Last news in Fakti

3 Март, 2019 20:30 4 154 19

Как Венецуела затъна толкова дълбоко

  • венецуела-
  • николас мадуро

Как е възможно страната с най-големите петролни резерви в света да затъне в толкова дълбока криза?

Как Венецуела затъна толкова дълбоко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как е възможно страната с най-големите петролни резерви в света да затъне в толкова дълбока криза? Как Венецуела стигна дотук? Интервю с политолога Щефан Петерс.

Във Вашата нова книга "Социализмът на 21 век във Венецуела" Вие цитирате следните думи на един от основателите на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК): "Затъваме в екскрементите на дявола". Става дума за петрола. Петролът ли е виновен за венецуелската катастрофа?

Щефан Петерс: Петролът вероятно не е виновен. Има хора и общества, които боравят разумно с петролните залежи. Тоест тук не става дума за самия петрол, а за това как се използват печалбите от него, кои социални групи са сред печелившите и кои - сред губещите.

Като заговорихте за губещи и печеливши - погрешно ли е и бедните социални слоеве да извличат ползи от петролните приходи?

Щефан Петерс: Нищо погрешно няма в това - тъкмо в страни като Венецуела, където има големи социални проблеми и те трябва да се решат. Въпросът обаче е дали наистина главно бедните хора в тази страна извлякоха ползи от петролните печалби на страната и как да се намали зависимостта на една икономика от една-единствена суровина.

Означава ли това, че не бедните, а само един малък елит е извличал ползи от петролните печалби?

Щефан Петерс: Не. След 2003, когато петролните цени се вдигнаха и правителството на Чавес във Венецуела извличаше по-големи приходи, ползи извличаха несъмнено и бедните социални слоеве - благодарение на социалните програми и други субсидии. Печеливши бяха обаче също и средното съсловие и елитите. Когато икономиката върви добре, и за по-бедните хора е по-добре, но когато тръгне надолу, както е сега във Венецуела, най-силно засегнати са именно бедните.

Означава ли това, че Венецуела затъва, защото цените на петрола паднаха?

Щефан Петерс: Точно така. И други страни бяха засегнати от това. Само че във Венецуела петролните добиви значително намаляха. А за страна, която зависи само от петролодобива, това е огромен проблем - паднаха цените, намаля добивът, намаля и експортът. И Венецуела изпадна в дълбока криза - просто защото няма алтернативни износни продукти.

Какво трябваше да направи навремето Чавес, за да не се стигне дотук?

Щефан Петерс: Чавес проведе някои реформи - само че те не дадоха плодове, защото не бяха съпътствани от създаването на достатъчно материални стимули за повишаване на продуктивността. Не бяха направени промени в данъчната политика, което би следвало да се очаква от правителство, което смята себе си за социалистическо. Това беше пропуснато. Разчиташе се единствено на печалбите и приходите от петрола. "Да посеем петрол, за да пожънем развитие" - това бе принципът на Венецуела дълго време. И този принцип всъщност я съсипа.

В книгата си стигате до извода, че Боливарската революция претърпя провал.

Щефан Петерс: Да, тя се провали икономически. Страната няма икономическа основа, Венецуела е толкова зависима от петрола, колкото не е била в цялата си история. Социалното положение е драматично. Успехи имаше, но те не бяха трайни. Не бяха постигнати и политическите цели. Борбата срещу корупцията, срещу клиентелизма, въвеждането на пряка демокрация - всичко това се провали. Освен това сред членовете на правителството се открояват силни авторитарни тенденции. Провали се и прехваленият екологичен социализъм.

Вярвате ли, че Венецуела един ден ще се съвземе и отново ще бъде богата?

Щефан Петерс: В някакъв момент съвземане ще има. Това циклично развитие, преминаващо от силни фази на разцвет към дълбоки кризи, е всъщност много типично за страни с големи петролни резерви. Сегашната криза обаче наистина е най-тежката в историята на Венецуела. Кога страната отново ще се съвземе - това към момента не може да се каже. Не вярвам, че смяната на правителството ще доведе до бърза промяна. Хуан Гуайдо и опозицията възнамеряват в крайна сметка да следват същия модел. Да, те предвиждат значително разширяване на частния сектор в петролодобива, но без да се отказват от принципа да се залага главно на суровини и най-вече на петрола. А точно това би трябвало да се направи - да се поведе принципен дебат за това как Венецуела би могла да се освободи от своята петролна зависимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле

    43 16 Отговор
    Повече няма защо човек да си губи времето. Соросоидни глупости.
  • 2 Шерлок Холмс

    35 7 Отговор
    Е как? Елементаро Дойч, с малко помощ отвън! Що се правят демагозите на ощипани?
  • 3 Borislav Popov

