Last news in Fakti

4 Март, 2019 18:59 3 539 15

Презиращите нацията постмодерни космополити са празни тенекета

  • огнян минчев-
  • димитър маринов-
  • оскари-
  • оскарите
Презиращите нацията постмодерни космополити са празни тенекета - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България не е провинция, а напълно нормална европейска страна, обитаваща глобалния свят. Бил съм в много страни в света и този тип народняшки популизъм, който толкова боде очите на българските либерални интелектуалци, съществува навсякъде. В Америка пред 2/3 от къщите гордо се вее националното знаме. Националната традиция и нейните символи са на почит на всички континенти. В страни като Русия и Турция съществува месиански комплекс за превъзходство над другите, в Гърция от деца възпитават народа си в респект към елинизма - традицията, която стига до древността, макар, че прекъсванията в нея са твърде значими. Идете във Франция, Испания, Полша - ще видите почитта към традицията и идентичността - въпреки, че постмодерните елити, вдъхновени от непоносимост към проявите на национална гордост, се опитват да ги иронизират и маргинализират.

България не прави изключение - и тук има задълбочаващо се разделение между традиционализма - често изразяван по не дотам интелигентен начин - и постлибералната погнуса от провинциалната ограниченост. Подобно на всяко друго място в света - обикновеният италианец не знае кой е Умберто Еко, испанецът - Ортега и Гасет, полякът - Ришард Капучински - обикновеният българин не е чел Сабина Радева, не следи наистина интересната колонка на Иван Кръстев в Ню Йорк Таймс, не е чел "Физика на тъгата" на Георги Господинов. Това не е достатъчно основание за да му вменяваме провинциален комплекс за малоценност. Стоичков е по-известен от Иван Кръстев, Бекембауер - от Макс Фриш, София Лорен - от Бокачо. Димитър Маринов се е качил на сцената на Оскарите. Дали това е много или малко - зависи от гледната точка. Но подобно на всяка друга публична личност от сферата на шоу бизнеса той заслужава своите пет минути слава в очите на обикновения българин - най-малкото защото е постигнал успеха си сам и защото не се е срамувал да покаже публично, че е българин. Е, добре - български американец. Днешните нации наистина са флуидни. Което не означава, че са пренебрежим фактор в идентичността на милиарди човешки същества. България е нормална страна. Някои други не са нормални. Не е нормална една министърка на културата в Швеция, която публично попита - "За каква особена шведска култура може да става дума?". Някой ще каже - айде сега, ние всичко у нас оправихме, със Швеция се заядохме. Не, не сме оправили и няма да оправим всичко. А Швеция е страна със завидна култура и историческа традиция.

Бих припомнил още веднъж. Космополитизмът - мировото самосъзнание - е висш етап в развитието на човека и човечеството, който необходимо включва - "снема" - неговите предходни идентичности. Не можеш да бъдеш пълноценен космополит, ако не си добър син/дъщеря, добър родител, активен член на общността - селото, града, отговорен гражданин на нацията ... чак до мировата идентичност.

Презиращите нацията постмодерни космополити са празни тенекета - те вдигат много шум, но са самотно носещи се от вятъра жълти листа - без корени, със сублимиран произход и хаотична идентичност. Затова те държат да "деконструират" всички неща, които са се случили за човека веднъж завинаги - биологичния пол, етническия произход, расовата принадлежност - и да конструират произволно - "социално" - свят по собствен избор.

Изборът е нещо важно.

Реалността, обаче - също.

Автор: Огнян Минчев

Източник: Facebook


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    15 1 Отговор
    Истински "космополитизъм" може да има само в общество, при което всички народи достигнат моралното, нравствено и верово ниво на човека от преди Вавилонската кула..!? В центъра на такова общество трябва да бъде Единственият Човек победил смъртта! Иисус Христос Син Божи и Син Човечески! Нищо няма смисъл в този свят ако пред смъртта няма "алтернатива"..!! Всичко е толкова нелогично и безутешно, ако хоризонта на нашия поглед е смъртта..!? Космополитизъм в този свят без Христос е "циничен и смешен"..!!

    Коментиран от #3

  • 2 ГосТ

    16 1 Отговор
    Еми добре казано. Пропуснал е и Япония като пример ;)
  • 3 среднощен

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    .. Космополитизмът в този свят без Христос е "циничен и смешен"..!!
  • 4 Браво бе, Минчев

    16 2 Отговор
    Можел си да измъдриш и нещо умно!

