Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Прогресът на Тайван в дигиталното здравеопазване

Тайван иска да сподели своя опит със света

Публикувана: 3 Май, 2019 11:51
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 672
Прогресът на Тайван в дигиталното здравеопазване
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Тази година се отбелязва 24-ата годишнина от прилагането на универсалната здравна грижа в Тайван. Тайванската национална здравноосигурителна система (NHI) покрива пълния спектър от важните здравни услуги, предлагайки висококачествено здравеопазване – от превенция и лечение до рехабилитация и палиативни грижи.

През 60-те години на миналия век, прогресивният сектор на здравеопазването в Тайван започна процес по включването на работници, фермери и държавни служители в общата здравноосигурителна система. В момента здравеопазването в Тайван е сред най-добрите в световен мащаб. NHI се нарежда на 14-о място за 2017 година по световния индекс за достъп до здравеопазване (на списание „Икономист“), както и на девето място за изминалата година по индекса за ефективност на здравеопазването в класацията на „Блумбърг“.

Успехът на тайванското здравно осигуряване се дължи на няколко ключови фактора. Адаптиран е модел, при който отделните личности, служители и правителство допринасят за цялостната здравна услуга. Допълнителна премия се начислява въз основа на доходите на осигуреното лице. На второ място, за да има контрол над медицинските разходи, беше приета система за бюджетно плащане, за да се сложи таван на здравните разходи от правителството. Тайванските медицински разходи са само 6.4% от брутния вътрешен продукт на страната за 2017 година – този процент е по-нисък от средния за страните в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За същата година административните разходи на общественото здравно осигуряване бяха под 1 процент от общия бюджет. Нивото на удовлетвореност сред населението достигна 86%. На трето място, NHI интегрира превантивни здравни услуги, и осигури високо качество на здравеопазването за всички граждани. Здравните услуги се подобряват непрекъснато. Четвърто, държавата прави всичко по силите си, за да намали неравнопоставеността в здравеопазването. Предоставят се субсидии за групи в неравностойно положение, безработни и социално слаби семейства.

Предоставянето на превантивни и първични здравни грижи е най-рентабилният подход за постигане на здравно осигуряване, което е достъпно за всички. Тайванското здравно министерство е разработило инструменти, които използват изкуствения интелект и облачните изчисления за достъп до базата данни, която е била изградена през последния четвърт век. Системата MediCloud беше стартирана, за да даде възможност на доставчиците на здравни услуги да имат достъп до медицинските досиета на пациентите. Системата PharmaCloud пък предоставя информация за рецептите на пациента на лекарите и фармацевтите. Чрез дигиталните облачни системи в Тайван доставчиците на здравни услуги имат достъп до здравната история на всеки пациент - включително резултати от рентгенови снимки, магнитно-резонансна томография, ултразвукови тестове, гастроскопия – с което се улеснява предоставянето на здравна грижа.

Тези дигитални технологии са подобрили здравните услуги в Тайван в много направления. Технологиите са подобрили качеството на грижите за отделния пациент, а освен това са намалили разходите в здравеопазването. Свързаните помежду си дигитални системи са насочени към подобряване здравето на пациента, а освен това спестяват неговото време и пари. Тайван се е научил как да използва своите предимства в информационните технологии, както и в медицината, за да осигури по-добри грижи за пациентите и да подобри цялостното здраве на населението. В отговор на целите, поставени от Световната здравна организация в стратегията „Здравна работна сила 2030“, Тайван предоставя стипендии и програми за повишение на квалификацията на хиляди хора, включително чуждестранни граждани. Във фокуса на програмата са редица сфери на медицината, включително денталната такава.

Във времена, в които универсалното здравно покритие е неотложно и все по-важно, Тайван активно се стреми да споделя своя първокласен опит в областта на здравеопазването и реформите в нея. За съжаление политически препятствия пречат на Тайван активно да участва и допринася с решения в Световната здравна асамблея, законодателният орган на Световната здравна организация. През последните две години Световната здравна организация отказа да допусне тайвански делегати, които представляват 23 милиона граждани на една демократична и мирна страна. Въпреки това, Тайван остава ангажиран с укрепването на регионалното и глобално здравеопазване, споделяйки своя опит в здравната реформа с други страни, имащи нужда от това. Именно по този начин универсалното здравно осигуряване се превръща в реалност. Тайван призовава Световната здравна организация да следва и спазва собствените си принципи и да не отказва достъп на Тайван. Тайван е достоен и надежден партньор, който може да помогне на страните по света да постигнат целта за универсално здравно осигуряване до 2030 г.

Автор: Д-р Чен Ши-Чунг, министър на здравеопазването на Тайван

Прогресът на Тайван в дигиталното здравеопазване

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова с отчет за дейността си
Всяка година сразявам по един противник."

Още бисери