Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 13:00 15 784 94

Проф. Иван Ангелов: Ние сме икономически и социално опустошена държава!

  • българия-
  • криза-
  • икономика-
  • демография

1,5 млн. работоспособни българи избягаха в чужбина

Проф. Иван Ангелов: Ние сме икономически и социално опустошена държава! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Иван Ангелов, член-кор. на БАН за сайта Епицентър

В България, както и в другите източноевропейски страни, през последните 30 години беше проведена мащабна приватизация. Поголовно беше приватизирано почти всичко, включително и стратегически, структуроопределящи, високо технологични, експортно ориентирани, рентабилни и конкурентоспособни предприятия. Много от тях бяха впоследствие съсипани и дори разпродадени като скраб.

Беше очевидно, че щом държавните предприятия са работели добре, техните стоки са приемани на нашия и чуждестранния пазар, осигурявали са рационална заетост, изплащали са заплатите на своя персонал, били са рентабилни, спазвали са законите, нямаше нужда да се приватизират. Същото важеше за банките и за другите финансови институции. Но тогавашните правителства очевидно са искали да ги подарят на роднини, на политически приятели, на чуждестранния капитал и да ги присвоят лично или чрез подставени лица.

Фаворизирането на частната собственост и пренебрегването на държавната и кооперативната собственост беше заложено и в Конституцията. В чл. 17., алинея 3. на Конституцията пише: „Частната собственост е неприкосновена”. Никъде в основния закон няма подобен текст, който да защитава държавната, общинската и кооперативната собственост. От това следва, че за разлика от частната собственост, те не са неприкосновени. Така беше създадена своеобразна конституционна основа на последвалото разграбване на създадени от десетилетия държавни, общински и кооперативни обекти за много десетки милиарди лева.

Извършено беше огромно престъпно предизвикателство спрямо няколко поколения българи, създали това национално богатство. Пораженията от това престъпление са дълготрайни. Собствениците на заченатите по престъпен или полупрестъпен начин частни предприятия продължават да имат такова поведение и сега. Те продължават да укриват доходи, да не плащат данъци, да поддържат ниски заплати на своя персонал, а често пъти изобщо да не ги изплащат, нарушават трудовото законодателство и т.н.

В българското общество и сега доминира убеждението, че тогавашната приватизация е била престъпна като цяло. А никой от извършителите на мащабното престъпление не е наказан. Сегашното наше поколение ще допусне непростима грешка ако остави това престъпление ненаказано, мотивирайки се с давност, с някои юридически формалности, с мнението на така наречената световна финансова общност или технически трудности.

А нима участниците в тогавашното разграбване спазваха законите, общоприетите писани и неписани норми на обществения морал и другите изисквания, когато присвояваха държавното имущество! Клаузите на приватизационните и концесионните договори за запазване предмета на дейност, на работните места на персонала и т.н. бяха нарушавани масово. Нима тогавашните закони, приети в много от случаите от самите грабители, защитаваха обществените интереси! Такава съдбоносна игра за милиарди, засягаща фундаменталните интереси на милиони хора, не може да се оставя без последствия и трябва да се играе по общи правила.

Защото ненаказаното престъпление е покана за нови престъпления. Ненаказаните сега ще крадат още по-настървено в бъдеще, защото знаят, че никой няма да им потърси сметка. Идните поколения на България няма да простят такова наивно великодушие на настоящото поколение спрямо престъпниците! Подобно великодушие би направило сегашното поколение българи косвен съучастник на престъпниците! Нашето поколение не бива да поема такава отговорност! На уважението на гражданите към обществото трябва да се отговаря с уважение. А на удара на престъпниците върху обществото с масовото му ограбване- с реципрочен удар!

Ако съдим по ограбването на хиляди предприятия и на финансовите институции през 1990-те, по пародийния ход на така наречения процес по Корпоративна Търговска Банка (КТБ), по най-новите злоупотреби с концесиите и държавните поръчки и очевидната липса на политическа воля в нашата държава за обуздаване на престъпността и корупцията, през следващите години ще се разиграват още по-големи престъпни и корупционни събития във финансовия и в реалния сектор.

Може да е имало някакъв икономически смисъл да се приватизират само лошо работещи предприятия, за да бъдат оздравени. Нали ни внушаваха, че частникът бил винаги добър стопанин, а държавата - лош. Ако беше така, частникът следваше да оздрави закупените губещи производства, да ги направи конкурентоспособни и да ги използва, като задоволява обществени потребности и печели. Но и това не стана. Ако съдим по реалностите през последните десетилетия, единственият противник на приватизацията на ниско рентабилни предприятия беше частният сектор. Той предпочете по-лесното и по-безопасното.

Не показа склонност да демонстрира уж по-голямата си предприемчивост чрез рехабилитация на нерентабилни държавни стопански дейности. Може би сам не вярваше в приписваните му изключителни способности! Защото знаеше, че са фиктивни.

Още при изработването на известния Указ 56 през 1987-1988 г. заложихме принципа: всеки български гражданин може да създава собствено предприятие със желан от него предмет на дейност. За целта не му беше нужно разрешение от властите, а само регистрация. Това даваше големи възможности на предприемчивите българи.

Вместо този икономически здравословен подход МВФ, Световната банка и другите западни съветници ни натрапиха принципа на бързата, дори шокова приватизация на всички държавни имоти. Така най-добре работещите държавни предприятия бяха продадени на безценица на „избрани купувачи“ По същество те бяха подарени. Това беше престъпна подигравка с труда и предприемчивостта на няколко поколения българи.

Допусната беше, меко казано, огромна грешка. В миналото, до 1989 г., беше фаворизирана до абсурд държавната собственост. Тя беше дори произволно наричана общонародна. Видяхме резултатите. Сега се отива в другата още по-абсурдна крайност – фаворизира се частната собственост. Вече 30 години виждаме катастрофалните резултати.

От много години следя годишните доклади по конкурентоспособността на Световния икономически форум. Частните български предприятия продължават да са в групата на най-изостаналите в света по фирмена конкурентоспособност. И да са категорично на последно място в ЕС по качествените показатели за ефективна стопанска дейност.

Последните изявления на Бойко Борисов за отличното състояние на българската икономика и за растящото благосъстояние на хората нямат нищо общо с действителността. Този човек не се уморява да говори неистини!

Най-добре от обществена гледна точка щеше да е ако след 1989 г. в условията на пазарно стопанство и лоялна конкуренция, беше даден простор за нормално функциониране на държавната (общинската), частната и кооперативната собственост. Всички те, равнопоставени пред закона, следваше да се състезават помежду си. И да преуспява този вид собственост, който обслужва по-добре обществените интереси, в условията на лоялна конкуренция. Предимствата на един или друг вид собственост трябваше да се доказват на пазара в конкурентна среда, а не в управленските кабинети. Вместо това бяха създадени специални ликвидационни комисии за ликвидиране на земеделските кооперации и за поголовно изколване на едрия и дребен рогат добитък. Това беше едно варварско решение, за което и до сега никой не е наказан.

Решаващо значение за икономическия и социалния прогрес има лоялната конкуренция, а не формата на собственост. Това е доказано безспорно от световната практика. За съжаление, то не беше разбрано у нас преди 30 години. Връх взеха догматичните, реваншистки и деструктивни сили, под диктата на МВФ, Световната банка и идеолозите на „Вашингтонския консенсус”. Светът вече започва вече да изтрезнява от тази заблуда, но народите от Източна Европа, платиха и продължават да плащат астрономическа икономическа, социална и морална цена.

Съдбата на приватизираните предприятия в България показа съвсем различни от обещаваните резултати. Повечето бяха ликвидирани. И в индустрията, и в земеделието, и в транспорта. Навсякъде виждаме изоставени предприятия. Прозорците и дограмите им са изпочупени. Покривите и стените им са порутени. Машините им са разграбени и продадени като старо желязо. А тези, които продължиха да работят, произвеждат по-малко и на по-ниско равнище. Много от тях укриват печалбите си и плащат далеч по-малък корпоративен данък, отколкото преди приватизацията, когато бяха уж лошо стопанисвани от държавата. Същото важи и за данъка върху доходите на физическите лица и още повече – за ДДС и акцизите.