    Коментиран от #11

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 6 Отговор
    Космополитизмът е поради стремеж към свръх печалби, който тика света към премахване на различията от всякакъв вид и нов световен ред. Лошото е, че вследствие на глобалната централизация на властта, една управленска грешка, като например, избиране на Хилари за президент, може да постави под въпрос съществуването не само на цивилизацията, но и на планетата Земя като цяло. Националната държавата, като институция, е призвана да се грижи за благоденствието на нацията. За да се преодолее тази преграда, под най-различни популистки лозунги се атакуват управляващите. Така например, се спекулира с цени на кюфтета, служебни командировки, жилища и т. н. за държавните ръководители. Изнасят се сведения от лично естество за живота им, под благовидния предлог , че хората искали да знаят. Целта е една, достойните, знаещи и можещи хора, да си кажат: що ми трябва Тогава на тяхно място идват властолюбивите глупаци, провалили се в живота и нямащи друго поле за изява. Поради липсата на качества , те стават лесно манипулируеми и контролирани от сили, които не желаят да афишират себе си.Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД. За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а бате Ламбо е техен кумир.

    Коментиран от #7

  • 6 Електрошок

    7 1 Отговор
    Идентичността ИМ не хаотична,нито пък са блуждаещи листа без корени А действията им са организирани и се сбъдват с ужасяваща точност,за съжаление.А в този случай и изборът ,и реалността са едно и също.Ние сме белите мишки в лабораторията.Аз лично не виждам изход.
  • 7 Електрошок

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Късно е либе за китка!Никаква промяна на системата няма да помогне.Народ,който се вдигна на бунт срещу повишаване акциза на ракията,а мълчи за циганизацията,образованието,педерастията(така е описана в медицинските книги) си заслужава съдбата!

    Коментиран от #10

  • 8 Batushka

    4 2 Отговор
    Е па стойте си на село с накривени калпаци...аз съм в космоса отдавна....
  • 9 Мини

    12 0 Отговор
    Ей, за мен човек дето си мрази народа не е човек. Добър, лош народът е една проекция на Твореца в този свят и ако не го обичаш няма да изкараш добре. Човек трябва да бъде смирен, тогава нещата вървят. Имаме доста недъзи, даже аз гледам да съм по- настрани от хората, но винаги се стремя да ги обичам.Е, не винаги успявам, но не губя стремеж. Значи това космополитите са едни прости чуждопоклонници и в повечето случаи и джендераци, които искат миг по скоро да забравят простия си произход и да се изживеят като нещо хай. Хай- хай, ама нещата започнат да стават хептен гротескни, като оня Ганьо дето пакетира Райхстага. По- добре да го беше запалил, мършата му с мърша по примера на Г. Димитров. Защото един Райхстаг винаги генерира нацизъм, даже когато примамва арабелите на гости. Отбират специалистите, а шкартото го връщат в Гърция и България та да си направят нова ИД. Затова сънародници, колкото и да не се понасяме помежду си, трябва да се търпиме.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Електрошок":

    ...........отчаянието е един от най-големите пороци в Християнската религия.
    Господине, всеки гледа, но вижда това което му се иска.
  • 11 Майна от Пловдив

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Браво бе, Минчев":

    Чети бе умнико. Остави гаднярското си отношение някъде другаде. Защото мнението е писано от Огнян Минчев трябва задължително да се изцепиш. Е не е плюл БСП и Русия в това мнение. Мисля ,че той отразява мнението на българските родолюбци и насочено срещу любимите ви соросиди.
  • 12 либералкосмополит

    2 0 Отговор
    "Космополитизмът е висш етап в развитието на човечеството" - същото като "Комунизмът е висша фаза на социализЪма". Ама то и авторът, и претендиращите да са космополити у нас са завършили една и съща школа...
  • 13 Читател

    0 2 Отговор
    Както може да се види от мненията по-надолу, национализмът е свързан с омраза и негативизъм, теоритично не би трябвало да е така, но на практика е. Това отвращава. Националистите, не им е достатъчно да са такива, те даржат и другите да са такива иначе се превръщат във врагове.
  • 14 Българин

    1 2 Отговор
    Не само космополитите презират нацията. например българската нация е презирана най-много от русофилите, които изпитват первезното удоволствие да се гаврят с нея и националните им символи и герои, ако не водят до подчинение на русия.
  • 15 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    " Писателю" името на Франц БекеНбауер а не БекеМбауер не можеш да пишеш с грешки, ако претендираш за добро образование.