3 Февруари, 2019 17:49 1 741 9

Европейският парламент подкрепя Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • консенсус 1992-
  • дипломация-
  • демокрация-
  • мир-
  • комунизъм-
  • европейски парламент-
  • ес

„Всякакви военни заплахи, насочени срещу Тайван от страна на Китай ще бъдат непродуктивни – те няма да останат незабелязани, но затова пък ще има сериозни последици“ – това заяви Лайма Андрикиен, член на Европейския парламент.

„Ясното желание и правото на тайванския народ да живее в свобода и демокрация трябва да бъде зачитано. Китай трябва да приеме реалността е да се справи по мирен начин с възникналите противоречия“, каза още тя.

Говорителят на Европейската народна партия Кристиан Дан Преда на свой ред заяви, че „това, което тайванският народ желае преди всичко, е да защити своята демокрация, върховенството на закона и свободата. Тези основни ценности са чужди за комунистическия режим, който напротив, специализира в арести на защитниците на правата на човека, религиозни преследвания и атаки срещу свободата на изразяване. Разбира се, всичко това се прави, като се използва аргумента за защита на националната сигурност и т.нар. „борба срещу сепаратизма“.

В своето изявление Андрикиен призова ЕС да изрази силната си съпротива срещу използването на сила за уреждане на споровете между пролива, тъй като това подкопава мира и стабилността в целия Азиатско–тихоокеански регион.

Според нея отношенията между Тайван и континентален Китай никога не са били гладки и мирът се е състоял основно поради огромните дипломатически усилия на Тайван да защити своята демокрация.

Андрикиен се позовава на неотдавнашното изявление на китайския президент Си Дзинпин, че Китай си запазва правото да използва сила, за да постигне своето. „Въпреки че президентът Си спомена, че Китай ще се стреми да постигне мирно „обединение“ с острова, това е много тревожна тенденция. Тази позиция очевидно предполага нова ера в отношенията между двете страни“, посочи тя.

Андрикен подчерта също, че изявлението, че Тайван е част от Китай и че хората от двете страни на Тайванския проток трябва да се стремят към „обединение“ съгласно Консенсуса от 1992 г., очевидно е остаряло. Тя се позова на действията на тайванския президент Цай Ин – уен, която незабавно отхвърли принципа „една страна, две системи“ като основа за провеждане на преговори, тъй като 75 % от тайванските граждани категорично отказват да приемат Консенсус 1992.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    14 1 Отговор
    Еврейският Парламент да се прибира в Тел Авив. Защо СССР, САЩ и Англия им създадоха държава, ако ще дерибействат над останалите добитъци с пилешки мозък?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 европа е смазана

    11 2 Отговор
    има ли американска позиция която колонията да не подкрепя? за награда скъп шистов газ мигранти от бл изток и африка и санкции срещубевробфирми ако не скачат според тоягата. европа е поробена с подменящо се население

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Димитърд

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Вие нормални ли сте да защитавате комунистически Китай. Една от най добрите демокрации е в САЩ. Кривокраките жълтури от Китай са колос с глинени крака и рано или късно ще се сгромолясат. Защо не защитавате Тибет и уйгурите като общност в Китай, а плюете независим Тайван, където над 75% от хората искат свободата, независимоста си както и да не попаднат под китайският ботуш и китайската червена петолъчка.

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 5 Бай хой

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Димитърд":

    Мите защо си за разделение на китайския народ? Не е чивешко. А какво ще кажеш за свободата на каталунския народ. А за свободата на донбаския народ. А за свободата на луганския народ. А за свободата на тексаския народ. А за свободата на калифорнийския народ. Мите мите голям освободител са извъди.
  • 6 Ей тъпо тролче

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Димитърд":

    Очевидно щом по цял ден пишеш по форума си платен трол, ама понеже си ограничен и елементарен, не знаеш за какво говориш и ясно си личи.

    Остров Тайван и в момента е част от Китай, те са нещо като една дръжава, само че в Тайван системата на управление е друга. Партията, която управлява в Тайван се казван гуминдан(г) или китайска националистическа партия, които се оттеглят там след ВСВ. В момента те, управляващите там, избрани с мнозинство от живеещите там, искат пълното сливане с останалия Китай. Китайския комунизъм не пречи на частната собственост и инициатива и никой нищо няма да им взима.

    По медиите естествено нещата се представят като за ограничени тролчета като теб - сливане ще има и то се подготвя от двете страни, а твърденията че 75% от хората не искали са лъжи за пред тъпата общественост, щото трябва да си оправдаят противозаконните си действия. Причината за тези опити за манипулации са че външни сили - познай кои - се опитват да поналеят масло в огъня и да направят от Тайван Украйна. За да може евентулано да имат коз срещу Китай и да се опитват да цакат.

    Изявлението на китайския генерал, че ще употребят военна сила ако някой им пречи, визира именно действията на тези "загрижените", демократизаторите, дето раздават демокрация по цял свят, дето съдят без съд и присъда. На тях им казва директно ще ако се бъркат, ще има война. А не че ако народа не иска, ще ги превземат - народа и управляващите там искат и го подготвят.
  • 7 ариец

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "европа е смазана":

    Приветствам те! Никой не би могъл да го каже по-кратко и ясно!
  • 8 ариец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Димитърд":

    Китайската армия може само да отиде на плаж в Тайван по бански и то самия остров ще потъне... ха ха
  • 9 гол тумбак

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "европа е смазана":

    Тук да ви кажа , че аз пък подкрепям ланския сняг ай наздраве!