Големи наши и чужди компании манипулират финансовите си баланси и не плащат данък върху печалбата в продължение на много години. Макар че той е най-ниският в ЕС. Чуждестранни компании прехвърлят нелегално в чужбина стотици милиони долари от печалбите си от много години. Шири се контрабандата, корупцията. Нищо вярно няма в твърденията на министър-председателя, че контрабандата е сведена под 5%. А многобройните държавни контролни финансови и други институции наблюдаваха този разгул на престъпност и корупция и с бездействието си го насърчаваха.

Държавните власти въведоха през 2007 и 2008 г. прословутите най-ниски в ЕС „плоски” преки данъци, с оправданието, че оставяните по-големи ресурси на частните предприемачи ще бъдат инвестирани у нас. Това също не се случи. Нашите частни предприемачи предпочетоха да използват предоставяните им ежегодно 13-15 млрд. лева допълнителни ресурси, чрез по-ниските данъци, за всичко друго, но не и за физически инвестиции. Предпочетоха паразитното им използване за екстравагантни офиси и лични резиденции в екзотични райони на света, а също и за финансиране на престъпност и корупционни плащания.

Вместо обещаното от властите рязко повишение на инвестициите, се случи обратното. Официално отчитаното вътрешно натрупване спадна и инвестициите се свиха драматично. През 2008 г. инвестициите у нас бяха 29,4 млрд. лева, през 2013 г. – 18,1 млрд. лв., а през 2017 г. – 17,6 млрд. лева. А Министерството на финансите и НАП наблюдаваха безучастно.

Официалната статистика публикуваше тези данни. Виждаха ги и обективните анализатори. Само прокуратурата, ДАНС и другите контролни институции се преструваха, че не ги забелязват. Наистина ли не ги забелязваха? Този въпрос продължава да чака отговор. Мълчанието е своеобразен съучастнически отговор. А търпението на обществото спрямо това мълчание не може да бъде безкрайно! Добре че някои от най-чувствителните инвестиционни дупки се запълваха частично с трансфери от европейските фондове. А какво ще правим в бъдеще, когато тези трансфери спаднат или бъдат преустановени?

Властите и частният бизнес ни обещаваха към 2005-2006 г., че с въвеждането на най-ниските преки данъци България ще стане още по-привлекателна за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). И по този пункт ни заблудиха. През 2007 г. притокът на ПЧИ беше около 9,0 млрд. евро, през 2012 г – 1,3 млрд. евро, 2014 г. – 0,3 а през 2017 г. – 1,4 млрд. евро. Този срив се дължи на множество взаимно свързани вътрешни и външни причини. Важното е, че рекордно ниските преки данъци не се оказаха фактор, който може да неутрализира поне частично негативното влияние на другите причини върху притока на ПЧИ.

Станахме отново свидетели, че ускореният икономически растеж, заетостта, здравеопазването, образованието, науката, културата, националната сигурност, отбраната, семейните доходи и благосъстоянието на гражданите са последното, което интересува нашия частен бизнес. За тях бързата и висока печалба на всяка цена, беше и остава над всичко. Новите български олигарси забравиха, че освен право, собствеността е и отговорност пред обществото.

Много български села нямат елементарни транспортни връзки за придвижване до семеен лекар, болница, аптека, училище, работно място, близки в съседни селища, когато това не е изгодно за частните автобусни фирми. Задоволяването на тези толкова елементарни, непретенциозни, но жизнено необходими нужди, не интересува частните фирми, ако не им носи печалба. А не всички общини им осигуряват такъв транспорт. И тук печалбата е над всичко. Дори над живота и здравето на хората.

Около два милиона души загубиха препитанието си. Стотици хиляди хора с висше и средно специално образование, за чиято подготовка държавата е похарчила над 100 милиарда лева, останаха без работа. Около 1,5-,2,0 милиона бяха принудени да емигрират. Към чужбина изтичат най-ценни мозъци и незаменим биологичен потенциал от млади хора. Те създават там семейства, раждат и отглеждат деца, повечето от които никога няма да се завърнат в България.

Намалява раждаемостта, расте смъртността, влошава се възрастовата структура на населението, опасно висока е емиграцията. Намалява и застарява населението и работната сила със всички негативни последствия. Продължителността на живота остава много по-ниска от средната в Европа.. Българските заплати и пенсии са най-ниските в ЕС. Условията за труд са лоши. Рязко намаляха доходите и потреблението на домакинствата. Нарастна бедността. Изостри се доходното неравенство – то е между най-големите в ЕС. Износът ни на човек от населението е между най-ниските в ЕС, а качествената му структура – между най-неблагоприятните. Ние сме икономически и социално опустошена държава. На тези основания се чудя на продължаващите безотговорни изказвания на Бойко Борисов за отличното състояние на нашата икономика и за скорошното ни приемане в „чакалнята“ на еврозоната.

Наред с много други фактори, съществен принос за това плачевно състояние на икономиката има частният бизнес, който не осигурява достатъчно работни места, плаща най-ниските заплати в ЕС, често пъти ги плаща с големи закъснения или използва рафинирани трикове изобщо да не ги плаща. В някои случаи вместо в пари, плаща на персонала си в натура, както е било в средновековието. В началото на 2018 г. частният бизнес дължеше на персонала си 30 млн. лева от неизплатени заплати, голямата част от които наверно никога няма да бъдат платени. Частният бизнес не създава нормални условия за труд. Не инвестира достатъчно за нови технологии и за модернизация на производството.

Производителността на труда и конкурентоспособността остават ниски, поради ниското технологично равнище на производството. А то е ниско поради ограничените инвестиции.

Частният сектор нарушава грубо законите. Не уважава елементарното човешко достойнство. Често научаваме, че собствениците на тотално декапитализирани, фактически фалирали фирми, ги „продават” фиктивно на безработни и дори на клошари, за да не изплатят задълженията си към персонала и други кредитори. Всичко това принуждава стотици хиляди българи да търсят препитание в чужбина. То допринася съществено за създаването и на сегашния дефицит от работна сила.

Правителството се хвали с ниска безработица. А тя е ниска не защото нарастна заетостта и е постигната пълна заетост, а понеже 1,5 млн. работоспособни българи напуснаха България, поради липса на подходяща работа, мизерно заплащане и ограничени перспективи за професионално развитие у нас. Тези хора потърсиха спасение в чужбина, понеже родината им отне възможността да се трудят у дома. На това ги принуждава и поддържането на мизерно ниски заплати от местните работодатели. Своеобразен „принос” за тази ниска безработица имат нашите най-крупни и средни работодатели с ненаситността им към собствения си персонал, потискайки заплатите, за да поддържат високи печалбите си.

Противно на очакванията, нашият частен сектор не само, че не оздравяваше слабите предприятия. С малки изключения, той показа, че повече умее да разрушава и добрите. Демонстрира неспособност да гради и способността си да руши, като развенча създадения изкуствен ореол за високата му икономическа рационалност. Тази неспособност се дължи на престъпното зачатие на немалка част от този сектор и на некомпетентното му управление.

Обективните анализатори нямат достъп до най-важните фирмени данни в частния сектор под претекста за „фирмена тайна“. Това лишава обществото от вярна представа за икономическото, финансовото и технологичното състояние на тези фирми. Ние можем да съдим за тях косвено чрез годишните доклади по конкурентоспособността на Световния икономически форум. Аз следя тези доклади през последните 20 години, включително и последното издание от 16 октомври 2018 г. И не установявам подобрение в конкурентоспособността на нашите фирми. По най-важните 35-40 аналитични показателя за фирмена конкурентоспособност ние сме в групата на най-изостаналите страни в света и последни в Европа. И пак не разбирам на какво основание Бойко Борисов продължава да прави оценките си за отличното състояние на нашата икономика. Дава ли си сметка този човек какво предизвикват тези изказвания у средно грамотните български граждани!

Някой може да възрази, като напомни за икономическия прогрес на Америка и Западна Европа в условията на доминиращ частен сектор. Основа на техния научно-технически и производствен потенциал, обаче не са малките семейни фирми, където собствеността и управлението са в едно лице. Те доминират като брой регистрирани стопански единици, дават работа на много хора. Но не те осигуряват преобладаващата част от производството и особено научно-техническото и институционалното развитие на съответните страни. Преобладаващата част от научните и внедрителските дейности в тези страни, се извършват от корпорациите, а също и от държавата. Нищо подобно не се създава в малките семейни фирми. Те нямат кадрови, материален, технологичен и финансов потенциал за такава високо интелектуална дейност.

