Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 16:00 6 417 27

България: Няма друга такава страна в света

  • българия-
  • специалисти-
  • миграция

Специализирани агенции от чужбина си подбират най-добрите кадри: лекари, медицински сестри, IТ-специалисти. В повечето случаи те завинаги напускат България. С фатални последици за страната

България: Няма друга такава страна в света - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От промените насам България е загубила над една четвърт от населението си: от близо 9 милиона души през 1989 година - на малко над 7 милиона днес. Според прогнозата на ООН, до 2050 година българите ще намалеят дори до 5,2 милиона. Населението на нито една друга страна в света не намалява с по-бързи темпове, отбелязва вестник „Ди Велт“ и посочва основните причини за това: ниската раждаемост и най-вече огромното изтичане на работна ръка в чужбина.

"Голям брой добре квалифицирани кадри - компютърни специалисти, лекари, медицински сестри - заминават за Германия, Австрия или Великобритания. Други пък отиват в Испания и Гърция като сезонни работници“, посочва Хелене Кортлендер от Софийското бюро на германската фондация "Фридрих Еберт".

В повечето случаи българските специалисти обръщат гръб на родината си заради ниското заплащане на труда, допълва картината австрийският „Винер Цайтунг“. В София един лекар със специалност може да изкара и 900 евро месечна заплата, но лекарите в провинцията са принудени да се задоволяват с наполовина по-ниски доходи. Още по-драстични са разликите в заплащането на медицинските сестри: в София една сестра в операционна има възможност да получава до 400 евро, докато колежките ѝ в по-отдалечените краища на страната нерядко взимат само по 130 евро.

Втора работа или направо в чужбина

За да оцелеят, много от тези нископлатени кадри си намират и втора работа. По-младите обаче не желаят да живеят по този начин и бягат в чужбина, четем по-нататък в публикацията. Там е цитирана председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Станка Маркова, която казва, че от 55 000 медицински сестри в страната през 1989 година, днес техният брой е спаднал наполовина. Още по-тревожно е, че средната им възраст е доста висока - около 50 години. Младите хора под 30 години съставляват едва 4 процента от всички медицински сестри. "Междувременно има осезаем недостиг на кадри – не само в провинцията, а и в столицата", добавя Маркова.

В репортажа на австрийското издание се казва още, че набират специализирани кадри за чужбина с помощта на масирани рекламни кампании. За целта те наемат конферентни зали в хотели и си подбират най-добрите специалисти от всички браншове. А това се отразява катастрофално на България, заключава „Винер Цайтунг“.

Почти всички кандидати за работа в чужбина споделят пред изданието, че смятат да останат в чуждата страна само няколко години, след което със спечелените пари да си построят къща в България. „Това е широко разпространена сред българите мечта, но в повечето случаи тези хора си остават в чужбина завинаги“, коментира представителката на една агенция, набираща специалисти. Кампании за набиране на кадри организира също и Медицинският университет в София - но с обратен знак: - тоест като опит да се организира своего рода национална трудова борса за медицински кадри. Възможно е по този начин да се открият и някои наистина привлекателни работни места, които да станат алтернатива на емиграцията, но истината е, че медицинската професия в България междувременно загуби голяма част от престижа си, се казва в публикацията.

В тази връзка проф. Маркова отбелязва, че очакваната от години насам реформа в здравеопазването се ограничава единствено до съкращения на кадри в сферата на помощния медицински персонал. "Голяма част от пенсионираните медицински сестри продължават да работят и след като навършат 70-годишна възраст – заради недостига на кадри, но и заради ниските си доходи", посочва Маркова.

Българското правителство смята, че с оглед на недостига на медицински персонал трябва да се огледат възможностите, които предлагат страни като Турция или Индия. Това обаче не може да бъде трайно решение на проблемите в бранша, тъй като повечето привлечени отвън хора остават само за няколко години в приемната страна, след което се връщат у дома, посочва „Винер Цайтунг“.

Домашни помощнички и болногледачки в чужбина

От България си тръгват и много жени, които работят като домашни помощнички или болногледачки, например в Германия. Над 200 000 германски семейства ползват услугите на жени от Източна Европа, пише вестник "Аугсбургер Алгемайне". Много от онези, които гледат възрастни и болни хора на 24 часа, нерядко се оказват отчасти или дори изцяло нелегално наети, казва професорът по право Лотар Кноп, който е проучвал сферата на тези услуги. „В повечето случаи става дума за полякини, румънки или българки“, добавя той.

На темата се спира и вестник "Шаумбургер Нахрихтен, който разказва личната история на 35-годишната Елена от България. Социоложка по професия, тя не можела да си намери добре платена работа, поради което станала болногледачка в Германия. 14 дни в месеца тя се грижи за една възрастна жена в дома ѝ. Работата е тежка, но затова пък сравнително добре платена. Българката получава близо 1000 евро месечно от посредническата агенция, която я е наела на работа. "За Германия парите не са много, но за България си е нещо като малко състояние", казва Елена пред изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 чалга

    60 1 Отговор
    Докато Фики и Тони са президенти и на народа се плаща по 600лв заплата,така ще е.

    Коментиран от #10

  • 3 а шефа

    65 1 Отговор
    Сестра 500лв запалта.Шефа на болницата 20 апартамента.Какво да се случи?

