Last news in Fakti

11 Април, 2019 16:59 5 608 16

Реквием за българските синдикати

  • кнсб-
  • кт подкрепа-
  • синдикати

Тревожни сигнали напоследък за това защитавани ли са всъщност работниците

Реквием за българските синдикати - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко са обществените защитници на българските граждани. Доказано огромното мнозинство политици работи предимно за себе си и своите близки, а в същото време голяма част от хората продължават да живеят трудно и с право да се чувстват онеправдани. Призвани за едни от техните защитници са синдикатите. А дали всъщност е така и кого на практика обслужват българските синдикати? Работещите или работодателите?

Този въпрос надвисна със страшна сила напоследък покрай няколко твърде набиващи се на очи факти. Първо дойде случаят с протестиращите водачи от градския транспорт в столицата. Покрай него се оказа, че председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова, всъщност е и лидер на...Съюза на транспортните синдикати в България. Абсолютен парадокс, който блокира разговорите между шофьорите и общината, като се наложи те да се организират сами. Така става, когато Екатерина Йорданова от ГЕРБ, партия близка с олигарсите, трябва да помисли за нуждите на работниците. По същия казус КНСБ предложи да се премахне нощният транспорт в София. Непрогресивна мярка, която не решава проблема, а отвежда в съвсем друга посока. Показателно за начина на действие на организацията.

Втората сигнална лампичка светна, когато представителката на протестиращите медицински сестри Мая Илиева заяви в студиото на ФАКТИ, че синдикатите ги няма относно исканията за вдигане на заплатите. Не само това, ами се стига до едно бламиране на исканията, като те се определят като нереалистични и отново се насажда усещането, че от някои неправителствени организации всъщност работят за други интереси. Което не е учудващо, ако видим кой е председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи - г-жа Милка Василева. Нищо против личността ѝ, но някак не прилича на осторожен, независим, непримирим, прогресивен борец за гражданските права. По-скоро напомня на една група дами в напредваща възраст, които незнайно защо са поставени на немалко важни позиции. Може би защото са послушни, лесно контролируеми и проводници на различни интереси. Само може би. Други примери в този ред на мисли са председателката на ЦИК Стефка Стоева и Янка Такева, която уж защитава интересите на учителите.

Връщайки се към синдикатите е интересно да се проследи историята на двата най-големи от тях - КНСБ и КТ Подкрепа. Историята на "Подкрепа" е подобна на тази на СДС. Създадена от идеалисти с чисти намерения, за да бъде опозиция на режима, но бързо абсорбирана от политически кръгове и Държавна сигурност. Или поне така се говори. По-късно за цели 21 години президент на синдиката е д-р Константин Тренчев. Негов вицепрезидент - Димитър Манолов, който след това поема лидерството до ден-днешен. Същият Манолов ще запомним например с грубото отношение към майките на деца с увреждания, което не беше толкова далеч от маниера на Валери Симеонов. Впрочем наскоро Манолов обяви, че КТ Подкрепа планира да участва на следващите избори - чрез партийни листи или независими кандидати, а причината - човек по-добре да участва пряко отколкото опосредствено в политиката. Факт, въпросът е чия страна заема, когато е призван и хората очакват да е на тяхна страна.

Не по-малко любопитна е ситуацията с КНСБ. Наскоро например нейният председател Пламен Димитров се нуждаеше от подсказване, за да си припомни каква е минималната работна заплата към момента. Същият не вдъхва особено доверие като лидер на неправителствена организация с над 275 000 члена. Не за друго, а защото видими резултати няма. Българите, особено извън София, продължават да се трудят за минимални възнаграждения, пенсиите и социалните плащания са нелепи. Надвисва въпросът дали няма сред овцете немалко вълци, които уж би трябвало да ги предвождат. И не е ли време за нови лидери, които както и политиците през определено време да се сменят с нови и независими лица.

И докато двата най-големи синдиката са по-скоро близки до властта, то председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов държа пламенно слово в подкрепа на Корнелия Нинова миналата година на Бузлуджа по време на сбора на социалистите. Изводите оставяме на вас. Със сигурност следващия път преди да участвате в организирани митинги помислете добре. А най-добре защитете правата си сами. Предстоящите избори са удобен момент за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализите

    66 1 Отговор
    Тези синдикати са една пасмина, която защитава само собствените си интереси ... публична тайна е напр., че масово злоупотребяват с държавните имоти, които вместо да ползват за синдикална дейност, ги предоставят незаконно под наем на трети лица
  • 2 АРС

    17 4 Отговор
    Има още един синдикат който набира сила и работи добре Автономен работнически синдикат.
  • 3 дзвера