Това се прави от корпорациите, където собствеността е отделена от оперативното управление. Там управляват и решават не акционерите, т.е. собствениците, а високо квалифицирани и платени с астрономически заплати наемни директори, които може и да не са акционери. И част от тях не са. Разпръснатите по света стотици хиляди акционери в дадена корпорация, (например на General Motors, Еxxon Mobile или Тoyota Motor) дори не знаят в кои нейни предприятия са вложени техните акции, а камо ли да ги управляват! А и акциите непрекъснато променят мястото и собственика си на световните капиталови пазари.

Корпорациите не са класически частни стопански формации, управлявани пряко от акционерите, както някои неинформирани хора предполагат. Те са мощни съвременни публични финансови или нефинансови обединения в които собствеността и управлението са разделени. Това беше постигнато преди 80-90 години в Америка и другите най-развити страни с известната управленска революция (the managerial revolution).

Ако проведената в България приватизация през последните 25-30 години беше успешна, работата на фирмите би трябвало да се е подобрила, а тяхната производителност и конкурентоспособност да се е повишила. Нали официалната цел на приватизацията беше: по-добро управление, по ефикасно функциониране, повече стопанска рационалност, по-висока производителност и конкурентоспособност на предприятията в условията на пазарно стопанство и лоялна конкуренция. За разлика от държавата, която била лош стопанин. Както вече споменах, според годишните доклади на Световния икономически форум през последните 20 години, няма забележимо подобрение в стопанската дейност на нашите фирми от частния сектор. Измина достатъчно време, а приватизацията не дава обещаните положителни резултати.

Данни за националната икономика се публикуват от НСИ, БНБ, Министерство на финансите и други държавни институции. Анализаторите имат достъп до тях и могат да информират обществото за нейното текущо състояние и развитие. Същото не може да се каже за фирмите, чиито ръководства не публикуват най-чувствителните си данни. Както вече споменах по-горе, някакъв минимум от информация на това равнище за българските фирми, съпоставени по същите показатели с чуждестранни фирми в Европа и извън нея, може да се намери в Глобалния доклад за конкурентоспособността. Резултатите от този анализ са неблагоприятни за българските фирми. Това означава – преди всичко за частните предприятия, които формират физиономията на фирмите в нашето материално и нематериално производство.

Ако трябва да се обобщят изискванията към формите на собственост за ускореното ни икономическо и социално развитие до към 2040 година, може да се каже следното: Никоя от познатите ни форми на собственост: държавна (общинска), частна и кооперативна, сама, изолирана от другите, не може да осигури такова развитие. Световният, европейският и нашият стопански опит показва, че най-подходяща е равнопоставеността пред закона на държавната, частната и кооперативната собственост или на комбинации между тях, в лоялна конкуренция под икономическото слънце.

Изведените в абсолют и тотално господстващи форми на собственост, действащи над законите, при авторитарно управление, особено в монополна среда, се израждат и затрудняват развитието. Така беше с държавната собственост до 1990 г. Така е сега с тотално доминиращата частна собственост. Никоя форма на собственост не може да изяви конструктивния си потенциал, без лоялна пазарна конкуренция с другите форми на собственост.

Може да се предполага, че в сравнение с настоящото положение, в бъдещото меню от форми на собственост, ще има повишена роля на демократичната държава, на общините и на кооперативния сектор, при доминиращи позиции на частния сектор. Трудно е от сега да се предсказва най-подходящото количествено съотношение между тях. Стопанската практика ще покаже кое съотношение е най-ефективно и социално оправдано, при определени условия.

Може, обаче да се твърди категорично, че същественото присъствие на публичните форми на собственост (държавната, общинската и кооперативната), в това меню от форми на собственост, е задължително. Защото икономическата политика и икономическото развитие, като цяло, са длъжни да обслужват обществените интереси. Форма на собственост, която не го прави, няма право на съществуване. Изпълнението на това задължително условие, обаче е възможно само когато, Първо, тази форма на собственост е доминираща или поне има съществен дял в менюто и, Второ, фундаменталните интереси на съответната форма на собственост съвпадат или са много близки, с фундаменталните интереси на обществото.

Държавата трябва да се грижи преди всичко за обществените интереси. Като единственият опълномощен от обществото субект, правителството формулира и осъществява стратегии, планове, програми, цели, приоритети и структуроопределящи инвестиционни проекти за социално-икономическото развитие на България, като ги финансира с обществени ресурси. То ще определя международната интеграция на страната в регионални и световни общности. Ще се грижи за развитие на инфраструктурата, за здравеопазването, образованието, науката и културата; за демографското развитие, за най-нуждаещите се слоеве на обществото, за функционирането на правораздавателната система, за опазването на околната среда, за националната сигурност и отбраната.

Фундаменталният интерес на частните инвеститори е печалбата. Те работят със собствени ресурси и ги влагат в стопанска дейност само ако тя им носи печалба. Колкото по-висока е печалбата, толкова по-привлекателен е проектът. Ако тя е много ниска, проектът не е привлекателен. Дори е рисков. Ако не се очертава наличието на печалба в близък или средносрочен хоризонт, проектът е отблъскващ за частния инвеститор.

Частният предприемач не се интересува дали проектът е полезен за обществото. Достатъчно е да може да реализира продукцията си, независимо от използваните методи. Затова частният капитал много обича монополните ситуации, авторитарното държавно управление и сдружаването с корумпирани държавни чиновници, които да му възлагат изпълнението на обществени поръчки за милиони или си затварят очите, когато нарушава законите. Това ни е добре познато от настоящите български, а и не само български, реалности.

Идеалните ситуации са само когато общественият и частният интерес съвпадат по време и място. Такива съвпадения, обаче, не се случват много често. Те обикновено не съвпадат напълно. А трайното и силно разминаване между тях създава икономическо и социално напрежение, което води неизбежно до конфликти.

Публичните инвеститори (правителството или общините) работят с публични ресурси от централния и местните бюджети. Техният фундаментален интерес е по-широк. Те също са заинтересовани проектите им да са рентабилни, за да възстановяват и дори да увеличават инвестираните ресурси. Те, обаче, са длъжни да задоволяват преди всичко държавни и местни колективни интереси, които не винаги имат положителни финансови измерения. Но са от голямо значение за националната сигурност, за отбраната на страната, за осигуряване на нормални битови условия за живот на хората в общината (отопление, осветление, транспорт, чистота, снегопочистване, лична и имуществена сигурност на живущите там, опазване на околната среда и т.н.). Задоволяването на тези потребности е от изключителна важност за държавата и за местното население и те плащат съответни данъци в централния и общинските бюджети за тяхното финансиране.

Току - що описаните фундаментални интереси на частните и на публичните инвеститори налагат в менюто от форми на собственост да присъстват и техните персонални носители. Големият проблем тук е в намирането на най-подходящо съчетание на различните форми на собственост, така че интересите на техните персонални носители да се допълват и още по-добре – ако могат да си помагат взаимно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    113 12 Отговор
    КОЙ унищожи милата ни Татковина?Да изброявам ли?Преди 1989г,някой можеше ли да каже същото.Ей така питам,бай дъ уей.
  • 2 Завеждащ 2 хирургия д-р Т.О.Ш.И.Б.И.Я.Н

    67 23 Отговор
    Велик.бай иван.беше най големия икономист по тошо.
  • 3 😃АНАЛлизатор😂

    49 86 Отговор
    На мене лично ми омръзнаха констатациите на кой ли не, какво било?!!...какво е сега?!!..абе алан колу!!!..като си професор, толкова умен, направи партия, ще гласуваме за теб....да оправиш България....аман от дървени философи!!!

    Коментиран от #10

  • 4 месара

    45 76 Отговор
    толко дълго разяснение от тоя професор, как държавата ни е зле, а нито едно изречение за това че сдс и бсп съсипаха държавата, или пък за другарката приватизаторка нинова! що така?!

    Коментиран от #47

  • 5 Оппа

    67 8 Отговор
    То много хубаво замислено ама трябва умни хора да го приложат, па във властта не виждам такива...
  • 6 безпартиен

    56 10 Отговор
    Като е толкова запознат,защо не предложи КАК да се превърнем в нормална държава?Власт се взема с оръжие и се задържа с писалката-от 9.9.1944 та до сега!!!!!

