9 Април, 2019 09:40 866 2

Ключови избори за бъдещето на Израел (СНИМКИ)

  • бени ганц-
  • израел-
  • бенамин нетаняху-
  • реувен ривлин-
  • ликуд

За 120-те места в Кнесета се борят 41 партии и коалиции

Ключови избори за бъдещето на Израел (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Израелците избират нов парламент. Право на глас имат 6,3 милиона души, предаде АР.

На тези избори израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се бори за четвърти пореден мандат. Ако се вземат предвид общо всичките му години начело на правителството, това ще бъде де факто пети премиерски мандат, отбелязват агенциите.

За 120-те места в Кнесета се борят 41 партии и коалиции. Очаква се едва десетина от тях да преодолеят бариерата от 3,25 процента за влизане в парламента. В досегашния Кнесет имаше 10 партии.

Мандатът на парламента е 4 години. Депутатите се избират по пропорционалната система. Броят на местата, които всяка избирателна листа печели, зависи от процента на получените гласове. Например ако една партия спечели 12,5 процента, първите 15 кандидати от листата ѝ влизат в парламента.

Преодоляването на прага за влизане в Кнесета от 3,25 процента носи на партиите 4 места. Тази система подтиква малките партии да се обединяват.

Ключови избори за бъдещето на Израел (СНИМКИ)

Ключови избори за бъдещето на Израел (СНИМКИ)

Денят на изборите е неработен, за да се осигури по-голяма избирателна активност. На изборите през 2015 г. активността беше 72,3 процента - най-високата от 1999 г. насам. Арабските гласоподаватели, които са 20% от електората, заплашват да бойкотират изборите и обвиняват Нетаняху, че подстрекава останалите срещу тях. Това би могло да има неочакван ефект и да помогне на премиера да спечели нов мандат.

Множеството партии и коалиции, участващи в изборите, прави почти невъзможно някоя от тях да спечели сама абсолютно мнозинство от 61 места, необходимо за съставяне на правителство. След преброяването на бюлетините започват преговори за формиране на трайна коалиция.

Президентът Реувен Ривлин ще се допита до партиите, за да разбере кого те препоръчват да направи опит за съставяне на кабинет. После той определя онзи, който според него има най-големи шансове да състави управляваща коалиция. Той може и да не е лидер на партията с най-много депутати в парламента. Например през 2009 г. центристката партия Кадима спечели най-много места в Кнесета, но не успя да състави коалиция и задачата бе поверена на Нетаняху, чиято партия Ликуд бе спечелила по-малко места от Кадима, но беше договорила коалиции.

Сега според повечето допитвания шансовете на Ликуд и на новосформираната предизборна коалиция Синьо и бяло са изравнени. Социолозите отреждат по около 30 места на двата лагера, което е далеч от необходимите 61 места за абсолютното мнозинство. Според допитването, публикувано в петък, заедно с консервативни съюзници, които имат шанс да влязат в парламента, Нетаняху ще може да си извоюва мнозинство от 64 места.

Ключови избори за бъдещето на Израел (СНИМКИ)

В тримесечната предизборна кампания доминираха въпроси, свързани с личността на кандидатите. Нетаняху се опита да представи основния си опонент - Бени Ганц от "Синьо и бяло", като политик без опит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    5 5 Отговор
    Ако евреите не искат Нетаняху, предлагам ние да го вземем. Той има богат опит с тамошните роми и двамата с Динко ще отхвърлят доста работа по този въпрос. Нещо с което тукашните политици не смеят да се наемат и са изоставили хората по селата да бъдат избивани един по един от дивашки банди освирепяла измет!

    Коментиран от #2

  • 2 миро

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    1. ще ни направи ивица със готина стена, 2. ще гледа за тунели, 3. ще насочи балистични ракети