    42 3 Отговор
    Доскоро работих за немската фирма Костал в Пазарджик на три смени на норма по 9 часа щот си ловат и почивките за 600 лева на месец който не вярва да си даде меила пращам фишове за да види и нито некой от шипарите който са се ояли така наречени синдикати за 3 години не е дошъл в завода на проверка и на мен кво ми остава или да стана един от многото и да дойда в София или един от мнозината и да се оредя в друга държава заради ганио къде за пореден път си не върши работата
  • 4 Букова глава

    44 2 Отговор
    Кви синдикати кви 5лв. бе? Изобщо не ми е ясно защо съществуват! Скътали са се,вземат си заплатите и чат пат някой изпълзи от дупката си и се покаже по телевизията да измъмле някоя дума и пак се скрие.Като се замисля сладка ще да е тая работа!
  • 5 Крадец

    32 1 Отговор
    Синдикати в България ? Няма такова животно !
  • 6 Ало Синдикати

    27 1 Отговор
    Синдикати? - Туй са далавераджии, Бате!
  • 7 Коментар📝

    20 1 Отговор
    Васе САМАТА ИСТИНА.ПРОДАЖНИ БОКЛУЦИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 работник

    9 1 Отговор
    Това май е същият красавец.То няма такива крадци http://www.pan.bg/view_article-3-424432-en-trevoga-prodylzhavat-da-opravyat-generalno-stroitelen-flot-varna.html
  • 10 Кольо

    17 1 Отговор
    Ядат и крадат заедно с политиците , а още от създаването на Мафията в Италия и преместването и в САЩ са се захванали първо със "синдикална дейност " , сметоизвозването в големите градове , застраховки и спортни залагания... Все неща където всичко е " доброволно " гарантирано от държавните закони и от там започва кражбата на обществени средства през лобиращи политици олигарси като нашите всички в парламента. Те са нещо като проводници и колектори на пари и лъжат и трудещите се и държат в условия на политически рекет управляващите. Вижте само кои са били на един прословут рожден ден на крака при известен водач синдикалист ,често даван и по ТВ. Един кльощав ,леко гърбав и несменяем ... може би най -богатия изедник в страната . Хитър ,лукав и хлъзгав като жаба.. Той няма пари ,той има проценти от какво ли не и няма нужда от тях. Всичко в живота му е от Вас и от политиците.
  • 11 сноу

    7 2 Отговор
    Ами то още СДС -то, като захапа кокала в ония години ,като преди това запада, с подходящи хартийки го изучи звучно да джавка, се знаеше че всичко трябва да стане ала-бала, и само ние трябва да налапаме портокала.После цЪр Ванко ги прескрипа хитро ту за левия/бог да го прости/,ту за десния /К.ТренчЮв / като ги нареди на яслата на НПО-та, та всичко от гърчене се превърна в чисто лежане.
  • 12 Загрижен

    11 1 Отговор
    Ще ви разкажа за един изявен синдикален "лидер",господин Андрей Върбанов,един от основателите на КТ"Подкрепа",същият 20години в Подкрепа,ял,пил,злоупотребил с държавни пари,пари от КТБ и от къде ли не.След една седмица време през 2016г.тоя става член на КНСБ,благодарение на него са уволнени стотици работници,защото през годините не са съгласни с неговите налудничави методи.Същият е използвал позицията си през годините да влияе при вземането на политически решения в регионът в който дерибейства,гр.Бяла Русенско и близките общини.Такова срастване на власт и синдикати е имало винаги в най-новата история на България.Така че,синдикатите повече пречат,а не помагат на работника,попитайте,Андрей Върбанов(Бай Андро-Копчето),но въпрос на време е да отговаря ,за това което е дробил,за парите и далаверите,които е укрил,идва време да натиснем копчето.Всеки ще си получи заслуженото и тия,които му целуват ръцете на този психически нестабилен човек,на това недоразумение,те също омърсени и омерзени ще получат това,което заслужават,нечестиви и неморални същества.Бог вижда!
  • 13 F1635

    2 5 Отговор
    Който, както си го направи.
    Но без синдикални организации няма начин обикновен работник или служител да се опълчи на работодателя си. Защото просто няма финансов и експертен ресурс за това.
    Синдикатите са жизнено необходими. А как ще се организират и работят си е един Български въпрос.
  • 14 ахаха

    7 0 Отговор
    Бедните нямат права, а само задължения! През 2020 година в Евро Съюза да работиш по минимум 40 часа седмично и да можеш само най-нискокачествени храни и стоки консумираш, си е чиста гавра. В днешно време трябва един член на семейството да работи и да издържа още двама-трима. Така ще се реши проблема с роботизацията и фалшиво създаваните работни места. Но за жалост няма политици, които да знаят и да Искат да го направят
  • 15 каунь

    0 0 Отговор
    джендърите в едно отношение са прави - сидиката вън от завод! На заплата от членски внос за да върши работа за и на хората тука в Банановата република (Bg) жива пурнография - на заплата от работодател и ще защитава пролетарията? Алоууу ма дебили дал господ 270 000 калпака и забрадки?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.