    Коментиран от #31

  • 7 Тодоров

    36 38 Отговор
    "Красиви и умни" фрази и приказки от друго време. Със спомени не се прави наука, особено икономическа. Това по-скоро е текст за реферат.
  • 8 Матей

    59 36 Отговор
    Конфискация и трудов лагер за всеки,у когото има над 50 хил.лв.Връщане на социализма в най-чиста форма,справедливост и ред за всеки.Държавата трябва да се занимава с големите предприятия и финисите,другото е чорбаджийски терор и всички неолиберални фашингтонски прелести,на които се наситихме за 30 години.

    Коментиран от #56, #84

  • 9 Умен

    57 3 Отговор
    Оказа се че най лесно е да откраднеш от държавата безнаказано с помоща на политиците а пътят към ада винаги е постлан с добри намерения!
  • 10 Петко

    14 22 Отговор

    До коментар #3 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Не им е работа на академиците да правят партии. Гласувайте си както досега сте си гласували.
  • 11 Статистик

    54 17 Отговор
    Освен на социалисто-комунистите , Иван Ангелов бе банкер и на Мулти груп. Като надзорник ,заедно с Иван Миронов източи БАЛКАНБАНК . Къде е ръгнал на преклонна възраст да чертае настояще и бъдеще!?
  • 12 ПУТИН

    30 40 Отговор
    Какьв е тоя нафталин, препарирана мумия, дето философства?
  • 13 фжр

    61 3 Отговор
    МОРАЛ и КУЛТУРА НЯМА!!! Затова всичко отиде по дяволите! В държавата на мафията, БМВтата, ЧАЛГАТА И ШКЕМБЕ ЧОРБАТА, няма как да е друо!!! Върнете КУЛТУРАТА и ще имаме ОБЩЕСТВО, което да създаде ИКОНОМИКА!!!

    Коментиран от #25

  • 14 Мнение

    30 11 Отговор
    Сега много ги разбира нещата, а навремето беше готов и той да открадне нещо. Истината е че не бяхме подготвени за демокрация и пазарна икономика по независищи от нас причини. Западните и руските акули се възползваха от невежеството което имахме приватизираха най печелившите сектори от икономиката, останалото го оставиха да се разсипе. Резултата източване на националното богатство, следва безработица и имиграция на образовани хора. От всичко което изброих печелят само западните ни партхньори и Русия, а ние само губим. Въпреки това се опитваме да съществуваме по някакъв начин.
  • 15 Българин

    21 41 Отговор
    По принцип почти всички академици от БАН са отчаяни комунисти и руски подлоги. Нищо умно и полезно не може да се очаква от тях.
  • 16 Миро

    20 6 Отговор
    Той сега ли го разбра.....?!!
    Или пак открива топлата вода.....
  • 17 Един

    19 9 Отговор
    Пише се "скрап", бе професоре, "скраП"!

    Коментиран от #20

  • 18 ЕВАЛА НА ПРОФЕСОРА!!!

    63 6 Отговор
    САЩ са богати защото имат 20 трилиона долара заем, който няма да връщат!!! С тези пари назаем САЩ накупиха най-умните и работливи хора от цял свят и така създадоха своите супер корпорации!!! САЩ са най-лошия и най-фалшив пример в света!!! По методиката на САЩ и най-големите идиоти могат, иначе трябва да си налягаш на парцалите. В България няма бизнес, а има тарикатлък!!! Няма почти никакви качествени ресторанти, храни, плажове, болници, фабрики, услуги, но пък имаме много богати шефове с коли и имоти за милиони! Всичките бизнесмени се оплакват как не печелят, апък карат само скъпи коли!! Истината е, че техните печалби идват от ниски данъци, укриване на данъци, супер ниски заплати, супер продължително работно време, високи цени, ниско качество, криминален капитал, държавни или банкови заеми за наша сметка!!! Така всеки петокласник може да прави бизнес!!! Относно Западняците - те ни гледат сеира и чакат да се избием едни други, за да се настанят наготово на наша територия. А нашите упрявляващи се хвалят, но под хвалбите визират своето добро положение, а не това на обществото. Управляващите мислят , че те са народа, а народа го мислят за някакъв паразит настанил се на тяхна територия. Затова, когато чуете хвалебствени слова на управляващите за народа, считайте, че става въпрос за тях!!!

    Коментиран от #65

  • 19 Вили

    19 20 Отговор
    Никой от празно говорещите, включително и живковия професор не говори, че България фалира и беше на колене. Цяла България очакваше с нетърпение Ан Макгърк да подпише за заем от международната банка. Хазната беше изметена.
  • 20 ТВА ЛИ МОЖА ДА ИЗМЪДРИШ САМО

    5 10 Отговор

    До коментар #17 от "Един":

    БЕ ПЛЕБЕЙ.....

    Коментиран от #61

  • 21 Митев

    20 4 Отговор
    Късно е чадо,мандалото падна,каквото и да им говориш на тия неуки паразити те си знаят онова единствено друга ,нова държава,ще чакаме нали на тази територия са били траки,Македония, римляни-ромеи,турци и за известно време българи,а сега накъде. ..........
  • 22 Запознат

    30 5 Отговор
    Мдам. Няма какво да добавя. Прав е човекът. За наше много голямо съжаление

    Коментиран от #32

  • 23 Niko

    37 11 Отговор
    Прекрасен анализ.Професоре трябва да изкрещиш всичко това от по-висока трибуна белким тогава тоз заспал народ те чуе.
    Ей мърморковци по форумите стига сте скимтели на умряло ами да ставаме да освободим прекрасната си страна от тая сган дет ни подтиска- да действаме ейййййййййййййй
  • 24 дфгдфг

    15 30 Отговор
    Предприятията били рентабилни - ако бяха щяха още да съществуват. Това е проблема на страна минала през комунизмът - липсата на конкуренция води до не конкурентни производства и като цяло хора не умеещи да живеят в конкурентна среда. Сега пак си има производства, има и бизнеси, хората бягат основно заради липса на върховенство на закона, от което следват и всички други беди. Липсата на върховенство на закона идва от лошият избор, който българите правят на всички избори. Такава сме си я построили държавата, такива са ни манталитета и културата. Хубаво е да си признаем че проблема си е в нас, защото други соц държави с приватизация са на светлинни години от нас.
  • 25 Ььььььь

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "фжр":

    Е добре бе пич-за всичко си прав-абсолютно...ама защо пипна шкембето бе брат??? То ни е утеха и радост векове наред-има ли шкембенце-значи всичко ще се оправи...Мани ги бемветата и чалгата---шкембето е вечното ни щастие...

    Коментиран от #62

  • 26 невеж

    24 1 Отговор
    кьде е сега волен Сидеров ,да обясни за конспирацията ран-ьт от 1990 година та до днес ,маи някои незнаят някои неща ,а само плюват ,или така им изнася ,влезнете в ютуб и вижте кои разипаха дьржавата от 90 година насам та до днес и защо,и още продьлжават ,под командването на еди кои си ,зад океана ,това го запомнете /ран-ьт/.
  • 27 Браво!!!

    24 6 Отговор
    50% от вината е на бизнеса!!! Точно бизнеса трябва да вдигне стандарта на живот, като създава качествени продукти, качествени курорти, качествени услуги, продава в цял свят, поддържа национални ниски цени и високи заплати. Какво прави нашия бизнес??? НИЩО!!! Един качествен продукт не може да създаде!!! Навремето ревяха срещу държавата, че не им давала поле за изява, а сега реват, че държавата не им помагала с акъл и пари. Докога тая измет наречена бизнесмени ще си измиват ръцете с държавата? КОНФИСКАЦИЯ НА БИЗНЕСА ПРИ НАЙ-МАЛКО ПРОВИНЕНИЕ В ДЪРЖАВНА ПОЛЗА!!!
  • 28 случайно

    30 3 Отговор
    или не, се пропуска един много важеен факт... едно от условията за влизане в ЕС, беше да затворим металообработването си и какво стана, желязото започна да изтича в тяхна посока, циганите го крадат от нас и предават на отпадъци за дребни стотинки, после на корабите и в западна европа... така тия мили хора ни скопиха, а вие треперите за палачите си като за перце ;)
  • 29 Крадец

    13 3 Отговор
    Глупости ! Я питай Бойко Борисов !
  • 30 Комуниста

    17 1 Отговор
    По Тошо ний цъфтяхме като калоферска роза, брахми тутун с тези две ръце сига увехнами и вместо хубав Кърджалийски тутун да бирем ровим по кофите
  • 31 Въпрос