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 се вуои

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Рим":

    саперло ти ло поссо спиегаре.
  • 6 HR а

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "спеца":

    и по какво си "спец" ?
  • 7 Рошко

    19 5 Отговор
    Никой да не остане дано,то под българско робство как се живее,само тиквата ше си остане за какво му беше остров да си купува
  • 8 Държавна агенция Гражданска защита и упр

    46 3 Отговор
    Да беше мор, да беше чума, а то американска демонокрация ни удари.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 отегчен

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "чалга":

    Докато преживяме, така ще е, докато ни теглят ножа.
  • 11 999

    27 0 Отговор
    Всичко е умишлено за да се затрие България. Нашите политици се хвалят че имало инвестиции, и какво от това като примерно Шел, Кауфлант, ОМВ, Либхер и други плащат заплати като в Индия и изнасят печалбите на вън. На Европа и САЩ не им трябва силна и просперираща България трябват им роби.
  • 12 Tутанкамон

    30 0 Отговор
    Робско племе, професори, академици,интелекта на нацията ближе задника на вожда само за парче хляб, вместо да поведе народа да измете мутренската сган
  • 13 Алфа Ромео

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Държавна агенция Гражданска защита и упр":

    Едно време преди двадесет и няколко години някви сектанти звъняха по апартаментите и раздаваха някви книжки, вътре пишеше че америка е Сатаната. Тогава си виках кви са тези глупости но през последните десетина години съм склонен да се съглася с това!
  • 14 Ана Тема Ай дуци родни,мили

    14 1 Отговор
    След тази трогателна статия тук,спонтанно се сетих за ДрагалЪвскуя гърбат Ай дук и за плана му"Ран-Ът".Според него,за десетина години българският народ трябва да бъде изтребен от глад,мизерия и болести, а земята ни да се превърне от евро-жендърите в Катун.На там вървят работите,макар и със закъснение,но ще се изпълни.
  • 15 Диамантената ръка

    12 0 Отговор
    Ами сестрите си вдигат чуковете, шефа остава без пациенти и фалира, ей това. И другите шефове като видят какво се случва, ще плаща ако не иска и на него да се случи.
  • 16 антрашпиц

    10 2 Отговор
    Еми кви заплати искате като няма икономика?Паралелно с това пък се краде кат за световно.И да добавя: правенето на мартеници примерно,не е икономика...няма кой знае каква добавена стойност..
  • 17 Тъжно

    10 2 Отговор
    Тези бг зад граница ще се върнат някой ден да оправят държавата и елеквидират управляващите. Това е мъка завинаги да не се върнат в България. Защото те като са в чужбина не ли им става тъжно че останалите бедни свестни българи които са останали в бг страдат в името на България. Не ли ем тъжно мислейки го това зад граница.
  • 18 Преминаващ

    22 0 Отговор
    Българите не напускат страната си заради ниските заплати, а заради високите цени на живот и високите данъци, с които плащат райския живот на бейовете от гетата и башибузуците на жълтите павета ! На запад се работи за да живееш, тук ... за да оживееш ! А на никой не му се умира на работното място !
  • 19 ПетровДругарят Петров

    2 5 Отговор
    Е , другари , докато избирате червени крими елементи - така ще е.Те ще са последните оцелели в БГ , когато дойдат "царете от Изток".
  • 20 патриотъ

    11 0 Отговор
    Кво беше това България,яде ли се,пие ли се?А,сетих се,това беше държава на един древен народ,който бе унищожен от продажните си политици!
  • 21 Живите мъртви на България

    11 1 Отговор
    Достатъчно е да се погледне арогантното поведение на Борисов, който вместо да се засрами, че изчезват толкова много пари годишно (20 милиарда лева), а народа тъне в мизерия, се е изпъчил като козел на бунище и се кюска с Нинова като че ли това е най-важното на света, а тя се държи като дружинна от крайните квартали. Веднага който може си вдига чукалата.
  • 22 Петър Незнакомов

    3 5 Отговор
    Айде пак тази статия. Времето на изборите наближава, производството на кал от Позитано ,Решетников и сие добива промишлени размери. Никой не смята в уравнението българските турци които заминаха с голямата екскурзия. Някой смята ли ,че ако границите по време на НРБ бяха отворени , нямаше да заминат поне 2млн през онези 45 години . Щото заплатите бяха големи от 150лв и един 21 инчов телевизор през 1998г струваше 1800- 2300лв . ПОловината български семейства до средата на 70те нямаха собствена баня и бойлер и се бършеха с вестници. Скрийте се червени талибани и не мърсете свободното пространство с отровата си.

    Коментиран от #26

  • 23 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "а шефа":

    Точно така е. Има пари за шефа: командировки, нов мерцедес и какви ли още не облаги, но персонала крета с 250лв. Един месец търпиш, два търпиш и на третия се махнеш. Една позната така се прибра от чужбина да си гледа внуците и понеже е мед. сестра се хвана в местната болница, подписа договор за 450лв запалта, ала на втория месец получила 200лв и й казали, че другото ще има да взима. Естественно напусна. Всяески се натискат хората, макар и да има ресурс, първото нещо за жертване е точно персонала, което убива всички желания и надежди за нормална, нископлатена работа. Има много хора, които не искат 1500лв заплати, а просто нормална работа и ще са доволни на 800-1000лв, ала работодателите им дават по 400-500лв, а понякога и толкова не дават. Откриват се заводи, където заплатата е 550лв, Язаки например, докато във всеки друг цех например взимат повече от това, а един овчар на половин ден взима по 25лв дневно.
  • 24 бббббб

    3 1 Отговор
    Тиквата предизборно преди първия мандат обеща светло бъдеще.Каза,че ще върне всички емигранти в БГ.Прозвуча като Царя с неговите 800дни,но Раята му повярва.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 наско

    1 0 Отговор
    Важно е циганските гета да се множат с геометрични прогресиии с директива ,,от гетото към центъра,,2050Г.по Оруел