодираха смелата позиция на тайванския народ в съпротивата му срещу китайския натиск и защитата на собствената си демократична система.

Всички изявления за подкрепа са искрено оценени от правителството и народа на Тайван!

автор: Евгения Юн - пресаташе на представителството на Тайван в Гърция


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си Дзи Пин

    57 9 Отговор
    От кога 20 европейски държави са световната общност? В ООН има офи. регистрирани 186!

    Коментиран от #13

  • 2 Tervel bitcoin

    41 11 Отговор
    Китайците не може да бъдат спрени Те са твърде много

    Коментиран от #21

  • 3 Gustav

    52 10 Отговор
    Тайванците са подлоги на ингилизите.
  • 4 Исмаил

    41 2 Отговор
    Сакън светът да не остане без война!
  • 5 Каракуд

    49 5 Отговор
    “Светът” са САЩ и техните пудели
  • 6 Дядо Поп

    27 2 Отговор
    ми кои е този;свят; бе то всеки 6-ти е китаец.............скоро 5-4....
  • 7 Икономика

    9 31 Отговор
    Достатъчно е ЕС да спре да купува китайски стоки и да изтегли производствата и фирмите си от Китай и всичко ще приключи. САЩ са на път да го направят. И без това китайците не спазват никакви правила нито патенти и копират всичко. Австралия и Нова Зеландия също ще спрат да купуват. Япония и Южна Корея са ясни. Това е международната общност. Останалите са бедни африкански и латиноамерикански страни които не са кой знае какъв пазар. Между другото Индия се въоръжава здраво, тъкмо заради Китай, който е на страната на Пакистан.

    Коментиран от #12, #16, #24, #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 kjl

    32 6 Отговор
    Света е доста по-голям от една шепа продажни чиновници в ЕП!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    22 2 Отговор
    "Светът" пак ли се състои само от държави от двете страни на атлантика?
  • 12 браво

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Икономика":

    Голям разбиралец си.Сигурно си най-умния на етажа.
  • 13 Статист

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Си Дзи Пин":

    Никаде не пише 20 държави , пише :" около 20 членове на ЕП се изказаха " ! Може да са били от 2-3 страни !
  • 14 Отегчен

    27 6 Отговор
    А защо не ревът в защита на Донецк и Луганск , когато ги напада украинската армия ?
  • 15 Иван

    7 31 Отговор
    Русофилчетата защитават Китайските си братя, които демонстрират за пореден път варварски империализъм!
  • 16 ха ха

    32 3 Отговор

    До коментар #7 от "Икономика":

    Какво купува бе мишок, те всичките заводи на ЕС и САЩ са в Китай, ей така ще изпуснат едномилиарден пазар защото ти така искаш.Къде ще продават после.В България на теб където нямаш 5 лева.
  • 17 ДАаааа

    27 4 Отговор
    Това че САЩ и няколко послушни държави имат интерес от отделен Тайван и нов ''послушен'' президент във Венецуела, не означава че целият свят ги подкрепя.
  • 18 Adam

    21 5 Отговор
    Кой е света бе селинджъри? Китай, Идия и Русия са повече от половината свят:)
  • 19 емо

    15 3 Отговор
    Единствено което мога да направя е да се се помоля " О господе напрви така че, спаси човечествто от това "Световно зло " за да има мир и спокойствие в тоя свят където не спират вечните войни където хиляди, милиони хора умират или страдат и то само заради една шепа изроди които се намират в Англия и Америка. Амин....

    Коментиран от #22

  • 20 Алекс

    2 9 Отговор
    До коментар#16 от ха ха;
    Последното проучване,не преброяване доказва че китайците не са един милиард..
    .. Като се има в предвид че в Китай както и в Русия живеят много етноси.
    Може и да са много,но през Втората световна война японците ги бяха окупирали.
  • 21 СТАРОТО

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "Tervel bitcoin":

    китаците са много,много ама от много години и какво постигнаха до сега -"гладория до шия" Къде им са въоръжените сили,къде им е икономиката -че те с Тайван не могат да се преборят икономически пък били световна сила- да световна сила ама по ядене на ориз . !!!!

    Коментиран от #28

  • 22 СТАРОТО

    4 13 Отговор

    До коментар #19 от "емо":

    емо, ти пропусна изрода -кръволок Сталин- пропусна също камбоджанските комунисти ,които за четиригодишно комунистическо управление "успяха" да избият три милиона и половина сънародници в това число и невръстни деца. А за децата тези комунистически изроди си имат и "теория" Какро бурена трябва да бъде изкоренен така и децата трябва да бъдат избити защото като пораснат ще започнат да вредят на комунистическото управление на камбоджанските кръвопийци. Има вмрежата качени снимки на парк,верочтно но на много места се жиждат хлътвания на почвата като се обяснява с това ,че там са заровени трупове ,които като изгният почвата се сляга и така се получават тези хлътвания- има снимки в мрежата -вижте ги! Но и руското комунистическо управление не е било цвете за мирисане -помните "крилатата" мисъл на кръволока Сталин-"ИМА ЧОВЕК-ИМА ПРОБЛЕМ"НЯМА ЧОВЕК–НЯМА ПРОБЛЕМ" !!!
  • 23 Тодор

    8 2 Отговор
    Не е вярно !Аз подкрепям Китай !
  • 24 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Икономика":

    Иначе я чуваш икономиката Ганьо, до кой клас си ходил на училище?
  • 25 н стоименов

    9 1 Отговор
    след като видя кои са против китайският президент си го премести
  • 26 Цар Вул

    13 0 Отговор
    Кой точно представлява ЦЕЛИЯТ СВЯТ?Джендърска Европа и то частично!Ингилизия?!САЩ?!Т,ва е ?Други няма!Ако това е целият свят,аз съм КИТАЙСКИ ИМПЕРАТОР!!!!!!!Знаем да броим до ДВЕСТА!!!!ИЛИИ МАЛКО ПО МАЛКО!!!!Не се отъждествявайте със света и то целия!!!Много Ви се иска - но....ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 27 Путин

    14 0 Отговор
    Светът не е САЩ и ГЕЙС
  • 28 Щурчо

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "СТАРОТО":

    Без много да ти обяснявам, поинтересувай се само сащ колко трилиона долара дължат на Китайците! Информирай се, за да не се излагаш друг път по форумите!
  • 29 Даа,неее

    8 0 Отговор
    Няква сбирщина от няколко държави които са се наговорили не може да се обобщи като международна общност или светът.
  • 30 Мунчо

    8 0 Отговор
    Няколко еврогейски държави и господарят ов сащ не са светът, затова джурналистическите помияри, трябва да бъда санкционирани за разпространяване на лъжи, по стар обичай - рязане на езици, и ръце.
  • 31 До икономика

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Икономика":

    Без Китай Европа ще се разпадне и всеки ще си намери мястото даже и американците