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "безпартиен":

    Добре , а как се сваля организирана престъпна група , окупирала върховете на властта , и прекалено удобна на ЕС , САЩ , Турция , които ще направят всичко (включително кризи и война) за да ги задържат на власт . за народа само няма изгода , и за това сме първи във всички отрицателни класации?
  • 32 по запознат

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Запознат":

    "Човекът" е един от главните подписвачи на плана Ран/Ът заедно с иван циганина, другия баш "специалист".
  • 33 Ицо Багера

    10 1 Отговор
    По - добре казано изтърбушена като задното гърне на Голф 2 от 86...
  • 34 ВИЗИЯ БГ

    8 2 Отговор
    Да изравним заплатите с Германия! Бизнесът ще подпомогнем да увеличи производителността си и ефективността си, чрез 30 милиарда евро от фискалният и валутният резерви, и заем. Кейнсиянството си има предимствата, но западните икономики постигнаха турбо предимство пред социализмът, през 1970те и 1980те, като изоставиха златният стандарт, и стана възможно частният дълг да стане 1000% от БВП. Като сега да вземем 500 милиарда евро, и това ще загрее икономиката, и след 10г, БВПто ни ще е 200 милиарда - съответно ще вземем още поне 1000 милиарда. И всичко ще е от злато. Инвестициите ще са предостатъчно във всичко. БВП е само 10% от производственото имущество, а частният заем може да е 100% от имуществото. ЕТО ТАЗИ ИКОНОМИКА ПОБЕДИ СОЦИАЛИЗМЪТ. НЕ ЧЕ ТЯ Е ПЕРФЕКТНА, НО ЗАПАДЪТ НА ТОВА ДЪЛЖИ СВОЯТ ПРОСПЕРИТЕТ. НО ТРЯБВА ЗАПЛАТИТЕ ДА СА 80% ОТ БВП, МИНИМАЛНАТА ДА Е 35% ОТ БВП НА ЗАЕТ. Но банките за да дават и да са стабилни те и икономиката, ще трябва 60% от БВП да е от държавни фирми, 40% от БВП да се харчи от държавата, ефективно полезно, и поне 35% от заетите на държавна заплата. И токът да е 1 ст. до 200кв.ч, до 500кв.ч да е 2ст., до 1000кв.ч 3ст, и над 1000кв.ч 4ст. Така и с водата.
  • 35 ВИЗИЯ БГ

    3 4 Отговор
    "Какво искаме? Какво е възможно?" -
    Държавата да няма никакви фирми и собственост. Фирменият данък да е нула. Осигуровките да са доброволни и не към държавата. Пенсия да взима от държавата навършилият 60 години, с доход до 70% от минималната заплата, за пенсия или допълнение до 80% от минималната заплата. Данък лични доходи да е 20% - който да отива само за микрорайонът или селото където живее платецът. Минималната заплата да е 35% от БВП на зает. Социалната помощ да е 35% от минималната заплата. толкова да е и необлагаемият доход. Получаващият социална помощ да има право да работи 8 дни в месецът - 64 часа месечно. Да има 20 общински болници, работещи с 40% от акцизите горива, 65% от акциз цигари и алкохол. 50% от ДДС събиранията да е за държавни пенсии. 10% от ДДС събиранията да са за социални помощ, 30% за армия и полиция. Премахва се данък боклук, имот, и наследство. 40% от акцизи горива да отива за екология - строеж на ВЕИ и ТЕЦ за отпадъци - за безплатен ток, закупуване на хибридни и електрически автобуси, за безплатен общински транспорт. 20% от акциз горива да отива за пътища - строеж и поддръжка. 10% от ДДС да отива за семеен бизнес - храни, ферми, търговия с родни стоки, изобретения, дрехи, обувки. Това са 800-1200 милиона лева, 80-120 хиляди лева на фирма, производство и търговия на родни стоки, нови семейни фирми - 10 000 фирми всяка година. Икономиката за 29 години нараства два пъти номинално - БВП. И ако сега левът е 30 милиарда парична баз
  • 36 Начо

    11 9 Отговор
    Тоя дървен професор беше икономически съветник на Жан Виденов. Е..ха м...а на държавата
  • 37 ВИЗИЯ БГ

    5 2 Отговор
    Трудът и благата бяха по капиталистически разпределени. Трябваше още от първият ден да се гради комунизмът - тоест над 50% комуни, като се дават средства - примерно 5% от бюджетът - за изграждане на образцови комуни. Комуната да има 3000 човека, 1000 деца, 1000 старци, и 1000 работници. Работниците да вършат 10 дейности със 100 човека, децата и старците да помага където има нужда. 100 работника произвеждат зеленчуци, плодове, ядки и зърно, и дървесина, 100 работника отглеждат добитък, 100 работника обработват храните получени от селското стопанство, 100 сервират и приготвят храната на всички 3 000 човека и техните гости. 100 обличат и обуват по-поръчка всички 3000 човека. 100 обучават, образоват и лекуват всички 3000 човека. 100 строят жилища и тротоари, пътища за тези 3000 човека, 100 правят дървесина, пелети, ток, посуда, дограма и мебели по поръчка за всички 3000 човека. 100 човека металообработват и произвеждат машини. - ПРИМЕРНО. Като една трета от произведеното да се продава извън комуната.
    Парична система, фиксинг върху няколко стоки, изплащане на стоките от 3 до 10 години, ДДС върху обмяната на валута от 5% до 35% според необходимостта. Всяко село и микрорайон, община, да правят пари, и закупените с тях недвижими имоти - земя и апартаменти, недвижими имоти, да са покритие на тези пари, а имотите да ги дават под наем. Общините да дават облигации, с които средства да правят заводи. Банките да купуват облигации и залог облигации, колкото 25% от депоз

    Коментиран от #79

  • 38 ВИЗИЯ БГ

    2 4 Отговор
    Икономиката за 29 години нараства два пъти номинално - БВП. И ако сега левът е 30 милиарда парична база, за 20 години трябва да се напечатат още 30 милиарда. 30 милиарда са 300 нови завода за по 100 милиона, за ноу-хау - материали и производствен процес. И от минералите идват пари.. Те да се връчват на оластта в която се добиват. Държавата да има само 2000 полицая и 10 000 армия. Общините 7000 полицая - на хиляда души един, и 500 крими, 500 пътна полиция. Железниците и пътищата, и заводите, да са на общините и селата, нищо на държавата. Акция на всяко семейство, от общинското предприятие, приватизация само след референдум с 80% "ДА". 100 колежа за всички професии, шофьори, строители, готвачи, фризьори, техници, ..
    Нека да се развива комунизмът, поне 10-40% от народът да живее така. А неолибералите в гората. ..
    Висшето образование да е само частно, без средства от държавата, освен Климент Охридски, и един технически, напълно безплатни. Общините да дават общо 10 000 стипендии, за 200 милиона лева, годишно, за да се учи по цял свят. И според годините платено, и платеното, те вече обучени и с опит да изнасят лекции в средните училища и колежите, и държавните два университета.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Трифонов

    19 2 Отговор
    Абсолютно е прав човекът. Как обаче е възможно да пише така, сякаш все още съществува някаква надежда за съживяване? Такава надежда няма никаква! Ако седне сам да си прочете писанията ще види, че е точно така. Край! Гасете лампите и да тръгваме. Прекалено много вода влезе в трюма. Наличните помпи не могат да обърнат процеса по потъване. Просто нямат необходимия потенциал. Разтурянето на България е математически неизбежно. Може да ни се струва нереално, защото съществуваме от повече от 1300 години, защото на два пъти сме създавали наново държавата си и сме преживели и двете Световни войни, нооо... положението днес е напълно различно. Деструктивните процеси са необратими. Те унищожиха българския дух. А без него... Те така. Не плюйте човека! Стар бил, нафталин бил. Това, че написаното не ви харесва, не е основание да не му повярвате. Просто трябва да осъзнаем и приемем реалността - ние сме едно от последните поколения българи, които живеем в собствена държава. И се прощаваме с нея не защото някой злодей ни я отнема, а защото ние просто не я заслужаваме!!!
  • 41 Алекс

    15 3 Отговор
    Ще бъда кратък, погледнете как е в Беларус,аз бях там на гости в столицата Минск.
    Чистота ред и законност!!!!
    А там е социализъм,и който не иска да работи е лентяй,и най важното не видях цигани!!!!!!!!