    28 23 Отговор
    Комунягите са способни и на невъзможното за да ооропастят дадена държава.
  • 4 Боко Тиквата

    18 13 Отговор
    Скоро като открием петрол в Черно море ще ви покажа как се затрива държава за години. И засега добре се справям
  • 5 Боклук

    18 3 Отговор
    Като нас, падна добивът на картофи,срина се картофеният индекс, и затънахме в дълбока икономическа и демографска криза.
  • 6 модерен ляв

    16 11 Отговор
    Виновни са соросоидите.
  • 7 Брат ми

    29 11 Отговор
    Чуеш ли за социалисти или комунисти,бегай бързо.Къде са минали нищо читаво не никне.
  • 8 патриотъ

    26 14 Отговор
    Приказки за малки дечица!Западняците ни смятат за много тъпи вероятно,та ни разказват такива вицове!Нас българите не можете да излъжете!Венецуела я сринаха американците и сега се правят на света вода ненапита и измислят какви ли не тъпотии!

    Коментиран от #9, #14

  • 9 стоян георгиев

    19 13 Отговор

    До коментар #8 от "патриотъ":

    вас ви лъже всеки дето ви хване.така е обикновенно с глупавите ,но арoгантни соцносталгици.имаш интервю с известен икономически анализатор ама теб тои неможел да те излъже????кои си ти бе баико ?колко икономичерски дисертации си написал ,къде по света четеш лекции?кви пари изкара от това та имаш такова самочувствие?и не вкарваи всички българи в твоя кюп!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Умряха

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    То юнаци не останаха само хайдути и подмазвачи .
  • 12 Панов

    16 6 Отговор
    Затъването става лесно и бързо,справка всяко управление на бесепето,Луканово Жан Виденово ,фалити на банки,ограбени влогове купони режим на тока бензина спекула с валута и т.н.който помни,знае,който не помни,пак ще го повтори и потрети
  • 13 бсп

    9 2 Отговор
    Ами който и както при нас някои си направиха масова приватизация навремето, така и във Венецуела някои си направиха ограбването на Венецуела!После казват, че заради еди кой си е така!И при нас беше така......!!
  • 14 тесен социалист

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "патриотъ":

    Прав си.Затова Бай Тошо за да не лъже българите го каза направо.СОЦИАЛИЗМА Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ. ХА ХА ХА ХА ....НЕМА ЛАБАВО....
  • 15 така стоят нещата

    12 4 Отговор
    И в България червените крадльовци се кълнат че виновен за грабежа и геноцида бил плана Ран-Ът !!!!!!!!! Плана го има е интернет и няма нищо обезпокойтелно!ОБАЧЕ руската подлога Луканов(руснак) твърдял че има и секретна част на плана,която включва редуциране на Бг-населението до 5милиона!!И къде е тази секретна част бе каскети,извадете я на бяло??И как така слугата на москва Луканов ще търси съвети от импереалистическия САЩ а не от господарите в кремъл?А банккрутите и грабежите на държавата също ли бяха по заръка на САЩ?А заселването на стотици хиляди руснаци по южното черноморие също ли е американски план??
  • 16 всичко е за петрола

    5 11 Отговор
    Янките са готови да спретнат "демократична революция" във всяка държава богата на петрол и газ. Ирак, Сирия, Либия, Венецуела, Египет и други.
  • 17 Отговор на въпроса

    10 2 Отговор
    Комунисти плюс Куба плюс Путин е равно на това което е Венецуела.
  • 18 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    САДАМ БЕ УБИТ ,ЗА ТОВА ,ЧЕ ПОЧНА ДА ПРОДАВА ПЕТРОЛ /ГЛАВНО НА ФРАНСЕТАТА / В ЕВРО НЕ В ДОЛАРИ ...И ВОЙНА НА НАТЮ- СРЕЩУ ПРОДАВАЩИЯТ В ЕВРО / СЛЕД КУП ХИМИЧЕСКИ ЛЪЖИ / !!!!!!! ДА ДИКТАТОР БЕШЕ ,ЗАЩОТО НЕГОВИТЕ СУНИТИ БЯХА ДОСТА ПО- МАЛКО ОТ ИРАКСКИТЕ ШИИТИ !!!!!!!!!!!!
  • 19 Политолог

    9 0 Отговор
    На руските тролове и българските комунисти за провалите им винаги са виновни САЩ, Джорж Сорос, еврейския ционизъм и 4-те годишни времена. Венецуела е давала безплатно петрол на Куба, а островът на свободата помагала с войници и офицери за армията на Мадуро. Присъствието на китайски фирми и руския Лукойл изкупуващи петрола им на занижени цени и крадливите местни комунисти допълват картината