Last news in Fakti

2 Април, 2019 16:02 3 895 11

В Ямбол раждането забранено, в Перник – боледуването

  • раждане-
  • боледуване-
  • перник-
  • ямбол
В Ямбол раждането забранено, в Перник – боледуването - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Важната новина от последните дни не е нито апартаментът, нито арогантността на Цветан Цветанов. Вече никой не бива да се учудва нито на бройката на апартаментите му, нито на безнаказаността му. Новината от последните дни е следната: „От началото на април единственото родилно отделение в Ямболска област ще спре да работи.

През миналата година в него са проплакали над 400 бебета. Единственият неонатолог в момента д-р Пенка Димитрова ще отсъства до средата на юли и дотогава родилното отделение ще бъде затворено, защото без неонатолог не може да работи. Директорът на болницата д-р Панайот Диманов признава, че не е могъл да намери решение.

“В продължение на 5-6 месеца, направихме всичко възможно, за да търсим лекари неонатолози, да дойдат да работят в нашата болница. Въпреки условията, които ние предлагаме, имам предвид и достойно заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол. Обиколили сме почти половината България – София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна.“

Мога да ви кажа как става това търсене – не в този конкретен случай, а по принцип. Търси се не толкова лекар, колкото лекарска диплома. Лекарят се назначава по документи, живее си в, да речем Разград, но е назначен и получава заплата от, да речем, Враца, без да е стъпвал там. Какво получава болницата в, да речем Враца – получава право на здравни пътеки, тоест пари от здравната каса, защото уж има специалист, който да лекува съответните на здравните пътеки диагнози. По тази причина ние така и не можем със сигурност да знаем колко лекари присъстват във ведомостите на болниците физически и колко въображаемо. Това допълнително замъглява реалната картинка на недостига.

Ето още една новина, истинска, а не старият Цветанов на нов глас: „Остър недостиг на педиатри. В момента в страната работят близо 2 000 детски лекари. Около 30% от тях обаче са в пенсионна възраст.

По данни на Педиатричната асоциация тези специалисти са с над 400 по-малко спрямо средноевропейския стандарт. В подкрепа на тревожните данни стана ясно, че болницата в Перник е на път да затвори вратите на детското отделение.“

Значи в Ямбол деца не бива да се раждат, а в Перник деца не бива да боледуват. Този списък ще се увеличава. Към него ще се прибавят хирурзи, кардиолози и всяка останала специалност за която се сетите. Това са истинските новини. Те определят живота ни, тях живеем, а не апартаментите на Цветанов. Само че двата вида новини са тясно свързани. Истинските, тревожните, важните за живота ни новини са лоши, точно защото хората, които трябва да търсят и намират решения, са заети с покупко-продажби на апартаменти и с печеленето на избори. Не с живота ни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    13 2 Отговор
    Какво е виновна държавата че всички гласоподаватели са при нас в Сливен - кв. Надежда. Не можем да си позволим да хабим финанси за раждането на българи.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В Ямбол освен цигани други не раждат.

    8 7 Отговор
    Така, че стига ревахте.
  • 4 антрашпиц

    6 0 Отговор
    Тъп народ.И със 5 висши,пак е тъп.
  • 5 Доктора

    12 1 Отговор
    През шестдесете. години. имаше. родилен. дом. и. в с. Бояново.

    Коментиран от #7

  • 6 Ключова дума 'да дойдат'

    4 3 Отговор
    Ами все чакате да дойде някой. Да ви оправи, да ви учи и лекува без пари, да ви дава кебапчета сегиз тогиз. Що не си изучихте децата за неонатолози?
  • 7 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Доктора":

    А неонатолози в с. Бояново имаше ли?
  • 8 ТРЕПАЧИ НА ОВЦЕ И КОЗИ ИМА БОЛ

    1 0 Отговор
    СЯ ТРЕПАНЕТО НА НАРОДА Е ЗЛОДЕЙСКО БАВНО И НАГЛО- ЛИПСВАТ ДОКТОРИ
  • 9 Бат Вал

    4 1 Отговор
    ВЪв фейса един продава дипломи, ей сега ще си поръчам една за неонатолог. Каква заплата дава ямболската болница за такъв спе иалист, и колко пъти в месеца трябва да ходя?
  • 10 Mорук

    2 0 Отговор
    То скоро герберастите ше забранят и умирането
  • 11 Българин

    4 0 Отговор
    Геноцид на българския Народ, за да се освободи територия за други раси