    Коментиран от #49

  • 42 Ваньо Дребния

    14 10 Отговор
    Като си спомня как ни убеждаваше, че икономическата политика на Жан Виденов е перфектна и ми се плаче ! Хайде трай си, че знаем колко е червено дупето ти !
  • 43 Алекс

    6 2 Отговор
    Да добавя,служи се в казармата!!!!!!!!!!!!!!
  • 44 Шаран БГ

    11 1 Отговор
    Ха, ами Иван Костов не бе ли икономист, ами Андрей Луканов, ами ако се засиля да ги изброявам - отиде ми деня. България е МОРАЛНО ОПУСТОШЕНА страна !!! С моралното затъпяване на народа се заема големият политик Ст.Стамболов, и през Кобурга и сина му / все пак имало е нещо запазено към 09.09 1944 г/, че до днес. Но след ВСВ насам всичко е - оле-мале. И последните 40 години са уникални в това отношение. Сега обаче ще се оправим с "третия пол" в училищата !!! Убеден съм !!
  • 45 onq s konq

    15 7 Отговор
    ЗАЩО СЕ ОБЯВАВЯ че Ив.Ангелов е МИЖАВОТО "ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ НА БАН" в момента,а не се АКЦЕНТИРА върху МИНАЛИТЕ МУ "ЗАСЛУГИ",а именно-ЧЕ Е БИЛ ГЛАВЕН ИКОНОМ. СЪВЕТНИК НА ЛУКАНОВ , ПОСЛЕ И НА Ж.ВИДЕНОВ?А нали ТОЧНО ПО НЕГОВО ВРЕМЕ се случва цялата "дива приватизация",която той сега КРИТИКУВА и обяснява как "не трябвало да стане така"?!А чий член е Професора и КОЙ МУ ПЛАЩА ХОНОРАРА за въпросната статия ТОЧНО В ДНЕШНОТО ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ?Разбираемо е БСП да вади "скелети от гардероба" като Ангелов,Кеворкян и т.н. но ...това е защото НЯМА ДРУГИ НАЛИЧНИ!
  • 46 Васил

    6 11 Отговор
    По важното е че Българите сте умираща нация и ние ромите най накрая ще си имаме държава

    Коментиран от #93

  • 47 Николай

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "месара":

    И нито едно предложение как да се оправи положението
  • 48 Професор Стрезов

    14 10 Отговор
    Другарю Ангелов ако ми посочите кои предприятия са били рентабилни в края на 89 година , като изключим някои на отбранителната промишленост и то при определени условия , ще ви ходатайствам да вземете Нобелова награда за икономика.Дори печеливши в някой момент предприятия поради държавната собственост в даден момент правеха по някоя глупава инвестиция или договор и хлътваха в дупката.Дори сега с несъвършенната ни икономика и демокрация сме в пъти по-добре . Стига смешен плач . Пеоблемът беше ,че неможахме /или по-скоро/ не ни позволиха да вкараме сериозни най-вече немски инвеститори в икономиката , за да могат другарите свободно да мародерстват.

    Коментиран от #53, #80

  • 49 Фани Чучков

    8 7 Отговор

    До коментар #41 от "Алекс":

    Всички бягат от Беларус ,а той ми я хвали.С оня тъпанар Лукашенко с мозък на съветски мужик от колхоза.
  • 50 Българофил

    13 3 Отговор
    Най-големият крадец от българския народ и държава СЕГА е Лукойл, който не е платил данък печалба 15г в размер на 18млрд.лв.и в момента продава горивата със свръхпечалба 40ст на литър или за 6млн.тона или 2,4млрд.лв. над нормалната печалба! Или да си плащат и намаляват цените или глоби и да напускат България, скапани ушанки, а не да заплашват българските правителства!!! Този комунистически член кореспондент на БАН да заминава в пенсия или в Орландовци!!! България не е имала високотехнологично производство с изключение на оръжейното!!! Кремиковци, циментови заводи,химически заводи,машиностроене с изключение на Червени.могила и електроника ..технологии от миналия век смешен професоре!!! Сравнението тогава и сега е като между Трабант и Мерцедес!!! Работил съм в шест развити държави и в България и преди 1989г и до 2018г. и заставам зад думите си!!! Никога не съм бил член на БКП или друга партия!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 pele

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Професор Стрезов":

    я пак ,каква икономика имаме днес и какво произвеждаме ,и колко се подобре от другите дьржави ,и кьде сме в класацията с икономиката сред водешите страни,професоре много си си повярвал маи ,или се убиждаш от истината ,изказана по горе ,щото може би си и ти от тия растурниците на дьржават ,то факта е очевиден .
  • 54 Свети Петър

    10 9 Отговор
    Пенсионирайте го този КУХАВЕЛНИК! Ако се дърпа го пратете директно на бунището! Няма ли млади и надеждни българи да пишат в сайтовете ами вземате интервюта от такива комунистически кукумицини??? Стресира и лъже децата, че при бай Тошо няма лошо!!!
    За него като правоимащ и тогава и сега, само глупости и никаква работа не върши!!! Дали е гледал филма КИТ с Г.Калоянчев и да се засрами!!! Аман от червени боклуци, които ни тровят живота!!!
  • 55 Plovdiv

    3 2 Отговор
    Сега разбирам, че България била държава...
  • 56 Avasito

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Матей":

    Титан на мисълта...евала бате! Предполагам родителите ти живеят в собствен апартамент? Значи и те попадат под гилотината за която мечтаеш. Но не се възвеличавай: "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни с глупост." - Ал. Блок
  • 57 259

    9 1 Отговор
    И този ни има за идиоти.Ни дума,ни вопъл,ни стон,кои са в основата на всичко.
  • 58 Комсомолец 1965

    9 5 Отговор
    Е нали Вие строихте развития социализъм? Това, което се случва сега е следствие от вашия безумен експеримент "социализЪма". Огледайте се и вижте и Винецуела. Аман от стари "дървени глави" , които нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Нямате ли си внуци да ги водите из парка , та пишете простотии?
  • 59 Бачо

    10 6 Отговор
    Тоя е икономист , колкото аз съм космонафт. Защо публикувате такива ретро мнения, на хора на по 85-90 години, които са живяли през социализма, а в последните 30 год реалния им социален и икономически живот е до пощата за пенсията и един път седмично до някой супермаркет? Това е една минала и ВРЕДНА епоха. Сбъркана изначално. "Икономика на дефицита" Така се нарича и изучава "профероре". Другият вид е "пазарна икономика". Добра, лоша - това е. Само да кажа - уважавам възрастните хора на по 80+ години. И аз ги имам - родители. Но наистина - нищо ново на са разбрали от реалния живот сега. Лесен , труден - това е. Няма друг път на развитие. Иначе всеки има право на мнение....
  • 60 Ачко

    9 5 Отговор
    Нямаш ли си баба в къщи да те дразни , та пишеш глупости? 2019 година сме. В Европейският съюз. Не е 1971г - Априлски пленум на Партията. "Професор -икономист" от Татова време. Бегай беееееееее............
  • 61 Бачо

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "ТВА ЛИ МОЖА ДА ИЗМЪДРИШ САМО":

    Ти жена му ли си ? На професора? Бегай да му переш чорапите...
  • 62 Спиро Гатанката

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ььььььь":

    Защото красивите жени, розовото масло и киселото мляко, отдавна не се асоциират с РБългария. (както беше по СОЦа) )))
  • 63 Бай Хой

    6 5 Отговор
    Аман от червени всичко разбиращи професори, ти бай професоре си член кореспондент на Курна Импексова и нямаш място в БАН. Точно заради такива като теб избягаха 1,5 милиона българи, точно в твойте съратници отидоха всички приватизирани предприятия и от там цоца вашата мизерна партийка.
  • 64 Другар

    6 4 Отговор
    Невероятна статия,адмирации за професор Ангелов.Само да я беше изпратил като писмо до другаря Иван Костов с копие до прокуратурата.Само адресата сегашния министър председател не е вярна,той дойде пост фактум.Нека да попита и другарката Нинова как тя оздрави "Техноимпекс",другаря Банев и още дългата редица с другари.Със всичко останало съм съгласен г-н професор.
  • 65 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "ЕВАЛА НА ПРОФЕСОРА!!!":

    Ето това се казва анализ.
  • 66 Гостът

    8 4 Отговор
    Професоре Вие сте икономически и социално опустошен човек, гледайте си пенсията и не се занимавайте с неща от които нищо не разбирате.
    Има и друго кой и как раздава титлите професор, доктор, доцент в тази държава? Има ли там някакъв контрол? Мисля, че подобно на фалшивите инвалиди се навъдиха и много фалшиви професори. Ако някой си направи труда да провери колко професори се падат на глава от населението в БГ, ще види, че процентът е в пъти по-висок от този в нормалните държави.
  • 67 ВЪЗРАСТЕН

    4 5 Отговор
    ТАКА БЕШЕ ПРЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ СЕГА НЕЩАТА СЕ ПОДОБРЯВАТ ЧУВСТВИТЕЛНО
  • 68 doctora

    13 3 Отговор
    Този е един от виновниците за банковата и финансова катастрофа по времето на Жан Виденов. Как смее да се показва пред хората. Тия същите които си изгубиха спестяванията тогава сега гласуват за него........

    Коментиран от #81

  • 69 гост

    5 4 Отговор
    Поредната пропагандна статия за промиване на мозъци. Колко от вас четящите тук са откривали бизнес по правилата на Указ 56? Мой братовчед така започна бизнеса си, но с мощната подкрепа на Партията. Иначе нещата ставаха много трудно или изобщо не ставаха.
  • 70 Алфа Ромео

    8 2 Отговор
    Ние сме опустошена американска колония със затихващи функции, реалното население е около тук е около 5 млн. души. Има около милион по-млади хора и те са полуграмотни и слушащи чалга повечето, нямат елементарна обща култура. Университетите бълват ниско качествени студенти, както казва Иво Христов ако си запиша немската овчарка да учи висше съм почти сигурен че ще го завърши. Премината е вече точката от която няма завръщане, народа си спинка сладко, и да протестира вече не е сигурно че ще се промени вече. Няма никакъв смисъл от гласуване, който и да управлява все тая ще е, Чоко, Боко и всички други политици са на каишка на американците, държат се със компромати, слушат и изпълняват. Целта е постигната, получиха си територията със базите американците, населението е слабо изтормозено финансово, застаряващо, изпростяващо, намаляващо. Във Вашингтон вече гръмнаха шампанското и отпразнуваха успеха си....
  • 71 ИВАН

    8 0 Отговор
    Тотална смяна на системата .... и предишната - социалистическа си имаше кусури, и тогава имаше лицемери, натегачи и нагаждачи - дърпащи чергата към себе си само ..... но сегашното е в пъти по-лошо, първобитни мутри, безумно скъпи коли, палати, метреси ... и отчаяни роби на труда, а и такива които и работа нямат и само в кофите ровят за да се прехранят
  • 72 да да българин

    7 1 Отговор
    Бачо, Иване добре си написал всичко това, но и ти си един от виновниците за това положение. Виж си подписа къде стои на плана за убиване на държавата Ран и Ът.
  • 73 сори сорос

    5 1 Отговор
    На колко от вас е известно, че България НЯМА и няма и да има НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА! Още в началните години след 90-та минимум две правителство изявиха желание или стремеж да изготвят стратегия за бъдещото развитие на България. Само че, новият световен господар не им позволи, защото той е изготвил вече стратегията.
  • 74 Грую

    2 5 Отговор
    Абе Господин професоре аз като бях млад не мислех така, макар да живеех в Бай Тошовата България. Ама сега и аз като тебе съм дрът и съм съгласен. Не можеш да не се съгласиш обаче, че за 20-годишните има повече възможности! На 20 години да си и грабвай куфара и надалеч и:
    Ще има пак звезди...
    и кучета.... ще има,
    виещи към тях както преди,
    но нека вярата не оскъднява.
    Яснее този мирен ден отвъд.
    На път! Човекът е човек тогава,
    когато е на път!
  • 75 Гост

    5 2 Отговор
    Само не разбрах къде е имало селски кооперации преди 89. В България нямаше, имаше ТКЗС собствеността беше държавна и на земята и на техниката. Това не е кооперация, в кооперацията се здружават частни стопани. Аз участвам със реституираната ми земя в две кооперации в радомирско и всяка година плучавам аренда 100 тина лева. Животните ги исклахме защото нямаше фураж и нямаше с какво да се хранят.
  • 76 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    еи затова трябва да се закрие бан.тоя е писал писал писал....,а не знае къде се намира.как един идиот може да стане професор и да напише толкова глупости в една статия?за да го има него и масовката като него в бан ние като данъкоплатци даваме всяка година по една шапка пари.
  • 77 Анонимен

    2 3 Отговор
    Добре де каъо работиха толкова добре тези предприятия, как държавата натрупа огромен външен дълг и не можеше да го плаща, та Луканов обяви мораториум върху дълга. Тези пари бяха взети за да се инвестира в производствени мощности, които после не възвърнаха инвестицията. Как ще останат държавни като държавата няма пари да инвестира в тях. А обикновените граждани от къде ще вземат пари за инвестиции, като нямахме пари за храна. Гшупости мякакви пише този човек
  • 78 Свидетел

    4 1 Отговор
    Иван Ангелов
    Като член на правителството на Андрей Луканов предложи и проведе приватизацията в България.

    До ден днешен е привърженик на неолибералния модел у нас.

    Дошло е време да се отговаря. От доста време прави опити да измие ръцете и да накисне другарчетата си.

    Да не се прави на умряла лисица.
  • 79 Анонимен

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "ВИЗИЯ БГ":

    А колко човека ще правят петрол, въглища, ядрено гориво. Пропуснал си и най важните хора, тези които знаят как се правят нещата. Защото за да внесеш една кола, камион в страната трябва да си изнесъл нещо преди това за да имаш валута. Така фалирахме с внос на машини и технологии. И друго колко са надзирателите които пазят комунарите да не избягат.
  • 80 Читател

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Професор Стрезов":

    Причината за стопанската дейност е икономическата изгода. Това е първото нещо което научих на първата лекция. Пропуснеш ли този факт от там нататък всички теории и умотворения са вятър работа.
  • 81 Алфа Ромео

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "doctora":

    Ако си мислиш че катастрофата по времето на Виденов е от некадърност само без да има помощ отвън, лъжеш се жестоко, просто не беше удобен тоя човечец и го саботираха. Той не можа да се освести от къде му е дошло тва дълго време, даже не успя да открадне нищо за себе си, за разлика от заобикалящите го марионетки ръководени от САЩ.
  • 82 Калашникът дава крила

    6 0 Отговор
    Заграбеното и унищоженото няма никога да се възстанови - нито доброволно,нито насилствено,но за да има някаква справедливост,трябва да бъдат осъдени с доживотни присъди около пет хиляди аидука,начело с Драгалесския,плюс техните сатрапи(съдии и прокурори), виновни за ненаказаните безчинства.За целта,като напало тябва да се изровят паветата пред "Коня"и работата ще потръгне.
  • 83 Диоген

    2 5 Отговор
    Докато червените не признаят, че политикатата им е пълна глупост, няма да ни бъде!
  • 84 Патиланец

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Матей":

    Трудов лагер а . Ами той се отнася за лешпери като теб. Най-мързеливите и крадливите са българските социалисти-комунисти. Само крадене е в главите им.
  • 85 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    Абе професоре, твоето е или тепетьозлък, или пълна деменция, да не може да си спомниш, че ТИ беше този, която поиска да се извърши след 1989 г. приватизацията и икономиката да стане 100% частна. Измисленият тодорживковски професор по икономика - Иван Ангелов, останал и главен икономист на „наследника на БКП“-БСП, беше ръководител на 28 членния български колектив от автори съставил икономическия план „Ран Ът“, който постави началото на притватизацията и изискваше голямата държавна собственост да стане 100% частна. Това се чете мотамо още първата страница на плана.
    Иван Ангелов и до днес не е разбрал, че плана донесе на България друг икономически модел, този на американската (нео)либерална държава. Това разказвам в някои свои материали писани пред 7 години:
    1)“От плана Ран Ът през Маршал олигархията БСП до европейската реална демокрация”
    http://www.ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/4279-2013-06-29-07-52-48

    2)“ Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?“
    http://www.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4730-4730

    Не случайно плана беше правен по заръка на двете първи партии БСП и СДС в Чикагската неолиберална икономическа школа, ръководена от американския неолиберален икономист Милтън Фридмън.
    Тогава Милтън Фридмън развива старата идея от 20-те години на Хайек и Мозек за налагане на свободен пазар в глобален мащаб, която нарича НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ.
    Ако Иван Ангелов беше си напрегнал мозъка да разсъждава вър
  • 86 ideyazabulgaria

    2 0 Отговор
    2. Ако Иван Ангелов беше си напрегнал мозъка да разсъждава върху прочутата фраза на Маркс“Битието определя съзнанието“, щеше да разбере, че върху новия икономически модел се изгради и нов обществен модел - социален, политически, този на американската неолиберална държава.
    Това беше времето, когато Милтън Фридмън открива, че глобалния пазар стихийно движещ капитала без правила и национални рамки работи за по силната икономика и ще бъде само в полза на САЩ. Тогава най силна икономика в света бяха САЩ . Милтън Фридмън  трансформира стария либерализъм на САЩ в нов либерализъм и ражда идеята  "неолиберализмът и неговия глобален пазар със свободна търговия и наднационален капитал да станат нова външна и вътрешна политика на САЩ.".
    Когато Рейгън идва на власт, осъзнава ползата на САЩ от глобалния пазар и издига неолиберализма в позицията на държавна идеология на САЩ, а после със специална нова външна политика започна да го разпространява по света.
    Понеже тогава САЩ са най-силната икономика в света, американският неолиберален икономически и социален модел става еталон за следване по целия свят.  
    Рейгън първо вкара американския неолиберален модел в бившата комунистическа система, като убеждава водача на системата КПСС- Горбачов да замени старата система „социализъм“, с нова система на американския неолиберален капитализъм. Първо КПСС възприема идеята и я налага на своите марионетки- БСП, ПКП, ГКП... и цялата бивша комунистическа система.
    У нас моделът
  • 87 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    У нас моделът бе вкаран от последния елит на БКП около Луканов, който държеше властта в държавата, понеже БКП беше единствената партия в държавана и беше сложила цялата държава под мишницата си, т.е колеше и бесеше.
    Професоре, нали Луканов поиска плана Ран Ът, нали той те назначи за ръководител на колектива изготвящ плана? Забрави ли или те е хапнала деменцията?
    Именно неолибералния американски обществен модел икономически и социално опустоши държавата ни.
    Но главната причина е в КОМУНИСТИТЕ, които подеха инициативата за внасяне на неолиберализма в България. Целта беше да останат на власт. Те строяха социализма с огромни грешки- без демокрация, правова държава и пазарни отношения.
    Спомни си какво е социализъм според Маркс родил идеята за социализъм, като алтернатива на капитализма. Маркс не дава начините за постояването на социализма, а само казва“Социализма е изграждане на социално-справедливо общество на принципите на равнопоставеността за всички членове на обществото, с еднакви права при разпределението и ползването на обществения продукт, природните и национални богатства. 
    Не е възможно социално-справедливо общество да се строи без демокрация отдолу нагоре, без участие на всички членове.
  • 88 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    4. А такава нямаше в комунистическата система, там не управляваше народа, а един тесен политически елит на единствената партия в държавата който с укази спускаше отгоре строителството на социализма. Пък и липсата на пазарни отношения си каза думата, социализма на източните комунисти още в край на 70-те години изпадна в хронични икономически кризи, произвеждаше се, но магазините бяха празни, нямаше елементарни продукти от първа необходимост. Пред прага бяхме на вътрешна война. Тогава се появява Рейгън и спасява комунистите, предлага им да заменят социализма си с неолиберален капитализъм и това, професоре, правиш ТИ със твоя план „Ран Ът“. В новата неолиберална капиталистическа система остават същите да държат властта- последния елит на БКП, те създадоха БСП, а тя с крадените си от народа капитали от отритнатия външен дълг направен 1985-1989 г., от изчезналия валутен резерв в първото правителство на Луканов, от приватизацията на външнотърговските дружества и голяма капиталова помощ на КПСС, създаде своя склад „Мултигруп“, който създаде олигархията, извариш приватизацията, създаде всички 300 партии в регистъра( включително и другите извършители на приватизацията освен БСП- СДС, ДПС НДС, ГЕРБ).
    От средите на този последен комунистически елит излязоха всички 38 сегашни олигарси което се обезветиха-от червени, на безцветни( демек непартийни); бяха сформирани силовите групировки да пазят олигарсите, излезе целия нов политически и бизнес елит.
  • 89 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    5. Това разказвам в други два матриала :
    1) „Как глобализацията превърна комунистите от борци срещу капитализма в едри капиталисти“
    http://www.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4961-4961
    2) „ Тъжната истина за социализма, който България загуби“http://www.ideyazabulgaria.org/news-mainmenu-2/autor3/4944-4944
    Сега професорът се кани на корупцията в България, без да може да обясни причината защо тя е в такива огромни размери у нас?
    Ами които са, професоре“ изворите на корупцията, не е ли висшия политически елит от всички партийни цветове ? Те крадат ежегодно половината обществен продукт за своите джобове, но нито един не е наказан през целия преход. Защо бе професоре? Не е ли причината комунистическото съзнание на този елит, не случайно наречен посткомунистически? Той не познава нито един от принципите на европейската правова държава, която е тази, която със железния си секира посича всеки опит за корупция сред елита.
    А първия и най важен неин принцип е независимостта на съдебната система от политическата власт и ДЕполитизиция на всички останали държавни институции, следящи за изпълнението на закона - полиция ,финансово разузнаване и прочее.
    Имаме ли ги в съвременна България? НЕ, защото ни управлява комунисти с чугунени глави, като теб!
    Комунистите нямаха в старата си тоталитарна комунистическа система независима от политическата власт съдебна система, там ръководството на съдената система(ВСС) се спускаше от Политбюро на ЦК на БКП, те назнача
  • 90 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    6. Понеже същите останаха да управляват и след 1989 г ,го правят със старото си съзнание. 1990 г при направата на новата конституция от БСП и СДС, беше сложено в нея старото положение от комунистическата държава- ВСС да се избира от политическите партии на квоти.
    Това направи съдебната ни система напълно неработеща, да не работи за обществото, а изпълнява политически поръчки от партията на деня.
    Това състояние на съдебната система предопредели балканския ни преход и разграбване на голямата държавна собственост, моралното и социално унищожение на държавата ни.
    Комунистите на СДС, ДПС, ГЕРБ продължиха по старому стъпките на БСП , а БСП, която е управлявала открито със свои управления или скрито чрез свои партийни рожби( СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ) през целия преход, нито веднъж не пожела да ДЕполитизира съдебната система и държавата.
    Професоре, дори съратника ти Станишев, когато отиде в Брюксел и политически се ограмоти, сега повтаря нуждата от независима съдебна система. И той изпадна в деменция като теб, понеже забрави, че 17 години беше първи държавник в България и не направи опит да ДЕполитизира съдебната система.
    Ама карай да върви...
    БСП е главната партия- момъкът и кукловода на прехода, но с ваденето на скелети от гардероба като цитирания си професор, показа пълното си морално разложение и наближаващ край!

    Дора Апостолова
  • 91 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    Не е ли професоре, американската икономика 100% частна и не е ли българската икономика сега, в година 2019 , също 100% частна? Време е да признаете, че сегашния български икономически модел е пълно копие на американския и вашия план "Ран Ът" е изпълнен изцяло!
  • 92 ideyazabulgaria

    1 0 Отговор
    Освен един от авторите на плана „Ран Ът“ , Иван Ангелов е един от основателите на Мултигруп. Там е цялата нова наша капиталистическа буржоазия произлязла от бившия комунистически елит. Но е преминал и усвоил добре пропагандните школи на БСП по демагогия и не е спрял да демагогства вече 30 години преход. Два са от мен признати демагози на БСП и двамата крупни капиталисти и измислени по комунистически професори - Кръстьо Петков( бог да го прости) и Иван Ангелов.
  • 93 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Васил":

    Към циганина Васил - не се радвай. Ако имаш достатъчно ум трябва да се безпокоиш. Кой ще ви издържа като знаете само да правите деца и да щракате с пръсти, апропо ... и да крадете?
  • 94 н вълчев

    0 0 Отговор
    Браво. Точно това трябва да се направи ПЛЮС Въвеждане на ТАВАН НА ПЕЧАЛБАТА от 10-15%!!!!!!!